ve KUR’AN VE İLİM haftalık çalışmalarımız muvacehesinde, Meryem Suresi üzerindeki 18 haftalık çalışmamız sonunda, surenin son ayetine geldik. Önce ayetin mealine bakalım; öz Türkçe ile meali: “Ve onlardan önce nice soyları yok ettik. Onlardan birinden herhangi bir duyu aldın mı veya onlar için bir çağrı işittin mi?” Kur’an kelimeleri ile meali: “Ve onlardan önce nice karnları helak ettik. Onlardan birinden hissettiklerin var mı veya onlar için bir rikz sem’ ettin mi?” (Meryem Suresi, 98).
Hepsi helak edilmemişlerdir. Onlardan bir kısmı helak edilmiştir. İnzardan ders almayanlar helak edilmişlerdir.
Bugünkü Sermaye ve onunla birlikte hareket edenler de helak edilebilir. Sermaye’nin ve siyasilerin yani devleti yönetenlerin imkânları vardır. Tövbe ederlerse kurtulacaklardır, helak olmayacaklardır. Yok, inatlarında ısrar ederlerse helak olacaklardır.
Ayette geçen “kablehüm / onlardan öncekiler” kelimesi tüm beş bin senelik dönemi içermektedir. Uygarlaşmalar böylece gerçekleşir. Tutucular ve sömürücüler helak olur, muttakiler yeryüzüne hâkim olur.
Açık ve sarih ifadelerle uyarıyoruz. Faizden vazgeçeceksiniz. Ticaret yapacaksınız. Ekseriyet sisteminden vazgeçeceksiniz. Hicret demokrasisini getireceksiniz. Hâkimlik sisteminden vazgeçip hakemlik sistemini getireceksiniz. Herkese iş, herkese aş, herkese eş, herkese özgürlük sağlayacaksınız. Suçlular cezalanacaklardır ama suçsuzlara dokunulmayacaktır. Merkezi yönetimin yerini merkezi hizmet alacaktır.
“Adil Düzen” gelecektir, tav’an veya kerhen yani ister istemez gelecektir. Kanlar akabilir ama Adil Düzen çalışanları kan akıtmayacaklardır. “Adil Düzen”e karşı olanlar birbirlerini helak edeceklerdir. Deniz tufanı değil “sosyal tufan” gelecektir...
***
Kur’an’ın emrettiği üzere yani ‘yeryüzünü dolaşın da kavimlerin nasıl helak olduklarını görün’ emrine uygun olarak da sen araştır ve onlardan bir şeyleri hisset.
İnsanda dört meleke vardır.
- Fikir melekesi doğruyu yanlıştan ayırır.
- İrade melekesi faydalıyı zararlıdan ayırır.
- Ünsiyet melekesi ise zulmü adaletten ayırır.
- Bir de his melekesi vardır, bu da iyiyi kötüden ayırır.
Diğerlerinin ne olduğu bilinebilir ama acaba iyi nedir?
İyinin bazı ilkeleri vardır. Varlık yokluktan iyidir. Birlik ayrılıktan iyidir. Denge bozulmadan iyidir. Evrim durağanlıktan iyidir. Denge, varlığını koruyup birisiyle birleşmektir. Güneşten uzaklaşmak da köyledir. Güneşe düşmek de kötüdür.
Evrim demek, birbirine benzeyen ama aralarında ilişki olmayan düzenden birbirlerine benzemeyen ama aralarında dengeli bir ilişki bulunan düzene geçme demektir.
***
Evet…
Helak olup toprağın altında kalmışlardır...
Helak olanlar için bir söz duyuyor musun? Onlardan bahseden var mıdır? Ama ibret almak ve gereğini yapmak için araştırman gerek, niçin helak olduklarını bilmen gerek.
Tarihi sadece vakalar olarak anlatma anlayışını İbni Haldun bozmuştur; Durkheim, Marks gibi düşünürler tarihi hikmetleri ile açıklamaya başlamışlardır. Ancak, henüz tam olarak açıklanmış ve varsayımlar konmuş değildir.
Her şeyden önce tarih biyolojik bir oluştur. Doğmuştur, uygarlaşmaktadır ve sonunda helake gitmektedir. Bir çocuğun doğması ve büyümesi diğer olaylardan farklıdır. Bir taraftan değişmekte, diğer taraftan varlığını korumaktadır. İnsanlık da sürekli olarak gelişmektedir ama genetiği değişmemektedir. İnsanları merkezileştiren aynı belirli kurallara tabi olarak gelişen bir varlık kabul edilmiştir. (Bitmedi, son bir yazı ile devamı var.)