Srebrenitsa soykırımından Gazze soykırımına - 6
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam edelim…
Nihayet; ‘Birleşmiş Milletler, 23 Mayıs 2024 tarihinde alınan kararla, 11 Temmuz'u “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” olarak kabul etti’ diyerek başlayalım ve 20 Temmuz 2024 günü yapılan ‘bir çalışma ve konuşma’ ile devam edelim ama önce girizgâh yapalım…
“Srebrenitsa Soykırımı” 11 Temmuz tarihi vesilesiyle yine söz konusu oldu; bunun detaylarını önceki yazılarımızda yazdık, video kayıt konuşmalarımızda da dile getirdik…
“Gazze Soykırımı” da dokuz aydan beri bütün dünyanın gözleri önünde canlı olarak devam eden soykırım sebebiyle söz konusu; 7 Ekim’den beri yazıyor ve anlatı-yorum…
Her iki soykırım ile ilgili olarak bugün farklı bir girizgâh yapalım ve “soykırım” ile ilgili olarak Aliya İzzetbegoviç’in meşhur sözünü hatırlayalım: “Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.”
-Dün “Srebrenitsa” bugün de “Gazze Soykırımı” ile ilgili yaşanan budur…
-Dün “Srebrenitsa Soykırımı” döneminin tamamında bütün dünya neler yaptı?
-Bugünkü “Gazze Soykırımı” günlerinde de dokuz aydan beri dünya ne yapıyor?
-Bundan önce 21 adet ‘Çöken dünya düzeni’ başlıklı yazı yazmamın sebebi buydu…
-Aynı zamanda çare ve çözüm olarak ‘Adil Dünya Düzeni’ dememin sebebi de buydu...
“Srebrenitsa Soykırımı” denildiğinde hatırladıklarımız nelerdir?
Sözde medeni Avrupa’nın ortasında 1992 yılında başlayan ve 1995 yılına kadar devam eden “Bosna Savaşı” ve o savaş süresince her gün yapılan “soykırım” söz konusu dedik…
“Srebrenitsa Soykırımı” sürecinde Sırplardan kaçan binlerce Boşnak, Birleşmiş Milletler’in “güvenli bölge” ilan ettiği Srebrenitsa’ya sığındılar. Mladiç ve Karadziç komutasındaki Sırp teröristler, Hollandalı (sözde) “barış gücü” askerlerinin gözü önünde, hatta onların da desteğiyle, 11 Temmuz’da soykırım yapmaya başladılar. 1992-95 yıllarında bütün Bosna’da katledilen insan sayısı bilinmediği gibi; Srebrenitsa’da da sadece birkaç gün içinde sayısı bugün dahi tam olarak bilinmeyen ama 10-12 bin civarında olduğu tahmin edilen Müslüman Boşnak’ı katlettiler, bu vahşi katliam değerlendirmeleri hala devam ediyor...
1992 yılından itibaren “Bosna Savaşı” yıllarında yaşananlar genel olarak biliniyor. 1995 yılında ise Srebrenitsa, aynen Gorajde ve Jepa gibi stratejik şehirler, Bosna Sırpları ile Sırbistan arasında kalan Müslüman adacıklardı ve “Bosna Savaşı” açısından savaşın sona erdirilmesinin önündeki engeller olarak görülüyorlardı. Barış masasının kurulabilmesi için bu adacıkların “soykırım” yapılarak da olsa, Müslümanlardan temizlenmesi gerektiği sadece Sırp teröristler değil, onların Batılı yandaşları tarafından da itiraf ediyorlardı. Birleşmiş Milletler de müdahale edip savaşı sonlandırmak için Sırpların işlerini bitirmesini bekliyordu; nihayet “Srebrenitsa Soykırımı” gerçekleştikten sonra Batı müdahalesi gelmişti...
“Srebrenitsa Soykırımı” sonrasında Srebrenitsa’ya “soykırım anıtları” dikildi, 2007 yılında Lahey yaşananları “soykırım” olarak tanımladı ama yüzbinlerin katliamına karşılık davalardan sadece 4 müebbet ceza çıktı! Hollanda soykırımdaki sorumluluğunu kabul etti ama özür ancak 2022 yılında gelebildi! Sırbistan ise 2023’de “soykırım” ifadesini kullanmadan özür diledi! Birleşmiş Milletler de nihayet ve de en sonunda yani 23 Mayıs 2024 tarihinde, 11 Temmuz tarihini “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” ilan etti!
“Srebrenitsa Soykırımı” sonrasında -yani bu kadar uzun zamandan sonra bile- 29’uncu yılındaki anma törenlerinde, yeni bulunan 14 ceset Potoçari mezarlığına defnedildi...
Bu yazımın başında da hatırlattığım üzere; 20 Temmuz 2024 günü yapılan ‘bir çalışma ve konuşma’ ile bir bütün olarak Bosna’da devam eden kötülüğü hatırlatmış olacağız…
Evet…
- Soykırımın sebebiyet verdiği kötülükler maalesef devam ediyor…
- Bosna’dan sonra Gazze’de bu kötülükler ‘canlı’ olarak devam ediyor…
- ‘Canlı soykırım’ karşısında ülke halkları yani insanlık ‘isyan’ aşamasında…
- Dünya devletleri yöneticileri ise soykırıma yandaşlık yapmaya devam ediyorlar…