Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 2
25.03.2012
4419 Okunma, 1 Yorum

ÜRETİM – TARIM VE SANAYİİ

 

Hayatın kaynağı “Toprak ve Su”dur. Ekonominin kaynağı da budur.  Insanlar beslenmek zorundadırlar. İhtiyaç olan gıdalar topraktan ve denizlerden elde edilir. Ancak gıdaların elde edilebilmesi için çalışmak gerekir. Toprağı işlemek, denizlerde avlanmak veya deniz varlıklarını üretmek gereklidir.

 

Üzerinde yaşadığımız dünya, Allah’ın insanlığa mirasıdır. (A’raf 27/100, Enbiya 103, Hadid 10, Al-i İmran 180, Bakara 30, En’am 165, Yunus 14/73, Fatır 39, Sad 26) Allah insanları kendi mirası üzerinde yeryüzünde halife yaptı. Bu sebeple toprakta ve doğal kaynaklar üzerinde mülkiyet yoktur, faydalanma vardır.  (Bakara 36, 164/168, En’am 6, A’raf 24) Her doğan insanın, toprak ve doğal kaynaklar üzerinde hakkı vardır. Topluluklar bu mirası muhafaza etmek ve hak sahibine hakkını teslim etmekle mükelleftirler. Hak sahibi hayatta olduğu sürece topraktan faydalanır. Ölümü ile birlikte toprak üzerindeki hak sona erer. Her doğan insanın toprakta hakkı olması sebebiyle miras yoluyla devredilemez.

 

Doğal kaynaklar topluluklar tarafından işletilir, onlardan elde edilecek olan fayda  insanlara aittir. Bu fayda topluluk bireylerine eşit olarak paylaştırılır. Doğal kaynaklar (yer altı ve yer üstü) üzerinde de mülkiyet yoktur.  Denizler de böyledir. Insanlığın ortak faydası içindir.

 

Genel olarak insanların toprak ve doğal kaynaklar üzerindeki bu doğal hakkına Yaşama Hakkı diyoruz. Bu hak, topluluk tarafından gözetilir:

  • Toprak, her doğan insana yurt edinmesi ve üzerinde yaşaması için eşit oranda tahsis edilir.
  • Kırsal bölgelerde yaşayanlara, toprağı işlemeleri ve üzerinde çalışmaları şartıyla işleyebilecekleri kadar toprak tahsis edilir.
  • Kentlerde toprak hakkı konuta dönüştürülür ve bireylere tahsis edilir.
  • Yer altı ve yerüstü kaynaklar topluluğun sorumluluğundadır. Topluluk işletir veya işletilmesini sağlayarak ondan fayda elde eder. Elde ettiği bu fayda bireylere Yaşama Hakkı olarak ödenir.
  • Topraktaki faydalanma hakkı doğum ile ölüm arasındaki süredir. Birey öldükten sonra bu hak yeni gelenlere aktarır. Topluluk gözetmekle mükelleftir.

 

Allah’ın bize bıraktığı miras, bizim yaşamamızı da garanti altına almaktadır. Allah, insanları mirasçı kıldığı toprak ve doğal kaynaklar ile rızık da vermiştir. Toprak işgal edilemez. İşgal, toprak ağalarının doğmasına sebep olmuştur. Insanları köleleştiren bir uygulamadır. Toprakta mülkiyet olmadığı için “Rant” da yoktur. Toprağa el konulamaz. Ancak kullanım hakkı devredilebilir.

 

İnsanlar toprağın üzerinde, dünyada çalışmak ve üretmek zorundadırlar. (Tevbe 105)  Böylece refah ve ilerleme sağlanacaktır. Üretim, tarım ve sanayi olmak üzere iki ana guruba ayrılır.

