KUR’AN MEDRESESİ DERSLERİ - 16. HAFTA
(27.04.2018; İSLAM MEDENİYETİ VAKFI - ÜSKÜDAR - İSTANBUL)
KUR’AN ARAPÇASI dersleri
Mana Harfleri
Kelimler ikiye ayrılır: a) Müştak Kelimeler.
b) Mebni Kelimeler.
Müştak kelimeler türetilmiş kelimelerdir. Arapçada kelimeler üç sessiz harften oluşur. Bu harflerden değişik harekeler alarak veya harfler katarak yeni kelimeler üretilmektedir. Bunlara “Müştak Kelimeler” denir. Bütün kelimeler mastardan iştikak etmiş kabul edilir. Bazı kelimelerin mastarları yoktur yahut kullanılmamaktadır.
Müştak kelimelerin özellikleri cümledeki yerlerine göre son harfleri veya harekeleri değişmektedir. Mebnilerde ise lafzen değişme olmaz. Lügatte bir kökten olan kelimeler bir arada toplanarak incelenir. Kelimelerin kalıpları vardır. Her kalıp bir mana taşır.
Müştak kelimeler isim veya fiil olurlar. Fiillerin masdarları da isimdir. Fiiller iki zamandan birini içerirler; biri geçmiş zaman, diğeri gelecektir. Arapçada şimdiki zaman kalıbı yoktur. Çünkü zaman devamlı kaldığı için söylenirken varsa o geçmişteki oluştan dolayı vardır. Yoksa da gelecekte olacaktır. Dolayısıyla şimdiki zaman yoktur.
Geçmişte olup şimdi de olanlar vardır, şimdi olup da gelecekte olmaya devam edenler vardır. Bunlar ayrı kalıplarla değil, başta eklenen harflerle ifade edilirler.
Ayrıca kelimeler dişi ve eril olabilirler, dişiler özel işaret taşırlar. Türkçede ve Çincede bu ayırım yoktur.
Kelimeler tekil veya çoğul olurlar, bunun için kalıpları vardır. Türkçenin aksine değişik çoğullar vardır, o çoğullar farklı toplulukları ifade ederler.
Kelimelerin başka bir özelliği de marife ve nekre olmalarıdır. Marife, muhatabın bildiği ve tanıdığı kimseleri ifade etmek için kullanılır. Muhatabın bilmediği veya tanımadıklarını ifade eder.
Mebni olan kelimeler de ikiye ayrılır, isim mebniler ve harf mebniler olarak ayrılır. İsim mebniler cümlede görev alırlar. Bu görevler şunlardır: Mübteda veya fail, fiil veya haber, sıfat veya mevsuf, muzaf veya muzafunileyh, meful veya zarf olurlar. Harfler ise cümlenin ana yapısında yer almazlar. Sadece ana yapılar arasındaki ilişkileri ve yerleri gösterirler.
Ana kelimelerin son harfleri aldıkları göreve göre değişirler. Bunlara irap işaretleri denir. Mebni olan isimlerin son harfleri değişmez ama hükmen değişmiş kabul edilirler. Mahallen merfudur denir.
Mana harfleri de iki guruba ayrılır. Başka kelimelerin son harflerini değiştirirler. Bunlara irab harfleri denir. Yahut değiştirmezler. “KaD” böyle bir harftir.
İştikak sarfta mebni harfler bahsinde incelenir.
Mevcut medrese sisteminde önce sesler, sonra kelimeler, sonra kalıplar, sonra cümleler incelenir. Bugünkü dil öğrenim tekniğinde önce cümleler, sonra kelimeler, sonra kalıp ve en sonunda harfler ele alınmaktadır. İnsan beyni böyle öğrenmektedir.
Alet öğrenilmeden Kur’an öğrenilmeli, ondan sonra bu ilimleri yapmalıyız.
