Reşat Nuri Erol
94 ruhu ‘Halka Hizmet Hakka Hizmet’ ruhudur
24.03.2019
2970 Okunma, 2 Yorum

 

94 ruhu ‘Halka Hizmet Hakka Hizmet’ ruhudur

Saadet Partisi Üsküdar Belediye Başkanı adayı Yılmaz Bayat’ı okumaya, dolayısıyla efsane Mİllî Görüş beledİyecİlİğİnİn nasıl yapıldığını ve bundan sonra da nasıl olacağını, nasıl olabileceğini okumaya devam…

Ocak Medya’dan Veysi Dündar soruyor, Yılmaz Bayat cevap veriyor.

VD: Bir vatandaş olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Belediyede ve belediyecilikte yeni bir anlayış, sistem ve düzenlemeye ihtiyaç var. Eğer seçilirseniz ilk icraatınız ne olacak?

YB: Halkla belediyeyi kaynaştırmamız gerekiyor. Belediye bir partinin değil tüm Üsküdarlıların belediyesi olacak. Bildiğiniz gibi hizmetler belediye personeli eli ile yürütülür. Öncelikle geçmiş dönemde olduğu gibi, yine, çalışanların siyasi düşüncesine bakmadan, bu ellerin yani çalışanların; güven içinde, güçlü, bilgili, becerikli ve özverili olmaları için yeniden yapılanma ve eğitim çalışmalarına başlayacağız. Öncelikle bir durum tespiti yapmamız gerekiyor. Partizan, kötü yönetim, israf ve savurgan bir belediye anlayışına son verip yeni rotamızı “Halka Hizmet Halkla Birlikte ve Halk İçin” olacak şekilde yeniden düzelteceğiz. Halka hizmeti Hakka hizmet olarak görüyoruz ve Yunus’un dili ile “Yaradılanı severiz Yaradan’dan ötürü”, dolayısı ile insana, hayvanata ve tabiata karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin çabası içinde olacağız. Hizmeti, ranta kurban ve alet etmeyeceğiz. Hz. Ali Efendimiz “Önemli İşler çoktur, önemli olan işleri önem sırasına koymaktır” der. Biz de işleri önem sırasına koyarak, yani planlı bir çalışma dönemi başlatarak süratle işe koyulacağız. Hizmette kaybedilecek tek saniye, israf edilecek tek kuruş vebaldir.

VD: Üsküdar’da kentsel dönüşümle ilgili birçok sıkıntı yaşanıyor. Bu konudaki düşünceleriniz nedir? Halka dürüst davranıldı mı?

YB: Bilhassa Boğaziçi bölgesinde bu konuda ortaya çıkan sıkıntının temelinde güven problemi var. Ak Partili yönetimler her seçimde, seçimi kazanmak uğruna, halka yapamayacakları sözler vererek halkı bir beklenti içine soktular. Biz de her seçimde halkımızı uyardık, vaat ettikleri şeyleri yapamayacaklarını söyledik, yapılabilecek olan işleri de tek tek açık ve net olarak anlattık. İnsanlara bir umut pompalandı ve insanlar tabii olarak üç seçim bu umuda oy verdiler. Şimdi yolun sonuna gelindi, sözler tutulamadı, halk kandırılmış pozisyonuna düştü. Mevcut yönetimler; halkı yeterince açık, net olarak, ne tür haklarının ve imkânlarının olduğu konusunda doğru bilgilendirmediler. Devlet gücünü kullanarak ve insanımızı tehdit ederek, arsalarındaki haklarının karşılığını göstermeden zorla devretmelerini istediler. Yönetim halkın değil rantın/rantçının temsilcisi pozisyonuna düştü. İnsanlarımızın artık mevcut yönetime güvenleri kalmadı. Biz bu konuda dün ne demişsek bugün de aynı şeyleri söylüyoruz. Biz belediye olarak öncelikle halkın temsilcisi olacağız, rantın değil halkın yanında olacağız. Hak sahiplerinin haklarını koruyacak ve haklarına sahip çıkacağız. Ferdin haklarını kamu menfaati için heder etmeyeceğimiz gibi, kamu haklarını da fertlere peşkeş çekmeyeceğiz.

VD: Cumhurbaşkanı Erdoğan 94 ruhuna dönmekten bahsetti. Siz de 1994’te belediye başkanı seçilmiş birisiniz. Hatta Sayın Erdoğan İBB Başkanı iken siz de ilçe belediye başkanı olarak birlikte çalıştınız. Bir de sizden dinlemek isteriz, nedir bu 94 ruhu?