 

Tarımsal üretim:

Kırsal bölgelerde, insanların yaşama hakkı sebebiyle paylarına düşen toprak dışında, üzerinde çalışmak ve üretmek koşuluyla işleyebilecekleri kadar toprak tahsis edilir. Bunlar tarım alanlarıdır. Kentlerde yaşayanlar, üzerinde yerleşmek ve toprağı işlemek şartıyla aynı haktan faydalanabilirler. Bu çerçevede:

  1. Tarımsal üretimi topluluk destekler.  (Tarım ve hayvancılık) (Nahl 80)
  2. İhtiyaç olması halinde, tarımsal kredi üreticilere tahsis edilir.
  3. Üretim koşullarının iyileştirilmesi, ürün geliştirme ve üretim standartları gibi bilimsel araştırmalar devlet tarafından yapılır ve üreticilere aktarılır.
  4. Tarımsal ürünlerin işlenmesi için üretim tesisleri tarım alanlarına yakın uygun yerlerde kurulur ve işletilir. (Taze tüketilmesi gerekenler ambalajlanarak doğrudan satış noktalarına, işlenerek tüketilmesi gerekenler işleme işlemlerinden sonra ülke geneline dağıtılır) Böylece Tarım Sanayii oluşmuş olur. İstihdam sağlanır.
  5. Tarım planlaması devlet tarafından yapılır. İhtiyaç olmayan ürünlerin üretilmesine izin verilmez. Böylece üretilen her ürünün satış şansı olur ve zarar meydana gelmez.
  6. Kendilerine tarımsal üretim için toprak tahsis edilenler, üretimlerinden vergi verirler. Zekat ayrıdır.

 

Sanayi Üretimi:

Modern dünyanın ihtiyaçlarını karşılamak, yaşamı kolaylaştırmak ve teknoloji üretmek önemli bir konudur. Gerek tüketim ihtiyaçlarının giderilmesi ve gerekse teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması ve üretiminin sağlanması bu çerçevede değerlendirilmelidir.

 

İnsanlar farklı yetenektedirler. (Nahl 71) Kimi girişimci, kimi işçidir. Kimileri bilimle uğraşır, kimileri araştırır buluş yapar. Kimileri de üretir. Farklılıklar olmalıdır ki, işverenler olsun, istihdam sağlansın, buluşlar olsun ve ilerleme gerçekleşsin.

 

Bu manada:

  1. Topluluk Ürün guruplarına göre geniş üretim parkları kurmalıdır.  Fabrikaların veya üretim tesislerinin üretim ihtiyacına göre yapılandırılması sağlanmalı, enerji ve altyapı hizmetleri yerine getirilmelidir.
  2. Üretim planlaması yapılmalıdır, her ürünü her yerde üretmek yerine, en makul üretim koşulları ve en uygun maliyetlerle üretilebilecek bölgelere toplamak gerekir. Böylece benzer ürün gurupları aynı koşullarda ve daha uygun maliyetlerle üretilmiş, rekabet edebilir ürünler ortaya çıkmış olur.
  3. Sanayi üretiminin ihtiyacı olan AR-GE topluluk tarafından desteklenmeli ve önem verilmelidir. Yeni teknolojilerin ortaya çıkarılması, daha ucuz maliyetli üretim ve ürünlerin elde edilmesi ve daha işlevsel ürünlerin meydana getirilebilmesi için büyük bir önem taşımaktadır.
  4. Üretim kampusleri, çalışanların sosyal ihtiyaçlarını da karşılayabilecek kapasitede olmalıdır. Kentlerden veya yerleşim birimlerinden uzak olmamalıdır. Ulaşımı kolay, gerektiğinde kent olanaklarına kolayca erişilebilecek noktalarda tesis edilmelidir.
  5. Çalışanların emeklerini tasarruf etmeleri sağlanmalı, böylece bireysel özgürlüklerine dokunulmadan yaşamlarını sürdürme fırsatı sağlanmalıdır. Bu amaçla üretim tesislerinin yanında lojmanlar inşa edilmeli, çalışanlanlara bu lojmanlar ücretsiz olarak tahsis edilmelidir.
  6. Kalite bilinci geliştirilmeli, dünyada kabul ediebilen gelişmiş ürünlerin ortaya çıkmasına katkı sağlanmalıdır.
  7. Üretim siparişe dayalı olmalıdır. Stok için üretim yapılmamalıdır. Böylece ihtiyaç kadar ürün piyasaya çıkacak ve rekabet koşulları etkilenmeden sürdürülebilir istikrar sağlanmış olacaktır. Böylece Arz-Talep dengesi korunmuş olur.
  8. Serbest piyasa koşulları geçerlidir, kar marjı serbesttir ancak aşırılık yoktur.
  9. Sanayi malları vergiye tabidir. (Tevbe 103) Vengi toplam üretim miktarı üzerinden alınır.
  10. Üretici ayrıca “Zekat” vermek zorundadır.

