Bazı başarısızlıklarımızın sırları ve sebepleri
KUR’AN VE İLİM çalışmalarımız merkezli ve Kehf Ashabı örneği üzerinden, oluşan hatırlatmalarımız üzerinde duruyorduk; kaldığımız yerden hatırlatmalarımıza devam edelim…
Kehf Suresi 24. Ayet: “(…) unuttuğunda Rabbini zikret ve ‘Umarım Rabbim beni bundan daha reşed (daha doğru) olana yaklaşmama hidayet edecektir’ de.”
Bir iş yaptığınız zaman sonucu beklersiniz ama sonuç olmadığı zaman da onun sebebini ararsınız: a) İçtihadınızda hatalar vardır. Allah içtihadımdaki hatayı düzeltmem için başarısızlığı tattırmıştır. b) İçtihatta hatam yoktur, ancak günü gelmemiştir. Dolayısıyla zamanı gelince sonuçlar alınacaktır. c) Başarısızlığımın başka bir sebebi de daha iyisini yapmamız içindir. Örneğin, biz tam yirmi senedir ahşap evler yapıyoruz ama henüz tam olarak istediğimizi yapamadık! d) İçtihatta hata yoktur, eksiklik vardır. Başarısızlık kişiyi eğitmektedir. Kişi ısrar ettikçe başka şeyler öğrenmektedir. Bu ayet buna işaret etmektedir. Evet, burada emeklerim boşa gitmiştir ama sonra daha iyi şeyler gelmiştir.
Bazı başarısızlıklarımızın sırrı buradadır. Başarılsaydı hatalarla ve eksiklerle beraber “Adil Düzen” öyle kalacaktı. Başarılamadığı için şimdi “Adil Düzen”in aslı aranmaktadır. Bütün bunların sebebi daha iyisini yapmamız içindir, sağlamadır. Çalıştık ama başaramadık. İçtihatlarımızda hata yaptık ve başarısızlığa uğradık. Başarısızlığımızın sebebi bizim daha çok öğrenmemizi sağlamak içindir.
“Hidayet” demek yolu göstermek demektir. Haydi, yola buradan git demektir. Bize Cebrail gelmiyor. Yolu kendimiz buluyoruz, KUR’AN VE İLİM çalışmalarımızla buluyoruz; bundan dolayı gecikmeler olacak, yavaşlamalar olacak elbette. Nitekim Bediüzzaman da ‘Eski Said - Yeni Said’ diyor. 1960’tan önceki dünyamız eski Saidlerin dünyasıdır. Suçu başkalarına atıp kurtulurduk. 15 Temmuz (2016) da yeni bir başlangıçtır.
Makroda hiçbir sorun çözülemiyor. Tüm sorunlar önce mikroda yani kooperatiflerde ama küçük kooperatiflerde, semt kooperatiflerinde çözülecektir. Birçok başarısızlıklar hep Rabbin daha iyisini hidayet etmesi içindir anlamındadır. Ak Parti iktidardan gitmelidir ama tamamen yok olmamalıdır; ancak ondan sonra hidayete erebilir.
Dayanışma ortaklıkları nasıl hidayet eder? Başlıca görevleri danışmanlık yapmaktır. Rab insanlara nasıl hidayet eder? İnsanlar içtihat yaptıkça onlara yol göstermiş olur. İnsanlar içtihatlarında hata ediyorlarsa başarısızlığa uğrarlar, Allah böylece onlara hidayet etmiş olur. Kur’an’dan sonra insanlara açılan tek kaynak müsbet ilimdir, ilahi ilimlerdir. Bunlar da birer eğitim müesseseleri olan ilmî, ahlâkî, meslekî ve siyasî dayanışma ortaklıklardır. Allah’ın rablık sıfatındaki halifeleri yeryüzündeki dayanışma ortaklıklarıdır. İnsanın nominal ömrü yüz yıldır. İlk 33 yılında öğrenme ile geçer, başkalarına tabidir. 33 yaşında rüşde erer. 66 yaşına kadar kendi içtihatları ile hareket eder, ondan sonra irşad durumuna geçer. İnsanın nominal yaşı 100 yıldır. -Üçte biri yetişme çağıdır. -Üçte biri uygulama çağıdır. -Üçte biri de öğretme çağıdır. Uygarlıkların ömrü ise bin yıldır. Üçte biri gelişme, üçte biri duraklama, üçte biri de çökme dönemleridir. Gelişme çağı 300 yıl olmaktadır. Çökme de 300 yıl alınırsa, gelişmiş dönemi 400 sene edecektir.
Kehf Suresi Kehf Ashabının kıssasını anlatmakta, başarısızlıktan dolayı kehfe sığınan kimselerin kıssası içinde bize yaşam kurallarını öğretmektedir. On kişiden az topluluğun çalışmaları ele alınmaktadır. Bu arada yaşamamız için gerekli önerilerde bulunmaktadır. Ayetler bir bütün içinde son derece hikmetli bir şekilde oturmaktadır. Genel kural şudur. Zamanda planlama yapmayacaksın. İşlerin gecikmesini cezalandırmayacaksın. Eşya durup dururken zamanla çoğalmaz. Canlılar çoğalır. Ama cansız eşya durup dururken zamanla kendiliğinden çoğalmaz.
Ayetin tamamını tekrar hatırlayalım. “Ancak, ‘Allah dilerse yapacağım’ de. Unuttuğun zaman da ‘Rabbini an ve ‘Umarım Rabbim beni bundan daha reşed (daha doğru) olana yaklaşmama hidayet edecektir’ de.” (Kehf Suresi 24. Ayet)