YB: 94 ruhu; Millî Görüş’ün kırk yıllık çalışmasının geldiği bir noktadır ve Milli Görüş Saadet Partisi ile devam ediyor. Buradaki temel ölçülerden biri, Allah’ın rızasını kazanmaktır. “Halka Hizmet Hakka Hizmettir” prensibidir. 28 Şubat sonrası Milli Görüş gömleğini çıkaranlar, Millî Görüşten ayrılarak, Ak Parti’yi kurdular ve bugüne kadar bu yolda yürüdüler. Birçok hizmet yaptılar, ancak görünen o ki, hizmetleri eskiden olduğu gibi Allah rızası için değil oy için yapmışlar, rant için yapmışlar. Çünkü ellerinde kazanılmış seçimler ve kazanılan rantlar kaldı, ama bereket gitti. Yolun sonuna gelindi. 94 ruhuna dönebilirler mi? Keşke dönebilseler, ama ayarları bozuldu, bünyelerine rant virüsü girdi ve rantı esas alan bir kesim yetişti. Bu süreç gösterdi ki, bir şeyin benzeri kendisi değildir. Bize benziyorlar ama biz değiller; aynı ruh kalmadı.

Not: Söyleşinin tamamı Fehmi Koru’nun Ocak Medya’sından okunabilir; okunmalı.

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
24.03.2019
10:26

MİLLÎ GAZETE

94 ruhu ‘Halka Hizmet Hakk’a Hizmet’ ruhudur

Saadet Partisi Üsküdar Belediye Başkanı Adayı Yılmaz Bayat’ı okumaya, dolayısıyla efsane Millî Görüş belediyeciliğinin nasıl yapıldığını ve bundan sonra da nasıl olacağını, nasıl olabileceğini okumaya devam…

Ocak Medya’dan Veysi Dündar soruyor, Yılmaz Bayat cevap veriyor.

VD: Bir vatandaş olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Belediyede ve belediyecilikte yeni bir anlayış, sistem ve düzenlemeye ihtiyaç var. Eğer seçilirseniz ilk icraatınız ne olacak?

YB: Halkla belediyeyi kaynaştırmamız gerekiyor. Belediye bir partinin değil tüm Üsküdarlıların belediyesi olacak. Bildiğiniz gibi hizmetler belediye personeli eli ile yürütülür. Öncelikle geçmiş dönemde olduğu gibi, yine, çalışanların siyasi düşüncesine bakmadan, bu ellerin yani çalışanların; güven içinde, güçlü, bilgili, becerikli ve özverili olmaları için yeniden yapılanma ve eğitim çalışmalarına başlayacağız. Öncelikle bir durum tespiti yapmamız gerekiyor. Partizan, kötü yönetim, israf ve savurgan bir belediye anlayışına son verip yeni rotamızı “Halka Hizmet Halkla Birlikte ve Halk İçin” olacak şekilde yeniden düzelteceğiz. Halka hizmeti Hakk’a hizmet olarak görüyoruz ve Yunus’un dili ile “Yaradılanı severiz Yaradan’dan ötürü”, dolayısı ile insana, hayvanata ve tabiata karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin çabası içinde olacağız. Hizmeti, ranta kurban ve alet etmeyeceğiz. Hz. Ali Efendimiz, “Önemli işler çoktur, önemli olan işleri önem sırasına koymaktır” der. Biz de işleri önem sırasına koyarak, yani planlı bir çalışma dönemi başlatarak süratle işe koyulacağız. Hizmette kaybedilecek tek saniye, israf edilecek tek kuruş vebaldir.

VD: Üsküdar’da kentsel dönüşümle ilgili birçok sıkıntı yaşanıyor. Bu konudaki düşünceleriniz nedir? Halka dürüst davranıldı mı?

YB: Bilhassa Boğaziçi bölgesinde bu konuda ortaya çıkan sıkıntının temelinde güven problemi var. AK Partili yönetimler her seçimde, seçimi kazanmak uğruna, halka yapamayacakları sözler vererek halkı bir beklenti içine soktular. Biz de her seçimde halkımızı uyardık, vaat ettikleri şeyleri yapamayacaklarını söyledik, yapılabilecek olan işleri de tek tek açık ve net olarak anlattık. İnsanlara bir umut pompalandı ve insanlar tabii olarak üç seçim bu umuda oy verdiler. Şimdi yolun sonuna gelindi, sözler tutulamadı, halk kandırılmış pozisyonuna düştü. Mevcut yönetimler; halkı yeterince açık, net olarak, ne tür haklarının ve imkânlarının olduğu konusunda doğru bilgilendirmediler. Devlet gücünü kullanarak ve insanımızı tehdit ederek, arsalarındaki haklarının karşılığını göstermeden zorla devretmelerini istediler. Yönetim halkın değil rantın/rantçının temsilcisi pozisyonuna düştü. İnsanlarımızın artık mevcut yönetime güvenleri kalmadı. Biz bu konuda dün ne demişsek bugün de aynı şeyleri söylüyoruz. Biz belediye olarak öncelikle halkın temsilcisi olacağız, rantın değil halkın yanında olacağız. Hak sahiplerinin haklarını koruyacak ve haklarına sahip çıkacağız. Ferdin haklarını kamu menfaati için heder etmeyeceğimiz gibi, kamu haklarını da fertlere peşkeş çekmeyeceğiz.

