Hz. İsa’nın Doğum Günü
Hz. İsa’nın doğum günü kilise rahipleri tarafından 25 Aralık olarak tanıtılır. Oysa bu büyük bir yalandır. Aklıselim Hıristiyan araştırmacılar bunun yalan olduğunu ve pagan bayramı Saturnalia’ ya uyarlamak için yapıldığını bilmektedirler. Yine bu kişiler İnciller ve Tevrat üzerinde yaptıkları araştırmalardan İsa’nın doğumunun Yahudi takvimine göre Tişri ayının 15’ de olduğunu saptamışlardır. O (M.Ö 6. Yıl) dönemde Tişri ayının 15. günü bizim kullandığımız takvime göre 29 Eylüle karşılık gelmektedir. Yahudi dininde 15. Tişri günü Sukot bayramıdır. Tişri ayının 10. Günü ise Yahudilerce en kutsal gün sayılan Yom Kipur gününe denk gelmektedir. Yom Kipur (Kefaret Günü) Yahudiler için yılın en kutsal ve dini ağırlığa sahip günüdür. Günün ana temaları kefaret ve tövbedir. Yahudiler genel olarak bu günü 25 saatlik bir oruç ve yoğun olarak dualarla geçirirler. Yahudilik geleneklerine göre, Tanrı, Roş Aşana'da insanların kader kitaplarını açar ve Yom Kipur'da karar alıp kitapları kapatır. Pişmanlık Günleri'nde, davranışlarını gözden geçirir ve Tanrı'ya yaptığı yanlışlar ve diğer insanlara karşı yaptığı yanlışlar için af diler. Gün boyunca toplu olarak insanlar tövbe eder ve Yom Kipur sonunda kişiler kendilerini arınmış olarak hissederler. İnsanın, "cennet bahçesinden kovulmadan" önceki saf haline döndüğüne inanırlar. Yahudi inanışında Adem'in de bu günlerde yaratıldığına inanılır. Kuran'da ise Ali İmran 59 da İsa'nın Yaradılmasının Adem'e benzediği anlatılır.
Kuran’da İsa’nın doğumunun Eylül ayına denk geldiğini Aşağıda belirtilen ayetlerden açıklamaya çalışmıştım:
Meryem suresi 23-25:
فَأَجَاءَهَا الْمَخَاضُ إِلَى جِذْعِ النَّخْلَةِ قَالَتْ يَالَيْتَنِي مِتُّ قَبْلَ هَذَا وَكُنْتُ نَسْيًا مَنْسِيًّا (23) فَنَادَاهَا مِنْ تَحْتِهَا أَلَّا تَحْزَنِي قَدْ جَعَلَ رَبُّكِ تَحْتَكِ سَرِيًّا (24) وَهُزِّي إِلَيْكِ بِجِذْعِ النَّخْلَةِ تُسَاقِطْ عَلَيْكِ رُطَبًا جَنِيًّا (25)
Doğum sancısı onu bir hurma ağacına (dayanmaya) sevk etti. «Keşke, dedi, bundan önce ölseydim de unutulup gitseydim!»[23] Aşağısından (İsa yahut melek) ona şöyle seslendi: «Tasalanma! Rabbin senin alt yanında bir su arkı vücuda getirmiştir.»[24] «Hurma kütüğünü kendine doğru çek ki, üzerine taze, olgun hurma dökülsün »[25].
Çünkü olgun hurmaların döküldüğü ay Filistin bölgesinde Eylül ayıdır. Oysa biraz daha araştırıp ve ayetler üzerinde düşündüğümde bir ayrıntıyı gözden kaçırdığımı fark ettim. Bu ayrıntı Meryem süresinin 26. Ayetinin başında bulunan cümleydi.
Meryem suresi 26. Ayet:
فَكُلِي وَاشْرَبِي وَقَرِّي عَيْنًا فَإِمَّا تَرَيِنَّ مِنَ الْبَشَرِ أَحَدًا فَقُولِي إِنِّي نَذَرْتُ لِلرَّحْمَنِ صَوْمًا فَلَنْ أُكَلِّمَ الْيَوْمَ إِنْسِيًّا (26)
Ye iç, gözün aydın olsun. İnsanlardan birini görecek olursan ’Ben Rahman için oruç adadım, bugün hiçbir insanla konuşmayacağım’ de» [26].
Görüldüğü gibi Meryem’e Allah “ Ye iç, gözün aydın olsun” demektedir. Bunu neden söylemektedir? Hurmaların yenmesi olsa sadece “ye” denirdi? Fakat burada “ye iç, gözün aydın olsun” da denmektedir. Buradan benim anladığım Hz. Meryem’in doğum yaptığı gün oruçlu olduğudur. Yani aslında Meryem Yom Kipur orucunu tutmaktadır. Yahudiler bu oruca bir önceki gün Güneş’in batışından sonra başlarlar, sonraki günün yatsı vaktine kadar devam ederler. Bu ayette “Ye iç” denmesinin sebebi yatsı zamanının dolduğu ve oruç süresinin tamamlandığını bildirmektedir. “Gözün aydın olsun” denmesinin sebebi ise kefaret orucunun kabul olduğu ve kendisinin cennetlik olduğunun müjdelenmesidir.
Böylece Kuran’dan İsa’nın tam doğum gününün 10 Tişri yani Yom Kipur gününde olduğunu anlıyoruz. Bu gün ise bizim takvimimiz ile 24-25 Eylül günlerine denk gelmektedir. Bu günlerin sayısı, Meryem suresin de İsa’nın doğduğu günden bahseden 24-25. Ayetlere de denk gelmektedir.
İlginç olan bir durum da M.Ö 6 yılda gündüzün- geceye eşit olduğu ekinoks gününün de 25 Eylül yani İsa’nın doğum gününe denk gelmesidir.
Oysa İncil’i çarpıtan Pavlus’un Selaniklilere mektuplarında İsa’nın Eylül ekinoksunda gökten yere ineceği öne sürülmektedir. Görüldüğü gibi Pavlus İsa’ya ait bilgileri Roma kültürüne uydurmak için açıkça çarpıtmıştır. İsa’nın doğum gününü pagan bayramı olan 25 Aralık olarak bildirmiş sonra ise gerçek doğum tarihini İsa’nın gökten ineceği gün olarak tanıtmıştır.
Doğrusunu Allah bilir.