Sam Adian
HMR HAKKINDA - 2
14.03.2012
7202 Okunma, 7 Yorum

HMR Ayetleri İncelemesi

“Ve min semerâtin nahîli vel a’nâbi tettehîzûne minhu sekeren ve rızkan hasenâ, inne fî zâlike le âyeten li kavmin ya’kılûn” (Nahl 67)

Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem seker, hem de güzel bir rızık edinirsiniz. Elbette bunda aklını kullanan bir toplum için bir ibret vardır.

“Yes’elûneke anil hamri vel meysir, kul fîhimâ ismun kebîrun ve menâfiu lin nâsi, ve ismuhumâ ekberu min nef’ihimâ ve yes’elûneke mâzâ yunfikûn, kulil afve, kezâlike yubeyyinullâhu lekumul âyâti leallekum tetefekkerûn” (Bakara 219)

Sana HMR ve MYSR sorarlar……

Surelerin iniş sırasına göre bakıldığı zaman “içki” ile ilgili olarak ilk önce Nahl 67. Ayetin geldiği görülür. Ancak bu ayette HMR ve MYSR kelimeleri geçmez. Böyle olduğu için bu ayetin HMR ve MYSR kelimelerini veya en azından HMR kelimesini tarif ettiği varsayımı yanlış olur.  İkinci olarak ise Bakara 219. Ayetin indiği varsayılmaktadır.

Ancak, Bakara 219 da önemli bir durum söz konusudur: Eğer HMR ve MYSR bilinen şeyler ise, niçin sorulmuştur? (Nahl 67 de bu iki kelime kullanılmamaktadır, bu sebeple bu ayete dayanılarak sorgulamak mümkün değildir) Bu iki kelimenin daha önce açıklanmış olması gerekir ki, “nedir bu?” diye sorabilesiniz. Bunu ise Maide suresinde görüyoruz:

“Yâ eyyuhellezîne âmenû innemel hamru vel meysiru vel ensâbu vel ezlâmu ricsun min ameliş şeytâni fectenibûhu leallekum tuflihûn” (Maide 90)

Ey iman edenler!   HMR,  MYSR, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

“İnnemâ yurîduş şeytânu en yûkia beynekumul adâvete vel bagdâe fîl hamri vel meysiri ve yasuddekum an zikrillâhi ve anis salâh, fe hel entum muntehûn” (Maide 91)

Şeytan, HMR ve MYSR, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve SLT etekten alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?

Maide 90 da HMR ve MYSR kelimeleri kullanılmaktadır. Anlaşılan o ki, bu ayet daha önce nazil olmuştur ve ayette kullanılan kelimelerden ne kastedildiği anlaşılamadığı için sahabe tarafından “nedir bu?” diye sorulmuş ve bunun üzerine de Bakara 219. Ayet nazil olmuştur ve bu kelimelerden kastedilen şeyi  açıklamıştır.

Bakara 219. Ayetin içeriğine baktığımız zaman bu iki şeyin yani HMR ve MYSR in ISM olduğu ifade edilmektedir.

ISM : bir şeyi yapmaktan geri durmak, yavaşlamak anlamına gelir.  Niçin ISM dendiğini de yine maide 91. Ayette anlayabiliyoruz. Genel olarak iyilik yapmaktan alıkoyduğu, yavaşlattığı için ISM denmiştir.

Şu halde surelerin iniş sırasına göre farklı olsa da, ayetlerin tek tek iniş sırası itibariyle Maide 90 ve 91. Ayetlerin Bakara 219. Ayetten önce nazil olduğu kuvvetle muhtemeldir ve anlaşılmaktadır ki, hem HMR kelimesi hem de MYSR kelimesi topluluk tarafından bilinen kelimeler değildir. Bilinmediği için bunların ne olduğu sorulmuştur. Çünkü içkiye atfedilen veya SKR ifadesi kullanılan ayetlerde HMR ile ilişkilendirebilecek bir mana bulmak mümkün olmamaktadır.