VD: Cumhurbaşkanı Erdoğan 94 ruhuna dönmekten bahsetti. Siz de 1994’te belediye başkanı seçilmiş birisiniz. Hatta Sayın Erdoğan İBB Başkanı iken siz de ilçe belediye başkanı olarak birlikte çalıştınız. Bir de sizden dinlemek isteriz, nedir bu 94 ruhu?

YB: 94 ruhu; Millî Görüş’ün kırk yıllık çalışmasının geldiği bir noktadır ve Milli Görüş Saadet Partisi ile devam ediyor. Buradaki temel ölçülerden biri, Allah’ın rızasını kazanmaktır. “Halka Hizmet Hakk’a Hizmettir” prensibidir. 28 Şubat sonrası Milli Görüş gömleğini çıkaranlar, Milli Görüş’ten ayrılarak, AK Parti’yi kurdular ve bugüne kadar bu yolda yürüdüler. Birçok hizmet yaptılar, ancak görünen o ki, hizmetleri eskiden olduğu gibi Allah rızası için değil oy için yapmışlar, rant için yapmışlar. Çünkü ellerinde kazanılmış seçimler ve kazanılan rantlar kaldı, ama bereket gitti. Yolun sonuna gelindi. 94 ruhuna dönebilirler mi? Keşke dönebilseler, ama ayarları bozuldu, bünyelerine rant virüsü girdi ve rantı esas alan bir kesim yetişti. Bu süreç gösterdi ki, bir şeyin benzeri kendisi değildir. Bize benziyorlar ama biz değiller; aynı ruh kalmadı.

Not: Söyleşinin tamamı Fehmi Koru’nun Ocak Medya’sından okunabilir; okunmalı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

YazarReşat Nuri Erol- Mesaj Gönder

24 Mart 2019
Reşat Nuri Erol
24.03.2019
11:19


1967...1968...1969...AKEVLER 53 YILDIR ÇALIŞIYOR...2017...2018...2019

BİZLER ÇALIŞIYOR VE YENİ İSLÂM MEDENİYETİ’Nİ KURUYORUZ...

SİZLERİ DE ÇALIŞMALARIMIZA DÂVET EDİYORUZ; BUYURUN, BİRLİKTE ÇALIŞALIM...

ADİL DÜZEN 1006

“ADİL DÜZEN” III. BİNYIL MEDENİYETİ PROJESİDİR

“VE BİZE DÜŞEN SADECE MÜBÎN/AÇIK TEBLİĞDİR.” (KUR’AN; Yâsin Sûresi, 36/17)

Haftalık Seminer Dergisi; 1006. Hafta - 23 MART 2019 - Fiyatı: www.akevler.orga tıklamak!

BU DERGİYİ HER HAFTA OKUTABİLİR.. ÇOĞALTABİLİR.. DAĞITABİLİRSİNİZ...

“ADİL DÜZEN” UYGULAMALARI YAPMAK İÇİN BİZLERE DANIŞABİLİRSİNİZ...

 

*KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ; 1006. SEMİNER

“HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?”      (KUR’AN; Zümer Sûresi, 39/9)

İ L İ M  TALEP ETMEK HER MÜSLÜMANIN ÜZERİNE FARZDIR.”      (Hadis)

Adres: AKEVLER İSTANBUL KOOPERATİFLERİ MERKEZİ,  Zafer Mah. Coşarsu Sk. No: 29 YENİBOSNA / İSTANBUL    Tel: (0212) 452 76 51

Tefsir Seminer Notları Yenibosna’da Cumartesi akşamları okunup tartışılmaktadır.

