Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015
21229 Okunma, 17 Yorum

Cennetteki Khamr

Khamr kelimesi Kuranda 6 kez içecek olarak geçmektedir. Yedinci olarak aynı kökten türetilen (خمر), Khumur olarak, Nur suresi 31. Ayette, çoğul anlamda, başörtüleri demektir.

Khamr kelimesinin “içki” yani “sarhoş edici mayalanmış içecek” anlamında kullanıldığı ayetler aşağıda verilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken ise: Bu ayetlerde geçen khamr kelimesi marifedir. Yani belli bir mayalanmış içecek anlamındadır. Kısacası bizim içki dediğimiz kelime anlamındadır.

Bakara 219:

. يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ (219)

Sana içki ve kumarı sorarlar, de ki: «İkisinde hem büyük günah ve hem insanlara bazı faydalar vardır. Günahları faydasından daha büyüktür». Ne sarf edeceklerini sana sorarlar, de ki: «Artanı». Böylece Allah, dünya ve ahiret hususunda düşünesiniz diye size ayetleri açıklar [219].

Maide 90:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (90)

Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi kargaşa sebebidir, bunlardan kaçının ki sorunsuzluğa eresiniz [90].

Maide 91:

إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ (91)

Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan, namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan men olanlar oldunuz mu?[91].

 

Bu ayetlerden içki anlamına gelen kelimenin elkhamr kelimsi olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

 

Khamr kelimesinin geçtiği diğer ayetler ise:

Yusuf 36:

وَدَخَلَ مَعَهُ السِّجْنَ فَتَيَانِ قَالَ أَحَدُهُمَا إِنِّي أَرَانِي أَعْصِرُ خَمْرًا وَقَالَ الْآخَرُ إِنِّي أَرَانِي أَحْمِلُ فَوْقَ رَأْسِي خُبْزًا تَأْكُلُ الطَّيْرُ مِنْهُ نَبِّئْنَا بِتَأْوِيلِهِ إِنَّا نَرَاكَ مِنَ الْمُحْسِنِينَ (36)

Hapse, onunla beraber, iki genç daha girdi. Biri, «Rüyamda mayalanacak üzüm sıktığımı gördüm» dedi; diğeri «Başımın üzerinde, kuşların yediği bir ekmek taşıdığımı gördüm» dedi. «Bize bunu yorumla; senin iyi bir kimse olduğunu görüyoruz»[36].

Bu ayette geçen khamren kelimesi genellikle “şaraplık” olarak çevrilmektedir. Oysa kelime nekre yani belirsizdir. Mayalamak anlamındadır. Burada sıkılan üzüm suyu muhtemelen şıra veya sirke yapımında kullanılacaktır.

Yusuf 41:

يَاصَاحِبَيِ السِّجْنِ أَمَّا أَحَدُكُمَا فَيَسْقِي رَبَّهُ خَمْرًا وَأَمَّا الْآخَرُ فَيُصْلَبُ فَتَأْكُلُ الطَّيْرُ مِنْ رَأْسِهِ قُضِيَ الْأَمْرُ الَّذِي فِيهِ تَسْتَفْتِيَانِ (41)

«Ey mahpus arkadaşlarım! Biriniz efendinize mayalanmış içecek sunacak, diğeri asılacak ve kuşlar başından yiyecektir. Sorduğunuz iş işte böylece kesinleşmiştir.»[41].

Muhammed 15:

مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ فِيهَا أَنْهَارٌ مِنْ مَاءٍ غَيْرِ آسِنٍ وَأَنْهَارٌ مِنْ لَبَنٍ لَمْ يَتَغَيَّرْ طَعْمُهُ وَأَنْهَارٌ مِنْ خَمْرٍ لَذَّةٍ لِلشَّارِبِينَ وَأَنْهَارٌ مِنْ عَسَلٍ مُصَفًّى وَلَهُمْ فِيهَا مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ وَمَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ كَمَنْ هُوَ خَالِدٌ فِي النَّارِ وَسُقُوا مَاءً حَمِيمًا فَقَطَّعَ أَمْعَاءَهُمْ (15)

Allah’a karşı gelmekten sakınanlara söz verilen cennet şöyledir: Orada temiz su ırmakları, tadı bozulmayan süt ırmakları, içenlere lezzet veren mayalanmış içecek ırmakları, süzme bal ırmakları vardır. Onlara orada her türlü ürün ve Rablerinden mağfiret vardır. Bunların durumu, ateşte temelli kalan ve bağırsaklarını parça parça edecek kaynar su içirilen kimselerin durumu gibi olur mu?[15].

