Geleceğin parası ve para düzeni
Bu yazım, bundan önceki birkaç yazımın devamı gibi okunursa, daha iyi anlaşılır.
Dünyanın ve ülkemizin siyasi sorunları vardır: Yönetim sorunu, ordu sorunu, yargı sorunu, medya sorunu. Dünyada ve ülkemizde ekonomik sorunlar vardır: İşsizlik sorunu, borçlar sorunu, enflasyon sorunu, köylerin boşalması sorunu. Ekonomi sorununun kaynağı “faize endeksli çıkarılan karşılıksız para”dır. Sosyal sorunlar da “tekel sermaye sömürü ekonomisinin dayatmasından doğan sorunlar”dır. Çare ve çözüm, “karşılığı olan paranın çıkarılması”dır. Sermaye tekelinin sorunları yönlendirmesine son verilmelidir.
Bugünkü para Merkez Bankası’nın faizle verdiği kredilerden oluşur. Banka tahvil satın alır, bono senedi kırar, yatırımlara kredi açar, devlete borç verir; karşılığında ‘faiz’ alır. Faizi tahsil etmesi için yeni para çıkarır. Böylece piyasada dolaşan para Merkez Bankalarının ‘faiz’ alabilmesi için açtığı yeni kredilerden ibarettir. Para tanımlanmamıştır, karşılığı yoktur.
***
‘Teşhis-sorun’ böyleyse; Adil (Ekonomik) Düzen’e göre ‘tedavi-çözüm’ nedir?
1) İstanbul’da ‘İnsanlık Kredileşme Kooperatifi’ kurulacaktır. Kuyumcular buna ortak olacaktır. Kuyumcular dükkanlarında bulundurdukları kadar ‘Altın Bono’ verecekler, karşılığında devlet onlara kamuya ait toprakları ve taşınmazları işleten pay senetlerini verecektir. Devlet bu bonolarla dolar satın alıp borçlarını ödeyecektir. Bu bono senetleriyle kuyumculara gidenler karşılığında eksiksiz olarak altın alabilecekler, isteyenlere de altın verip senet alacaklardır. Bu kooperatif bir Döviz Bankası kuracaktır. Bu bankanın merkezi İstanbul’da olacak, ama tüm dünyanın ilçelerinde şubeleri olacaktır. İstanbul’daki Kredileşme Kooperatifi bu bankalara kendi adına kuyumcuların verdiği bono senetlerini ciro edecektir. Hangi kuyumcu borçlu olursa olsun ve hangi banka ciro etmiş olursa olsun bu bonolar dünyanın bütün kuyumcularında altınla değiştirilebilecektir. Bankalarda kredileşme ilkesi içinde Altın Hesabı açılacaktır. Banka Altın Bonosu’nu alıp verecektir. Bankalar arası işlemler tamamen bedava olacak, hatta internet üzerinden doğrudan yapılacaktır. Bankalar, dövizleri rehin olarak koyanlara faizsiz olarak Altın Bonosu’nu verecektir. Böylece piyasaya gerektiği kadar Altın Bonosu çıkar, yeterli para girer.
2) Her ülkede ‘Çalışma Kooperatifi’ kurulacak, özel mülkiyette olmayan topraklar buna sermaye olarak verilecektir. Kooperatif komisyonculara kamuya ait taşınmazları satma yetkisini verecektir. Elde ettikleri TL’yi altın bonosuna çevireceklerdir. Komisyoncular, taşınmazları ‘İmar Bonosu’ ile alıp satacaklardır. İmar Bonosu ülke parası ile borsada alınıp satılacaktır. İmar Bonosu ile yatırım yapan müteahhitlere çalıştırdıkları işçi sayısına göre ‘faizsiz kredi’ verecektir. İmar Bonosu arz edilen taşınmazlara karşı çıkmış olacaktır. Altın bonosu ile alınıp satılacağı için ülke taşınmazları dünya taşınmazları ile dengede olacaktır.
3) Her ilde bir ‘Hizmet Kooperatifi’ kurulacaktır. Hizmet Kooperatifi bir ‘Mal Senedi’ çıkaracak ve inşaat malzemesi alıp satacak mağazalara kredi olarak verecektir. İnşaat malzemesi bu para ile alınacak ve bu para ile satılacak. Ayrıca borsada bu para altın parasıyla veya ülke parası ile konvertibl olacaktır.
4) Her bucakta bir ‘İşletme Kooperatifi’ kurulacak. Halka ‘Sipariş Senetleri’ verecek. Halk bu senetlerle bucak tüccarlarına sipariş verecek, bucak tüccarları da il tüccarlarına sipariş verecek, il tüccarları ülke tüccarlarına sipariş verecek, ülke tüccarları insanlık tüccarlarına sipariş verecektir. İnsanlık tüccarları ülke tüccarlarına, onlar da il, onlar da bucak tüccarlarına sipariş vereceklerdir. Bucak halkı ürettiklerini bucak senetleri ile satacak, ihtiyaçlarını da bucak senetleri ile alacaktır. Bu da ‘Bucak Parası’ olacaktır.
***
Demek ki gelecekte her bucağın, her ilin, her ülkenin yerel paraları olacaktır.
Bu arada insanlık ‘Altın Parası’ da çıkarılacak, bu para kuyumculardaki altın ile bankalardaki diğer paralara karşılık çıkmış olacaktır.
Geleceğin parası ve para düzeni böyle olacaktır.