 

Sanayi kampüsleri, üretimin etkileşimini eve erişimini de kolaylaştıracaktır. Böylece gerek yerel ve gerekse ülke dışına yapılacak olan satışlar daha pratik ve işlevsel hale gelecektir.  Koşulları uygun olan üreticiler dilerlerse kendi kampüslerini de kurabilirler. Ancak lojman zorunluluğu olmalıdır.

 

ÇALIŞMA ve İŞ HAKKI

 

İnsanlar çalışan, üreten varlıklardır. Yeryüzüne halife yapılırken, onların çalışmaları da istenmiştir. “Amel-i Salih” nasıl olacaktır? Bu kavram “ibadet” ile ilgili değildir. İnsan çalışarak, üreterek kendisine ve topluma faydalı olarak iyi bir iş yapmış olur.  Çalışma hakkı kutsaldır, istihdamı geliştirmek topluluğun asli görevlerindendir. Bu sebeple topluluk üretim altyapısını geliştirmek ve girişimcilerin, üreticilerin kullanımına tahsis etmekle mükelleftir. Bundan sonra çalışanların çalışma koşulları belirlenmeli ve üretici/işverenlerin bu kurallara göre hareket etmeleri sağlanmalıdır. Istısmar önlenmelidir. Bu çerçevede:

 

  1. Emek satın alınmaz, kiralanır. (Kassas 26, Nahl 97)
  2. İşveren, üretim karşılığında emeği kiralayamaz. Mutlaka “Resmi Ücret” ödenmelidir. Emek ücreti tehir edilemez.
  3. Resmi ücret ödendikten sonra çalışanlar üretimden pay alabilirler. Bu anlaşmalarla düzenlenir.
  4. Çalışma özgürlüğü vardır, herkes çalışma yerini seçebilir. İşveren de çalıştıracağı personeli seçebilir.
  5. Verimlilik esastır. Bu yüzden üretim kampüslerinde çalışanların eğitilmesi için de gerekli altyapı oluşturulur. Böylece çalışanlar üretimde uzmanlaşmış olacak verimlilik artacaktır.
  6. Fazla mesai yoktur. İhtiyaç varsa kapasite artırılmalı, istihdam sağlanmalıdır.
  7. Çalışanların lojman hakkı vardır.

 

Çalışan ve işveren arasında yaptıkları eylem dışında herhangi bir fark yoktur. İşveren iş imkanı sağlar, çalışan emeği ile üretir. Hepsi karşılıklı ve eşittir.

 

Esas amaç,  sosyal statülerine bakmaksızın herkese ekonomik sahada fırsat eşitliği sağlamaktır.   Ekonominin  temel hedefi insandır, insanın ve bütün toplumun dünyada refahını,  ulaşılmak istenen hedef olmaktadır. Bunun yolu ise, ferdi zenginlik yerine, toplumun sosyal refahını gerçekleştirmekten geçer. Hatta amaç serveti yığıp biriktirmek değil, sosyal refahı sağlayacak şekilde dağıtmaktır. Şu halde esas olan servetin dağılmasıdır. İnsanlar çalışıp kazanacak, fakat hedefi, serveti yığıp biriktirmek değil, sosyal refahı sağlayacak şekilde dağıtmak olacaktır. Yani paranın akışkanlığı olmalıdır, bu akışkanlığı kestiğinizde  para bir yerde birikir, biriken para biriktireni zenginleştirirken diğerlerini de fakirleştirir.

 

Kur’an ın Temel hedefi üretim ile ticareti teşvik ederken, tüketimde makul sınırlamalar ile son derece etkin olarak, büyük ölçüde sosyal refah ve adil bir gelir dağılımının sağlanmasıdır. Bu çerçevede geliştirilebilir.

 

MESLEK ÖRGÜTLERİ

Çalışma hayatının desteklenmesi, üretim, ürün ve araştırma süreçlerinin yönetilmesi amacıyla mesleki örgütlenmeler yapılmalıdır. Bunlar kar amaçlı olmayan sosyal örgütler olmalıdır. Sosyal dayanışmaya da katkı sağlayacak olan bu örgütler, temel işlevleri olarak, bilimsel bir yapıda olmalıdırlar.

 

Bilgi ve deneyimler paylaşılmalıdır. Böylece yaygınlaşması sağlanabilir ve geliştirilebilir. Meslek örgütleri bunun için en uygun platformlar olabilirler.

