Kur’an-ı kerim’e göre SALAT-NAMAZ..
22.77 - Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz. 4.101 - Yeryüzünde sefere çıktığınız vakit kâfirlerin size saldırmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızdan ötürü size bir günah yoktur. Şüphesiz kâfirler sizin apaçık düşmanınızdır. 4.102 - (Ey Muhammed!) Cephede sen de onların (mü’minlerin) arasında bulunup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir kısmı seninle beraber namaza dursun. Silâhlarını da yanlarına alsınlar. Bunlar secdeye vardıklarında (bir rekât kıldıklarında) arkanıza (düşman karşısına) geçsinler. Sonra o namaz kılmamış olan diğer kısım gelsin, seninle beraber kılsınlar ve ihtiyatlı bulunsunlar, silâhlarını yanlarına alsınlar. İnkâr edenler arzu ederler ki, silâhlarınızdan ve eşyanızdan bir gafil olsanız da size ani bir baskın yapsalar. Yağmurdan zahmet çekerseniz, ya da hasta olursanız, silâhlarınızı bırakmanızda size bir beis yoktur. Bununla birlikte ihtiyatlı olun (tedbirinizi alın). Şüphesiz Allah, inkârcılara alçaltıcı bir azap hazırlamıştır.
sabah namazı 24.58 - "Ey iman edenler! Ellerinizin altında bulunanlar (köleleriniz) ve sizden henüz bulûğ çağına ermemiş olanlar, günde üç defa; sabah namazından önce, öğleyin elbiselerinizi çıkardığınız vakit ve yatsı namazından sonra (yanınıza girecekleri zaman) sizden izin istesinler. Bu üç vakit sizin soyunup dökündüğünüz vakitlerdir. Bu vakitlerin dışında (izinsiz girme konusunda) ne size, ne onlara bir günah vardır. Birbirinizin yanına girip çıkabilirsiniz. Allah, âyetlerini size işte böylece açıklar. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir." 11.114 - (Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür. 17.78 - Güneşin zevalinden (öğle vaktinde Batı’ya kaymasından) gecenin karanlığına kadar (belli vakitlerde) namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir. 20.130 - O hâlde, onların söylediklerine sabret ve güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tespih et. Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın. 50.39 - Öyleyse sen, onların dediklerine karşılık sabret ve Rabbini güneşin doğuşundan önce ve batışından önce hamd ile tesbih et.
Öğle namazı 17.78 - Güneşin zevalinden (öğle vaktinde Batı’ya kaymasından) gecenin karanlığına kadar (belli vakitlerde) namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir.
İkindi namazı 2.238 - Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a gönülden boyun eğerek namaza durun.: 20.130 - O hâlde, onların söylediklerine sabret ve güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tespih et. Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın. 50.39 - Öyleyse sen, onların dediklerine karşılık sabret ve Rabbini güneşin doğuşundan önce ve batışından öncehamd ile tesbih et.
Akşam namazı 11.114 - (Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür. 13.15 - Göklerde ve yerde kim varsa, ister istemez kendileri de gölgeleri de sabah akşam Allah’a boyun eğer. 24.36 - (36-37) Allah’ın, yüceltilmesine ve içlerinde adının anılmasına izin verdiği evlerde hiçbir ticaretin ve hiçbir alışverişin kendilerini, Allah’ı anmaktan, namazı kılmaktan, zekâtı vermekten alıkoymadığı birtakım adamlar, buralarda sabah akşam O’nu tesbih ederler. Onlar, kalplerin ve gözlerin dikilip kalacağı bir günden korkarlar.
Yatsı namazı 24.58 - "Ey iman edenler, sağ ellerinizin malik olduğu ile sizden olup da henüz erginlik çağına ermemiş olan (çocuk)lar, (odalarınıza girmek için şu) üç vakitte izin istesinler: Sabah namazından önce, öğleyin üstünüzü çıkardığınız vakit ve yatsı namazından sonra. (Bu) Üçü sizin için mahrem (vakitleri)dir. Bunların dışında size de, onlara da bir sakınca yoktur; onlar yanınızda dolaşabilirler, birbirinizin yanında olabilirsiniz. İşte Allah, size ayetleri böyle açıklamaktadır. Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir."
KURAN’I KERİMDE NAMAZ.