Öte yandan Nahl 67. Ayette, üzümden sarhoş edici içki elde edileceği de ifade edilmektedir (SKR). Demek ki bu bilinen bir şeydir. Yani üzümden şarap yapıldığı ayet nazil olduğu sıralarda bir vakıa olmalıdır.

Şu halde, üzümden sarhoş edici içki elde edileceği biliniyor iken, Allah’ın bunu HMR olarak isimlendirmesi ve buna da ISM demesi mantıklı değildir. Bakara 219. Ayet de bunu doğrulamaktadır. Bilinen bir şey niçin sorulmuştur? Anlaşılmamış olmalı ki, Sahabe bunu sorma gereği duymuştur. Yine Bakara 219. Ayetin detayına baktığımızda ise, orada üzüm ve sarhoş ediciliğe yapılmış herhangi bir atıf olmadığını da görüyoruz. Oysa Nahl 67 de üzümden SKR edici içki elde edileceği söylenmektedir.

Yerleşik kabullerden yola çıkarak bu konuyu açıklığa kavuşturmanın imkanı yoktur. Akl-i selim ile değerendirmek ve olası sonuçlarına göre hareket etmek gerekir. Bize göre HMR kelimesiden kasıt DRUG’dur. Kelimenin mana ve yapısına çok daha uygundur. HMR kelimesinin MAYA olduğu gerçeğinden yola çıktığımızda ise, bir şeyin özü anlamında maya olması Drug’u da tarif eder. Çünkü Drug’un da kendisi doğrudan Maya’dır.

Bütün bunlara rağmen üzümden yapılmış içkiyi Haram saymanın hiçbir delili yoktur. Bu tamamen zorlama bir varsayımdan ibarettir.

Ayetin meseleye bakış açısını değerlendirmek gerekirse, burada doğrudan bir yasaklamanın söz konusu olmadığı da anlaşılmaktadır. Dikkat çekilen şey, bu şeyde büyük oranda bir ISM olduğudur. Ancak ism olmasının yanı sıra bu şeyde faydalar da vardır. O halde bundaki faydadan nasıl yararlanılacaktır? Yasak saydığınız zaman, yani HARAM saydığınız zaman, azı çoğu her türlü kullanımı yasaklanmış olur. Ayet bunda insanlar için faydalar da vardır diyorsa demek ki bu kullanılacak olan bir şeydir.

“Kul e reeytum mâ enzelâllâhu lekum min rızkın fe cealtum minhu harâmen ve halâlâ, kul allâhu ezine lekum em alallâhi tefterûn” (Yunus 59)

De ki: “Allah’ın size indirdiği; sizin de, bir kısmını helâl, bir kısmını haram kıldığınız rızıklar hakkında ne dersiniz?” De ki: “Bunun için Allah mı size izin verdi, yoksa Allah’a iftira mı ediyorsunuz?”

“Kul lâ ecidu fî mâ ûhiye ileyye muharremen alâ tâimin yat’amuhu illâ en yekûne meyteten ev demen mesfûhan ev lâhme hinzîrin fe innehu ricsun ev fıskan uhille li gayrillâhi bih, fe menidturra gayre bâgın ve lâ âdin fe inne rabbeke gafûrun rahîm” (En’am 145)

“De ki: 'Bana vahyedilende, yiyen birisi için şunların dışında haram edilmiş bir madde bulamıyorum: Leş, akıtılmış kan, domuzun eti ,  ALLAH'tan başkasına sapıkça adanmış yiyecekler.' Zorda kalan bir kimse, istekli olmaz ve sınırı aşmazsa kuşkusuz senin Rabbin Bağışlayandır, Rahimdir.

Kimileri bu söyledikerimize şiddetle karşı çıkacaklardır. Ama bilinmelidir ki, Yetki sadece Allah’ındır. Kur’an bu açıdan son derece açıktır ve bu yetkinin harc-ı alem kullanılması mümkün değildir.  Yüzlerce yıldır bu yasak sebebiyle oluşan ekonomik kayıpları hesaplamanın ise imkanı yoktur. Elbette Akleden bir topluluk için Kur’an da büyük ibretler vardır.

