Erbakan ve fecr-i sadık; Adil Ekonomik Düzen-3
Reşat Nuri EROL
22.7.2011
“ADİL EKONOMİK DÜZEN”İN PARA İLE İLGİLİ TEMEL ESASLARI
Para nedir? İnsan tabiatı nedir? “Adil Ekonomik Düzen”in temel şartı nedir? “Ürettiğin” kadar “tüketeceksin” temel şartı nedir? “Adil Ekonomik Düzen”in parayla ilgili temel şartları, aksiyomları nelerdir? Bugün bu konular üzerinde duracağız…
İnsanların Yaradılış Karakteri:
İlim adamlarının hayvanlar üzerinde yaptıkları araştırmalar gösteriyor ki hayvanlar çok üretiyorlar, az tüketiyorlar. Bilindiği gibi bal arıları bal yaparlar, bu balın bir kısmını da kendileri yerler ama yaptıkları bal yediklerinden çok fazladır. Bu fazla kısımdan insanlar yararlanırlar. İlim adamları bal arılarının yaptıkları balın bir kısmını almışlar ve görmüşlerdir ki kovanda balın azalması üzerine arıların iştahları kesilmiştir ve arılar daha az bal tüketmeye başlamışlardır. Kovandan daha çok bal alınması hâlinde ise görülmüştür ki daha da az bal tüketmeye başlamışlar, hattâ arılar ölmüşler ve fakat kalan az balı bitirmemişlerdir. Bu deneyler hayvanların çok ürettiklerini buna mukabil az tükettiklerini göstermiştir. Bunun hikmeti Cenab-ı Hakk’ın hayvanları insanlara faydalı olmak için yaratmış olmasıdır.
Buna mukabil insanların tabiat ve yaradılışları hayvanların aksinedir. İnsanlar tabiatları itibariyle sadece “tüketmek” istiyorlar, “üretmenin” zahmetine katlanmak istemiyorlar. Nitekim bir insana ‘sofraya buyur’ dendiği zaman yüzü gülüyor, ‘şu kazmayı al da şurayı kaz’ dendiği zaman ise suratı asılıyor.
Bunun hikmeti ise insanların Cennet için yaratılmış olmalarıdır. Cennet’te insanlar sadece tüketecekler, ayrıca üretmek mecburiyetinde kalmayacaklardır. Daru’l-Karar âhirettir.
Ancak ne var ki insanlar muvakkat olarak bu dünyada imtihan olmaktadırlar ve yukarıda bahsedilen tabiatları bu dünyanın şartlarına ters düşmektedir. Ne yapalım ki biz de işte bu yaradılıştaki insanlar için “Adil (Ekonomik) Düzen”i kurmak mecburiyetindeyiz.
***
“Adil Ekonomik Düzen”in Temel Şartı Nedir?
Bu yaradılıştaki insanlar için “adil bir düzen” nasıl kurulacaktır?
Bunun için temel şart şudur: İnsanlara denmesi lazımdır ki; “Gel kardeşim, buraya bak, sen hep tüketmek istiyorsun, buna mukabil hiç üretmek istemiyorsun. Sana müsaade ediyoruz, lüzumsuz israf yapmamak şartıyla istediğin kadar tüket ama bir şartımız var. Ne kadar “tüketeceksen” o kadar da kendin “üreteceksin”, başkasının hakkını yemeyeceksin.”
Bu kural tatbikatta nasıl gerçekleştirilebilecektir?
Bunun çaresi şudur: Bir kimse diyelim ki (A) malını üretti ve bunu başkalarının faydalanmasına sundu. Mesela götürdü (A) malına ait vakfa (veya ambara) teslim etti. (A) malının bu anda bir kıymeti vardır. Bunu üreten kimse aynı kıymete eş değer başka istediği malları alıp tüketebilir. Önemli olan ne kadar üretti ise ona eşdeğer tüketme yapmasıdır, başkasının hakkını yememesidir. İşte bunun için (A) malını üreten kimseye, o malın kıymetine eşdeğer dilediği mallardan tüketebilmesi için “özel bir senet” verilir.
Bu özel senede “para” denir.
Bundan dolayı “para” demek, herhangi bir üretimi yapan kimseye bu üretimine eşdeğer tüketme hakkı olduğunu göstermek üzere verilen “özel senet” demektir.
Bundan dolayı “Adil Ekonomik Düzen”in parayla ilgili temel şartları, aksiyomları şunlardır: 1- “Para = Mal” (Para eşittir Mal) İlkesi, 2- “Faiz yok” İlkesi, 3- “Karşılıksız Para Yok” İlkesi, 4- “Paranın (arsa, tesis, standart mal, altın ve döviz) Karşılığında Olması” İlkesi, 5- İstenilen Anda Değiştirme İlkesi, 6- Herkese Eşit Muamele İlkesi, 7- Fiyatlar: “Arz-talebe dayalı kriterler göre tespit edilir” İlkesi.
***
Gelecek İki Yazı: “Adil Ekonomik Düzen”in “PARA” ile ilgili temel şartları, aksiyomları ile ilgili açıklamalar…