Hazırlık
1261 Okunma, 0 Yorum
Abdullah Büyük - Vakit
Sedat Aksakal

   Hayatımızdan kopmayan ve kopmayacak bir parçadır hazırlık. Sabahleyin evden çıkmadan, işimiz için, okulumuz için, büromuz için yaptığımız hazırlık... Bir şehre, köye, ilçeye gitmeden evvel yaptığımız hazırlık... Düğüne hazırlık, nikaha hazırlık... Tatile, pikniğe, kamplara hazırlık... Bitmeyecek kadar zengin ve çeşitli olan bir konudur hazırlık.
Bunların yanında başka hazırlıklar da vardır. Namaza hazırlık, abdeste hazırlık gibi... Ramazan ayına hazırlık, oruca, iftara ve sahura hazırlık gibi. Ve nihayet bir ömrü kuşatan ölüme hazırlık...
   Tüm bu hazırlıklarımızı bereketlendirecek, şereflendirecek ve hayatımızı kuşatacak bir başka hazırlık vardır ki o da Allah katından gelen kitaba; Kur’an-ı Kerim’e hazırlık yapmak. Ama nasıl? Kur’an’ı öğrenerek veya mukabele (karşılıklı okuma ve dinleme) ile yahut Kur’an’ı baştan sona kadar okumaya hazırlık. Veya okuduklarımızın ne manaya geldiğini öğrenerek hazırlık yapmak.
   Tüm hazırlıkları yorulmadan, yılmadan yapmamıza vesile olacak Ramazan ayı büyük ve önemli bir sebep olsa gerek.
   Bu hazırlığın ilk adımı nasıl olmalıdır?
Bunun cevabını Hz. Mevlana verir ve der ki: “Ey insan! Sen güzellik Yusuf’usun, bu âlem de kuyu. Seni bu kuyudan çıkaracak yegane ip ise Kur’an-ı Kerim’dir. Ey vaktin Yusuf’u olan Müslüman! İçinde bulunduğun kuyudan seni çekip çıkaracak Kur’an, sana ip olarak uzatıldı. Kaldır elini, ipe sarıl ki kuyudan çıkasın.”
   Böyle bir imkana ve nimete sahip olmak istiyorsak, yapacağımız iş bellidir. Önce inanan bir insan olarak Kur’an’la kendimizi test etmeliyiz. Kur’an’ın neresindeyiz? Kur’an, hayatımızın, evimizin, ticaretimizin neresindedir?
   Hadis-i şerif ne güzel dile getirir: “Allah’ın kitabı, Allah’ın gökten yere uzatılmış ipidir.” Ve bir başka hadiste ise: “Muhakkak ki bu Kur’an’ın bir tarafı Allah’ın kudret elinde, diğer tarafı da sizin elinizdedir. Ona sımsıkı sarılın. Böyle yaparsanız, ondan sonra hiçbir zaman helak olmaz ve sapıklığa düşmezsiniz.”
   Her iki hadis-i şerifi Taberani isimli hadis aliminin Mucem es Sağir isimli eserinde bulabiliriz.
   Şimdi şu sunacağım mesajı lütfen gönül kulağınızı açarak okuyunuz.
Rabbimiz, ilk gönderdiği sûrede yani Alak Sûresi’nde “oku”, ikinci sûrede yani Kalem Sûresi’nde “yaz” emrini alarak, bilgi ve düşünce hazırlığını yapmış insana, inme sırasında üçüncü olan Müzzemmil Sûresi’nde insana, “örtülerden sıyrılarak kalk” emrini vermiştir. Nihayet nüzul sıralamasında dördüncü sûre olan Müddessir Sûresi’nde de aynı emri yani “kalk” emrini vermiştir. Ancak, Müzzemmil Sûresi’ndeki “kalk” emri, bilgi ve düşünceyle donatılmış, ruhun yani insanın, bireysel kıvamına-kalkınmasına yönelik emir iken, Müddessir Sûresi’nde ise bireyin, kendisi dışındaki dünyaya, insanlığa taşınması emredilmiştir. Yani, insanın iç dünyasında gerekli değişimi, inkılabı ve değişikliği yapmadan, dış dünyadaki boyutlarda harekete geçmesi, insanı zafere-başarıya götüremez. Bundan dolayı, Ramazan ayındaki sahur kalkışlarımız, seherlerimizle buluşmakta, seherlerimiz ise, gece kalkan her Müslüman insanın elinde Kur’an’ın olacağını ve ayetleri tane tane okuyacağını görmek ve bilmek ister.
   İşte Kur’an-ı Kerim’e yapacağımız hazırlığı bu iman ve bu anlayışla gerçekleştirmeliyiz. Basma kalıp bir anlayıştan kurtulursak, hayatımızda her şeyin müspete doğru değişeceğine, gelişeceğine olan imanımızı bir daha tazelemeliyiz. Kavuşmamıza kısa bir zaman kalmış olan Ramazan ayımız, bizleri dolu, ümitli, heyecanlı, kararlı ve azimli olarak görmeli ve bulmalıdır. Cümlenize selam ve sevgiler...

 

Yorum:

   Evet, Ramazan Allahın rahmet mağfiretinin bol olduğu, çok kârlı bir uhrevî kazanç mevsimidir. Hadis-i şeriflerde bu ayda kişi Rabbi ile bağını kuvvetlendirmesi, takvayı elde etmesi açısından mümin için büyük bir fırsat olarak bildirilmektedir. Bu ayda yapılan ibadetler, salih ameller, ihlas ve samimiyetine göre büyük mükafatlar ile ödüllendirilecektir.

