03.06.2011
Türkiye’nin Sosyo-ekonomik sorunları ile ilgili olarak bizim gördüklerimizi, görüp de tesbit ettiklerimizi, tesbit edip de yazdıklarımızı, yazıp da “çare ve çözümlerini” de anlattıklarımızı bizden başkaları da görüyor ve söylüyor... Son olarak Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Son 10 yıldır uygulanan ekonomik politikaların, Türkiye’nin kaynaklarının borçlanma, faizler, dış ticaret ve özelleştirmeler yoluyla ülke dışına çıkmasına neden olduğunu” söyledi... Söylenenler devletin resmi verilerine dayanılarak söylenmiş… Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Kamu-Sen’in Maliye Bakanlığı, TÜİK, OECD, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, DPT gibi kuruluşların resmi verilerinden yola çıkarak hazırladığı “Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Durumu” raporunda Türkiye’nin sosyal ve ekonomik durumunun geçmiş yıllarla karşılaştırmalı olarak masaya yatırıldığı belirtilmiş... Raporda, Türkiye’nin özellikle borçlanma, faiz ödemeleri, dış ticaret açığı ve cari açık gibi konularda son derece kötü durumda olduğu ve bu durumun gelecek için tehlike arz ettiği ifade edilmiş...
“Seçime giderken devlet ve düzen” yazılarımda (üç yazı), bu “zalim devlet ve dünya düzeni”nde devletimizin ve dünyamızın her geçen gün nasıl daha kötüye gitmekte olduğunu “çare ve çözümleri” ile birlikte yazdım ve dedim ki: Hayatımızın dinî, ilmî, iktisadî ve siyasî her alanında “Sosyal Tufan” seviyesinde sorunlar içinde debelenip duruyoruz… Kişi ve aile, ocak ve bucak, il ve ilçe, topyekün “devlet ve düzen” olarak adeta bir keşmekeş içinde yaşıyoruz, krizlerden başımızı kaldıramıyoruz…
“Seçime giderken hangi İSTİKRAR?!.” yazımda da, dokuz yıldan beri ülkemizi yönetmekte olan iktidar yöneticilerine bazı acı gerçekleri hatırlattım: Hangi İSTİKRAR?!.
Devleti adım adım yıkılışa götüren şu “istikrar” rakamlarına bir kere daha bakalım…
***
“Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Durumu” raporunu hazırlayan Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu’nun tesbit ettiği istikrarlı rakamlara bakalım… 2002 yılında 221 milyar dolar olan Türkiye’nin toplam borç stoku 518,6 milyar dolara ulaşmış... Türkiye’nin borç yükü son bir yıl içerisinde 30,7 milyar dolar artmış… Bir yıllık dış ticaret açığı 72 milyar dolara dayanmış, cari açık 48,6 milyar dolara ulaşmış… Türkiye’de uygulanan ekonomi politikalarının sosyal hayatı da olumsuz etkilediği ifade edilen raporda, “Türkiye’nin her dakika ekonomik olarak uçuruma yuvarlandığı” rakamlarla ortaya konmuş... Nasıl?..
Türkiye, gece-gündüz, bayram, tatil demeden, her dakika tam 57 bin 78 dolar daha “borç” alıyor, dakikada 61 bin 263 dolar “faiz” ödüyor, dış ticarette dakikada 136 bin 225 dolar “açık” veriyor, bir dakikada 92 bin 466 dolar “cari açık” ortaya çıkıyor ve ekonomik olarak iflasa sürükleniyor... Ekonomideki bu olumsuz durum; her dakika bir “faizli kredi kartı” sahibinin borç batağına düşmesine, her dakikada iki senedin protesto edilmesine, dakikada 2 çekin arkasının yazılarak karşılıksız çıkmasına, her iki dakikada 1 borçlu vatandaşın “faizli kredi kartı” borcunu ödeyemeyerek icralık olmasına neden oluyor…
Türkiye Kamu-Sen Başkanı, ülke kaynaklarının vatandaşlara adil bir şeklide dağıtılması durumunda, “sosyal adalet ve barış”ın tesis edilebileceğini belirterek, şunları ifade etti: “Siyasetçiler, miting meydanlarında IMF’ye olan borçları ödediğini söyleyinceye kadar 5 dakika geçiyor. 5 dakikalık konuşma sırasında bile Türkiye, 285 bin dolar daha borçlanıyor ve 306 bin dolar borç faizi ödüyor... Nefes aldığımız her an, kaynaklarımızın tükenmekte olduğunu, bizler fakirleşirken, başkalarının kolay yoldan zenginleştiğini bilmek, bizleri son derece üzüyor. Artık millî politikaların uygulanma zamanı gelmiştir…”
***
Son on yılın öncesinden itibaren günümüze kadar uygulanagelen ekonomi politikalarının Türkiye’yi getirdiği durum, devletin resmi kurumlarının rakamları ile apaçık ortada… Devleti yıkılışa götüren “istikrar” aynen devam ediyor!!! (Devamı var…)