Vesselam

 


YorumcuYorum
Lütfi Hocaoğlu
14.03.2012
19:32

“Yes’elûneke anil hamri vel meysir, kul fîhimâ ismun kebîrun ve menâfiu lin nâsi, ve ismuhumâ ekberu min nef’ihimâ ve yes’elûneke mâzâ yunfikûn, kulil afve, kezâlike yubeyyinullâhu lekumul âyâti leallekum tetefekkerûn” (Bakara 219) Sana HMR ve MYSR sorarlar…… Ancak, Bakara 219 da önemli bir durum söz konusudur: Eğer HMR ve MYSR bilinen şeyler ise, niçin sorulmuştur? (Nahl 67 de bu iki kelime kullanılmamaktadır, bu sebeple bu ayete dayanılarak sorgulamak mümkün değildir) Bu iki kelimenin daha önce açıklanmış olması gerekir ki, “nedir bu?” diye sorabilesiniz. Bu şekilde sorulan sorular bilinmeyen bir şeyin öğrenilmesi içinse, hemen sonraki ayette (Bakara 220) وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْيَتَامَى قُلْ إِصْلَاحٌ لَهُمْ خَيْرٌ Sana yetimleri sorarlar, deki onlar için ıslah hayırdır.

2 ayet sonra Bakara 222’de وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى Sana hayzı sorarlar, deki o ezendir.

Taha 105’de وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْجِبَالِ فَقُلْ يَنْسِفُهَا رَبِّي نَسْفًا Sana dağları sorarlar. De ki Rabbim onları toz halinde savuracak.

Bakara 189’da: يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْأَهِلَّةِ Sana hilalleri sorarlar...

Enfal 1’de: يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْأَنْفَالِ Sana ganimetleri soruyorlar.

Arapça’da Yeselune An (عَنْ) harfi ceri ile geldiği zaman bilmediği bir şeyi sorma anlamına gelmez. Onun hakkında bir şey sorma anlamına gelir. Sizin dediğiniz gibi bilmedikleri bir şeyi soracakları zaman An harfi ceri kullanılmaz. Yeselune’den sonra Maza (مَاذَا) gelir.

Örneğin Maide 4’de يَسْأَلُونَكَ مَاذَا أُحِلَّ لَهُمْ قُلْ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ Sana onlara neyin helal edildiğini soruyorlar. De ki tayyibat olan size helal edildi.

Bakara 215’de: يَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ Sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. Yani Hamr’ın ne olduğunu bilmediklerinin delili olarak gösterdiğiniz ayet tam tersine bildiklerini gösterir. Bilmeselerdi Yeseluneke Maza hamr şeklinde sormalıydılar. Hamr’ı ve meysırı bilmekte ve onların niçin haram edildiğini sormaktadırlar. Aksi halde Arapların Kuran indiği zaman: yetim, hayz, dağ, hilal, ganimet kelimesinin ne anlama geldiğini bilmiyor olmaları gerekir.

Sam Adian
14.03.2012
20:58

مَاذَا = hangi, nasıl, neler عَنِ = Hakkında, konusunda Farklı şeyler, biri nitelikle ilgilidir diğeri nicelikle.

Şimdi bizim sorduğumuz sorular şunlardır 1. Eğer HMR bilinen şeyse sorunun şekli maza olmalıydı. Çünkü bu durumda mananın bütününe değil, mananın kapsamı sorulmuş olurdu. 2. Bize göre bakara 219, maide suresinden sonra gelmiştir. Çünkü Maide 90 ve 91, HMR ve MYSR hakkında bir hüküm bildiriyor. Sıralamayı bundan sonraya alırsak bu durumda iki şey ortaya çıkar: HMR nedir, ve Niçin sakınılması gerekir? Bakara 219. Ayete bakınca bu iki sorunun da cevabını buluruz. Demek ki, HMR bilinen bir şey değildir. Maide 90 ve 91. Ayetler sebebiyle bilinmektedir ve bu sebeple sorulmuştur. 3. Eğer bakara 219, Nahl 67’den sonra geldi ise, bu durumda böyle bir soru sorulması imkansız hale gelir. Çünkü Nahl 67 herhangi bir yasak veya sakınma bildirmez.

