Renk cümbüşü ama tek sesli
1198 Okunma, 0 Yorum
Fehmi Koru - Yeni Şafak
Ahmet Kirtekin

İSLAMABAD (Pakistan)- Katılımcıların çeşitliliği açısından rengârenk bir Meclis'i var Pakistan'ın: Kadın üyelerin sayısı neredeyse erkekler kadar... Erkek milletvekilleri ve senatörlerden Batılı kıyafetler giymiş olanlar var; ancak çoğunluk yerel giysileriyle gelmiş... Kadınlar ise çeşit çeşit; başı tam-yarım örtülüsü ile başı açığı birarada...

Bu kadar farklılıktan ancak 'kakafoni' çıkacağını düşünenler yanılıyorlar: 12 yıl sonra konuk gelen ilk yabancı devlet adamı olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'ı Meclis'e takdim eden Meclis Başkanı Fehmida Mirza'nın “Burada bütün kararları oybirliğiyle alıyoruz” cümlesi bu yanılgıyı da vurgulamış oldu.

Türkiye ile Pakistan'ın iyi ilişkileri herhalde asırlar öncesine –Hint Altkıtası'nda Türk hanedanlarının yöneticilik yaptığı dönemlere kadar– uzanıyor. Biz İstiklal Savaşı'nı verirken, Altkıta'da yaşayanlar İslâm Birliği'ni temsil eden Osmanlı'nın yıkılmaması, yıkılışın kaçınılmaz olduğu anlaşıldığında da Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşaması için çok yönlü çabalar gösterdiler.

Çoğunluğu Türkiye'yi görmemiş olsa da, Pakistanlılar için İstanbul bir hayal-üstü kenttir.

Başbakan Erdoğan da konuşmasında atıfta bulundu. Pakistan'ın askeri cunta tarafından devrilmiş Cumhurbaşkanı Zülfikar Ali Butto, kendisi de daha sonra bir suikasta kurban gidecek (27 Aralık 2007) kızı Benazir Butto'ya idamından (4 Nisan 1979) önce cezaevinden gönderdiği mektuplarda İstanbul'u yere göğe koyamıyor.

Şu yazdıklarına bugünün Pakistan nesilleri de gönülleriyle katılırlar: “Annenle 1951'in eylül ayında evlendiğimde balayı için onu İstanbul'a götürdüm. İstanbul muhteşem bir kent. Doğu ile Batı arasında fiziki bir köprü. Onu İstanbul'a götürmemin sebebi, İslâm tarihinin en şaşaalı ve yüce koridorlarından onunla elele yürümek istememdi. İslâm tarihi insana ilham verir, ama Türkiye'deki kadar sürekli bir ilham vericiliğe sahip başka bir yer yoktur.”

Meclis'in bayan başkanı Türkiye ve İstanbul'un çekiciliğine son zamanlarda meydana gelmiş bazı olaylardan hareketle ülke demokrasisini de eklemeden edemedi. Başbakan Erdoğan'ın, Filistin halkının yanında duruşu sebebiyle Pakistan'da da derin bir saygı uyandırdığını Meclis başkanının ağzından öğrenmiş olduk.

Türkiye'nin son yıllarda sürdürdüğü çok-yönlü dış politikanın en önemli uygulama alanlarından biri Pakistan'ın merkezinde bulunduğu Güneydoğu Asya'dır. Bölgeyi önemli kılan, potansiyel olarak pek çok ihtilâfın patlama noktası oluşudur. Pakistan'ın İran'la, Afganistan'la, Hindistan'la, Rusya ve Çin'le ilişkilerinin belli bir düzeyde olması da, küçük bir kıvılcım yüzünden her tarafı düşmanlarla çevrili malum ülkelerden birine dönüşmesi de mümkün çünkü.

Pakistan'ın sorunları, Başbakan Erdoğan'ın Meclis'te yaptığı konuşmada altını özellikle çizdiği gibi, bu yüzden Türkiye'nin de sorunları haline dönüşüyor. Türkiye'nin güvenlik alanı Güneydoğu Asya'dan başlıyor da ondan...