Süleyman Karagülle
Not:
2016 yılında da, İSLAM MEDENİYETİ VAKFI’NDA, SÜLEYMAN KARAGÜLLE HOCAMIZ, 18 HAFTA SÜREN ÇALIŞMAYA KATILDI VE ÇALIŞMA NOTLARI OLUŞTU; O ÇALIŞMAYLA YAKINDAN VE DERİNDEN İLGİLENENLERE NOTLAR VERİLEBİLİR… RNE
KUR’AN MEDRESESİ DERSLERİ - 16. HAFTA
(27.04.2018; İSLAM MEDENİYETİ VAKFI - ÜSKÜDAR - İSTANBUL)
KUR’AN MATEMATİĞİ dersleri
2.5*3=7.5
Bunun manası vardır. 2.5 kg aralığında 3 torbayı birleştirebilirsiniz. 3 torbayı 2.5 defa birleştiremezsiniz. Çünkü birleşmenin kesiri yoktur. O halde matematikte olan birçok şeyleri kâinatımızda gerçekleştirmiyoruz. Matematikte böyle gerçekleştiremediğimiz birçok hesaplar yaparız. Hepsi doğrudur. Gerçekleştirdiğimiz yerde hesaplar uyar.
Diziler
Sayılar sisteminde şunları gördük.
Sayılar 0 ve 1 ile başlar. Toplama ile tam sayılar üretilir. 0 a eşitleyen negatif sayılar, 1 e eşitleyen kesir sayılar, çarpım ile 1 olan batıni sayılar olarak görmüştük.
Bunun dışında diziler vardır.
Bir kural içinde istediğiniz sayı takımlarını üretebilirsiniz.
Çift sayılar kümesi, tek sayılar kümesi, üçün katları, kareler birer kümedir.
İki sayı arasında ortak bir birim bölünebiliyorsa, bunlar kesir sayılardır. Ortak birimleri bulunamıyorsa ayrı sayılardır, başka birimlerle ölçmek zorundasınız.
Kendiniz herhangi bir formül yazar ve bir sayı takımı oluşturabilirsiniz. Bunlara “dizi” denmektedir. Bu formülde tek değişken kabul ediliyorsa diziniz bir boyutludur, kaç değişken varsa diziniz o kadar boyutludur.
Diziler belli bir sayıdan sonra sıfırlanıyorsa buna “yakınsak dizi” denir, olamıyorsa “ıraksak dizler” diyoruz.
Dizilerin toplamına seri denir. Sonsuz terimin toplamı birçok halde sonlu bir sayı olur. Yarım sayıların karelerinin toplamı 1’e eşit olur.
Bu serilere yakınsak seriler denir, diğerleri ıraksak serilerdir.
Atılan füzenin hızı 9,81 cm/sn den fazla ise füze uzaya gider, azsa geri döner, eşitse hep yolda kalır.
a*a*a*a… =a^n olarak gösterelim.
a*a*a* --- a^m olsun.
İkisinin çarpımı a^(n+m) olacaktır.
Bölmesi a^(n-m) olacaktır.
Üst alınması (a^n)^m = a^(n*m) olur.
Kök alınması a^(n/m ) = (m a^n)
Üslü işlemler bir aşağı işlemelere indirilmelidir. + ve - işlemleri yapılmaktadır.
Bazı hesapların bir tarafı kolay yapılır, aksi zor yapılır.
a^n=A1 de üs alma vardır.
a= A1^(1/n) zor hesaplanır, cetveller yapılarak oradan okunur.
Bilgisayara da hesaplatılabilir. 0’da hesap yaparsınız. Negatif çıkarsa çoğaltmaya başlarsınız, ilk defa işaret değiştirdiği yerde durdurur, sonra orta değeri alır, sıfır noktasına yaklaşırsınız.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
KUR’AN MEDRESESİ DERSLERİ - 16. HAFTA
(27.04.2018; İSLAM MEDENİYETİ VAKFI - ÜSKÜDAR - İSTANBUL)
PLAN VE PROJE dersleri
1- Yeryüzü kıtalara ayrılır. Her kıtada 10’a yakın ülke bulunur. Ülkeler bölgelere ayrılır. Her bölgede 10’a yakın il vardır. İller ilçelere ayrılır. Her ilçede 10’a yakın semt vardır.