Sizin dediğiniz gibi bilindiğini varsayalım ve Bakara 219. Ayetin Nahl 67 nin peşine nazil olduğunu düşünelim. Hakkında herhangi bir yasaklama veya sakınma yokken niçin böyle bir soru sorulmuş olsun?

Hamr’ı ve meysırı bilmekte ve onların niçin haram edildiğini sormaktadırlar. Bu ifadeniz doğrudur. Maide 90 ve 91. Ayetlerden sonra nazil olduğunu göstermektedir. Bu sebeple de sorulmuştur. Bunu zaten söylüyoruz.

Çok kolay “HARAM” kelimesi kullanıyorsunuz. ISM bir haram bildirmez. Bir şeye Haram demeden önce ayetleri dikkate almak daha sağlıklı olur.

Saygılar

Sam Adian
14.03.2012
21:26

Nüzul sırasına göre değerlendirdiğimizde Yusuf suresi 53. Sıradadır. Buna göre Yusuf 36. ve 41. Ayette geçen HMR kelimesine istinaden de sorulmuş olabilir. Ancak bu da bizim söylediğimiz soruyu geçersiz kılmıyor: Eğer bilinen bir şey ise niçin soruldu?

Çünkü: HMR bilinen bir kelime ise, ondaki ISM olma sebepleri de biliniyor olmalıydı. Çünkü Nahl 67. Ayette üzümden Sekar yapıldığı söylenmektedir. Demekki üzümden yapılan Sekar kullanılmaktadır.

Üzümden yapılan sekar kullanılmakta ise niçin ayrıca HMR sorulsun? Sekar’ın niçin ISM olduğu sorulmalıydı.

(Şarap zaten Arapçada vardır: İnsan 21)

Lütfi Hocaoğlu
14.03.2012
21:39

Şarap Türkçede kullanılan addır. Arapçada içecek anlamındadır. ŞRB kökü içmeden gelir. Sekar sarhoşluktur. İçeceğin adı değildir. Orada vasıf söylenmektedir.

Bir de ayetlerin iniş sırasını delil olarak alırsanız Kuran'ın yanında bir de iniş sırası fihristi olmalıdır. Bu nedenle bizi iniş sırası ilgilendirmez. Aksi halde Kuran dışında hatta dört delil dışında bir deliliniz daha olması gerekir.

Sam Adian
14.03.2012
22:09

Nüzul sırasını delil aldığımızı nereden çıkarıyorsunuz? Biz sadece böyle bir sorunun neden sorulmuş olabileceğini arıyoruz.

Neticede hiçbir yöntem niçin bu sorunun sorulduğunu ve niçin daha uygun kelimeler varken HMR kelimesinin kullanıldığını açıklamıyor.

Sam Adian
15.03.2012
04:24

Sayın demirci,

ot çayları pek sevimli olmuyor, biz kahveyi tercih ediyoruz. (Haram değildir inşallah) Cheese cake her zaman bulunmuyor tabii, tembellik işte. Ama kahve de yeterli.

İçki konusunda birkaç tane (yedi adet) mütevatir hadis vardır, Bunlardan biri “Sakının” der, bu hadis farklı kaynaklarda farklıdır. Ancak “sakının” ifadesi lafza uygun olduğu için biz bunu “Resulun sözü” olarak kabul ederiz.

Diğerleri “Haramdır” ifadesi kullanır “içki haramdır” şelinde, (iki hadis) bu ifade lafza uygun değildir. Diğer bir hadis “haramdır” “azı da çoğu haramdır” ifadelerini kullanır. Bu ifadeler lafza uygun değildir. Bir başka hadiste ise “içkinin haramlığı mütevatir sünnet olarak gelmiştir” der. Ba da lafza uygun değildir Bir başka hadis ise, içkiye ceza tahsis etmektedir. “içki içmeyi sürdürenin öldürülmesi” ni içerir ki bu da tamamen lafza aykırıdır. Bu yüzden bu hadisleri “Resulun sözü” olarak kabul edemeyiz. Diğer rivayetlerin güvenilirliği kesin değildir. Bazı menkıbeler de vardır ama bunlar güvenilir değillerdir. Bu sebeple de bağlayıcılığı yoktur.