*Namaz ile duayı birbirine karıştıranlar! *Kuranda namaz yok diyenler!
2.83 - Hani, biz İsrailoğulları’ndan, “Allah’tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekâtı vereceksiniz” diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden döndünüz. 2.125 - Hani, biz Kâbe’yi insanlara toplantı ve güven yeri kılmıştık. Siz de Makam-ı İbrahim’den kendinize bir namaz yeri edinin. İbrahim ve İsmail’e şöyle emretmiştik: “Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû ve secde edenler için evimi (Kâbe’yi) tertemiz tutun.” 4.103 - Namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır. 14.39 - “Hamd, iyice yaşlanmış iken bana İsmail’i ve İshak’ı veren Allah’a mahsustur. Şüphesiz Rabbim duayı işitendir.” 14.40 - “Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle.” *Aynı ayette namaz ve dua ikisinde geçiyor.
2.153 - Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir. *Aynı ayette namaz ve dua (yardım dilemek)ikisinde geçiyor.
Necasetten taharet 5.6 - "Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın.) Eğer cünüpseniz temizlenin (gusül edin); eğer hasta veya yolculukta iseniz ya da biriniz ayak yolundan (hacet yerinden) gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız da su bulamamışsanız, bu durumda, temiz bir toprakla teyemmüm edin (hafifçe) yüzlerinize ve ellerinize ondan sürün. Allah size güçlük çıkarmak istemez, ama sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimeti tamamlamak ister. Umulur ki şükredersiniz." Setri avret 7.26 - Ey Âdemoğulları! Size avret yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbise verdik. Takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) elbisesi var ya, işte o daha hayırlıdır. Bu (giysiler), Allah’ın rahmetinin alametlerindendir. Belki öğüt alırlar (diye onları insanlara verdik). Vaktin girmesi 4.103 - Namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır. 11.114 - (Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür. Ezan 5.58 - Siz namaza çağırdığınız vakit onu alaya alıp eğlence yerine koyuyorlar. Bu, şüphesiz onların akılları ermeyen bir toplum olmalarındandır. Kamet, namaza durma zamanı (mescidlerde ve toplu kılınan namazlarda cemaatin namaza hazır olmaları için gereklidir) Kıble. 2.144 - (Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) yüzünüzü hep onun yönüne çevirin.Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir. 2.149 - (Ey Muhammed!) Nereden yola çıkarsan çık, (namazda) Mescid-i Haram’a doğru dön. Bu, elbette Rabbinden gelen gerçek bir emirdir. Allah, sizin işlediklerinizden asla habersiz değildir. (Kıble yönünü bilmeyen veya binek üzerinde namaza duranlar için kıble şartı yoktur) 2.239 - Eğer (bir tehlikeden) korkarsanız, namazı yaya olarak veya binek üzerinde kılın. Güvenliğe kavuşunca da, Allah’ı, daha önce bilmediğiniz ve onun size öğrettiği şekilde anın (namazı normal vakitlerdeki gibi kılın).
Namaz nasıl kılınmalı. 17.110 - De ki: “(Rabbinizi) ister Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın, nihayet en güzel isimler O’nundur.” Namazında sesini pek yükseltme, çok da kısma. İkisi ortası bir yol tut.
2= kıyam 22.26 - "Hani biz İbrahim'e Evin (Kabe'nin) yerini belirtip hazırladığımız zaman (şöyle emretmiştik:) "Bana hiç bir şeyi ortak koşma, tavaf edenler, kıyam edenler, rükua ve sücuda varanlar için Evimi tertemiz tut." 3.43 - Ya Meryem! rabbına divan dur, ve secdeye kapan ve rükû' edenlerle beraber rükûa var
Namazda tekbirden önce,
1= Ve deki, “ALLAH’a Hamd olsun, çocuk edinmemiştir, mülkte ortağı yoktur, acze düşmeyendir ve bir yardımcıyada ihtiyacı yoktur” ve onu tekbir edebildiğince tekbir et. (17.111)
Tekbir Allahu Ekber (Allah en büyüktür.)
3= Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebâra kesmük ve teâlâ ceddük *(vecelle senâük)* (sadece cenaze namazlarında okunur) ve lâ ilâhe ğayrük. Anlamı. Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. *(Varlığın her şeyden üstündür)* Senden başka ilah yoktur.
