Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-31
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam…
Yeni yılın Ocak ayı bitti, Şubat ayındayız; Erbakan Hocamızı Yad Etme Ayı Şubat… Yeni yıl ve yeni üç ayların iyiliklere vesile olmasını dilerken yarım yüzyıl önce yapılan iyiliklerle dolu yıllar ile o yıllardaki hamleleri hatırladım, Erbakan Hocamızı yad ettim…
Millî Gazete’nin bugünkü (0302.2025) özel haberi buna vesile oldu, başlığı şöyle:
İşte Erbakan Hoca'nın temelİnİ attığı fabrİkalar
Bu özel haberin detaylarını okumaya başlayalım… “Millî Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan denilince, akla ilk olarak kalkınma ve ağır sanayi projeleri geliyor. Refah-Yol’un Başbakanı olarak Erbakan, üretim odaklı bir ekonomi anlayışını benimsedi. Erbakan'ın vizyonu, istihdam oluşturmak ve refah seviyesini yükseltmek üzerine kuruluydu. Onun liderliğinde, Türkiye'de sanayi hamleleri ve üretim artışı ön plana çıktı. Necmettin Erbakan, ekonomik büyümenin temelini üretim ve sanayi yatırımlarıyla sağlamlaştırdı.
Millî Görüş lideri, Refah-Yol Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan denilince aklımıza ilk gelenlerden biri ne oluyor? Kalkınma geliyor, ağır sanayi geliyor, refah geliyor, istihdam geliyor. Ama öncelikle de üretim geliyor.
Zira; 1-Erbakan denilince bu ülkede ilk akla gelenlerden biri, fabrikadır. 2-Erbakan denilince bu ülkede ilk akla gelenlerden biri, yatırımdır. 3-Erbakan denilince bu ülkede ilk akla gelenlerden biri, istihdamdır. 4-Erbakan denilince bu ülkede ilk akla gelenlerden biri, ağır sanayidir. 5-Erbakan denilince bu ülkede ilk akla gelenlerden biri, üretimdir. 6-Erbakan denilince bu ülkede ilk akla gelenlerden biri, motordur. 7-Erbakan denilince bu ülkede ilk akla gelenlerden biri, alın teridir, işçinin hakkıdır. 8-Erbakan denilince bu ülkede ilk akla gelenlerden biri, emektir, emekçidir, emeklidir. 9-Erbakan denilince bu ülkede ilk akla gelenlerden biri, temeldir, Türkiye’nin dört bir köşesinde atılan fabrika temelleridir…
İşte bu vesile ile Prof. Necmettin Erbakan’ın ülkemizde attığı fabrika temellerini hatırlatmak ve Erbakan Hocamızı hayırla yad etmek istiyoruz. Buyursunlar…
1974 yılında atılan temeller: *Konya Kulu Tuz Fabrikası *Afyon Şeker Fabrikası *Afyon Et ve Balık Kurumu *Kütahya İplik Fabrikası *Yozgat Çimento Fabrikası *Malatya İplik Fabrikası *Hakkâri Yüksekova Süt Fabrikası *Siirt Süt Fabrikası *Trabzon Peynir Tereyağı Fabrikası… 1975 Yılında Atılan Temeller: *Mardin Çimento Fabrikası *Bilecik Seramik Fabrikası *Bilecik Söğüt Seramik Fabrikası *Antalya Pil Fabrikası *Zigana Tüneli temeli *Mardin Nusaybin iplik Fabrikası *Mardin Mazıdağı Peynir Tereyağı Fabrikası * Konya Yonga Levha Fabrikası… (devam edecek)” Evet, bu özel ve güzel haberin devamı da var…
***
‘İlim/iyilik’ olarak ‘Faizsiz Adil Ekonomik Düzen’ akademik çalışmasına devam…
ADİL Ekonomik Düzen-5
“‘Kim Allah’a güzel bir borç verirse Allah bunu fazlasıyla öder” ayetinde infak, Allah’a borç vermek olarak tanımlamaktadır. Bu ifade, ayette geçen ‘karz-ı hasen’ kavramına karşılık gelir. Allah, kullarına infakın kendisine verilen bir borç olduğunu ve bu borcun karşılığının ahirette kat kat verileceğine dair bir güvence sunmaktadır.
Müslümanlar bu dünyada olduğu gibi ahirette de kazançlı olmak isterler. Dünya hayatının geçici, ahiretin sonsuz olması nedeniyle asıl hedef, ahiret mutluluğunu kazanmaktır. Bu mutluluğa ulaşmanın yollarından biri de kendi menfaatini düşündüğün gibi kardeşlerinin yani toplumun menfaatini de maksimize etmek için gayret etmektir.
Kapitalizmin iktisadi düşünceleri İslam dininin temel iktisadi kuralları ile uyuşmamaktadır. Çünkü kapitalist düzenin ilkeleri Müslümanın dünya ve ahiret görüşlerine, İslam’ın ruhuna uyum sağlayamaz. Bu sebeple bu sistemlerin dışında İslam dininin ruhuna uygun İslami ilkelere göre düzenlenmiş bir iktisat sistemi gereklidir. Bu sistem adalet, fırsat eşitliği, toplumsal refahın artması, sosyal güvenlik gibi kavramların herkes için geçerli olduğu adil ekonomik bir düzendir.” (Devamı var)