Soru: Ayrıca minik market projesini …..’da tatbikata geçirmek istiyoruz fakat tam manasıyla sistemi siteden bulamadık, yani parça parça bir market projesi olduğunu okuyoruz fakat tam olarak ve bütün olarak sistemi çözemedik. Düşüncemizde ya market ya da şarküteri açmak var. Sizden sistemi tam anlamıyla anlatmanızı rica ediyorum.
Cevap: Minik bir market veya şarküteri projesini kurmak istiyorsanız. 1. Önce bir “Genel Hizmet Kooperatifi”ni kurmalısınız. Bu hizmetleri öğrenip verecek grup oluşturmalısınız. Gruptaki üyeler önce kooperatifi ve kooperatifçiliği öğrenecekler. Sonra herkes kendi sorumlu olduğu hizmeti nasıl yapacağını öğrenecek. 2. Bundan sonra cirodan kira alacak bir mağaza bulacaksınız. Böyle birisi çıkacak ve dükkanını cirodan kiraya verecek. Camilerin altları olabilir. Bulamazsanız, o zaman ortaklar bulup böyle bir yeri satın alacaksınız, onlar yerlerini size ciro üzerinden kiraya verecekler. 3. Burada ciro üzerinden çalışan ortaklar bulacaksınız. Emekliler, ev hanımları, öğrenciler veya boş saatlerini değerlendirmek isteyen maaşlılar ile başlanabilir. 4. Buraya konsinye mal koyacak tüccarlar ve üreticiler bulacaksınız. Bir ticarethane işe böyle başlar. Sizin sermayeniz varsa siz de bazı malları koyabilirsiniz. İşte, Adil Düzen’e göre işletme kurmak isteyenlerin bu safhaları geçirmeleri gerekir. Bütün bunları gerçekleştirmek için Adil Düzen’e inanmış ekibe ihtiyaç vardır.
***
Soru: Burada ufaktan başlayalım istedik fakat Yahudi mallarını satmak istemememiz nedeniyle birçok kişi başarılı olamayacağımız telkininde bulundu. Bu konuda da fikirlerinize ihtiyacımız var. Sermaye noktasında çok ortaklılık deniyoruz fakat insanları ikna edemiyoruz ve çok ortak sebebiyle kârlılığın düşecek olması pek cazip gelmiyor. Çevrede bu konuda ne yapmamız gerekir?
Cevap: Yahudilerin, Çinlilerin, Hintlilerin, Avrupalıların, Amerikalıların veya herhangi başka bir kavmin mallarını satmayalım düşüncesi çok yanlıştır. Biz herkesin malını satarız, herkesin malını alırız, aynı zamanda herkese malımızı satarız. En ucuz verenden alırız, en pahalı alana da satarız. Bu kural ekonominin temel kuralıdır. Siz cari sistemde iş yapmak istiyorsunuz. Cari sistem “faizli sistem”dir. Cari faizli sistemde başaramazsınız. Başarı istiyorsanız “faizsiz kredileşme sistemi”ni öğreniniz ve taviz vermeden uygulayınız. Bunu başarmak kolay bir iş değildir. Şimdilik herkes kendi işini cari sistemde yapsın, faizli işletmelerde iş yapsın ve asgarî seviyede geçinsin. Bu arada ortak bir işletme kurun, orada “faizsiz sistem”i deneyerek uygulayın. Sonra yavaş yavaş başardıkça hepiniz bütün işlerinizi ve işletmelerinizi faizsiz sisteme kaydırırsınız...
***
Sistem birden değişmez, “faizli sistem”den “faizsiz sistem”e birden geçilmez. Nasıl faizli sistem ve faizli işletmeler birden kurulup devreye girmediyse; faizsiz sistem ve faizsiz işletmeler de birden bire kurulup devreye girmez, giremez. Başarılı olmak için inançlı ve kararlı bir şekilde işe başlayıp sabır ve sebatla çalışmak gerekmektedir.
Önce çok ortaklı bir işletme kuracaksınız...
Çalışma arkadaşlarımızdan birisi bu işletmeyi işletecek...
Başardıkça, diğer faizli işletmeler de bu faizsiz sisteme geçirilecektir...
Faizsiz iş yapmada samimi ve inançlı iseniz, kararlı bir ekibiniz/grubunuz varsa, sabır ve sebat gösterirseniz, mutlaka başarırsınız.
Bilvesile, KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN…
Ekonomik krizlerin olmadığı, faizsiz sistemin gerçek anlamda devrede olduğu, “Adil Ekonomik Düzen”in bir bütün olarak uygulandığı yıllardaki bayramlar; işte o bayramlar bizim için GERÇEK BAYRAMLAR olacaktır, inşaallah… Selam, sevgi ve dualarımla...