Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-38
Ocak-Şubat 2025 aylarındaki yazılarımızla ‘Erbakan Hocamızı anmaya’ devam…
Necmettin Erbakan Hocayı 14 yıldan beri bu köşede yazılarımla anıyor ve anlatıyorum ama onu videolarla da anıp anlatmalıyız; 8 Şubat 2025 tarihli video bunu yapmış.
ERBAKAN HOCA KİMDİR? - 1 (Söz konusu videonun ana başlığı böyle)
“Onu Anlayabilecek Kadar Zeki Miyiz? İstenmeyen Adamın Sonsuz Haklılığı...”
Sonra iki cümleden oluşan açıklama var; “O’nu anlamak” ve “O’nun haklılığı…”
Videonun altında O’nu anlatan kısa bir bilgilendirme metni de var, şöyle başlıyor:
“O camilere gidip ibadet etmeye başladığında çok küçük yaşlardaydı. Türkiye’nin köklü liselerinden birine girmesiyle de hayatı değişmeye başlayacaktı. Aldığı eğitim ve kendisine has düşünceleriyle her zaman ön plana çıkmayı başaracaktı. İstanbul Erkek Lisesi’ni 1943 yılında bitirdi hem de birincilikle. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’ne gitti. O kadar başarılı bir lise hayatı geçirmişti ki üniversite onu sınavsız kabul ediyordu zaten ama o yine de sınava girmeyi tercih etti. Edindiği bilgiler ve sahip olduğu zekâ sayesinde 1. sınıfı okumadan 2. sınıftan devam etti üniversiteye. Makine fakültesinde okumaya başlamıştı ve bölümü bitirir bitirmez motorlar kürsüsünde asistan olarak çalışmaya başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde onun ulaştığı başarı puanı şu ana kadar da kırılmış değil...” (Bugün bu kadar!)
***
‘İlim/iyilik’ olarak ‘Faizsiz Adil Ekonomik Düzen’ akademik çalışmasına devam…
Adİl Ekonomİk Düzenİn Temel Özellİklerİ-7
“Ekonomik büyüme, bu iki yaklaşımda yalnızca maddi kazanç üzerinden değerlendirilmez; toplumsal huzur ve sorumluluk ön planda tutulur. Karz-ı hasen bireylerin ihtiyaçlarını karşılayarak ekonomik krizlerin önüne geçmeyi amaçlarken, Adil Ekonomik Düzen, kaynakların etkin ve adil bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Adil Ekonomik Düzen serbest piyasa ekonomisinde adaleti ve dengeyi sağlarken, toplumdaki zayıf kesimlerin haklarını gözeterek sömürüyü engeller. Her iki sistem de ekonomik istikrarın korunması, krizlerin önlenmesini ve toplumsal refahın artırılması sağlar.
Adil Düzen’in işlerlik kazanması ve bu düzenin içinde İslam finansı uygulamalarının yer edinmesi için bu düzeni hayata geçirecek bireylerin Müslüman olmaları gerekmektedir. Sistemin dini ahlaki yapısı bireylerin irfan sahibi, yani dinin emirlerini bilen ve bu bilgileri hayatında rehber edinip yaşamını ona göre düzenleyen kimseler olarak yetişmelerini amaçlar.
Bu sistemde eğitim, yalnızca bilgi kazandırmayı değil, aynı zamanda manevi eğitimi ve nefis terbiyesini de ön plana çıkarır; birey, kendini tanımayı, hırs ve israftan kaçınmayı, diğer insanlara karşı saygılı ve hoşgörülü olmayı öğrenir. İnsanlar, bu düzende güzel ahlak sahibi bireyler olarak yetiştirilir. Başkalarına yardım etmekten mutluluk duyar ve çalışmayı ibadet olarak görürler. Manevi değerlerin güçlendirilmesiyle birlikte bireyler, topluma fayda sağlayan bir üretim yapısına katkıda bulunurlar. Müslüman birey adil ve dürüst bir yaşam sürme idealiyle eğitilir. Çalışma hayatına katıldığında, ibadet aşkıyla ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmesi teşvik edilir. Yardımlaşmayı, başkalarına destek olmayı ve toplumun refahını kendi menfaatinin önüne koymayı öğrenir.
Bütün bu sayılanlar yerine geldiğinde Adil Ekonomik Düzen’e geçilebilecektir.
Adil Düzen’in bireyi, çevresine ve topluma değer katan, sorumluluk sahibi muttaki Müslümandır. Ana akım iktisadın insan modeli ile İslam iktisadındaki insan modeli, dünyevi ve uhrevi menfaatler açısından farklılık gösterir. Kapitalist sistemde yetişen bireylerin, Adil Düzen üzerine kurulu bir ekonomik sistemi sürdürebilmesi zordur. Buna karşın, Adil Bir Ekonomik Düzen içinde yetişen bireyler, İslam’ın sosyal dünya görüşünü benimseyerek eşitlik, özgürlük, kardeşlik, adalet ve birlik gibi değerlere göre şekillenir. İslam iktisadının hayata geçebilmesi için, öncelikli hedef bu sistemi uygulayacak olan Müslüman bireylerin yetiştirilmesine önem verilmelidir.” (Devamı var)