Buradaki “mayalanmış içecek” anlamına gelen nekre khamren kelimesi yine yanlış olarak şarap şeklinde çevrilmektedir. Oysa buradaki anlam “içki” değil mayalanmış içecektir.

Aşağıdaki ayet bu bilgiyi doğrulamaktadır.
Vakıa suresi 18-19:

بِأَكْوَابٍ وَأَبَارِيقَ وَكَأْسٍ مِنْ مَعِينٍ (18) لَا يُصَدَّعُونَ عَنْهَا وَلَا يُنْزِفُونَ (19)

Sarnıçlarından kaplar, bardaklar ve kadehlerle.[18] Ondan ne başları ağrıtılır, ne de akılları giderilir [19].

Görüldüğü gibi burada sunulan içecekler sarhoş edici, baş ağrıtıcı değildir. Yani alkollü içecek özellikleri yoktur. Fakat yinede mayalanmış içeceklerdendir. Ayran, şıra, sirke gibi fakat çok daha lezzetli ve mutluluk vericidir.

Doğrusunu Allah bilir.

 


YorumcuYorum
Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
00:33

Başına harfi tarif gelmekte mana değişmez.

lamı tarif uç anda amaç için gelir:

1.Ahd için: Önceden cümlede gelmiştir ya da muhatap tarafından kastedilen anlaşılmaktadır.

2.Cins için: Kelimenin ifade ettiği kavramın cinsini anlatır.

3.İstiğrak için: O kavramın tüm fertlerini ifade eder.

Hamr başına El gelince başka mana kazanmaz. Bu örneklerde El ile gelenler türü ifade eder. Nekre gelenler ise herhangi bir veya bir çeşit anlamındadır.

Cennetteki ile buradaki hamr aynıdır. Farklı olan cennettekilerin genetiğidir. Artık hamr sarhoş etmemekte ve zarar vermemektedir.


Mete Firidin
29.05.2015
07:58
Değerli şeyhim çok iyi bilirsiniz ki bir kelimenin başına harfi tarif gelince ona özel anlam kazandırır.
mesela salat kelimesi destek demektir. Essalat ise namazı ifade eder. Oruçta aynı şekildedir. Ve Kuranda yüzlerce tanımda bu şekildedir.
Bunun gibi khar fermente içecek anlamında iken, elhamr ise içki anlamındadır. Kuranda 3 yerde de bu şekilde geçmektedir. Hiç bir ifade tesadüfi değildir.
Bunu Türkçede şöyle anlıyoruz. İçecek ve o tip içecek (içki), yani sarhoş edici özelliği olan fermente içecek demektir.
Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
10:31

 

Harf-i tarifin en önemli görevi marifeliktir. Harf-i tarif manayı ya daraltır, ya genişletir. Genişletince umumu içerir, daraltınca tek ferdi içerir ama anlamı değiştirmez.

 

 

1.Ahd için (العهدية): Muhatap tarafından bilinen bir varlığı, zarfı veya durumu işaret etmek için kelimenin başına harf-i tarif gelmesidir. Üçe ayrılır:

                a.Ahdi zikri (العهد الذكري): Bir kelimenin ifade ettiği varlık, zarf veya durum muhatap tarafından sözün öncesinde geçmesi ile biliniyorsa harf-i tarifle gelir.

                b.Ahdi zihni (العهد الذهني): Bir kelimenin ifade ettiği varlık, zarf veya durum muhatap tarafından zihnen biliniyorsa harf-i tarifle gelir.

                c.Ahdi huzurî (العهد الحضوري): Bir kelimenin ifade ettiği varlık, söz söylendiği sırada orada hazır olarak bulunuyorsa, ifade edilen zaman söz söylendiği sıradaki zamansa, ifade edilen mekan söz söylenildiği sıradaki mekan olmasından dolayı muhatap tarafından biliniyorsa harf-i tarifle gelir.