Delili Kur’an da bulmak gerekir.

Sam Adian
15.03.2012
08:14

“Her sarhoşluk veren hamrdır, her hamr haramdır."

Bu söz bir kişinin sözü olabilir. Ama bu söz RESULUN sözü olamaz.

Çünkü Kur'an HMR için ISM der, Haram demez. Resulun de diyebileceği şey "sakının/dikkat edin" olabilir.

Eğer bir hadis, Lafzın ISM dediği şey için HARAM ifadesi kullanıyorsa, o hadis veya rivayet hangi kaynaktan gelirse gelsin bir anlam ifade etmez. Bu Resulun değil, Muhammed'in sözü olabilir veya rivayet eden yanlış anlamış olabilir.

Çünkü Kur'an böyle bir yetkiyi hiç kimseye vermez.

Biz lafza uyun olmayan bir rivayet sebebiye, kaynağı ne olursa olsun "Bu resulun sözüdür" diyerek ona iftira etmekten imtina ederiz.

Saygılar





Son Yorumlanan Makaleler
Sam Adian
SOSYAL KAPITALIZM.
21.03.2012 14451 Okunma
24 Yorum 28.05.2024 14:39
Sam Adian
EKIMUS SALAT - Namaz bir Ritüel midir?
1.02.2012 19561 Okunma
16 Yorum 28.05.2024 14:30
Sam Adian
EN IYI ANAYASA YAZILI OLMAYANDIR.....
7.07.2012 13502 Okunma
35 Yorum 28.05.2024 14:26
Sam Adian
IŞLEVSIZ TANRI...!
9.09.2012 15270 Okunma
43 Yorum 28.05.2024 14:10
Sam Adian
FINANSMAN MESELESI VE ZEKAT
8.11.2012 27160 Okunma
46 Yorum 28.05.2024 13:53
Sam Adian
HAMR ve HUMR
25.02.2012 53013 Okunma
19 Yorum 28.05.2024 13:50
Sam Adian
BIR EYLEM OLARAK ZINA
14.07.2012 34559 Okunma
25 Yorum 28.05.2024 13:42
Sam Adian
... VE NIHAYET RAB
12.10.2012 5528 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 01:06
Sam Adian
KIYAMET GÜNÜ.....
21.12.2012 7016 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 00:43
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE DOĞAL KAYNAKLAR, 18
4.06.2017 5419 Okunma
1 Yorum 05.06.2017 09:35
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI FAKTORLER - 15
2.06.2017 12306 Okunma
3 Yorum 03.06.2017 14:51
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 3
25.05.2017 4989 Okunma
1 Yorum 26.05.2017 00:55
Sam Adian
BIRKAÇ NOT
15.01.2014 7809 Okunma
4 Yorum 25.07.2014 16:22
Sam Adian
DÜZEN MESELESI ve AKEVLER
3.02.2013 6468 Okunma
1 Yorum 06.02.2013 22:28
Sam Adian
YUNUS-NUH : Mitolojiden Vahye
13.12.2012 12185 Okunma
4 Yorum 14.12.2012 14:59
Sam Adian
El-Lehu, Lehu ve Mülkiyet
9.12.2012 7499 Okunma
1 Yorum 12.12.2012 11:42
Sam Adian
MÜLKIYET MESELESI ve DÜZEN
6.11.2012 7762 Okunma
7 Yorum 21.11.2012 17:28
Sam Adian
SLT NEDIR?
3.11.2012 9564 Okunma
2 Yorum 04.11.2012 00:19
Sam Adian
KARAGÜLLE FELSEFESİ.....
13.10.2012 7661 Okunma
8 Yorum 23.10.2012 03:34
Sam Adian
RUBUBIYET....
6.09.2012 6707 Okunma
2 Yorum 12.10.2012 11:34
Sam Adian
Varlığın Rabbi....
28.08.2012 12247 Okunma
24 Yorum 05.09.2012 10:43
Sam Adian
.... VE TANRI! - 3
15.08.2012 6438 Okunma
1 Yorum 15.08.2012 21:16
Sam Adian
.... VE TANRI! - 1
12.08.2012 6957 Okunma
10 Yorum 14.08.2012 07:50
Sam Adian
.... VE TANRI! - 2
13.08.2012 7000 Okunma
6 Yorum 14.08.2012 03:44
Sam Adian
ORUCUN FAZILETLERI....
9.08.2012 7098 Okunma
4 Yorum 13.08.2012 13:58
Sam Adian
TANRI'NIN BEDENI....
2.08.2012 7602 Okunma
13 Yorum 08.08.2012 18:26
Sam Adian
CINSELLIK VE AKIT
19.07.2012 8100 Okunma
11 Yorum 30.07.2012 06:11
Sam Adian
MATERYALIST NIKAH
22.07.2012 5616 Okunma