GAYEMİZ: Bu “SEMİNER NOTLARI”nın İstanbul, Türkiye ve bütün dünyada “OKUNMASIANLAŞILMASI VE UYGULANMASI”DIR. - ADİL DÜZEN ÇALIŞANLARI

 

***

 

*“ADİL DÜZEN” DERSLERİ/YORUMLARI

NAZARBAYEV GÖREVI BIRAKTI

***

SONA DOĞRU SON SEÇIM YORUMUM

Süleyman KARAGÜLLE

 

***

 

*SEBÎLU’R-REŞÂD” / MAKALELER

İnnellâhe yudhilu.. cennâtin tecrî min tahtihâ’l-enhâru…

Seçim; o ziyaret ve nasihati unutmadı, inşallah…

Seçmen kooperatifleşmeli, belediye desteklemeli

Patron halktır, belediye halka hizmet için vardır

Millî Görüşün efsane ‘Garson Belediye Anlayışı’

Reşat Nuri EROL

 

***

 

HAC SÛRESİ - 8. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شَيْءٌ عَظِيمٌ (1) يَوْمَ تَرَوْنَهَا تَذْهَلُ كُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ وَتَضَعُ كُلُّ ذَاتِ حَمْلٍ حَمْلَهَا وَتَرَى النَّاسَ سُكَارَى وَمَا هُمْ بِسُكَارَى وَلَكِنَّ عَذَابَ اللَّهِ شَدِيدٌ (2) وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّبِعُ كُلَّ شَيْطَانٍ مَرِيدٍ (3) كُتِبَ عَلَيْهِ أَنَّهُ مَنْ تَوَلَّاهُ فَأَنَّهُ يُضِلُّهُ وَيَهْدِيهِ إِلَى عَذَابِ السَّعِيرِ (4) يَاأَيُّهَا النَّاسُ إِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِنَ الْبَعْثِ فَإِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِنْ مُضْغَةٍ مُخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِنُبَيِّنَ لَكُمْ وَنُقِرُّ فِي الْأَرْحَامِ مَا نَشَاءُ إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى ثُمَّ نُخْرِجُكُمْ طِفْلًا ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ وَمِنْكُمْ مَنْ يُتَوَفَّى وَمِنْكُمْ مَنْ يُرَدُّ إِلَى أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِكَيْلَا يَعْلَمَ مِنْ بَعْدِ عِلْمٍ شَيْئًا وَتَرَى الْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَا أَنْزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنْبَتَتْ مِنْ كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ (5) ذَلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّهُ يُحْيِي الْمَوْتَى وَأَنَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (6) وَأَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لَا رَيْبَ فِيهَا وَأَنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ مَنْ فِي الْقُبُورِ (7) وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَابٍ مُنِيرٍ (8) ثَانِيَ عِطْفِهِ لِيُضِلَّ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ لَهُ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ وَنُذِيقُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَذَابَ الْحَرِيقِ (9) ذَلِكَ بِمَا قَدَّمَتْ يَدَاكَ وَأَنَّ اللَّهَ لَيْسَ بِظَلَّامٍ لِلْعَبِيدِ (10) وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَعْبُدُ اللَّهَ عَلَى حَرْفٍ فَإِنْ أَصَابَهُ خَيْرٌ اطْمَأَنَّ بِهِ وَإِنْ أَصَابَتْهُ فِتْنَةٌ انْقَلَبَ عَلَى وَجْهِهِ خَسِرَ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةَ ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ (11) يَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَا لَا يَضُرُّهُ وَمَا لَا يَنْفَعُهُ ذَلِكَ هُوَ الضَّلَالُ الْبَعِيدُ (12) يَدْعُو لَمَنْ ضَرُّهُ أَقْرَبُ مِنْ نَفْعِهِ لَبِئْسَ الْمَوْلَى وَلَبِئْسَ الْعَشِيرُ (13) إِنَّ اللَّهَ يُدْخِلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ إِنَّ اللَّهَ يَفْعَلُ مَا يُرِيدُ (14) مَنْ كَانَ يَظُنُّ أَنْ لَنْ يَنْصُرَهُ اللَّهُ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ فَلْيَمْدُدْ بِسَبَبٍ إِلَى السَّمَاءِ ثُمَّ لْيَقْطَعْ فَلْيَنْظُرْ هَلْ يُذْهِبَنَّ كَيْدُهُ مَا يَغِيظُ (15) وَكَذَلِكَ أَنْزَلْنَاهُ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ وَأَنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَنْ يُرِيدُ (16) إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَادُوا وَالصَّابِئِينَ وَالنَّصَارَى وَالْمَجُوسَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُوا إِنَّ اللَّهَ يَفْصِلُ بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ (17) أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ يَسْجُدُ لَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَمَنْ فِي الْأَرْضِ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ وَالنُّجُومُ وَالْجِبَالُ وَالشَّجَرُ وَالدَّوَابُّ وَكَثِيرٌ مِنَ النَّاسِ وَكَثِيرٌ حَقَّ عَلَيْهِ الْعَذَابُ وَمَنْ يُهِنِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ مُكْرِمٍ إِنَّ اللَّهَ يَفْعَلُ مَا يَشَاءُ (18) هَذَانِ خَصْمَانِ اخْتَصَمُوا فِي رَبِّهِمْ فَالَّذِينَ كَفَرُوا قُطِّعَتْ لَهُمْ ثِيَابٌ مِنْ نَارٍ يُصَبُّ مِنْ فَوْقِ رُءُوسِهِمُ الْحَمِيمُ (19) يُصْهَرُ بِهِ مَا فِي بُطُونِهِمْ وَالْجُلُودُ (20) وَلَهُمْ مَقَامِعُ مِنْ حَدِيدٍ (21) كُلَّمَا أَرَادُوا أَنْ يَخْرُجُوا مِنْهَا مِنْ غَمٍّ أُعِيدُوا فِيهَا وَذُوقُوا عَذَابَ الْحَرِيقِ (22) إِنَّ اللَّهَ يُدْخِلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِنْ ذَهَبٍ وَلُؤْلُؤًا وَلِبَاسُهُمْ فِيهَا حَرِيرٌ (23) وَهُدُوا إِلَى الطَّيِّبِ مِنَ الْقَوْلِ وَهُدُوا إِلَى صِرَاطِ الْحَمِيدِ (24) إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا وَيَصُدُّونَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ وَالْمَسْجِدِ الْحَرَامِ الَّذِي جَعَلْنَاهُ لِلنَّاسِ سَوَاءً الْعَاكِفُ فِيهِ وَالْبَادِ وَمَنْ يُرِدْ فِيهِ بِإِلْحَادٍ بِظُلْمٍ نُذِقْهُ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ (25) وَإِذْ بَوَّأْنَا لِإِبْرَاهِيمَ مَكَانَ الْبَيْتِ أَنْ لَا تُشْرِكْ بِي شَيْئًا وَطَهِّرْ بَيْتِيَ لِلطَّائِفِينَ وَالْقَائِمِينَ وَالرُّكَّعِ السُّجُودِ (26) وَأَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالًا وَعَلَى كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ (27) لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَعْلُومَاتٍ عَلَى مَا رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِيرَ (28) ثُمَّ لْيَقْضُوا تَفَثَهُمْ وَلْيُوفُوا نُذُورَهُمْ وَلْيَطَّوَّفُوا بِالْبَيْتِ الْعَتِيقِ (29) ذَلِكَ وَمَنْ يُعَظِّمْ حُرُمَاتِ اللَّهِ فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ عِنْدَ رَبِّهِ وَأُحِلَّتْ لَكُمُ الْأَنْعَامُ إِلَّا مَا يُتْلَى عَلَيْكُمْ فَاجْتَنِبُوا الرِّجْسَ مِنَ الْأَوْثَانِ وَاجْتَنِبُوا قَوْلَ الزُّورِ (30)

