Erbakan ve fecr-i sadık; Adil Ekonomik Düzen-8
Reşat Nuri EROL
27.7.2011
“Adil Ekonomik Düzen”in Krediyle İlgili Esasları…
“Adil Ekonomik Düzen”i anlatmaya devam ediyoruz…
6- Yatırım Projesi Karşılığı Kredi: “Adil Ekonomik Düzen”de herkes uygun şartları yerine getirdiği taktirde “Yatırım Projesi Karşılığı Kredi” alabilir.
Bu kredinin ne olduğunu da yine bir misalle açıklayalım: Devlet yaptığı teşviklerle makro planları hazırlatmış, bu planların gerektirdiği yurdun her bir ekonomik bölgesi için öncelikli ve teşvikli yatırım projelerini ortaya koymuş. Tıpkı bugün Bayındırlık Bakanlığı’nın müteahhitlere verdiği karneler gibi “yatırımcılar” da “ehliyet belgeleri”ni alabiliyorlar. Yani nasıl bugün Bayındırlık Bakanlığı bir müteahhidin durumuna göre bu müteahhit 5 Milyar Liralık veya 10 milyar liralık veya sonsuz büyüklükte taahhüt işleri yapabilir diye “ehliyet karnesi” veriyorsa, “Adil (Ekonomik) Düzen”de de ehil kimselere hangi konuda ne miktar taahhüt işi yapabilecekleri meslek kuruluşları tarafından kendilerine “teminatlı ehliyetler” olarak verilmektedir. Aynı zamanda herkes mensup olduğu ahlâk topluluğundan da dürüst bir kimse olduğuna dair “teminatlı tezkiye belgesi” alabilmektedir.
Açıklama:
Diyelim ki bir kimse 3 tane belgeyi ortaya koymuştur.
- Bunlardan birisi, bir bölgede yapılması gereken teşvikli bir yatırım projesi; mesela 10 Milyon Liralık bir motor fabrikasının kurulması projesi:
- Kendisinin 10 Milyon Liralık bir motor fabrikası yatırımı yapabilecek ehliyeti olduğunu gösteren mensup olduğu meslek kuruluşundan aldığı teminatlı ehliyet belgesi.
- Mensup olduğu ahlâk kuruluşundan almış olduğu teminatlı tezkiye belgesi.
Bu taktirde bu kimse projesine uygun olarak kuracağı fabrikanın arsasını arar, bulur, satın alır. Arsanın bedeli projeye mahsuben banka yani devlet tarafından ödenir. Bilahare gerekli işçileri tutar, inşaat malzemelerini alır, inşaatı yürütür, makine teçhizatını alır, fabrikayı kurar ve tamamlar. Bütün bu işler yapılırken her kademede gerekli ödemeler projeye mahsuben banka yani devlet tarafından yapılır. Böylece 10 Milyar Lira harcandı, 10 Milyarlık fabrika tamamlandı. Ortaya bir tesis çıkmıştır. Bu tesisin bedelini müteşebbis borçlanmıştır, bu borcu ya tesisi satar öder veya çalıştırır öder. / İşte “Yatırım Projesi Karşılığı Kredi”nin mahiyeti budur. Görüldüğü gibi bütün bir fabrika kurulmuştur, bir yatırım projesi gerçekleştirilmiştir. Ortada “faiz” yoktur, “enflasyon” da yoktur. Çünkü piyasaya “para” çıkmıştır ama karşılığında da alınıp satılabilen bir “tesis” üretilmiştir.
Bugünkü “faizci düzen”de yatırımlar, bunu yapmaya kabiliyetli olanlar tarafından değil, işini uydurup kredi alabilenler tarafından yapılmakta ve büyük faizlerle gerçekleştirilmektedir. Öyle ki, mesela 7 kademeden geçerek üretilen bir yünlü konfeksiyon mamulü bütün bu kademelerde katlanarak maliyetlerin içine giren “yatırım ve işletme faizleri”nden dolayı 100’e mâl olacaksa halihazır şartlar altında 600’e mâl olmakta ve bu muazzam haksız fark, sonunda bu konfeksiyonu alıp kullanmaya mecbur olan fakir fukaraya ödettirilmektedir.
“Adil (Ekonomik) Düzen” bu haksızlığa, bu zulme meydan bırakmaz.
“Adil (Ekonomik) Düzen”de kabiliyetli olan dürüst yatırımcılar öncelikli, faydalı yatırımlar için her zaman “faizsiz” olarak yeterince “para/kredi” bulurlar. Bu suretle bugünkü “faizci kapitalist düzen”in, kalkınmanın ve işsizliği önlemenin önüne koyduğu en büyük engel ortadan kalkmış olmaktadır.
Görüldüğü gibi “Adil Ekonomik Düzen”de “Tam Teşvik” ve “Tam Destek” vardır. İş yapabilecek kabiliyetteki her dürüst insan o işi, o yatırımı yapabilir, o projeyi yürütebilir, gerçekleştirebilir; parasızlık, sermayesizlik gibi şeyler buna mâni değildir.
***
Gelecek Yazı: 7- Selem Senedi Karşılığı Kredi…