İnsan uygarlaşan varlıktır. Gerek teknikte gerekse hukukta hep daha ileri durumlara geçilmiştir. Daima direnenler oluşmuştur ama bunlar hep yenilmişlerdir. Tarihin en kanlı rejimi sosyalizm bile başarıya ulaşamamıştır. Sovyetler yıkılmış, Kapitalist ABD vergileri öyle artırmıştır kamu hizmetlerini o kadar çoğaltmıştır ki adeta sosyalist olmuştur.
İstanbul kanalı er geç yapılacak, direnenler sonunda mağlup olacaklardır. Her şeyin bir yararı bir de zararı vardır. Tam yararlı hiçbir şey yoktur, tam zararlı da hiçbir şey yoktur.
Adil Düzen’de kabul edilen iyilik kriterleri vardır.
-Varlık yokluktan iyidir.
-Birlik ayrılıktan iyidir.
-Uygarlaşma durağanlıktan iyidir.
-Düzen dağınıklıktan iyidir.
Tartışılacak konu zararları asgariye indirmek, yararları azamiye çıkarmak olmalıdır.
Kanal yapılacaktır ama zararları en az yararları en fazla olmalıdır.
Ben bu yazıda Kur’an’ın bize öğrettikleri ile yararları en fazla olan ve zararları en az olan sistemi başlıkları ile size tanıtacağım.
1- Kanal ortaklık sistemi ile yapılacaktır. Bunun için bir kanal kooperatifi kurulacaktır. Bu kooperatifin kurucuları yirmi kişiden oluşacaktır. Dördünü cumhurbaşkanı atayacaktır. Dördünü İstanbul belediye başkanı atayacaktır. Diğer 12 kurucu ortağı siyasi partiler atayacaklardır. Ak Parti 4, CHP 3, diğer mecliste grubu olan üç parti 1’er kurucu ortak atayacaklardır. Üyelerden ikisini de ordu atayacaktır.
2- Devlet ve belediye 10’ar kilo altınla katılacaklardır (3’er milyon TL). Bu meblağ devlet bankalarının altın hesabına yatırılacaktır. Banka faiz ödemeyecek, kredileşme ilkesi ile çalışacaktır. Hesaplar altın üzerinden olacak, ödemeler Türk Lirası üzerinden yapılacak alış da satış fiyatları ile yapılacaktır. Banka kasalarına bu kadar da kanal bonosunu koyacaklardır. Kooperatif tanzim etmiş olacaktır. Arz ve talep kanunlarına göre kanal bonosu kooperatifçe fiyatlandırılacaktır. Bankalar altın hesabı ile bonoları alıp satacaklardır. Banka hizmet payı koymayacaktır. Bankaya hizmet payı kanal bonosu ile verilecektir. Kooperatif genel hizmet payının 25’te biridir. Bankalar hizmet karşılığı olarak kanala ortak edilecektir.
3- Kanal Kooperatifi kanal bonosunu para ile satmayacaktır, kanal girdilerini kanal bonosu ile finanse edecektir, kanal çıktıları da kanal bonosu ile yapılacaktır. Bononun değeri kooperatifçe talip olan arttıkça %10 artırılacaktır. Bono 10 gram altın iken 11 gramla satılacaktır. 1 gram ondan önce satılan bonolara dağıtılacaktır. Böylece bonolar satıldıkça değeri artacaktır. İade edilirse değeri azalacaktır. Kanal bonosuna talip varsa kârlı olacağından talipler artacaktır. Kanal yalnız bu bonoların karışlığı girdileri kabul edecek, nakit ödemeyecektir.