 

***

 

حُنَفَاءَ لِلَّهِ غَيْرَ مُشْرِكِينَ بِهِ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَكَأَنَّمَا خَرَّ مِنَ السَّمَاءِ فَتَخْطَفُهُ الطَّيْرُ أَوْ تَهْوِي بِهِ الرِّيحُ فِي مَكَانٍ سَحِيقٍ (31) ذَلِكَ وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ (32) لَكُمْ فِيهَا مَنَافِعُ إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى ثُمَّ مَحِلُّهَا إِلَى الْبَيْتِ الْعَتِييقِ (33) وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنْسَكًا لِيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَى مَا رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ فَإِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَلَهُ أَسْلِمُوا وَبَشِّرِ الْمُخْبِتتِينَ (34) الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَالصَّابِرِينَ عَلَى مَا أَصَابَهُمْ وَالْمُقِيمِي الصَّلَاةِ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ (35)

 

حُنَفَاءَ لِلَّهِ

XuNaFAEa LielLAvHı (XuNaFAEa LielLAvHı)

“Allah’a hanifler olarak”

“Evsanın ricsinden ictinab ediniz ve kavlin zurunden ictinab ediniz” emrini verdikten sonra bu içtinabın nasıl yapılacağını ifade etmektedir.

حُنَفَاءَ kelimesi ile tanımlamaktadır. Yani evsandan ictinab etmek ve kavlin zurundan ictinab etmek menfi fiillerdir. O menfinin gerçekleşmesi için yerine müsbet bir şeyin konması gerekir. Kevn boşluğu kabul etmez. Bir kaptaki havayı boşaltmak isterseniz yerine başka bir şey koymalısınız. Yoksa havayı azaltırsınız ama boşaltamazsınız. Mevcut şirk düzenini ortadan kaldırmak için yerine başka düzen konması gerekir. Bunun Allah’a hanif olmakla gerçekleşeceğini söylüyor Allah. 