“Kim inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Ramazanın gecelerini ihya ederse, onun geçmiş günahları bağışlanır” (Nesai, İman, bab,22, V, 117)

“Ramazan ayı girdiği zaman cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur” (Buhari, Savm, 5)

   Beyin tefekkürün, kalp ise, niyetlerin oluştuğu merkezdir. İnsan hayra veya şerre, takvaya veya eşkıyalığa, melekî veya şeytanî teşebbüslere kalpte niyet eder. O halde kalp Allahın rahmetine cevap verecek yumuşaklıkta olmalıdır ki kişi hayrı talep ederek salih amellere yönelsin.  

   Medine-i Münevvere’de Allah’ın ayetleri gün gün inerken, dini müdafaa edip cihad yolunda yürüyecek bir tek insana bile ihtiyaç hissedilen bir zamanda, önce oruç farz kılındı. Ardından da cihad emredildi.

   İyi müminler oruç eğitimi görmüş müminler oldular.

   Bu ay neden değerlidir diyecek olursak, Kur’an’ın indirildiği ay olmasındandır. “Ramazan ayı , insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olan Kur’an’ın indirildiği aydır.” [2:185]   O halde dünya ve ahiret mutluluğumuzun kaynağı olan kur’an’ı bu ay daha detaylı bir şekilde incelemeliyiz. Saadet asrında sahabe her inen ayetleri evine getirerek bu ayetlerle ilgili evimde ters bir durum var mı diye kontrol ediyordu. Bu gün bizler evimizde – toplumumuzda kuran ayetlerine ne kadar itaat ve uygunluk içinde olduğumuzu sorgulamamız gerekiyor.

   Elbette Allah’a karşı kulluk görevi olarak anlayacağımız ibadetin zamanı, bir mevsimle sınırlı değildir. İnsan ömrünün bütünüdür. Çünkü Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’inde şöyle buyurmuştur: “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet/kulluk et.” [15:99]

   Bir başka açıdan ramazan ayına hazırlığımıza bakacak olursak bizi takvaya götürmesi gereken bu günleri maalesef bir yığın bidatler ile dolduruyoruz. Neler mi ? bazıları…

   Ramazan, İftar ayı değildir Sahur ayıdır, oruç ayıdır. İsraf ayı değildir, Zühd ve bereket ayıdır. Gerginlik ayı değildir Tahammül ayıdır. Seyahat ayı değildir İtikâf nerede gezi nerede? Ramazanda tavsiye edilen itikâftır. İtikâf da camiye kapanmaktır. Camiye kapanmakla camileri gezmek aynı değildir. Ramazanda tavsiye edilen tek gezi umredir. Reklâmsız, riyasız güzel bir umre büyük bir ibadettir. Sonu başından değerlidir; sevap deryası sonundadır! Namazı, gevşek bir namaz değildir

   Teravih gece kıyamıdır. Kadir gecesi şans oyunu değildir, O bir istiğfar gecesidir, dönüşüm gecesidir. Ne kadar Kur’an o kadar ramazan! Eğlence ayı değildir, Gözyaşı ayıdır…

 

Git gide yaygınlaşan ‘dini ramazana, takvayı kadir gecesine sıkıştırma’ anlayışına karşı, ‘hayatı ramazanlaştırma’ teklifi…

 

Sedat Aksakal






Sayı: 9 | Tarih: 9.08.2009
Hakan Albayrak
Faiz Meselesi
1578 Okunma
1 Yorum
Veysel İpekçi
Mehmet Şevket Eygi
Eyüp Sultanı ziyaret etmek
1427 Okunma
1 Yorum
Emine Hocaoğlu
Ayşe Arman
Konserde ezan arası verilir mi?
1330 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Ahmet Hakan
İşte gidiyorum
1267 Okunma
6 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Abdullah Büyük
Hazırlık
1261 Okunma
Sedat Aksakal
Oktay Ekşi
Süreç
1250 Okunma
Vahap Alma
Fikret Bila
"Atatürk Modeli"ne Ne Oldu?
1248 Okunma
Harun Özdemir
Mahir Kaynak
Rüzgarın götürdüğü yer
1242 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle
Murat Bardakçı
Norşin Medreseleri, Nakşî-Hâlidî yolu ve Kürt açıl
1231 Okunma
Recep Yıldırım
Mümtazer Türköne
Polis Akademisi'nde 'Türkiye Modeli' Çalıştayı
1210 Okunma
Arif Ersoy
Mehmet Altan
3G’de neden 121’inci ülke olduk?
1207 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Toktamış Ateş
Bilgi Kirliliği
1205 Okunma
1 Yorum
Osman Eskicioğlu
Reşat Nuri Erol
Çin sermayeye vatan olur mu?
1203 Okunma
Ilker Ardic
Fehmi Koru
Çözüm ve 'Türkiye gerçeği'
1178 Okunma
1 Yorum
Ahmet Kirtekin
Yılmaz Özdil
Fitreleriniz itinayla kabul edilir
1168 Okunma
Leyla Okta
Nazlı Ilıcak
Aydınlığa doğru
1160 Okunma
2 Yorum
Fatma Karuç
Bekir Berat Özipek
Başbakan Soğan Doğrayan Kadına Güvenmeli
1156 Okunma
Bünyamin Demir
Ahmet Taşgetiren
Kürt sorunu: Asker, CHP, İslam
1126 Okunma
1 Yorum
Zübeyir Erol
Ahmet Altan
ORDUYU YIPRATMAYALIM
1024 Okunma
Özer Ataç
Hayrettin Karaman
Birleşmek mi, işbirliği mi?
1008 Okunma
1 Yorum
Hilmi Altın


© 2024 - Akevler