Sitemizde 673’üncü seminerimizi yayınlıyoruz; 13-14 yıldır çalışanlarımız faaliyettedir demektir. O tarihten beri bir şey üzerinde duruyoruz: Semt Bakkalı...
“Yüz Evlik Bir Topluluk” bir “BAKKAL” kuracaktır diyoruz...
Bu “Bakkal” III. bin yıllık uygarlığını oluşturacaktır diyoruz...
Bu husustaki bizim bilgilerimiz her seminerde artmaktadır…
“Semt Bakkalları”nın çalışması için gerekenleri üretiyoruz, çalışma arkadaşlarımızla katkı yapıyoruz; çalışmalarımız seminerlere eklenmekte veya bilgisayarlarımızda kalmakta...
“Yüz Dairelik Proje” de aynı konunun değişik yönden ele alınışıdır.
Biz henüz bu çalışmalarımızı “kitap” hâline getirmedik ama bilgisayarlarımızda “kitap” olacak bilgiler toplanmıştır; bir gün ilgilenen/ler çıkar inşaallah...
*
Şunu açıklıkla belirtelim: Tekel sermaye zannediyor ki bakkallar kendi aleyhinedir. Tam tersine, süpermarketler halkla değil “semt marketleri” ile ilgileneceklerdir, malları onlara satacak onlardan alacaklardır; hem de peşin satacak peşin alacaklar, böylece işleri kolaylaşmış olacaktır. Ne gibi zorlukları olacaktır? Fiyatları artık süpermarketler değil, “Semt Marketleri” koyacaktır. Dolayısıyla tekel oluşturamayacak, fahiş kârlarla çalışamayacaklardır. “Semt Marketleri” yalnız süpermarketlerle değil tüm firmalarla ve kişilerle çalışacakları için firmalar ve kişiler kartel veya tröst yoluyla tekel oluşturamayacaklardır. Buna karşılık süpermarketler semtler arası ilişkide önemli rol yüklenecekler, sermayesiz ticaret yapabileceklerdir. Ciroları çok artmış olacaktır. Muhatapları yüzde bire inecek, bu da onların avantajları olacaktır.
*
“Semt Marketleri” ile “Semt Bakkalları” arasındaki fark nedir?
“Semt Bakkalları” kendi sermayeleri veya kredileri ile mal alır ve satarlar, arada kâr eder ve yaşarlar. Ciroları düşük olduğu için az kârla satamazlar, çok fark koyunca da müşteriyi büsbütün kaybederler. Bakkallara sosyal bakımdan ihtiyaç olduğu için yaşamaktadırlar ama ekonomik açıdan zararlı olduğu için can çekişmektedirler.
“Semt Marketleri” ise malları konsinye satarlar yani kendi sermayeleri yoktur. Satıcılar getirip mallarını koyarlar, malları satıldıkça bedellerini sahiplerine verirler.
Hangi malları konsinye olarak satarlar?
O semtte üretilen malları raflara koyarlar ve isteyenlere satarlar. O semtte tüketilecek malları raflara koyarlar ve satarlar. Yani bugünkü bakkallar yalnız semtin tükettiği malları satın alıp sattıkları halde, bizim semt marketlerimiz halkın üretip satacağı malları da konsinye alıp satarlar. Dolayısıyla işsizlik sorununu da çözmüş olurlar. Semt halkının ürettikleri malları da pazarlamış olurlar.
*
“Semt Marketleri” malları “para” ile alıp satmazlar, “Semt Senedi” ile alıp satarlar.
Bunun anlamı şudur.
Semt marketinden bir şey alacaksan semt marketine mutlaka bir şey satman lazımdır. Semt marketine bir şey satmışsan onun karşılığında mutlaka semt marketinden bir şey almak zorundasın. Yoksa sana verilen belge bir işe yaramaz. Böylece semt halkı ancak sattıkları kadar satın almaktadır. Bu sayede semtin ithalatı ve ihracatı eşit olmaktadır.
Bir kimse memurdur, aybaşında maaş almaktadır. O aldığı maaşla semt bakkalında alişveriş yapamaz. Aldığı aylıkla piyasadan bir mal alıp semt marketine konsinye olmak üzere satılmaya bırakır. Sonra yapılan satışa karşılık elde ettiği “Semt Senedi” ile semt marketinden istediği malları alabilir. Eğer semt bakkalı dışarıdan daha ucuz mal satabiliyorsa o zaman herkes burada alışveriş yapacaktır.
*
“Semt Marketleri”nin avantajları şöyle sıralanabilir.
1- Semt Marketlerinde “kira” cirodan bir paydır. Dolayısıyla kira fiyatlara fazlalık getirmez.
2- Semt Marketlerinde çalışanlar” cirodan pay alırlar, dolayısıyla ücretten dolayı fiyatlara bir fazlalık getirmez.
3- Semt Marketlerinin sermayesi “üreticilerin emeği” olduğu için faizden dolayı malların fiyatları durmadan artmaz.
4- Semt Marketleri hizmeti halkın ayaklarına getirdiği için ve alışveriş tanıdıkları arasında olduğu için süpermarketlerden daima daha avantajlıdırlar.
5- Semt Marketlerinin nakliyeleri ve faizsiz kredileri kooperatifçe sağlandığı için süpermarketlerin sahip olduğu büyüklük avantajını da semtler arasında oluşan dayanışma ile sağlamaktadırlar. Dolayısıyla “Semt Marketleri” süpermarketlerin rakibi değil tamamlayıcısıdır. “Semt Bakkalları” da her zaman semt marketlerine dönüşebildikleri için herhangi bir sorun çıkmaz.
*
Evet…
“Semt Marketleri” hâline dönüşe/bile/n “Semt Bakkalları” iki değişiklik geçireceklerdir.
Birincisi; yalnız tüketilen malları satmayacaklar, o semtte üretilen malları da satacaklardır.
İkincisi; malların fiyatlarını tekel sömürü merkezleri değil, kendi semtleri için kendi halkı tarafından arz ve talep kanunlarına göre koyacaklardır.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92