Euzü besmele değil, (şeytanı zikretme) normal besmele ile fatiha suresini oku. Euzü besmele kuran okurken farzdır, başka söz (hadis) ile şeytan aldatmasın kuran sözünün önüne geçmesin diye ALLAH’a sığınılır. 16.98 - Kur’an okuduğun zaman, kovulmuş şeytandan Allah’a sığın. 4 1- Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm. 2- Elhamdulillâhi Rabbi’l-âlemîn. 3- Er-Rahmâni’r-Rahîm. 4- Mâliki yevmi’d-dîn. 5- İyyâke na’budu ve iyyâke neste’în. 6- İhdine’s-sırâta’l-mustakîm. 7- Sırâta’l-lezîne en’amte aleyhim. Ğayri’l-meğdûbi aleyhim ve le’d-dâllîn.
(Anlamı) 1) Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla 2) Hamd Alemlerin Rabbi Allah’a mahsustur 3) O Rahmandır ve Rahimdir 4) Ceza gününü malikidir 5) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım dileriz 6) Bizi doğru yola ilet 7) Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yoluna, gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil.
Tekbir (ALLAH’u ekber) 5= Rükû 3 kere "Subhane Rabbiyel Azim" (Ey büyük Rabb'ım! Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim.) 56.74 - O halde tesbih et rabbine azim ismiyle 56.96 - Haydi tesbih et Rabbına azim ismiyle 69.52 - haydi tesbih et rabbının azim ismiyle Tekbir 6= kıyam Tekbir 7= secde 15.98 - O hâlde, Rabbini hamd ile tesbih et (yücelt) ve secde edenlerden ol. 3 kere "Subhane Rabbiye'l-ala" (Ey Yüce Rabb'im, Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim.) 87.1 - Tesbih et rabbinin a'lâ ismine Tekbir Oturarak doğrul Tekbir Secde 3 kere (Subhane Rabbiyel alâ
Teşehhüd (oturmak) 8=Her Rekatın ardından secdelerin sonunda ALLAH’ı eksikliklerden tenzih eden yücelten dua veya ayet okunur
(Ettehüyyati duasını okuma, ettehüyyati de peygambere sesleniş “ey peygamber” diye sesleniş var ayrıca, miraç ile ilgili uydurma bir duadır.)
50.40 - Gecenin bir kısmında ve secdelerin ardından da O’nu tespih et.
- Rekat secdesinden sonra- 23.116 - Fe teallellahul melikul hakk, la ilahe illa hu, rabbul arşil kerîm.
(Gerçek hükümdar olan Allah, yücedir. O’ndan başka hiç ilâh yoktur. O, şerefli ve yüce Arş’ın Rabbidir.) - Rekat secdesinden sonra ihlas suresi: Hu vallahu ehad, Allahüs Samed, lem Yelid ve lem yuled ve lem yekullehü küfuven ehad. ( “O, Allah’tır, bir tektir,Allah Samed’dir. (Her şey O’na muhtaçtır); O, hiçbir şeye muhtaç değildir. O’ndan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir). Hiçbir şey O’na denk ve benzer değildir.
- Rekat secdesinden sonra: Lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerîke leh lehü'l mülkü ve lehü'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr.”
(Allah'tan başka ilah yoktur, O tektir, O'nun ortağı yoktur, mülk O'nundur, hamd O'na aittir. O, herşeye kadirdir - Rekat secdesinden sonra:
Ayetel kürsü Allahu la ilahe illa huvel hayyul kayyum, la te'huzuhu sinetuv vela nevm, lehu ma fis semavati ve ma fil ard, men zellezi yeşfeu indehu illa bi iznih, ya'lemu ma beyne eydihim ve ma halfehum, ve la yuhitune bi şey'im min ilmihi illa bi ma şa', vesia kursiyyuhus semavati vel ard, ve la yeuduhu hifzuhuma, ve huvel aliyyul azîm. Anlamı: 2.255 - Allah, ki O'ndan başka ilah yoktur, daima diri ve yaratıklarını koruyup yöneticidir. Kendisini ne bir uyuklama, ne de uyku tutmaz. Göklerde ve yerde olanların hepsi O'nundur. O'nun izni olmadan kendisinin katında kim şefâat edebilir? Onların önlerinde ve arkalarında olanı bilir. O'nun ilminden, ancak kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O'nun Kürsüsü, gökleri ve yeri kaplamıştır (O yüce padişah, göklere, yere, bütün kâinâta hükmetmektedir). Onları koru(yup gözet)mek, kendisine ağır gelmez. O yücedir, büyüktür.
