*İŞLETME SEMİNERLERİ; 30. SEMİNER
25.10.2008-482.SEMNER
İSTANBUL İMAR SENEDİ
İstanbul’da benzinliklerde satılan yakıttan İstanbul yolları kullanma payı alınır. Dışarıdan gelen arabalar boş giriş yapmış farz edilerek, deposunu dışarıda doldurdu farz edilir ve o kadar fark giriş parası alınır. Ondan sonra İstanbul’da köprü, otoyol ve park parası alınmaz.
Toplu taşıma araçlarından ise yakıt farkı alınmaz, bunlardan bilet başına bir fark alınır. Özel veya kamu taşıma araçları aynı bileti veya akbili kullanırlar.
Böylece toplanmış olan meblağın yarısı İstanbul Belediyesi sokak ve yollarının
bakımına gider, diğer yarısı ise bir fonda toplanır.
Bunun dışında sokak aydınlatmasına karşılık belediye elektrik bedellerinden bir pay alır. Bunun yarısı aydınlatma için harcanır, diğer yarısı da belediyenin altyapı senet fonuna verilir.
Su parasından da atık su bedelini alır. Bunun yarısını suya, diğer yarısını altyapı sermaye fonuna ayırır.
Belediye “İstanbul İmar Senedi”ni çıkarır ve koyduğu bir bedelle satmaya başlar. İmar fonunda toplanan miktarı uygun şekilde satılan senetlere bölüştürür. Başlangıçta rayiç faizin iki mislini getirecek şekilde satışa çıkar. Senetler satılıp da tüm gelir gider hâline dönüşünce, bu şart kaldırılarak gelen meblağın tamamı satılan senetlere bölüştürülür. Böylece senetler bir yere kadar satılır. Dağıtılan miktar azalacağı için bir yerde durur.
İmar Senedi böylece halk tarafından kabullendikten sonra:
a) Her 50 000 nüfuslu bölgelerde resmi komisyoncular atanırlar. Bu komisyoncuları siyasi partiler o bölgede aldıkları oy nisbetinde atarlar.
b) Bunlara İmar Senedi kredi olarak verilir. Bu senetlerle halktan taşınmazları satın alırlar. % 2.5 ile satarlar. Başka komisyon almazlar. Satıldıkça komisyonlarını alırlar ve ayrıca kredileri de çözülmüş olur.
c) İmar senedinin değeri yukarıda belirlenen esas üzerinde olur. Böylece İstanbul’un altyapı sermayesi ile İstanbul’un özel mülkiyet değerleri arasında ilişki kurulmuş olur.
d) Ayrıca belediye de kendi taşınmazlarını bu komisyonculara satar ve bu komisyonculardan alır. İstanbul’un tüm taşınmazları likidite kazanmış olur.
BU sayede neler gerçekleşir?
a) İstanbul halkının paraya ihtiyacı varsa taşınmazlarını komisyonculara satar, paraya çevirir ve kullanırlar. Eğer ihtiyaçları yoksa taşınmazları satın alırlar, böylece parayı ortak kasaya iade ederler. İstanbul’un sermaye sıkıntısı ortadan kalkar.
b) İstanbul’daki inşaatçılara bu imar senedi kredi olarak verilir, onlar işçileri bu senetle çalıştırarak inşaat yaparlar. Böylece faizsiz inşaat şirketleri oluşturulur. İstanbul imar edilir.
c) Halk kolayca satıp alacağı için iş yerleri ile meskenleri birleştirir. Böylece İstanbul’un trafik sorunu çözülür.
d) Zelzeleye mukavim olmayan yapılar satın alınmamış, buna karşılık zelzeleye mukavim binalar satılmış olur. Yapılar sübvanse edilmiş olur.
Pt = Senet satışlarından toplanan para
So= Pt karşılığı nominal değeri ile konan senet
P = Kasada mevcut para
S = Kasada mevcut senet
Fo= Senedin nominal değeri
F = Senedin alış ve satış değeri
F = (a*(S/So)^n+b*(P Pt))^n / / (c*S/So+d*P/Pt)^n*Fo
Komisyonculara
Müteahhide
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92