حَنْفَاء eğildiği zaman kırılmayan yaş çalıdır. Esnek çubuk demektir. حَنَفَ asla dönmek demektir.

ح hareketi, ن belirsizliği, ف ayrılıp bitişik kalmayı ifade eder.

Allah için hanif olmak demek esnek olmak demektir, kırılmadan eğilmek demektir. Varlığını koruyacaksın ama topluluğa uyum sağlayacaksın. Toplulukla çıkarını paralelleştireceksin. Öyle iş yapacaksın ki o hem sana yararlı olacak hem de topluluk için yararlı olacak. Malını pahalı satmak senin için yararlıdır, topluluk için de yararlıdır. Çünkü en çok muhtaç olanı bulursun yahut en uygun yerde kullanılmasını sağlarsın. Alırken de malı en ucuz alacaksın. Böylece malı hem senin hem de topluluğun çıkarına kullanmış olacaksın. Arz ve talep kanunlarına uymak hunefadan olmak demektir.

Ekonomide arz ve talep kanunları, siyasette ise ortak irade hunefanın temelidir.

Aramızda bir başkan seçeceğiz. Başkan olarak o toplulukta en çok istenen birini bulmamız gerekir. Biz bunu şöyle yapıyoruz. Herkes diğerlerini başkanlık için sıralıyor. Yani diyor ki; ben başkan olarak önce bunu, sonra bunu, sonra bunu istiyorum. Bu sıraların tersini alıp topluyoruz, en büyük sayıdan başlayıp sıralıyoruz. Dolayısıyla topluluğun içinde en çok istenen kişiyi buluyoruz.

Bu sistem üzerinde tartışılabilir. Bundan daha fazla topluluğun istediği bulunabilir. Ama esas olan başkanı seçerken topluluğun en çok istediği kimseyi bulmaktır.

Ekseriyet sisteminde ise yarısı istiyor yarısı istemiyor, birbirini götürüyor, üç beş kişinin istediği başkan oluyor.

Bir toplulukta yaşayanları aynı başkanı isteyenler olarak tarif ediyoruz. O topluluk Allah’ın halifesi olur. Bir kimse eğer birisinin o toplulukta olmasını istemiyorsa hakemlere gidip onun sürülmesini sağlayabilir yahut kendisi gider. Ama ben bunun başkanlığını kabul etmiyorum diyemez.

...





