Erbakan ve fecr-i sadık; Adil Ekonomik Düzen-1
Reşat Nuri EROL
20.7.2011
Erbakan’sız ilk “genel seçim” ve ilk “parti kongremiz”in ardından; Saadet Partisi Olağan 4. Kongresi’nin ardından; Millî Görüş Hareketi’nin geride kalan 40 yılı ardından…
“AKP ‘fecr-i kazib’ mi?” (ilk iki yazı) tesbit ve teşhislerimizin ardından…
“Erbakan, Saadet Kongresi ve fecr-i sadık” yazılarımızla (sonraki iki yazı) yaptığımız “çare, çözüm ve tedavi önerilerimizi” de içeren tesbitlerimizin ardından…
Ülkemizde ve bütün dünyada “fecr-i sadıkı” gerçekleştirecek olan “ADİL EKONOMİK DÜZEN”i Erbakan Hocamızın anlatımıyla bir kere daha hatırlayalım…
***
Konumuz: ADİL EKONOMİK DÜZEN
I- “Adil Ekonomik Düzen”in Temel Özellikleri:
a) Hak ve bâtıl arasındaki fark. Bâtılın hak anlayışına göre hak 4 sebepten doğmaktadır. 1- Kuvvet, 2- Çoğunluk, 3- İmtiyaz-Ayrıcalık, 4- Menfaat-Çıkar. Hakiki hak anlayışına göre “hak” 4 sebepten doğar:
1- Cenab-ı Hakkın bütün insanlara eşit olarak verdiği temel “insan hakları” vardır. [Bu haklar şu 5 temel haktır: 1) Yaşama hakkı, 2) Neslin korunması, ırz ve namusun korunması hakkı, 3) Mülkiyet hakkı, 4) Aklın korunması hakkı, 5) İnancın korunması hakkı.]
2- Emek, 3- Karşılıklı rıza ile yapılan mukavele, 4- Adalet gereği doğan haklar.
Hakiki hak anlayışına göre, hak yalnız bu 4 sebepten dolayı doğar. Bunun dışında hiçbir sebepten dolayı hak doğmaz. Ne kuvvet, ne çoğunluk, ne imtiyaz ne de çıkar hak sebebi olamaz.
Komünizm ve kapitalizm hakkı değil, kuvveti üstün tutan zihniyetin sistemleridir. Bunun için her ikisi de birer ezen, ezilen düzenidirler. Komünizm 70 yıl insanlara zulmettikten sonra yıkılmıştır. Kapitalizm de zulmediyor, hâlen ayakta kalmasının sebebi emperyalizm ve Siyonizmin bir sömürü aracı olması yüzünden, suni olarak yaşatılmaya ve devam ettirilmeye çalışılmaktadır. İnsanlık, kendisine saadet getirecek bir nizam aramaktadır. Bu nizam ancak Hakkı Üstün Tutan “ADİL DÜZEN” nizamıdır.
b) “Adil Ekonomik Düzen” “Hakkı Üstün Tutan” bir düzendir.
c) “Adil Ekonomik Düzen” tam ve mütekamil bir düzendir.
Bu düzende kapitalizm ve komünizmin faydalı yanları mevcuttur, fakat mahzurlu ve zararlı yanlarına ise yer verilmemiştir.
***
II- “Adil Ekonomik Düzen”in Temel Esasları: Bilindiği gibi matematik ilminde bir sistem o sistemi tarif eden temel esaslarla diğer bir ifadeyle “Aksiyom = mütearife = müselleme” ile tarif edilir. Mesela “Öklit Geometrisi” 3 temel aksiyoma dayanır. Buna mukabil “Lobaçevski Geometrisi” başka 3 aksiyoma dayanır. Tabi sayılar ise 4 aksiyoma dayanırlar. Bunun gibi, bir oyunun dama oyunu olabilmesi için temel esaslar vardır, satranç oyunu olabilmesi için de yine bu oyunun kendine mahsus temel esasları vardır. Aynı şekilde futbol oyununun temel esasları ayrıdır, hentbol oyununun temel esasları ayrıdır.
Mecelle “Usul-ü Fıkıh”la ilgili temel esasları ihtiva eden ilmî bir eserdir.
İşte tıpkı bunlar gibi ekonomide de şayet bir ekonomik düzen “kapitalizm” sisteminin temel esaslarına uygun olarak yürüyorsa o sistem “kapitalist sistem”dir, yok eğer “komünizm” esaslarına uygun olarak yürüyorsa o sistem “komünist sistem”dir.
Biz, aşağıda bir “ekonomik düzen”in “Adil Düzen” olabilmesi için o düzenin hangi esaslara uygun olarak yürümesi gerektiğini belirtmeye çalıştık. Bu esasları belirtirken bunların düzeni tarif eden temel aksiyonlar olmasını gözettik ve bu noktayı nazarla “Adil Ekonomik Düzen”i 31 temel esas ile tarif etmeye çalıştık. Bu esaslardan 3 tanesi genel esaslar, 7 tanesi parayla, 7 tanesi krediyle, 7 tanesi vergiyle, 7 tanesi de sosyal güvenlikle ilgili esaslardır.
Şimdi (gelecek yazımızda) bu temel esasların kısaca açıklamalarını yapalım…