 

Meslek örgütleri aynı zamanda sosyal dayanışmaya da katkıda bulunurlar. Üyelerine hukuk desteği vermek de meslek örgütlerinin görevi olmalıdır.

 

İhtiyaçların belirlenmesi, yeni pazarların oluşturulması ve elde edilen verilerin üreticilere aktarılarak buna göre planlama yapılmasını sağlamak meslek örgütlerinin temel görevleri arasında yer almalıdır.

 

Çalışanların eğitilmesi,  kalite bilinci ve standart üretim koşulları ile ilgili belirleyici olmalıdır. (Tarihsel örnekler geliştirilmelidir)

 

Meslek örgütleri üyelerinin katkılarıyla varlığını sürdürür. Kar amaçlı değildir harcayacağı kadar bütçesi olabilir.  Rant kurumu haline dönüşmemelidir.

 

Bunlar Kur'an ışığında geliştirilebilir, geliştirilmelidir. Ancak geçmişin uygulamaları modern dünyanın beklentilerine ve ihtiyaçlarına cevap verecek düzeyde değildir. Çözümü geçmişte değil, Kur'an ve güncel deneyimlerde aramak gerekir.

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
25.03.2012
05:43

her iki çalışmanız da güzel...

maalesef üzerinde derinliğine duracak vaktim yok...

ama keyifle okuyup istifade ediyorum...

tebrikler.. teşekkürler...

selam ve dua ile...

reşad

not:

HÜSEYİN KAYAHAN kardeşimizi de dikkatle izlemenizi ve tanımanızı, KARŞILIKLI YAZIŞMANIZI tavsiye ederim...