 

2.Cinsin beyanı için (الجنسية): Muhataba varlığın veya kavramın hakiki beyanı için kelimenin başına harf-i tarif gelmesidir.

                a.Cins için (لام الجنس): Bir kelimenin bir varlığın tamamını ya da bir ferdini değil, o varlığın cinsini ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

                b.Hakikilik için (لام الحقيقة): Bir kelimenin ifade ettiği varlığın cinsinden bir varlığı ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

                c.Hakiki istiğrak için (لام الاستغراق الحقيقي): Bir kelimenin ifade ettiği varlığın cinsinden olan bütün varlıkları ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

                d.Örfi istiğrak için (لام الاستغراق العرفي): Bir kelimenin ifade ettiği varlığın cinsinden olan bir bölgedeki bütün varlıkları ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

 

 

 

 

 


Mete Firidin
29.05.2015
11:02

             b.Hakikilik için (لام الحقيقة): Bir kelimenin ifade ettiği varlığın cinsinden bir varlığı ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

Cins = fermente içecekler= Khamr. Cinsin alt türü: Elkhamr: Sarhoş edici fermente içecekler.

Sarhoş edici fermente içecek :ElKhamr ise , diğerleri khamr olarak bahsediliyorsa: Khamer sarhoş edici özelliği olmayan fermente içecekler anlamına gelir.


Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
11:17

Buradaki cins biyolojideki cins değil. Biyolojideki terminoloji ile gramerdeki farklıdır.

Eğer öyle olsaydı Errecul deyince adamın üst türü olan bir tür manasına gelecekti, reculun deyince adam manasına gelmesi gerekirdi ki saçma olur.

Bu harf-i tarif kulanımının benzeri Türkçede de vardır:

Çocuk geldi derseniz karşıdaki biliyordur hangi çocuk olduğunu (marife): ahd-i zihni.

Bir çocuk geldi derseniz herhangi bir çocuk geldi (nekre).

Çocuk iyidir derseniz cinsi bildirir. Yani çocuk cinsini ifade eder. Yani gramerdeki cins biyolojideki cins-tür- familya ... demek değildir.

Gramerdeki "cins" onun özel terminolojisidir.

Yoksa Tıflun deyince (nekre) çocuk manası verilecek, EtTıfl deyince başka mana mı vereceğiz. Bunun manası çocuk olmayacak mı?

Çocuğun üst türü olan bir varlık mı var da o manayı vereceğiz.


Harf-i tarifle mana değişmesi tamamen dil kurallarına aykırıdır.

Mete Firidin
29.05.2015
11:29

errecul denince "o adam" anlarıız. hangi adam "hani sarhoş adam varya, işte o şarhoş adam". anlarız.

khamr denince fermente içecekler anlarız.

Elkhamr değince de "o içecekler" yani "içki" yani " o fermente içecekler, hani sarhoş eden fermente içecekler var ya" onu anlarız..

Mete Firidin
29.05.2015
11:32

Allah ve melekler peygambere salat eder. Allah ve melekler peygambere namaz mı kılar?
Oysa salat destek, essalat namaz demektir.


Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
11:36

Eğer hamra fermente içecek dersen elhamr da fermente içecek olur.

Eğer hamr sarhoş eden fermente içecekse elhamr da sarhoş eden fermente içecek olur.

Burada El harf-i tarifine sıfat manası vermiş oluyorsunuz. Hem de sıfatsal kelime ortada yokken, yani hayali olarak bu El şu manadadır demiş oluyorsunuz. El: sarhoş edici manasındadır demiş oluyorsunuz ki dayanağı yoktur.


Sizin mantıkla:

Recul adam, er-recul: kötü adam manasındadır, peki "iyi adam"ı nasıl ifade edeceğiz. İyi ya da kötü bir sıfattır. Sıfat tamlaması ile ifade edilir.

Ben de er-recul kelimesine uzun adam manası veririm, öbürü kısa adam manası verir.

El harf-i tarifine sıfat manası verilmesinin dille bir ilgisi yoktur. "El" hiçbir zaman sıfat manası kazandırmaz. Vasıf kazandıran kelimelere "sıfat" denir.

Bu mantıkla Kuran'da istediğiniz kelimelere istediğiniz manayı verirsiniz. Önünüzde hiç bir engel kalmaz. Bunun başında El var bu manadadır dersiniz. Şunun başındaki "El" ise bu manadadır dersiniz.

Mete Firidin
29.05.2015
11:54

Nebiçim şehsin cennete kaçak içki sokmaya çalışıyorsun:

Çocuk dedinmi bütün çocuklar anlaşılır. El çocuk dedinmi cocuklar içinde bir özelliği olan çocuk anlaşılır. O çocuk senin bahsettiğin veya başka bir özelliği olan çocuktur. 