Son Eklenen Makaleler
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-22
20.07.2025 568 Okunma
1 Yorum 20.07.2025 10:09
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-21
19.07.2025 571 Okunma
1 Yorum 19.07.2025 10:37
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-20
18.07.2025 593 Okunma
1 Yorum 18.07.2025 09:24
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-19
17.07.2025 609 Okunma
1 Yorum 17.07.2025 06:41
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-18
16.07.2025 762 Okunma
3 Yorum 16.07.2025 12:53
Reşat Nuri Erol
Srebrenitsa’da Sırp, Gazze’de Siyonist Yahudi-4
15.07.2025 733 Okunma
1 Yorum 15.07.2025 08:52
Reşat Nuri Erol
Srebrenitsa’da Sırp, Gazze’de Siyonist Yahudi-3
14.07.2025 714 Okunma
1 Yorum 14.07.2025 09:46
Reşat Nuri Erol
Srebrenitsa’da Sırp, Gazze’de Siyonist Yahudi-2
13.07.2025 767 Okunma
1 Yorum 13.07.2025 10:50
Reşat Nuri Erol
Srebrenitsa’da Sırp, Gazze’de Siyonist Yahudi-1
12.07.2025 777 Okunma
1 Yorum 12.07.2025 07:59
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-17
10.07.2025 793 Okunma
1 Yorum 10.07.2025 09:21
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-16
9.07.2025 774 Okunma
1 Yorum 09.07.2025 10:35
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-15
7.07.2025 804 Okunma
1 Yorum 07.07.2025 06:39
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-14
6.07.2025 833 Okunma
1 Yorum 06.07.2025 09:18
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-13
3.07.2025 839 Okunma
1 Yorum 03.07.2025 07:29
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-12
2.07.2025 883 Okunma
1 Yorum 02.07.2025 11:32
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-11
1.07.2025 1042 Okunma
1 Yorum 01.07.2025 09:28
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-10
29.06.2025 906 Okunma
1 Yorum 29.06.2025 11:37
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-9
28.06.2025 986 Okunma
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-8
26.06.2025 984 Okunma
1 Yorum 26.06.2025 09:01
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-7
24.06.2025 942 Okunma
1 Yorum 24.06.2025 05:58
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-6
23.06.2025 875 Okunma
1 Yorum 23.06.2025 06:27
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-5
22.06.2025 836 Okunma
1 Yorum 22.06.2025 08:18
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-4
21.06.2025 882 Okunma
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-3
19.06.2025 1013 Okunma
1 Yorum 19.06.2025 05:19
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-2
18.06.2025 1158 Okunma
1 Yorum 18.06.2025 08:45
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-1
17.06.2025 1257 Okunma
1 Yorum 17.06.2025 09:26
Reşat Nuri Erol
Müslüman Aile İçin Ahlaki Anayasa - 2
16.06.2025 943 Okunma
1 Yorum 16.06.2025 09:57
Reşat Nuri Erol
Müslüman Aile İçin Ahlaki Anayasa - 1
15.06.2025 992 Okunma
1 Yorum 15.06.2025 09:44
Reşat Nuri Erol
Kur’an merkezli anayasa yapmak mümkün…-4
14.06.2025 1009 Okunma
1 Yorum 14.06.2025 16:57
Reşat Nuri Erol
Kur’an merkezli anayasa yapmak mümkün…-3
12.06.2025 1008 Okunma
1 Yorum 12.06.2025 09:44
Reşat Nuri Erol
Kur’an merkezli anayasa yapmak mümkün…-2
10.06.2025 999 Okunma
1 Yorum 10.06.2025 09:24
Reşat Nuri Erol
Kur’an merkezli anayasa yapmak mümkün…-1
3.06.2025 927 Okunma
1 Yorum 03.06.2025 09:33
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-14
31.05.2025 949 Okunma
1 Yorum 31.05.2025 07:06
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-13
30.05.2025 940 Okunma
1 Yorum 30.05.2025 09:30
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-12
29.05.2025 937 Okunma
1 Yorum 29.05.2025 06:30
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-11
28.05.2025 901 Okunma
1 Yorum 28.05.2025 12:02
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-10
27.05.2025 1047 Okunma
1 Yorum 27.05.2025 06:50
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-9
25.05.2025 897 Okunma
1 Yorum 25.05.2025 07:13
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-8
24.05.2025 945 Okunma
1 Yorum 24.05.2025 05:35
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-7
23.05.2025 953 Okunma
1 Yorum 23.05.2025 07:35
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-6
22.05.2025 906 Okunma
1 Yorum 22.05.2025 07:01
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-5
21.05.2025 970 Okunma
1 Yorum 21.05.2025 10:24
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-4
20.05.2025 1008 Okunma
1 Yorum 20.05.2025 11:22
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-3
18.05.2025 954 Okunma
1 Yorum 18.05.2025 08:30
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-2
17.05.2025 997 Okunma
1 Yorum 17.05.2025 09:25
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-1
15.05.2025 1092 Okunma
1 Yorum 15.05.2025 09:01
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatİfİ / İsmail Hakkı Satoğlu-5
13.05.2025 921 Okunma
1 Yorum 13.05.2025 07:16
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatİfİ / İsmail Hakkı Satoğlu-4
12.05.2025 992 Okunma
1 Yorum 12.05.2025 08:43
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatİfİ / İsmail Hakkı Satoğlu-3
11.05.2025 941 Okunma
1 Yorum 11.05.2025 06:47
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatif- / İsmail Hakkı Satoğlu-2
9.05.2025 917 Okunma
1 Yorum 09.05.2025 06:40
Reşat Nuri Erol
