-İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ’NİN ÖNERİSİ VESİLESİYLE-
Ruhani öneride bulunmuş; Türkiye, İran ve Suriye Rusya olmadan toplantı yapmalıdır.
Yıllar önce “Irak, Suriye, Türkiye ve İran Türkiye’de toplanmalıdır” diye bir öneride bulunmuştum. Yıllar sonra gelinen nokta budur.
Önce “Suriye Anayasası” hazırlanır. Kur’an’a göre böyle bir hazırlama birikimine yalnız Akevler Adil Düzen çalışanları sahiptir. Şöyle bir sıralama izlenir: Bu anayasa için önce Sünniler ile Şiiler anlaşırlar. Sonra Müslümanlar ve Hıristiyanlar anlaşırlar. Kur’an, İncil ve Tevrat ne diyorsa onu yaparlar; yapmayı kabul ederler.
“Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası” bizde hazırdır. Bu anayasa üzerinde elli yılı aşkındır uygulamalı çalışmalar yapılmıştır. Uygulamalardan hareketle geliştirilerek hazırlanmıştır. 1) Akevler’de, 2) Millî Görüş çalışmalarında, 3) Kırgızistan’da yapılan elli yıllık çabalar sonunda son şeklini İstanbul Yenibosna çalışmalarında almıştır. 4) Şimdilerde Yalova’da işletme üzerinde denenmektedir.
Doç. Dr. Süleyman Akdemir ile müşterek imza ile Medhal Yayınevi tarafından 2013’te yayınlanan “Anayasaya Geçiş Önerisi” isimli eserde geçiş maddeleri bir bir anlatılmıştır. Bu çalışmalar ve varsa başka çalışmalar da değerlendirilebilir. İstanbul’da dörtlü çalışmalar yapılarak “Suriye Anayasası” hazırlanabilir. Bu anayasanın adı “İnsanlık Anayasası” adını taşıdığından daha sonra Rusya, ABD, AB ve Çin dörtlüsü ile bu anayasa tartışılabilir ve onlar da ikna edilebilir.
Bunun dışında Fransa ve İngiltere’nin müktesep hakları vardır. Bunlarla pazarlığa oturup ne gibi ayrıcalıklarla yeni anayasanın Suriye’de uygulanmasına razı olacakları tespit edilir. Böylece Suriye’ye ilk olarak barışı esas alan çağımıza hatta çağlara uygun Kur’an düzeni gelmiş olur.
Sonra Suriye örnek alınarak İsrail ve Kudüs üzerinde de çalışma başlayabilir.
önerimiz aşağıdaki maddeleri içerir
1- Suriye’nin sınırları 1960’lardaki sınırlar olarak kabul edilir.
2- Esad Ailesine bir bucak verilir, kendisi ve ailesi o bucağın sahipleri olurlar. Beşşar’dan sonra Suriye devleti üzerindeki yetkileri diğer Suriyeliler gibi olur.
3- Suriye, 300.000 ile 1.000.000 arasındaki nüfuslara göre illere ayrılır. Her il 100’e yakın bucaklara ayrılır. Bucak 3.000 ile 10.000 arasında nüfusa sahip olur. İç işlerinde her bucak diğer bir deyişle kanton bağımsız olur, kendi yasalarını kendileri yapar. İller iç güvenliği, devlet de dış savunmayı sağlar. Devlet illerin, iller bucakların iç işlerine karışmaz.
4- Bucaklar kırkta birleri, iller onda birleri, devlet ise beşte birleri vergi olarak alır. Askerlik yapmak isteyenler askerlik yaparlar. Yapmak istemeyenler devlete askerlik başına cizye öderler. Devlet ve iller vergi dışında bucaklara ve bucak halklarına karışamaz. Tam ve eksiksiz yerinden yönetim uygulanır.
5- Vatandaşlara kendi içinde birleşmeler yaparak istedikleri bucağı kurma hakları tanınır. Vatandaşlar aynı zamanda istedikleri bucaklara da hicret edebilirler. Topraklar bucak nüfusuna göre bölünür ve o topraklarda yönetim o bucağın yöneticilerine ait olur. Vatandaşlar kendi bucaklarının dışında bütün bucaklarda mülk sahibi olabilecekleri gibi çalışma özgürlüğüne de sahip olurlar.
6- Yabancılar, bir Suriyeli ile ortak olmak şartı ile Suriye içinde her türlü ekonomik faaliyette bulunabilirler. Vergileri ödenen ürünler tamamen serbest dolaşır. Gümrükler ve kotalar konulmaz. Girişler ve çıkışlar tamamen serbest olur.
7- Şimdiye kadar Suriye’de faaliyette bulunan firmalar ile devletlerin müktesep hakları korunur. Yeni Anayasanın hükümlerine göre yeniden iktisap ederler. Devletlerin müktesep haklarını korumalarının şartı bu anayasaya evet demelerine bağlı tutulur.
Çıkacak her türlü anlaşmazlıklar, özellikle müktesep hakların sınırlarını belirlemede tahkim usulü geçerli kabul edilir. Hakem kararları ancak yine hakemlerle denetlenebilir. Hakem kararlarına uymayanlara karşı bu anayasaya olur diyen tüm iç ve dış güçler elbirliği içinde olurlar. Hakem kararlarına uymayanlar bu yasanın sağladığı haklardan yararlanamazlar.
8- Her bucağın tahıl ile tanımlanan bono senedi nakdi olup bucak içinde geçerli kabul edilir. Bucak içinde başka nakit olmaz. Diğer nakitler döviz kabul edilir. Bucakların paraları tahıl cinslerinden biri ile belirlenir. Diğer taraftan her ilin kendi nakdi olur. O ilde yalnız o nakit, nakit olarak geçerli olur. Demir Bonosu ile tanımlanır. Her ülkede ayrı nakit olur. O ülkede yalnız ülke nakdi geçerli nakit olarak kabul edilir. Toprak ile tanımlanır ve Toprak Bonosu çıkarılır. İnsanlık nakdi ise altındır ve Altın Bonosu nakit olarak geçerli sayılır.
9- 15 yaşına kadar eğitim bucaklarda, 20 yaşına kadar eğitim illerde, 25 yaşına kadar eğitim ülke çapında olur. Eğitimde yasaklayıcı maddeler konulamaz. Desteklemeler ile yönlendirmeler yapılabilir. Üniversiteler bağımsız olup serbestçe uluslararasına açıktır.
10- Bu anayasanın hazırlanmasına katılacak ilim adamları arasında çıkacak görüş ayrılıkları hakem kararları ile giderilir.