(Secdelerden sonra, bu ve benzeri yalnız ALLAH Subhanehu ve tela’nın şanını yücelten,eksikliklerden ve acizlikten tenzih eden ayetler veya dualar okunabilir.)
2.Veya 3. Veya 4. Rekata kalk Tekbir Bu şekilde kılınan vaktin rekatına göre rekatlar tamamlanır 2 veya 3 veya 4 Rekatlı namazaların son oturuşunda
9=Teşehhüd= Yukarıda örnek verilen ALLAH’ı yücelten, öven veya eksikliklerden tenzih eden ayet veya dua okunduktan sonra
10= Rabbenâ âtinâ fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve gınâ azâbennâr. Anlamı. Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru. Ey Rabb'im, merhamet edenlerin merhamet edicisi, bize rahmetinle muamele eyle. 2.201 - Onlardan, “Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru” diyenler de vardır. 2.202 - İşte onlara kazandıklarından bir nasip vardır. Allah, hesabı pek çabuk görendir. 11= Estağfirullah El Azim Ellezi Lâ İlahe İllâ Hüvel Hayyul Kayyume Ve Etubü İleyh. Anlamı: Kendisinden başka ilah bulunmayan, ebedi hayatla daima diri olan, her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kâinatı yöneten Allah’tan beni bağışlamasını diler ve günahlarıma tövbe ederim
3.17 - Sabredenler, doğru olanlar, gönülden boyun eğenler, infak edenler ve 'seher vakitlerinde' bağışlanma dileyenlerdir.
12= "Allahumme ente's-selamu ve minke's-selam tebarek-te ya-zel celali vel ikram" ( Allah'ım, sen selâmsın. Her türlü selâmet ve esenlik sendendir. Ve sen ey keramet ve azamet sahibi Allah'ım, Yücelerden yücesin.)
13= ELHAMDÜLİLLAHİ RABBİL ALEMİN (deyip namazdan sağa, sola selam vermeden normal olarak çıkıyoruz)
Anlamı: Hamd,bir iyiliğin karşılığı olmaktan çok, Yaratıcının sonsuz güç ve kuvvetine, verdiği nimetlerin çokluğuna, O’nun Rabliğine duyulan hayranlığın övme yoluyla dile getirilmesidir. https://www.ihya.org/kavram/kavramlar-ansiklopedisi/dt-2342.html
10.10 - Onların oradaki duaları: «Allahım, sen yücelerden yücesin»; sağlık dilekleri «selâm», dualarının sonu da «Âlemlerin Rabbi Allah'a hamdolsun.» diye şükretmek olacaktır.
Geneleksel namazdan farkı:
1: Fatihadan sonra “amin” amon ra anılmıyor, dualar amon ra ya arz (sunmak) edilmiyor. 2: Her Rekatın sonunda secdelerin ardından, ALLAH svt yüceltiliyor. 3: uydurma olan miraç olayı (7. Semaya ALLAH ile görüşmeye gitmesi göğe yükselme ve orada söylendiği iddia edilen, peygambere “ey peygamber diye sesleniş var. Sonradan “miraç” ya geçtiği anlatılan uyduruk ettehüyyati duası okunmuyor. 4: Semi Allahu limen hamideh, Rabbena lekel hamd,duaları namazı show’a döndüren söylemler ( “ALLAH kendisine hamd edeni işitti” akabinde “ Ey Rabbimiz her çeşit hamd sanadır” sözü muaviye’ye ait peygamberimizin sözü değil, sünnet diye öğretiliyor) ve Salli ve Barik peygamber için okunan dualar okunmuyor. 5:namazın sonunda sağ ve sol meleklere selam verilmiyor. (namazda biz ALLAH’ın huzurundayız başka varlıklara namazda hitab edilmez) yalnızca ALLAH’ın selam ismi zikredilerek yüceltiliyor “Allahumme ente's-selamu ve minke's-selam tebarek-te ya-zel celali vel ikram" 6:Kıldığımız namazdan ve ettiğimiz her türlü duanın sonunda ELHAMDÜLİLLAHİ RABBİL ALEMİN Denir veya namazdan çıkılır. |