4- İlk yapılacak iş kanal sözleşmesini hazırlamak olacaktır. Sözleşme yarışma usulü ile hazırlanacaktır. Kooperatif uygun gördüğü kadar bir kanal bonosunu yarışmaya ayıracaktır. Sözleşme 100 sahife olacaktır. 100 yarışmacının katıldığını farz edelim, 10 bin sayfalık bir çalışma yapılacaktır. Günde bir sayfa yazıldığını ve sayfa başına 1/3 altın bonosu verildiğini farz edersek, 10 binin üçte biri kadar altın bonosu ödül olarak konacaktır demektir.
Doktora yapmış beş ilim adamı birleşir ve 100 sayfalık sözleşme yaparlarsa yarışmaya katılmış olurlar. Yurt içi yurt dışı herkese katılma hakkı verilmiştir. 10 bin sayfalık öneriler internette yayınlanacaktır. Yarışmaya katılanlar kendileri dışında telif sözleşmeleri sıralayacaklardır. En az beş kimsenin önerisini tetkik edip sıralaması gerekecektir.
Telif sözleşmelerin aldıkları sıranın tersleri ile derecelenirler, toplamları derecelerini verir. Böylece herkesin telif derecesi bulunur. Bunlardan kendisinin takdirleri ile takdir ettiklerinin sıraları arasındaki farkların karesi alınır, toplanır, karekökü alınır, takdir edilenlerin sayısına bölünür, takdir derecesi bulunur. Kişinin takdir derecesi ile telif derecesi toplanır ve ödül derecesi çıkar. Konan ödül, birincisine bir, ikincisine yarısı, üçüncüye, üçte biri sonrası ise sırasına göre bölünerek dağıtılır. Katılanların hepsi az da olsa ödül almış olur.
Telifte birinci olanla takdirde birinci olan ortak bir başkan seçerler. Sözleşmeye son şeklini bunlar verirler. Kurucuların hakemlere gitme yetkisi vardır. Son kararı hakemler verir. Hakemleri aralarından seçerler.
5- Bundan sonra kanalın avam projesi hazırlanacak bu da yarışma ile hazırlanacaktır. Bir yerin zemin yapısı, üzerinde bulunan bitkiler, yapılar alt yapı belirtilecektir. Bunların hepsine kanal bonosu ile bedelleri konacaktır. Kontroller de devreye sokulacak, böylece kanal projesi en ince detaya kadar hazırlanmış olacaktır.
6- Her on dönümde bir yüz lojmanlı işyeri apartman planlanacak, bunların projesi yapılmış olacaktır. Apartmanların maliyetleri kanal bonosu ile yüzde olarak hesaplanacaktır. Arazi, proje, altyapı, genel hizmet, malzeme ve işçilik bedellerinin toplamı apartmanın maliyetini verecektir. Apartman pay olarak satılacak yani nakitle satılmayacaktır. Burada bir apartmana katılmak isteyen kanal bonosunu alma durumdadır. Böylece kanal bonosu arz ve talep ile alınıp satılacak. Kanal bitmeden önce de yüz lojmanlı apartmanlar yapılıp ortaklara teslim edilecektir.
7- Ortaklık düzeninde mekânda planlama vardır, nerede ne yapılacağı planlanır, ne üretileceği planlanır ama zamanda planlama yoktur. Arz ve talep kanunları ile öncelik belirlenmiş olur. Kârlı olan önce yapılır. Bundan dolayıdır ki kanalın ne zaman biteceği söylenmez. Ortaklar talepte bulunurlarsa çalışanlar da talebi kabul ederlerse işler süratlenir.
8- Burası serbest bölge olacaktır. Burada sermaye veya devlet ortak olamayacaktır, kasadan çok büyük miktarda senet alamayacaklardır. Çünkü o zaman çok büyük bedel ödemek zorunda kalınır. Kanal küçük katkılarla ve halkın katılımı ile yapılacaktır.
Sonunda güvenliği devlet sağlayacak ve payını alacaktır. Yardımcı mal olan elektrik ve suyu belediye sağlayacak ve payını alacaktır. Tüm dünya halkı sermaye ile katılacak ve kiradan pay alacaktır.