Taha Suresi 98 (97). Ayet ve Haphephobia
Taha Suresi 98 (97). Ayet:َ
قَالَ فَاذْهَبْ فَإِنَّ لَكَ فِي الْحَيَاةِ أَنْ تَقُولَ لَا مِسَاسَ وَإِنَّ لَكَ مَوْعِدًا لَنْ تُخْلَفَهُ وَانْظُرْ إِلَى إِلَهِكَ الَّذِي ظَلْتَ عَلَيْهِ عَاكِفًا لَنُحَرِّقَنَّهُ ثُمَّ لَنَنْسِفَنَّهُ فِي الْيَمِّ نَسْفًا (97)
Dedi ki: “Ki git de kesinlikle senin içindir o hayatta: “Dokunma” demek!”. Ve kesinlikle senin içindir asla vazgeçemeyeceğin bir vaat zamanı. Ve o ki bağlanıp durduğun tanrına bak! Mutlaka biz onu yakacağız. Sonra onu toz halinde mutlaka o akıntı içinde savuracağız!
Daha önce “Mutlaka biz onu yakacağız. Sonra onu toz halinde mutlaka o akıntı içinde savuracağız!” cümlesinin açıklanması ile ilgili bir makale yayınlamıştım (Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem). Bu makalede ise ““Ki git de kesinlikle senin içindir o hayatta: “Dokunma” demek!” cümlesine çok kısaca değineceğim.
Bir insan neden “Dokunma” diyebilir? Vücudunda kırık veya yara olabilir veya benzer bir durum nedeniyle diyebilir? Fakat ayette ““Ki git de kesinlikle senin içindir o hayatta” denmektedir ki bu “dokunma” demek hayat boyu sürecek demektir. Bu durumda dokunmama isteği yara veya kırık durumuyla olamaz. Çünkü yara veya kırık bir süre sonra öyle ya da böyle mutlaka iyileşecektir. Bu durum benim anlayabildiğim kadarıyla aşağıda bahsedilen hastalığa uymaktadır.
Haphephobia, dokunulmaktan duyulan yoğun, mantıksız bir korkudur. Dokunulmayla ilişkili fiziksel acı olan aşırı duyarlılıktan farklıdır. Haphephobia'lı kişiler dokunulma düşüncesi karşısında aşırı sıkıntı hissederler. Bu kaygı, mide bulantısı, kusma veya panik atakları gibi fiziksel semptomlara yol açabilir.
Doğrusunu Allah bilir.