İki çeşit semt vardır: 1) Tarım semtleri 1000 dönümlük arazi üzerinde kurulur.
2) Sanayi semtleri 10 dönümlük yerlerde kurulur.
2- Her semt yüz hanedir. Sanayi semtlerinde her hanenin 50 metrekarelik işyeri vardır. Tarım semtlerinde de yüz lojmanlı apartmanlar vardır, orada da her aileye 50 metrekarelik işyeri ayrılmıştır. Ayrıca 10 dönümlük tarım arazisi vardır. Orman siteleri de tarım siteleri yapısındadır.
3- Semtin yeri tespit edildikten sonra semt projesi yapılmaya başlanır. Her semtte 100 lojmanlı apartman vardır. Üç katlı bodrum katların en alt bodrum katı sığınak ve/ya depodur. Onun üstü depolar ve kömürlüklerdir. Onun üstü de işyerleridir. Beş bin metrekarelik bodrum tüm arsada oturmuştur. Zemin kat yazıhaneler ve bakkaldan oluşur. Her katta 10 daire vardır. Ayrıca inşa edilen artı iki daire sosyal hizmetler için kullanılır. Çatı da apartmanın ortak toplantı yeridir.
4- Her katta o kata mahsus asansör vardır, iki başta da merdivenleri bulunmaktadır.
5- Odalar 4*4 metre net alanları içerir. İki karyola yan yana sığacak şekilde planlamaktadır. Ayrıca akstan aksa mesafeler hep eşittir.
6- Pencere ve kapı dışındaki duvarlar perde betondur, kapı ve pencereler ise ahşap yapılardır. Ahşap oda temel yapı iki yüzlü tahta olup orta yeri boş veya ses ve ısı geçirmez alanlardan oluşturulmaktadır.
7- Apartman ortak ısıtma ile ve ortak havalandırma ile teçhiz edilecektir. Her apartmanda derin kuyu pompası olacaktır, zelzele ve savaşta apartmana kimyasal ve biyolojik zehirlerle bozulmamış temiz su temin edilecektir.
8- Her apartmanın deposunda altı aylık enerji deposu olacaktır, gerektiğinde kendi imkânları ile aydınlanacak ve asansörü çalışacaktır.
9- Her apartmanın erzak deposunda bir yıllık yiyecek bulundurulacaktır.
10- Apartman sakinleri 25 Genel Hizmetten birisini alır ve onu öğrenmeye çalışırlar, ilçede bulunan hizmet sorumlularının sorumluluğunda semt sakinlerine hizmet verirler.
11- Her katın ayrı yönetimi vardır. Günlük hayatlarını o yönetim tespit eder. Semtin kooperatifi vardır, semtin çalışmasını o düzenler.
12- Semtin ilçede hakemleri vardır. Hukuk davaları hakemlerde görülür. Ceza davalarına ise kooperatifler bakmaz, sadece savcılığa duyurur ve kooperatiften ihraç edebilir.
13- Semt içinde hicret demokrasisi vardır, isteyen ortak istediği kat sorumlusu ile anlaşarak istediği katta oturabilir. Semt yönetimi ile anlaşamadığı takdirde her zaman bütün haklarını alarak başka semte taşınabilir.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN: REŞAT NURİ EROL (0532) 246 68 92
KUR’AN MEDRESESİ DERSLERİ - 16. HAFTA
(27.04.2018; İSLAM MEDENİYETİ VAKFI - ÜSKÜDAR - İSTANBUL)
ORTAKLIK MUHASEBESİ dersleri
1- Semtin işyerinde bir işletme oluşturulur. Bu işletmenin tesis plan ve projeleri inşaat esasında vardır ve apartman tamamlandığı zaman 200 işçiyi istihdam edecek işyerleri ile planlanmıştır. Her ilçede bir tür malların üretilmesi esas alınmıştır. Semt işyerlerinde onlardan birinin üretileceği planlanmıştır.