Şu sıralarda sıkıntılı bir dönemden geçiyor Pakistan; yaklaşık 1,5 yıl önce (18 Nisan 2008) yapılmış olan seçimlerin oluşturduğu tablo pek çok bakımdan sorunlu; Cumhurbaşkanı Asaf Ali Zerdari'ye yönelik yolsuzluk iddiaları siyaseti zayıflatıcı bir etkiye sahip. Daha da önemlisi, son zamanlarda daha da azan terörün önüne geçilememesi; Afganistan'dan sıçrayan ateş Pakistan'ın bazı bölgelerini olumsuz etkisi altında tutuyor...

Meclis'in kararlarını oybirliğiyle aldığını öğrenince, Başbakan Erdoğan “Darısı başımıza” dedi, ama hiç de kıskanılacak bir durumda değil Pakistan. Keşke daha güçlü bir muhalefet olsa ülkede.

Rengârenk Meclis tablosunu oluşturan kadınlı-erkekli milletvekillerini görünce, insanın “Biraz daha renk” temennisinde bulunacağı geliyor.

Fehmi Koru
f.koru@yenisafak.com.tr

27 Ekim 2009 Salı

 

 

Ahmet Kirtekin






Sayı: 20 | Tarih: 25.10.2009
Hakan Albayrak
Başbuğ için istifanın tek alternatifi
2426 Okunma
Veysel İpekçi
Oktay Ekşi
PKK meşrulaştı
1965 Okunma
15 Yorum
Vahap Alma
Fatma K. Barbarosoğlu
Cumhuriyetin Dindar Kadınları veya
1511 Okunma
Fatma Zafer
Mehmet Şevket Eygi
Çarpık ve Azgın Bir Toplum Ne Zaman Batar?
1497 Okunma
Emine Hocaoğlu
Hayrettin Karaman
İki Batı
1482 Okunma
Hilmi Altın
Yılmaz Özdil
Apo paşa
1435 Okunma
1 Yorum
Leyla Okta
Ahmet Hakan
Al sana İsrail karşıtı yazı
1405 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Siyaset müzesi
1395 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle
Ahmet Taşgetiren
Süreç öncesinde gerçekte ne oldu?
1359 Okunma
Zübeyir Erol
Bekir Berat Özipek
Baran’ın eve dönüşü için yolu açık tutmalı
1332 Okunma
1 Yorum
Bünyamin Demir
Ahmet Altan
Bu böyle kalmaz
1325 Okunma
Özer Ataç
Cengiz Çandar
Çuvala sığmayan 'kâğıt parçası'
1319 Okunma
Ekrem Fildişi
Mehmet Altan
Son dakika...
1314 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Can Ataklı
Sessizliğe inanıp her şey çok güzel sanmayın
1311 Okunma
1 Yorum
Mesut Karaaytu
Nazlı Ilıcak
Bardağı yere bırakın bugün
1300 Okunma
1 Yorum
Fatma Karuç
Fikret Bila
Erdoğan'dan sitem
1298 Okunma
2 Yorum
Harun Özdemir
Ali Bulaç
Başbakan'a örtük mektup (1)
1284 Okunma
1 Yorum
Ahmet Yasir Erol
Zülfü Livaneli
Ezber bozma yazısı
1265 Okunma
Ali Bülent Dilek
Rasim Ozan Kütahyalı
Hepimizin katili bu düzendir!!
1253 Okunma
Recep Yıldırım
Ruşen Çakır
Sil baştan olur mu? Olursa ne olur?
1249 Okunma
3 Yorum
Tayibet Erzen
Mehmet Niyazi
Toplumsal sorumluluk
1241 Okunma
Abdurrahman Erol
Fehmi Koru
Renk cümbüşü ama tek sesli
1198 Okunma
Ahmet Kirtekin
Reşat Nuri Erol
Bu gripte bir domuzluk var
1196 Okunma
Ilker Ardic


© 2025 - Akevler