Khamr fermente içecektir. Elkhamr ise sarhoş etme özelliği olan fermente içecek demektir.  Marifelik gurup içindeki ayrı bir özelliği göstererek, faklılığı belirtir.

recul adamdır. Errecul ise adamlar içinde bizim açımızdan bir özelliği olan adamdır. O adam adamdır fakat bir yanı ile bize daha özel durumdadır.


Mete Firidin
29.05.2015
12:01

zaten vakı 18-19 da bu içeceğin khamer olduğu ve sarhoş etmediği yazar. Öyleyse sarhoş eden elkhamr dir . Khamr zaten sarhoş etmeyen olur. Diğer ayetlerden kötü özelliğin sarhoş edici etki olduğunu zaten biliyoruz. öyleyse elkhamr sarhoş edici içecek, yani içkidir.

Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
12:20

Çocuk dedinmi bütün çocuklar anlaşılır. El çocuk dedinmi cocuklar içinde bir özelliği olan çocuk anlaşılır. O çocuk senin bahsettiğin veya başka bir özelliği olan çocuktur.

Elçocuk deyince bir özelliği olan çocuk anlaşılmaz. O zaman El'e bir özellik, bir sıfat manası vermiş olursun. Belirli bir çocuğu ifade eder ama belirli özelliği olan çocuğu asla ve asla ifade etmez.

Khamr fermente içecektir. Elkhamr ise sarhoş etme özelliği olan fermente içecek demektir.  Marifelik gurup içindeki ayrı bir özelliği göstererek, faklılığı belirtir.

Burada da El'e sıfat manası veriyorsun. Yani EL=sarhoş eden diyorsun. Geçmiş olsun. Ben de El'lere istediğim manaları verreceğim :).

recul adamdır. Errecul ise adamlar içinde bizim açımızdan bir özelliği olan adamdır. O adam adamdır fakat bir yanı ile bize daha özel durumdadır.

Burada da El'e sıfat manası veriyorsun. Yani EL=bir özelliktir diyorsun.

zaten vakı 18-19 da bu içeceğin khamer olduğu ve sarhoş etmediği yazar.

Vakıa 18-19'da hamr'dan bahsetmez.

يَطُوفُ عَلَيْهِمْ وِلْدَانٌ مُخَلَّدُونَ (17) بِأَكْوَابٍ وَأَبَارِيقَ وَكَأْسٍ مِنْ مَعِينٍ (18) لَا يُصَدَّعُونَ عَنْهَا وَلَا يُنْزِفُونَ (19)

Burada nerede Hamr var?

Allah ve melekler peygambere salat eder. Allah ve melekler peygambere namaz mı kılar?
Oysa salat destek, essalat namaz demektir.

Allah ve melekleri salat eder diye bir ifade yok. Oradaki isim değildir, fiildir. Zaten harf-i tarif almaz. Orada tef'îl babından tasliye eder denmektedir.

Kısaca "El" harf-i tarifi sıfat değildir. Sıfat manası ile manalandırmak çok büyük bir yanlıştır. Manasal tahrifin en kolay yoludur. Bunu daha önce Hamr konusunu tartıştığımız kimseler de bolca yapmaktadır. EL ile gelene, nekre olana başka manalar vermektedirler.

Mete Firidin
29.05.2015
14:37

Demogoji yapıyorsun. elkhamra şarhoş edici mayalı içecek anlamını ben vermiyorum kuran veriyor. Kullanıldığı 3 yerdede sarhoş edici içecek anlamında.


Essalat neden namaz, salat destek iken. Bunun yüzlerce örneği var kuranda. Ahzab 56: 

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

Burada nerede fiil değil??????????

Vakıa suresinde ise sarhoş olmazlar diyor. Kadehten bahsediyor. Bunlar size gazozumu düşündürüyor?

Mete Firidin
29.05.2015
14:41


وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ

bak buradaki isim

Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
16:30

Demogoji yapıyorsun. elkhamra şarhoş edici mayalı içecek anlamını ben vermiyorum kuran veriyor. Kullanıldığı 3 yerdede sarhoş edici içecek anlamında.

Hamr kullanıldığı her yerde aynı anlamda. Sadece ayetlere uyuyor diye El harfi tarifine sıfatsal mana vermek çok büyük bir yanlıştır.

 

Essalat neden namaz, salat destek iken. Bunun yüzlerce örneği var kuranda. Ahzab 56: 

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

Burada nerede fiil değil??????????