Çok Okunan Makaleler
Sam Adian
HAMR ve HUMR
25.02.2012 53012 Okunma
19 Yorum 28.05.2024 13:50
Sam Adian
BIR EYLEM OLARAK ZINA
14.07.2012 34559 Okunma
25 Yorum 28.05.2024 13:42
Sam Adian
FINANSMAN MESELESI VE ZEKAT
8.11.2012 27160 Okunma
46 Yorum 28.05.2024 13:53
Sam Adian
EKIMUS SALAT - Namaz bir Ritüel midir?
1.02.2012 19559 Okunma
16 Yorum 28.05.2024 14:30
Sam Adian
KUR'AN'DA CEZA KAVRAMI
14.04.2012 16951 Okunma
3 Yorum 19.04.2012 20:21
Sam Adian
IŞLEVSIZ TANRI...!
9.09.2012 15270 Okunma
43 Yorum 28.05.2024 14:10
Sam Adian
SOSYAL KAPITALIZM.
21.03.2012 14451 Okunma
24 Yorum 28.05.2024 14:39
Sam Adian
UTANMAZLIK ZINA MIDIR?
13.07.2012 14309 Okunma
16 Yorum 14.07.2012 21:14
Sam Adian
KAT'A ve NEFY
31.03.2012 14006 Okunma
22 Yorum 11.04.2012 01:44
Sam Adian
EN IYI ANAYASA YAZILI OLMAYANDIR.....
7.07.2012 13502 Okunma
35 Yorum 28.05.2024 14:26
Sam Adian
KAT'a ve NEFY - KAVRAMLAR
7.04.2012 12868 Okunma
32 Yorum 09.04.2012 18:02
Sam Adian
RIBA'nın UNSURLARI
11.03.2012 12742 Okunma
12 Yorum 15.03.2012 16:14
Sam Adian
RIBA VE EKONOMI
7.03.2012 12426 Okunma
15 Yorum 09.03.2012 06:04
Sam Adian
HMR ve SONUÇ
16.03.2012 12323 Okunma
18 Yorum 16.03.2012 18:08
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI FAKTORLER - 15
2.06.2017 12306 Okunma
3 Yorum 03.06.2017 14:51
Sam Adian
Varlığın Rabbi....
28.08.2012 12247 Okunma
24 Yorum 05.09.2012 10:43
Sam Adian
YUNUS-NUH : Mitolojiden Vahye
13.12.2012 12183 Okunma
4 Yorum 14.12.2012 14:59
Sam Adian
RAMAZAN ve TARIH
11.08.2012 12120 Okunma
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KARAR MEKANIZMALARI
29.03.2012 11477 Okunma
15 Yorum 31.03.2012 20:26
Sam Adian
HADIM'DAN ZINAYA
12.07.2012 11416 Okunma
18 Yorum 13.07.2012 10:00
Sam Adian
SLT ve SISTEM Toplu değerlendirme ve cevaplar
19.02.2012 11353 Okunma
16 Yorum 24.02.2012 01:08
Sam Adian
DARB-I MESEL VE YETKI GASPI
8.03.2012 10522 Okunma
22 Yorum 11.03.2012 16:10
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DEVLET ve IKTIDAR
4.04.2012 9680 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 09:59
Sam Adian
SLT NEDIR?
3.11.2012 9564 Okunma
2 Yorum 04.11.2012 00:19
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - INSAN VE DEVLET
26.03.2012 9437 Okunma
9 Yorum 27.03.2012 16:28
Sam Adian
ŞURA
6.04.2012 9279 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 20:27
Sam Adian
ORTAK REFERANSLAR ve BIR ÖNERI
11.04.2012 8605 Okunma
9 Yorum 21.06.2012 16:27
Sam Adian
CINSELLIK VE AKIT
19.07.2012 8099 Okunma
11 Yorum 30.07.2012 06:11
Sam Adian
BIRKAÇ NOT
15.01.2014 7806 Okunma
4 Yorum 25.07.2014 16:22
Sam Adian
MÜLKIYET MESELESI ve DÜZEN
6.11.2012 7762 Okunma
7 Yorum 21.11.2012 17:28
Sam Adian
KARAGÜLLE FELSEFESİ.....
13.10.2012 7660 Okunma
8 Yorum 23.10.2012 03:34
Sam Adian
TANRI'NIN BEDENI....
2.08.2012 7602 Okunma
13 Yorum 08.08.2012 18:26
Sam Adian
El-Lehu, Lehu ve Mülkiyet
9.12.2012 7499 Okunma
1 Yorum 12.12.2012 11:42
Sam Adian
HMR HAKKINDA - 2
14.03.2012 7201 Okunma
7 Yorum 15.03.2012 08:14
Sam Adian
YARATILIŞ
29.04.2012 7136 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 13:07
Sam Adian
ORUCUN FAZILETLERI....
9.08.2012 7097 Okunma
4 Yorum 13.08.2012 13:58
Sam Adian
KIYAMET GÜNÜ.....
21.12.2012 7016 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 00:43
Sam Adian
.... VE TANRI! - 2
13.08.2012 6999 Okunma
6 Yorum 14.08.2012 03:44
Sam Adian
ADEM VE TOPLUMU - 1
4.05.2012 6995 Okunma
3 Yorum 04.05.2012 15:03
Sam Adian
RIBA ve EKONOMI-1
9.03.2012 6991 Okunma
7 Yorum 10.03.2012 19:31
Sam Adian
.... VE TANRI! - 1
12.08.2012 6955 Okunma
10 Yorum 14.08.2012 07:50
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - FIYAT ANALIZI / Ucret, Fiyat, Para 20
6.06.2017 6919 Okunma
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DIN FAKTÖRÜ
1.04.2012 6900 Okunma
11 Yorum 09.04.2012 23:53
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - ZEKAT - IKTISADI YONETIM SISTEMI - 11
30.05.2017 6745 Okunma
Sam Adian
RUBUBIYET....
6.09.2012 6705 Okunma
2 Yorum 12.10.2012 11:34
Sam Adian
AKEVLER - 3
8.02.2013 6569 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE/C - MEKANIZMALAR 10
29.05.2017 6565 Okunma
Sam Adian
ANLAMAK.....
15.03.2012 6504 Okunma
5 Yorum 16.03.2012 18:21
Sam Adian
DÜZEN MESELESI ve AKEVLER
3.02.2013 6466 Okunma
1 Yorum 06.02.2013 22:28
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KURUMSALLIK