2 Yorum 24.07.2012 03:40
Sam Adian
UTANMAZLIK ZINA MIDIR?
13.07.2012 14311 Okunma
16 Yorum 14.07.2012 21:14
Sam Adian
HADIM'DAN ZINAYA
12.07.2012 11416 Okunma
18 Yorum 13.07.2012 10:00
Sam Adian
ORTAK REFERANSLAR ve BIR ÖNERI
11.04.2012 8605 Okunma
9 Yorum 21.06.2012 16:27
Sam Adian
ADEM VE TOPLUMU - 1
4.05.2012 6997 Okunma
3 Yorum 04.05.2012 15:03
Sam Adian
YARATILIŞ VE SÜREÇ
2.05.2012 5592 Okunma
1 Yorum 03.05.2012 07:38
Sam Adian
BAZI ELEŞTIRILER
29.04.2012 5602 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 20:51
Sam Adian
YARATILIŞ
29.04.2012 7137 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 13:07
Sam Adian
KUR'AN'DA CEZA KAVRAMI
14.04.2012 16953 Okunma
3 Yorum 19.04.2012 20:21
Sam Adian
ANLAMADA YÖNTEM
12.04.2012 6017 Okunma
2 Yorum 14.04.2012 16:04
Sam Adian
KAT'A ve NEFY
31.03.2012 14007 Okunma
22 Yorum 11.04.2012 01:44
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DIN FAKTÖRÜ
1.04.2012 6901 Okunma
11 Yorum 09.04.2012 23:53
Sam Adian
KAT'a ve NEFY - KAVRAMLAR
7.04.2012 12869 Okunma
32 Yorum 09.04.2012 18:02
Sam Adian
ŞURA
6.04.2012 9279 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 20:27
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DEVLET ve IKTIDAR
4.04.2012 9681 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 09:59
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KARAR MEKANIZMALARI
29.03.2012 11477 Okunma
15 Yorum 31.03.2012 20:26
Sam Adian
CRITICS
27.03.2012 5583 Okunma
2 Yorum 28.03.2012 22:17
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KURUMSALLIK
26.03.2012 6441 Okunma
3 Yorum 27.03.2012 20:01
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - INSAN VE DEVLET
26.03.2012 9438 Okunma
9 Yorum 27.03.2012 16:28
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 2
25.03.2012 4419 Okunma
1 Yorum 25.03.2012 05:43
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 1
24.03.2012 5276 Okunma
2 Yorum 24.03.2012 23:10
Sam Adian
"ADIL DÜZEN"IN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI
20.03.2012 5404 Okunma
7 Yorum 23.03.2012 18:49
Sam Adian
Metod ve uygulama
18.03.2012 5606 Okunma
9 Yorum 21.03.2012 10:01
Sam Adian
ANLAMAK.....
15.03.2012 6505 Okunma
5 Yorum 16.03.2012 18:21
Sam Adian
HMR ve SONUÇ
16.03.2012 12324 Okunma
18 Yorum 16.03.2012 18:08
Sam Adian
RIBA'nın UNSURLARI
11.03.2012 12742 Okunma
12 Yorum 15.03.2012 16:14
Sam Adian
HMR HAKKINDA - 2
14.03.2012 7202 Okunma
7 Yorum 15.03.2012 08:14
Sam Adian
INSANLIK ANAYASASI HAKKINDA-1
12.03.2012 4092 Okunma
2 Yorum 12.03.2012 17:32
Sam Adian
DARB-I MESEL VE YETKI GASPI
8.03.2012 10522 Okunma
22 Yorum 11.03.2012 16:10
Sam Adian
RIBA ve EKONOMI-1
9.03.2012 6992 Okunma
7 Yorum 10.03.2012 19:31
Sam Adian
SÖYLEYECEKLERIMIZ VAR
1.03.2012 4687 Okunma
5 Yorum 10.03.2012 08:24
Sam Adian
RIBA VE EKONOMI
7.03.2012 12427 Okunma
15 Yorum 09.03.2012 06:04
Sam Adian
DÖRT DELIL
22.02.2012 5279 Okunma
4 Yorum 02.03.2012 07:45
Sam Adian
INSAN VE DÜZEN
1.03.2012 4801 Okunma
6 Yorum 01.03.2012 19:11
Sam Adian
SLT ve SISTEM Toplu değerlendirme ve cevaplar
19.02.2012 11354 Okunma
16 Yorum 24.02.2012 01:08
Sam Adian
SLT-CEMAAT ŞERHI
15.02.2012 4340 Okunma