Zaten ben de fiil diyorum. Fiil olduğu için isim manası verilmesi yanlış diyorum. Salat ederleri burada nekre kullanmış ve bu nedenle destek olurlar diyorsun. Burada nekre kullanım yok. Burada kullanılan fiildir. Fiiller de isim olmadıkları için El harfi tarifini almazlar. Burada SLV kökü tef’îl babına geçtiği için anlam değişikliği ortaya çıkmış. Destek olmak manası bâb değişikliğinden kaynaklanıyor. Harf-i tarfile alakası yok, zaten fiiller harf-i tarif almazlar.

 

Vakıa suresinde ise sarhoş olmazlar diyor. Kadehten bahsediyor. Bunlar size gazozumu düşündürüyor?

Burada sarhoş olmazlar demiyor. Sekr fiili geçmiyor. Başları ağrıtılmaz ve nezf etmezler diyor. Nezfin manası tükenmek, kesintiye uğramaktır (يدلُّ على نَفاد شيءٍ وانقطاع). Sarhoş etmez fiili geçse bile burada hamr geçmediği için bu gazoz da olabilir, meyve suyu da olabilir, hamr da olabilir.


Netice olarak cennetteki hamr dünyadaki ile aynı hamrdır ama cennetteki insanların yapısı, genetiği başkadır. Örneğin karaciğerlerindeki alkol dehidrogenaz daha güçlü olabilir ve bu durumda hamr zarar vermez, sarhoş da etmez.

 

وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ

bak buradaki isim

Buradaki isimdir. Es-salattır ve harf-i tarfisiz gelse de manası aynıdır.

Ancak bir kelimenin birden fazla manası olabilir. Hem salat hem de destek manası verebilirsiniz. Ancak bunun sebebi “El” harf-i tarifi değildir. Kelimenin birden çok mana içermesidir. Bunun çok sayıda örneği mevcuttur. Ama sadece “El” geldi diye mananın değiştiğine dair hiçbir örnek yoktur. Sadece mananın kapsadığı fertler değişir, mana aynı manadır. Daha önceki yorumumda bunu şekillerle açıkladım.

Mete Firidin
29.05.2015
18:36

وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ

bak buradaki isim

Buradaki isimdir. Es-salattır ve harf-i tarfisiz gelse de manası aynıdır.

Ancak bir kelimenin birden fazla manası olabilir. Hem salat hem de destek manası verebilirsiniz. Ancak bunun sebebi “El” harf-i tarifi değildir. Kelimenin birden çok mana içermesidir. Bunun çok sayıda örneği mevcuttur. Ama sadece “El” geldi diye mananın değiştiğine dair hiçbir örnek yoktur. Sadece mananın kapsadığı fertler değişir, mana aynı manadır. Daha önceki yorumumda bunu şekillerle açıkladım.


Siyam kökü kendini tutmak. Essiyam oruç.

Zeka temizlemek. Ezzekat : zekat.

haram kısıtlı demek. mesidi haram kabe civarı.

medine şehir demek. El medine Medine.

....
Demekki kökleri hep farklı. Güldürme beni şeyh.


Mete Firidin
29.05.2015
18:40


KHamr : mayalı.mayalanan, mayalamak için. mayalı içecek.

Elkhamr: Mayalılardan alt tür. Mayalılardan içki özelliği olanlar, mayalı Şarhoşluk verenler. İçki.

Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
19:00

Önce el ile sıfat anlamı kazandılar. Şimdi de terminolojik anlam kazandı bu kelimeler.

Bu harfli tarif her nerede lazım olursa orada istediği manayı verebiliyor.

Maalesef çok saçma.

Dilbilgisi ve gramer çöp oldu.





