Dış borcumuz ne kadardır?
Yap-işlet modeli ile gelen sermaye de dış borçtur. Türkiye’de bulunan dolarlar da dış borçtur, çünkü biz onun faizini ödüyoruz, enflasyonunun yükünü çekiyoruz. Halkın borcu borçtur. Devletin borcu borçtur. Bu borçların toplamı rahatlıkla bin milyar doları geçer. Ödediğimiz faizin asgarisi %10’dur. Demek ki biz her sene 100 milyar dolar faiz ödüyoruz. Türkiye’de 15 milyon aile vardır. Demek ki her aile senede 7.000 TL faiz ödemektedir. Asgari ücret yıllık 12 000 TL; asgari ücrete göre demek ki mesaimizin yarısını faiz için çalışıyoruz. Bu durumdan Türkiye’yi kurtaramazsak, gittikçe borcumuz artacak, faizler aratacak ve biz ancak müflis birer borçlu işçi olarak yaşama imkânını bulacağız.
Türkiye çok zengin bir ülkedir. Türkiye bulunduğu yer itibarı ve geçmişi ile dünyanın merkezindedir. Türkiye henüz sanayileşmediği için çevre kirliliği yoktur, sadece bu özelliği ile bile bu borçlarını bir senede ödeme imkânına sahiptir.
Türkiye 800 000 (Türkiye'nin izdüşüm alanı (harita üzerinde) 783,562 km², gerçek alanı 814.578 km². Dünya yüzeyinin %1,3'ünü kaplar, en geniş 37. ülkedir. Avrupa'da Rusya'dan sonra 2. sırada yer alır.) kilometrekaredir. Türkiye’nin yarısı dinlenme evlerinin kurulmasına elverişlidir. 100.000 kilometrekareyi dinlenme evlerine ayırdığımızı farz edelim. Bir kilometrekare bin dönümdür. Her dönümde on dinlenme evi kuruyoruz. Bir dinlenme evi 100.000 TL’ye mâl olsun. Bunu “devre-mülk” olarak tüm dünyaya satıyoruz. 50 haftaya bölersek, haftalığı 2000 TL eder yani bir haftalık devremülk 2000 TL’ye satılıyor. Bir dönümden 1 milyon TL elde ediyoruz. Bir kilometrekareden 1 milyar TL elde ediyoruz. 100 000 kilometrekareden yüz bin milyar dolar elde ediyoruz. Demek ki bizim borçlarımızı bunun yüzde bir kadarı ödüyor.
Bunun için ne yapmalıyız?
Arsayı devlet vermektedir. Altyapısını devlet yapmalıdır. Yol ve elektrik yeterlidir. Zaten bunlar bugün yapılmaktadır. Buralara ahşap villalar kurulacak, sökülüp taşınabilecek villalar kurulacak. Akevler bunun çalışmasını yapmıştır. Bizim ormanlarımızda çürüyüp giden veya odun olarak kullanılan keresteler bu evleri yapmaya elverişlidir. Devlet, ormanları tahrip etmemek ve daha da geliştirmek şartıyla kesim yapanlara verir, harçsız kesme imkânı tanınır.
Ben mühendisim ve orman köyünde doğup büyüdüm. Ormanların gelişmesi için yaşlanmış, işe yaramayan veya yeteri derecede büyümüş ağaçları kesiyorsunuz, altını temizliyorsunuz, böylece orman çok daha çabuk ve verimli olarak gelişir veya yaşar. Böylece bu villaları yapanlara imkân sağlıyorsunuz.
Hayır, bedava değil, satıldığında gelecek devre-mülk karşılığı ormana veriyorsunuz. Orman devlete borç veriyor. Dış borcumuz ödeniyor. Sonra devlet ormanlara borcunu ödüyor.
İşçilik olarak da askerliği altı ay uzatıyorsunuz, isteyenler askerde kalıyor, ahşap ev yapmayı öğreniyor, üretim yapıyor, yevmiyesini alıyor ama devlete borç veriyor. Devlet önce faizden kurtuluyor. Sonra devlet faize verdiklerini vatandaşa vererek borcunu ödüyor.
Hâsılı; sadece çıkarılacak bir kanunla devlet borçlanmayacak, kasasından bir kuruş çıkmayacak ve devletin dış borçları tasfiye edilecek.
Borçsuz yaşamak mümkün değildir. Borçlanacağız, alacaklı olacağız ama borcumuz ve alacağımız eşit olacak. Faiz ödemeyeceğiz, faiz almayacağız yahut aldığımız faiz verdiğimiz faize eşit olacak, ülkemiz senede aile başına 7 000 TL tasarruf edecektir.
Bizim bunu yapmamız için buraya ayıracağımız emeği de hesaplayabiliriz. İşçilik beşte birdir yani 20 000 TL kadar işçiliğe ihtiyacımız vardır. 7 000 TL faiz ödüyoruz. Demek ki biz bu sisteme üç sene içinde geçebiliriz. Bunu tam istihdam sağlamakla yapabildiğimiz gibi Orta Asya’dan ve/ya Çin’den gelecek emekle de bu işi rahatlıkla yapabiliriz.
Partiler ne yapmalı?
Herkes on sahifelik proje ile gelsin derim. Milletvekili olmak isteyenin proje getirmesini öneririm. Sonra proje getirip adaylık için müracaat edenlerin bu tekliflerini sıralarım. Teklif edenler ve edilenleri sıralarım. Teklif edenlerin sıralarının terslerini alır derece veririm. Sıralayanların takdir derecelerine göre sapmaları hesaplar derece veririm. İkisinin toplamında en üst sırada yer alanlara ilini seçtirir sıralarım. Böylece yeni kadro ile seçime böyle girerim. Yarın Adil Düzen Partisi kurulduğu zaman böyle yapacak, halkın önüne çözümlerle çıkacak, kadrosu ile çıkacaktır.
Süleyman KARAGÜLLE