6 Yorum 16.02.2012 17:53
Sam Adian
SLT ve CEMAAT -
4.02.2012 4357 Okunma
1 Yorum 05.02.2012 08:58
Sam Adian
Allah Nasıl SLT eder?
2.02.2012 4861 Okunma
5 Yorum 03.02.2012 19:11
Sam Adian
SLT ve MESCID
25.02.2012 4350 Okunma
Sam Adian
BAŞÖRTÜSÜ
23.03.2012 5583 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ - 2
30.04.2012 4344 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ KURAMI VE EVRIM
1.05.2012 5683 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ VE DÜZEN
3.06.2012 4965 Okunma
Sam Adian
RAMAZAN ve TARIH
11.08.2012 12120 Okunma
Sam Adian
Ve MUKADDERAT...
14.10.2012 6296 Okunma
Sam Adian
ARASAT'TAN BIR ARSA
18.12.2012 4800 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 1
7.02.2013 5472 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 2
7.02.2013 5068 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 3
8.02.2013 6569 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 4
8.02.2013 5491 Okunma
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 1
24.05.2017 4098 Okunma
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 2
24.05.2017 3530 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI YONETIM SISTEMI - BANKA - 16
3.06.2017 3792 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAK VE YATIRIM YONETIMI - 17
3.06.2017 3161 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TARIHSEL YANILGILAR - 4
27.05.2017 4150 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - RIBA - BIR OZGURLUK DOLANDIRICILIGI 5
27.05.2017 4566 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE MULKIYET - 6
27.05.2017 4355 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SADAKA : KAMU MALIYESI - 7
27.05.2017 4714 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / A - 8
29.05.2017 6369 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / B- KOORDINASYON 9
29.05.2017 4614 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE/C - MEKANIZMALAR 10
29.05.2017 6565 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - ZEKAT - IKTISADI YONETIM SISTEMI - 11
30.05.2017 6745 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - INFAQ - TASARRUF MEVDUATI - 12
31.05.2017 4083 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KARZ-I HASEN / YATIRIM FONU - 13
31.05.2017 4406 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI PARAMETRELER - 14
2.06.2017 4614 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - URETIM VE ISHLETME - 19
5.06.2017 4223 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - FIYAT ANALIZI / Ucret, Fiyat, Para 20
6.06.2017 6921 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TUKETIM - 21
7.06.2017 3752 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SERBEST TICARET ve PIYASALAR - 22
8.06.2017 3709 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - YAPISAL ANALIZ - MAKRO/MIKRO - 23
9.06.2017 4227 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - BUYUME VE ETKILER - 24
10.06.2017 5891 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI DENGELER/REFAH TOPLUMU 25
11.06.2017 3802 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI EVRIM - 26
12.06.2017 4237 Okunma


© 2024 - Akevler