Çok Okunan Makaleler
Reşat Nuri Erol
M.Tekelioğlu; 15 Temmuz’a doğru: travmadan kurtulmak…
7.07.2017 130067 Okunma
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 120289 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
Kudret Helvası Menne
13.11.2013 113843 Okunma
4 Yorum 15.11.2013 03:46
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 109855 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 90663 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Hz. İbrahim Ne Zaman Yaşadı?
28.02.2011 84933 Okunma
4 Yorum 25.03.2020 18:59
Mete Firidin
Estetik Ameliyat ve Nisa Suresi 119. Ayet
3.10.2014 76722 Okunma
1 Yorum 03.10.2014 20:39
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 72118 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 67722 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Kuran'da Kölelik
27.12.2013 64121 Okunma
86 Yorum 08.01.2014 17:16
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 55376 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Sam Adian
HAMR ve HUMR
25.02.2012 53607 Okunma
19 Yorum 28.05.2024 13:50
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 41565 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Lütfi Hocaoğlu
Fahişe ve Fahşâ
20.08.2015 40419 Okunma
81 Yorum 16.09.2015 00:08
Mete Firidin
Hz. Lut’un Kızları
7.06.2011 39636 Okunma
4 Yorum 01.02.2020 21:22
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 38819 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Amen ve Senetin
15.11.2012 35601 Okunma
31 Yorum 30.11.2012 13:47
Mete Firidin
Lâ mevcûde illâ Hû???
18.12.2010 35141 Okunma
1 Yorum 25.12.2010 15:11
Sam Adian
BIR EYLEM OLARAK ZINA
14.07.2012 34792 Okunma
25 Yorum 28.05.2024 13:42
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 33942 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Reşat Nuri Erol
Süleyman Karagülle - Altın Ekonomisine Geçiş
2.11.2013 32931 Okunma
2 Yorum 30.01.2016 22:15
Mete Firidin
Kabe Kavseyni Ev Edna
15.06.2012 32665 Okunma
1 Yorum 22.05.2018 01:32
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 31913 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 30892 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Adem'in ve Havva'nın Hatası
2.03.2014 30544 Okunma
34 Yorum 10.03.2014 00:48
Mete Firidin
Nutfetin Emşâcin (99)
14.05.2013 29723 Okunma
24 Yorum 17.05.2013 15:16
Mete Firidin
İbni Arabi ve Araf 175-176. Ayetler
16.11.2011 29242 Okunma
9 Yorum 19.11.2011 17:29
Süleyman Karagülle
KABİR AZABI
25.02.2014 28851 Okunma
8 Yorum 05.03.2014 21:24
Mete Firidin
Miras ve Kelale Ayetleri
13.02.2014 28720 Okunma
53 Yorum 28.02.2014 13:04
Mete Firidin
Allah Celle Celalühü Ne Demektir?
30.11.2014 28059 Okunma
1 Yorum 01.12.2014 08:16
Mete Firidin
Hz. İbrahim’in Atası ve Nemrut
19.04.2015 27558 Okunma
1 Yorum 20.04.2015 20:48
Sam Adian
FINANSMAN MESELESI VE ZEKAT
8.11.2012 27405 Okunma
46 Yorum 28.05.2024 13:53
Süleyman Karagülle
Görevimiz
22.02.2014 27397 Okunma
12 Yorum 05.02.2016 21:44
Mete Firidin
Kevkeb
10.08.2011 27270 Okunma
1 Yorum 28.08.2012 12:03
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 26985 Okunma
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 25832 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Kuran’da Namaz Vakitleri
28.12.2014 25408 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yunus ve Ambergris
12.12.2012 25077 Okunma
2 Yorum 13.12.2012 13:23
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 24823 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Kuran'da Tecavüzün Cezası
18.02.2015 24185 Okunma
2 Yorum 21.02.2015 17:19
Mete Firidin
Hz. İsa’nın Doğum Günü
2.01.2015 23805 Okunma
Mete Firidin
Hz. Adem’in Kaburgası
25.04.2012 23372 Okunma
59 Yorum 28.04.2012 13:42
Mete Firidin
İmhotep Hz.Yusuf mu?
27.10.2011 22463 Okunma
3 Yorum 05.11.2019 07:59
Ahmet Yücel
YUNUS SURESİ 62-63-64. AYETLER VE TEFSİRİ
19.02.2016 22201 Okunma
4 Yorum 01.05.2024 22:56
Mete Firidin
Hz. Musa ve Hızır'ın Buluştukları Yer
16.03.2012 21989 Okunma
10 Yorum 17.03.2012 10:03
Cengiz Demirci
İlk karzı hasen kooperatifi
3.01.2013 21627 Okunma
25 Yorum 06.02.2013 20:31
Mete Firidin
Yecüc ve Mecüc
27.02.2010 21404 Okunma
2 Yorum 10.06.2010 15:12
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 21229 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 21055 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Metin Kabakcı
METİN KABAKCI'DAN: FENAFİLLAH, BEKABİLLAH MAKAMLARI
21.02.2014 20908 Okunma


© 2025 - Akevler