Akevler Kredi ve Yardımlaşma Kooperatifi / İsmail Hakkı
7.05.2025 908 Okunma
1 Yorum 07.05.2025 13:55
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatifi’nin hafızası Nazif Satoğlu-3
6.05.2025 1042 Okunma
1 Yorum 06.05.2025 07:58
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatifi’nin hafızası Nazif Satoğlu-2
5.05.2025 1066 Okunma
1 Yorum 05.05.2025 08:42
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatifi hafızası Nazif Satoğlu… - 1
4.05.2025 940 Okunma
1 Yorum 04.05.2025 10:41
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-8
3.05.2025 1005 Okunma
1 Yorum 03.05.2025 10:21
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-7
2.05.2025 1147 Okunma
1 Yorum 02.05.2025 07:32
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-6
30.04.2025 1036 Okunma
1 Yorum 30.04.2025 09:32
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-5
29.04.2025 932 Okunma
1 Yorum 29.04.2025 11:19
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-4
28.04.2025 1050 Okunma
1 Yorum 28.04.2025 09:34
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-3
27.04.2025 1031 Okunma
1 Yorum 27.04.2025 10:59
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-2
26.04.2025 979 Okunma
1 Yorum 26.04.2025 09:53
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-1
25.04.2025 986 Okunma
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-14
24.04.2025 898 Okunma
1 Yorum 24.04.2025 15:21
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-13
23.04.2025 838 Okunma
1 Yorum 23.04.2025 10:04
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-12
22.04.2025 887 Okunma
1 Yorum 22.04.2025 11:29
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-11
20.04.2025 939 Okunma
1 Yorum 20.04.2025 06:53
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-10
19.04.2025 945 Okunma
1 Yorum 19.04.2025 10:05
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-9
18.04.2025 968 Okunma
1 Yorum 18.04.2025 07:39
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-8
17.04.2025 989 Okunma
1 Yorum 17.04.2025 07:19
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-7
16.04.2025 1076 Okunma
1 Yorum 16.04.2025 11:10
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-6
15.04.2025 1061 Okunma
3 Yorum 15.04.2025 07:20
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-5
14.04.2025 1265 Okunma
1 Yorum 14.04.2025 07:47
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-4
13.04.2025 959 Okunma
1 Yorum 13.04.2025 07:28
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-3
12.04.2025 984 Okunma
2 Yorum 12.04.2025 10:09
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-2
11.04.2025 982 Okunma
1 Yorum 11.04.2025 10:18
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-1
10.04.2025 1123 Okunma
1 Yorum 10.04.2025 10:53
Reşat Nuri Erol
İslam Medeniyeti Vakfı ‘Salı Seminerleri’ günleri…
9.04.2025 934 Okunma
5 Yorum 09.04.2025 09:09
Reşat Nuri Erol
Dünyanın Geri Kalanı adına yazılan Açık Mektup
8.04.2025 1027 Okunma
1 Yorum 08.04.2025 10:33
Reşat Nuri Erol
GAZZE; bu sessizlik çok ağır geliyor bana
7.04.2025 1054 Okunma
1 Yorum 07.04.2025 09:02
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-5
6.04.2025 974 Okunma
1 Yorum 06.04.2025 09:09
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-4
5.04.2025 1008 Okunma
1 Yorum 05.04.2025 07:30
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-3
4.04.2025 1104 Okunma
1 Yorum 04.04.2025 10:14
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-2
3.04.2025 1135 Okunma
1 Yorum 03.04.2025 09:35
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-1
2.04.2025 1142 Okunma
1 Yorum 02.04.2025 10:32
Reşat Nuri Erol
Bir Değerlendirme ve Öneri: Nasıl Belediyecilik?
24.03.2025 1014 Okunma
1 Yorum 24.03.2025 13:59
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi-10
23.03.2025 1100 Okunma
1 Yorum 23.03.2025 09:50
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 9
22.03.2025 1044 Okunma
1 Yorum 22.03.2025 07:10
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 8
21.03.2025 1109 Okunma
1 Yorum 21.03.2025 06:54
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 7
20.03.2025 990 Okunma
1 Yorum 20.03.2025 06:16
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 6
18.03.2025 1029 Okunma
1 Yorum 18.03.2025 08:14
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 5
17.03.2025 1086 Okunma
1 Yorum 17.03.2025 13:21
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 4
16.03.2025 1070 Okunma
1 Yorum 16.03.2025 07:09
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 3
15.03.2025 1104 Okunma
1 Yorum 15.03.2025 07:21
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 2
14.03.2025 1056 Okunma
1 Yorum 14.03.2025 09:30
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 1
12.03.2025 1146 Okunma
1 Yorum 12.03.2025 12:31
Reşat Nuri Erol
Ekonomik küresel krizler ve çözüm önerileri - 3
11.03.2025 1069 Okunma
1 Yorum 11.03.2025 06:48
Reşat Nuri Erol
Ekonomik küresel krizler ve çözüm önerileri - 2
9.03.2025 1093 Okunma
1 Yorum 09.03.2025 07:05
Reşat Nuri Erol
Ekonomik küresel krizler ve çözüm önerilerimiz
8.03.2025 1168 Okunma
1 Yorum 08.03.2025 05:19
Reşat Nuri Erol
‘HAYATI RAMAZAN OLMAYANIN ÖLÜMÜ BAYRAM OLMAZ’
6.03.2025 1249 Okunma
1 Yorum 06.03.2025 07:46
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-55
5.03.2025 1060 Okunma
1 Yorum 05.03.2025 10:58


© 2025 - Akevler