‘Soygun mekanizması faiz’ ve ‘Faizsiz Ekonomi’
Evet, muhterem kardeşim, sadece ‘eğitim ve kültür’ değil, ‘faizli ekonomi’ dâhil hepsi!
Bundan önceki yazımın uzunca bir bölümü şu cümleyle başlıyor: ‘Eski borçlar ve faizleri seni zorluyor, yeni borç bulamıyorsun ki, sistemi çeviresin…’
Ondan önceki yazımın sadece ana başlığında değil, önemli bir ara başlığında da ‘FAİZSİZ EKONOMİ’ konusu ve devamında da ‘Faizsiz ekonominin nasıl olacağı’ var…
Bu yazıyı yazmamın sebebi, konunun devamı olarak sadece önceki iki yazım değil, aynı zamanda bu iki yazımın yayımlandığı günlerde dikkatimi çeken iki yazarın yazısı ve özellikle de Muhterem Cumhurbaşkanı’nın TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma…
“Yüzde Sıfır Faiz, Faizsiz Ekonomi midir?” başlıklı yazının yazarı Ömer Faruk Koru ve yazısı şu giriş paragrafı ile başlıyor: “Ekonomideki en büyük düşman belli: faizler… Hükümet her zaman faize karşı olduğunu, en büyük sorunumuzun yüksek faiz oranları olduğunu sıklıkla dile getiriyor. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan da TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma faizin sömürü olduğunu, bu sorunu çözeceğini söyledi.”
Evet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 73. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. “Üreten, istihdam oluşturan, ihracat yapan, hep daha iyisine ulaşmak için gayret gösteren sizlerin azmi, heyecanı, enerjisi bizim için en büyük güç kaynağıdır.” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Mevzuat veya bürokrasi engeli varsa bunu kaldırmak için birlikte çalıştık. Özellikle de bürokratik oligarşi, 14-15 yıldır kavgasını, savaşını verdiğim en önemli konu. Fakat dünyanın neresine giderseniz gidin, ne yazık ki bu bürokratik oligarşi her yerde sorun olmaya devam ediyor. Kredi imkânlarının genişletilmesine ihtiyaç varsa, teşvik gerekiyorsa onun mücadelesini birlikte verdik fakat oluşumların içerisinde dahi az önce yine burada şikâyet edildiği gibi, örneğin kredi faizleri noktasında bakıyorsunuz, her yerde yüksek faizden şikâyet var mı, var. Bunu dillendiren bir başbakan ve cumhurbaşkanı olarak hep gündemimde tuttum. Hala da gündemimde, gündemimde olmaya da devam edecek. Çünkü ben faizi ülkede, çok açık ve net söylüyorum, yüksek faizi ben bir sömürü aracı olarak görüyorum. Burada kâr amaçlı bir faiz mantığı yok, sömürü aracı olarak bir faiz mantığı var. ‘Ben kredi faizini uygun şartlarda vereyim de ülkem de kazansın ben de kazanayım.’ anlayışı yok...” Evet, Muhterem Cumhurbaşkanı, tek başına iktidarının 15. yılında bunları söylüyor...
“Bir soygun mekanizması yüksek faiz, düşük büyüme” başlıklı ikinci yazının sahibi, bizzat Muhterem Cumhurbaşkanımızın Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem…
Yazı şu uyarı ile başlıyor: ‘Şu yaşadığımız günlerin Türkiye’nin siyasi dönüşümündeki tarihi önemi yadsınamaz. Ancak Türkiye ekonomisinin de, tam da şu günlerde, atacağı adımlar hepimizin bu içinde bulunduğumuz yüzyıldaki refahını, bu ülkenin geleceğini belirleyecek.’
Yazının sonundaki uyarılar daha da önemli: “Bu arada bankalarda yüksek faizli ve komisyonlu -ama riski en az- tüketici kredileriyle iç talebi ve hane halkı borçlanmasını yukarı çekiyordu. İşletmeler yüksek faizden yatırım yapamıyor, verimlilik düşüyor ve işletme maliyetleri arttığı için enflasyon arz yönlü ve bankalar tarafından şişirilmiş talep etkisiyle de yükseliyordu. Ama bu ekonomi-politikası işsizliği de yükseltiyordu. / Bankacılık kesimi dışarıya kaynak aktarır hale gelmişti. Çünkü banka sisteminin -kamu bankaları dâhil- ihraç ettiği borçlanma kâğıtların uzun vadeli faiz getirisinin ülke büyümesinin üzerinde olmaması gerekir. Eğer bu böyleyse, siz hem dışarıdaki hem de içerideki rantiyeye kaynak aktarıyorsunuz ve ülkeyi yoksullaştırıyorsunuz demektir... (…) Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun için faizler yüksek, büyüme düşük diyor. Yüksek faizin bunun için bir soygun mekanizması olduğunu yıllardır anlatıyor. / İşte tam bugün burayı aşacak yeni bir ekonomi programını gündeme taşımamız lazım...”
Muhterem Cumhurbaşkanımızın TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma…
Bizzat kendisinin Ekonomi Başdanışmanının ‘soygun mekanizması yüksek faiz’ içerikli yazısı ve ‘Yüzde Sıfır Faiz, Faizsiz Ekonomi midir?’ başlıklı yazı ve yapılan uyarı…
Bendenizin ‘FAİZ MUSİBETİ’ içerikli iki yazım ve çözümler de içeren daha yüzlerce yazımız…
Sonuç!?