Erbakan ve fecr-i sadık; Adil Ekonomik Düzen-2
Reşat Nuri EROL
21.7.2011
Hocamız ne demişti: “Biz Refah Partisi ve 54. Hükümet döneminde “Adil Ekonomik Düzen”in kokusunu ve gölgesini gösterdik, bundan sonra aslını göstereceğiz…”
Biz de dedik ki: Erbakan Hocamızın ardından görev artık bizim omuzlarımızda…
Öyleyse; ‘dersimizi çalışalım’, ‘öğrenelim’ ve ‘uygulayarak’ halkımıza gösterelim…
***
ADİL EKONOMİK DÜZEN’İN GENEL ESASLARI:
“Adil Ekonomik Düzen”in “Genel Esasları” bu düzende ekonomik faaliyetler açısından devletin ne yapacağını, şahısların neler yapacaklarını ana hatlarıyla tanzim eden esaslardır. “Adil Ekonomik Düzen”de ekonomik faaliyetleri şahıslar yürütürler. Devlet bunların bu faaliyetleri yürütmelerinde kendilerine yardımcı olur. Devlet bu yardımı ülkenin ve bölgelerin kalkınma planlarının hazırlanmasını teşvik suretiyle yapar. Devlet ayrıca ekonomiyle ilgili “GENEL HİZMETLERİ” yaptırır, kontrol eder ve yine -ayrıca- ekonomiyle ilgili “Tanzim Hizmetlerini” yürütür ve kontrol eder.
Bu yüzden “Adil Ekonomik Düzen”in genel esasları 3 temel esasta toplanır.
Bunlar şunlardır:
1- Ekonomide Devletin Görevi: “Adil Ekonomik Düzen”de devlet, ülke ve bölgelerin makro planını yaptırır. Bunlarla ilgili yatırım projelerini yaptırır. Böylece herkes ülkenin her yerinde tarım, sanayi ve hizmetler sektöründe gerek mevcut yatırımların verimliliğini artırmak yönünden ve gerekse yeni yatırımlar yönünden hangi projelerin teşvik edileceğini bilir. Şahıslar, ya tek başına veya şirketler veya vakıflar hâlinde bu projelerden istediklerini seçerler ve bunları yürütürler. Devlet bu projeleri her bakımdan destekler ve çeşitli teşviklerle bunların en faydalı ve verimlilerinin öncelikle gerçekleşmesini yönlendirir.
2- Devletin Ekonomi ile İlgili Faaliyetleri:
“Adil Ekonomik Düzen”de devlet ekonomik faaliyetlere iki türlü hizmet yaparak katılır. 1) Genel Devlet Hizmetleri, 2) Genel Tanzim Hizmetleri.
Devletin Yürüttüğü Genel Hizmetler: Güvenlik, yönetim, yargı, enerji temini, su, yol, altyapı hizmetleri; sağlık, öğretim hizmetleri; ulaşım, iletişim hizmetleri… vs. gibi hizmetlerdir. Devlet ayrıca tıpkı Noterler gibi ve yeminli muhasipler ve yeminli mimari bürolar gibi muhasebe ve ambar vs. gibi hizmetlerinin yürütülmesini de temin eder. Bu hizmetler gruplar hâlinde tasnif edilirse bunları takriben 24 çeşit “GENEL HİZMET” grubunda toplamak mümkündür. (Daha Fazla İlgilenenlere Not: Bazı yazılarımda 24 Genel Hizmetin isimlerini ve bazı açıklamaları bulabilirsiniz... Daha Fazlasını İsteyenlere; her bir “Genel Hizmet”in 10’ar sayfa anlatıldığı 240 A4 sayfalık çalışmamızı sunabiliriz... RNE)
“Adil Ekonomik Düzen”de devlet, ayrıca temel ekonomik malların “tanzim hizmetlerini” yürütür. Mesela “Adil Ekonomik Düzen”de bugünkü Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yerini bir “Buğday Vakfı” (“kooperatif” de olabilir/ RNE) alacaktır. Bu kuruluşun “vakıf” olarak adlandırılması, hiçbir “kâr gayesi” gütmeyip sırf vatandaşa “hizmet” için kurulmuş olmasındandır. Bu “vakıf” bütün ülke sathında belde seviyesine kadar teşkilatlanmıştır. Buğdayı olup satmak isteyen buğdayını bu vakfa verecek ve o günkü fiyat üzerinden parasını alacaktır; veya buğday satın almak isteyen kimse o esnadaki fiyat üzerinden parasını verip dilediği kadar buğdayı alacaktır. Vakfın vazifesi bu muameleleri yapmak ve depolarındaki buğdayı iyi bir şekilde muhafaza etmektir. Bu hizmetleri sırf bir “hizmet” olarak yapacaktır. Ayrıca bu hizmetlerden dolayı “kâr gayesi” gütmeyecektir.
3- Ekonomik Faaliyetleri Şahıslar Yürütürler.
“Adil Ekonomik Düzen”de bütün ekonomik faaliyetleri şahıslar yürütürken bunlar bu faaliyetleri ya “şahıs” olarak ya “şirket” olarak veya “vakıflar” olarak yürütürler...
***
Gelecek Yazı: “Adil Ekonomik Düzen”in “PARA” ile ilgili Temel Esasları...