Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-34
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam…
Erbakan Hocamızı yad etme ayı olan Şubat ayındayız…
Yeni yıl ve yeni üç ayların iyiliklere vesile olmasını dilerken, 4 Şubat tarihli 31. yazımda, yarım yüzyıl önce yapılan iyiliklerle dolu yıllar ile o yıllardaki hamleleri hatırlayıp hatırlattım, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızı yad ettim…
Millî Gazete’nin konu ile ilgili 05.02.2025 tarihli ‘ikinci özel haberi’ buna vesile oldu;
Haberin başlığı şöyle:
Erbakan Hoca’nın fabrikalarının son bölümü! (DEVAMI)
1977 Yılında Atılan Temeller: Bolu Gerede Çelik Konstrüksiyon ve Teçhizat Fabrikası, Kastamonu Entegre Kâğıt Fabrikası, Kayseri Çimento Fabrikası, Kayseri Üniversal Takım Tezgâhları Sanayi, Kayseri Üniversal Takım Tezgâhları Sanayi, Kayseri Tank Yenileme Fabrikası, Kırklareli Ziraat Makine Sanayi, Kırşehir Lastik Fabrikası, Kırşehir Takım Tezgâhları Sanayi, Konya Gübre Fabrikası, Konya Traktör Fabrikası, Konya Şeker Fabrikası, Konya Traktörü Yenileme Fabrikası, Kütahya Çimento Fabrikası, Malatya Paletleme Tesisleri, Malatya Transformatör Fabrikası, Malaya Elektro Mekanik Sanayi, Manisa Tütün Sanayi, Manisa Çimento Fabrikası, Kahramanmaraş Çimento Fabrikası, Kahramanmaraş Elbistan Şeker Fabrikası, Mardin Gübre Fabrikası, Mardin Şeker Fabrikası, Mardin Traktör Fabrikası, Muğla Çimento Fabrikası, Muğla Tütün Sanayii, Muğla Termik Santrali, Muş Şeker Fabrikası, Nevşehir Aktarma Organları Sanayi, Niğde Halı Sanayi, Niğde Kamyon Motorları Sanayi, Hatay İskenderun Çimento Fabrikası, Kütahya Soma Gübre Fabrikası, Van Şeker Fabrikası, Rize Gemi Dizel Motor Sanayii. Son iki cümle: 1) Sahi, bu fabrikalara ne oldu? 2) Üretim, yatırım için atılacak adımlara o kadar çok ihtiyacımız var ki!..”
***
‘İlim/iyilik’ olarak ‘Faizsiz Adil Ekonomik Düzen’ akademik çalışmasına devam…
Adİl Ekonomİk Düzenİn Temel Özellİklerİ-3
“Adil Ekonomik Düzen, kapitalist ve sosyalist sistemin bazı iktisadi özelliklerini kabul eder. Ayrıca, onlardan farklı kendine özgü kuralları olan bir sistemdir.
Adil Ekonomik Düzen, özel mülkiyete ve emeğe saygı duyar, üretime dayalı kalkınmayı teşvik eder, bölgelerarası ve bireyler arası gelir dağılımı adaletsizliklerini gidermek amacıyla gerektiğinde devlet müdahalesini tanır. Ancak, temel olarak serbest piyasa ekonomisini benimser. Kendi kaynakları ile iç ve dış dengeyi sağlayan, faizsiz bir ekonomik modeli esas alan bir sistemdir.
Adil Ekonomik Düzen, her bireyin hakkını almasını ve toplumun adil bir paylaşım düzeni içinde yaşamasını hedefler. Bu düzen, insanların doğuştan sahip olduğu temel hakların özgürce kullanılmasını sağlar ve bu hakların önündeki tüm engelleri kaldırır. Refahın sadece belirli bir kesimde toplanmasını engelleyerek, toplumun her kesimine yayılmasını sağlar. Bu açıdan Adil Ekonomik Düzen, kapitalizmin ve komünizmin zarar verici yönlerinden arındırılmış, dengeli bir sistem sunmayı amaçlar.
Erbakan’a göre; Adil Ekonomik Düzen kapsamında kapitalizm ve komünizmin faydalı yönlerinden yararlanmayı, zararlı yönlerinden ise uzak durmayı amaçlamaktadır. Kapitalizmin teşvik edici bir unsur olan kârı desteklemesi olumlu olsa da faiz gibi haksızlık yaratan bir unsuru içermesi zararlıdır. Kapitalizm serbest piyasa rekabetini destekleyerek ekonomiyi canlandırır, ancak uygulamada tekelciliği engelleyemez. Komünizm ise faize karşı çıkarak doğru bir adım atmakla birlikte, mülkiyet hakkını ve kârı reddederek insan doğasına aykırı hareket eder. Ayrıca, serbest piyasa rekabetini tamamen ortadan kaldırarak merkezi planlamaya dayanır ve ekonomiye zarar verir. Adil Ekonomik Düzen ise kâra yer verirken faize yer vermez, serbest piyasa rekabetini ve mülkiyet hakkını destekler. Tekelciliği ve karaborsacılığı önleyerek ekonomiyi korur.”
(Devamı var)