2- Her semt bir “Semt Bonosu” çıkarır. Bu üç yıl vadelidir. Altın ile borçlanılmadır. Üç sene sonra geleceklere o altın gram verilecektir. Ayrıca semtin Altın Bonosu yerel ülke parası ile alınıp satılmaya başlayınca Demir, Buğday ve Yapı Bonolarını çıkarır, bunlar Altın Bonoları ile alınıp satılır.
3- Semtte dört çeşit bono vardır. a) Buğday Bonoları siparişler için kullanılır. b) Demir Bonosu üretilmiş mallar karşılığı kullanılır. c) Toprak Bonosu emek karşılığı çıkarılır. d) Altın Parası ise ticari işletmeler karşılığı çıkarılır
4- Semt içinde işletmeler kurulur ve her işletme kendi işletme belgelerini çıkarır. İşletme belgeleri semt bonosu ile değiştirilir. Semt Bonosu da TL ile değiştirilir.
5- Kooperatif kimseye semt bonoları dışında bir şey borçlanmaz. Kooperatif kasası dışında başka hiçbir para bulunmaz. Tüm fiyatlar, ücretler, kiralar ve paylar bonolarla bölüştürülür.
6- İşletmeler de tüm ödemeleri ve tahsilatları semt bonoları ile yapar, hesaplar da semt bonoları ile yapılır.
7- Semt bonoları altın bonolarıyla alınıp satılır ve altın bonoları cinsinden hesaplanır, her gün ilan edilir.
8- Kooperatifler bir malı verdiği zaman işletmeden İşletme Senedini alır. Onunla semt tüccarlarına ihtiyaçları sipariş verir, tüccarlar semt senediyle kooperatifin ürettiği malları alırlar. Malları götürüp piyasaya ülkenin parası ile satarlar, elde ettikleri nakitle siparişleri alır ve semt bakkalına teslim ederler. Ortaklar semt bakkallarına gidip mallarını alır ve yaşarlar.
9- Mallar ambar stoklarına göre fiyatlandırılır. Ambar stoku düşük ise fiyat yükselir, yüksekse fiyat düşürülür. Mallar “Semt Bonoları” ile alınıp satılır, ortaklık muhasebesi bunun üzerine oturur.
10- Herkes asgari ücretle sigortalıdır. Kooperatif bordro yapar ve tüm ortakların sigorta ve vergilerini yatırır. Böylece devlet gelirden pay alır. Çalışsın çalışmasın herkes sigortalıdır ve sigortaları ortaklıktan ödenir.
11- Tüccarlar malları semt bonoları ile alır ve semt bonoları ile satarlar. Nakit ödemezler. Kooperatife kestikleri malların tutarı kadar fatura alırlar. Böylece kooperatif ortakları ne KDV ne de herhangi bir vergi öderler. Devlete vergi tüccarların nakit kârlarından ödenmiş olur.
12- Semt Kooperatifleri yatırımları başka semtlerin inşasında yapar, oradan alacakları kira payına hissedar olurlar Çocukları semtlerinde iş bulamazlarsa o semtlerde iş yaparlar. O semtlerdeki kiraları TL’ye çevirdikleri için kârlarının vergilerini TL ile öderler.
13- Kooperatifin yapılarında kiracılar oturmaktadır, kira işletmeden ödenmektedir. Herhangi bir kriz zamanında ortaklar başka semtlere taşınırlar, böylece o semtin ömrü sona ermiş olur.
Not: 1. ORTAKLIK MUHASEBESİ (ADİL DÜZEN MUHASEBESİ) derslerimizle birlikte; 2. KUR’AN ARAPÇASI; 3. KUR’AN MATEMATİĞİ ve 4. PLAN-PROJE DERSLERİ ile ilgili çalışmalar bu şekilde devam etmektedir. RNE
ADİL DÜZEN 961. HAFTA DERGİSİ
“ADİL DÜZEN” III. BİNYIL MEDENİYETİ PROJESİDİR
“VE BİZE DÜŞEN SADECE MÜBÎN/AÇIK TEBLİĞDİR.” (KUR’AN; Yâsin Sûresi, 36/17)
Haftalık Seminer Dergisi; 961. Hafta - 21 Nisan 2017 - Fiyatı: www.akevler.org’a tıklamak!