26.03.2012 6440 Okunma
3 Yorum 27.03.2012 20:01
Sam Adian
.... VE TANRI! - 3
15.08.2012 6437 Okunma
1 Yorum 15.08.2012 21:16
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / A - 8
29.05.2017 6369 Okunma
Sam Adian
Ve MUKADDERAT...
14.10.2012 6296 Okunma
Sam Adian
ANLAMADA YÖNTEM
12.04.2012 6016 Okunma
2 Yorum 14.04.2012 16:04
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - BUYUME VE ETKILER - 24
10.06.2017 5890 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ KURAMI VE EVRIM
1.05.2012 5683 Okunma
Sam Adian
MATERYALIST NIKAH
22.07.2012 5616 Okunma
2 Yorum 24.07.2012 03:40
Sam Adian
Metod ve uygulama
18.03.2012 5605 Okunma
9 Yorum 21.03.2012 10:01
Sam Adian
BAZI ELEŞTIRILER
29.04.2012 5602 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 20:51
Sam Adian
YARATILIŞ VE SÜREÇ
2.05.2012 5592 Okunma
1 Yorum 03.05.2012 07:38
Sam Adian
BAŞÖRTÜSÜ
23.03.2012 5582 Okunma
Sam Adian
CRITICS
27.03.2012 5580 Okunma
2 Yorum 28.03.2012 22:17
Sam Adian
... VE NIHAYET RAB
12.10.2012 5528 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 01:06
Sam Adian
AKEVLER - 4
8.02.2013 5490 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 1
7.02.2013 5472 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE DOĞAL KAYNAKLAR, 18
4.06.2017 5418 Okunma
1 Yorum 05.06.2017 09:35
Sam Adian
"ADIL DÜZEN"IN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI
20.03.2012 5404 Okunma
7 Yorum 23.03.2012 18:49
Sam Adian
DÖRT DELIL
22.02.2012 5279 Okunma
4 Yorum 02.03.2012 07:45
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 1
24.03.2012 5275 Okunma
2 Yorum 24.03.2012 23:10
Sam Adian
AKEVLER - 2
7.02.2013 5066 Okunma
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 3
25.05.2017 4988 Okunma
1 Yorum 26.05.2017 00:55
Sam Adian
YARATILIŞ VE DÜZEN
3.06.2012 4961 Okunma
Sam Adian
Allah Nasıl SLT eder?
2.02.2012 4861 Okunma
5 Yorum 03.02.2012 19:11
Sam Adian
ARASAT'TAN BIR ARSA
18.12.2012 4800 Okunma
Sam Adian
INSAN VE DÜZEN
1.03.2012 4799 Okunma
6 Yorum 01.03.2012 19:11
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SADAKA : KAMU MALIYESI - 7
27.05.2017 4713 Okunma
Sam Adian
SÖYLEYECEKLERIMIZ VAR
1.03.2012 4687 Okunma
5 Yorum 10.03.2012 08:24
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI PARAMETRELER - 14
2.06.2017 4613 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / B- KOORDINASYON 9
29.05.2017 4612 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - RIBA - BIR OZGURLUK DOLANDIRICILIGI 5
27.05.2017 4565 Okunma
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 2
25.03.2012 4419 Okunma
1 Yorum 25.03.2012 05:43
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KARZ-I HASEN / YATIRIM FONU - 13
31.05.2017 4405 Okunma
Sam Adian
SLT ve CEMAAT -
4.02.2012 4357 Okunma
1 Yorum 05.02.2012 08:58
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE MULKIYET - 6
27.05.2017 4354 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAKCA - 30
15.06.2017 4351 Okunma
Sam Adian
SLT ve MESCID
25.02.2012 4350 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ - 2
30.04.2012 4344 Okunma
Sam Adian
SLT-CEMAAT ŞERHI
15.02.2012 4340 Okunma
6 Yorum 16.02.2012 17:53
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI EVRIM - 26
12.06.2017 4237 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - YAPISAL ANALIZ - MAKRO/MIKRO - 23
9.06.2017 4226 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - URETIM VE ISHLETME - 19
5.06.2017 4221 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TARIHSEL YANILGILAR - 4
27.05.2017 4149 Okunma
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 1
24.05.2017 4098 Okunma
Sam Adian
INSANLIK ANAYASASI HAKKINDA-1
12.03.2012 4091 Okunma
2 Yorum 12.03.2012 17:32
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - INFAQ - TASARRUF MEVDUATI - 12
31.05.2017 4083 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI DENGELER/REFAH TOPLUMU 25
11.06.2017 3801 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI YONETIM SISTEMI - BANKA - 16
3.06.2017 3792 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TUKETIM - 21
7.06.2017 3751 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SERBEST TICARET ve PIYASALAR - 22
8.06.2017 3708 Okunma
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 2
24.05.2017 3530 Okunma


© 2024 - Akevler