Yargıtay dinlendi mi?
1271 Okunma, 0 Yorum
Nazlı Ilıcak - Sabah
Fatma Karuç

CHP milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Haber Türk'teki "Sansürsüz" programında, bana, "Yasal olmayan yollardan Yargıtay telefonu da dinlenmiş, bunun belgelerini de yakında açıklayacağız" demişti. Konuyu, Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek'e sordum. "Bu zaten teknik olarak mümkün değil" cevabını verdi. "Bilirkişi raporunda da, dinlemenin yapılmadığını belirtiyor" diye ilâve etti.
Öğrendiklerimi size de aktarayım: Meğer Türk Telekom, santrallerin yapısına göre bir liste belirlemiş. Hangi santrallerden özel numaralar takip edilebilir, hangilerinden ise, santralden ayrılan numarayı dinlemek mümkün değildir. Bu bilgi Telekom'un TİB'e verdiği listede mevcut.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na dinleme talebi gelince, önce "mahkeme kararı var mı", "bu karar yasaya uygun mu alınmış", diye inceliyorlar. Hukuk Dairesi'nden sonra, olay Teknik Daire'ye intikal ediyor. Teknik Daire, Türk Telekom'un gönderdiği listeye bakıp, "Ana santralden odaya tahsis edilen telefonu dinlemek mümkündür" ya da "değildir" kararına varıyor. Yargıtay santrali eski olduğu için, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun odasındaki telefonlar dinlenememiş; bilirkişi de zaten bu tesbiti yapmış, veri tabanına girmiş, Eminağaoğlu'nun numarasıyla ilgili tanımlama bulunmadığı sonucuna varmış.
Evvelki gün Kılıçdaroğlu ile konuştum ve kendisine sahip olduğum bilgileri aktardım. Kılıçdaroğlu beni bir düzeltme için aramıştı. Erzurum hâkiminin "hamiline karar" meselesinde, ben, "Bu belge herhalde Erzincan Merkez Komutanlığı tarafından Kılıçdaroğlu'na pas edilmiştir" diye yazmıştım. CHP milletvekili, "Hayatımda hiçbir zaman belge alışverişi bağlamında askerle bir alışverişim olmamıştır" dedi. İddiaları konusunda tatmin olabilmek için, Adalet Bakanlığı'nın bölgeye gönderdiği müfettişin raporunu beklediğini söyledi.
Kılıçdaroğlu ile dostane bir havada konuştuk; fikir alışverişinde bulunduk. "Yargıtay'ın telefonu dinlenmiş" iddiasını ortaya atmadan önce, işin teknik yönünü daha iyi incelemesini tavsiye ettim. "Meselâ Türk Telekom'a başvurup, hangi santrallerin dinlenebileceğini öğrenin. Ayrıca, Emniyet'teki tutanakları isteyin. Eğer bir dinleme yapıldıysa Emniyet'te mutlaka bir ses girişi bulunmalı" dedim.
Gördüğünüz gibi, diyalog her zaman faydalı. Herkese tavsiye ederim.

 

Yorum

Nazlı hanımın dediği gibi kim olursa olsun diyalog her zaman faydalıdır. Her duyduğumuz konuda anlayıp dinlemeden, araştırmadan, muhattabların bilgisi olmadan, karşımızdakinin ya da bir bilenin fikrini almadan, ön yargıda bulunmak, onu yargılamak, yalan yanlış iftiralar atmak kişi, kurum ve kuruluşları yalan yere karalamak çok yanlıştır

Ben bu yazımda birazda ön yargıya değinmek istiyorum. Malum hayatımızda bazen bizlerde ön yargılı olabiliyor öyle davranabiliyoruz

Önyargıyı değiştirmek çok kolay bir şey değil.

Olumsuz önyargılarımız belki de çok iyi anlaşabileceğimiz dostlarımızın olmasını engelleyebilir

Özellikle başkalarından duyduklarımızla oluşan olumsuz önyargılarımız, birçok hatalarımızın kaynağını da oluşturabilir.

Önyargıdan kurtulmak mümkün mü? Tabii ki de mümkün. Güç ama imkânsız değil. İnsan isterse üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur. Yeter ki istesin. Yeter ki davranışlarını akıl süzgecinden geçirmesini bilsin.

Bence önyargılar bizim insanların tek bir hareketine ya da bir olaya göre değerlendirmemiz onları kötü bir kalıp içine almamızdır. Ön yargılarımızı ancak karşımızdaki kişi ile ya da muhatapla konuşarak diyalog içinde olarak, karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak ve karşımızdakini dinleyerek aşabiliriz.

 

 

 

Fatma Karuç






Sayı: 30 | Tarih: 3.01.2010
Bekir Berat Özipek
Kırmızı ibikli horozun katilini bulun
2441 Okunma
Bünyamin Demir
Ahmet Hakan
Orhan Pamuk'a bilgilendirme mektubu
2082 Okunma
11 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Abdülkadir Özkan
Değişen sadece takvim yaprakları
1624 Okunma
Özgül Ertuğrul
Hayrettin Karaman
İslami Düzen
1557 Okunma
2 Yorum
Hilmi Altın
Gülay Göktürk
Hukuk kontrgerillanın karargâhında
1488 Okunma
Adem Çevik
Can Ataklı
Yılbaşı için özür mektubu
1425 Okunma
Mesut Karaaytu
Yılmaz Özdil
Kozmik odadan ne çıkar?
1317 Okunma
Leyla Okta
Toktamış Ateş
Eylemlerin amacı
1311 Okunma
Osman Eskicioğlu
Zülfü Livaneli
Yeni yıl
1279 Okunma
Ali Bülent Dilek
Nazlı Ilıcak
Yargıtay dinlendi mi?
1271 Okunma
Fatma Karuç
Ebubekir Sifil
İslam Meselesi
1251 Okunma
Zafer Kafkas
Fehmi Koru
Maalesef bu hale geldik...
1249 Okunma
Ahmet Kirtekin
Mahir Kaynak
Devrim İçinde Devrim
1244 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle
Cengiz Çandar
1041'den 2010'a: Askeri darbe ve muhtıralar geride
1230 Okunma
Ekrem Fildişi
Hakan Albayrak
Ekseni kayanlara geçmiş olsun
1226 Okunma
Veysel İpekçi
Mehmet Şevket Eygi
İslâm Mektepleri
1216 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mehmet Niyazi
Mızrak çuvala sığmıyor
1204 Okunma
Abdurrahman Erol
Reşat Nuri Erol
Türkiye ve sermaye
1199 Okunma
Ilker Ardic
Mehmet Altan
Müslüman retçiye işkence duyurusu...
1197 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Oktay Ekşi
Bir Dönemin Sonu
1192 Okunma
Vahap Alma
Ruşen Çakır
Sivil 28 Şubat süreci sürüyor
1186 Okunma
Tayibet Erzen