Hayata dair – 37
1116 Okunma, 1 Yorum
Zülfü Livaneli - Vatan
Ali Bülent Dilek

07.10.2009

İlkel kültürlerin çok gelişmiş kültürlerle buluşması kolaydır. Çünkü söz konusu olan, iki ayrı sistem değil, bir düzey farkıdır. İki uzlaşmaz, gelişmiş sistemi bir araya getirmek ise, neredeyse olanaksızdır. İşte Türkiye bu “olanaksız” ı başarmaya çalışıyor.

Yüzlerce yıllık doğu toplumu olarak, Batılı bir kimliğe geçebilmek... Bu çabanın yarattığı kargaşa kulağımızda gümbürderken, yitirdiğimiz ya da bir türlü bulamadığımız şey “Türkiye’nin Kimliği” dir.

Çünkü iş, bize ait, kendimizi tanımlayabilecek çağdaş kültür biçimleri yaratmak yerine, sınırsız bir taklit noktasına gelmiş. Kendimiz olmaktan, yerli olmaktan ödümüz kopuyor.

Caz dinlediğimiz zaman kendimizi yücelmiş hissediyoruz, blues dinlediğimiz zaman da öyle ama türküler bizi utandırıyor. Tracy Chapman ve Bob Dylan ile Âşık Veysel’in aynı sözleri söylediğini anlamıyoruz. Sorun öykünme olunca iki büyük sistem arasında gidip geliyoruz.

Doğu ve Batı, İslam ve Hristiyanlık, gelenek ve çağdaşlık... Toplum, müziğiyle, giyimiyle, mutfağıyla, diliyle, önce ikiye, sonra onların türevleri olan yüzlerce parçaya ayrılıyor.

***



Doğu’ya öykünmekle Batı’ya öykünmek arasında nitelik olarak fark yoktur. Temel soru “özgün” bir kültür yaratıp yaratamamış olmamızdır. Yoksa, Paris’e öykünüyor olmanız, Kahire’ye öyküneni suçlama, aşağı görme hakkını tanımaz size. Doğu taklitçileri arabesk ise Batı taklitçileri de eurobesk’tir.

Türk toplumunun Tanrı Janus gibi iki yüzü var. Biri Batı’ya biri Doğu’ya dönük. Biz hem ikisiyiz, hem de hiçbiri. Bu iki güçlü yüz arasında, kendi yüzümüz gittikçe silikleşiyor. Sanki ayrı uluslar yaşıyor Türkiye’de. Halk ile aydın kadrolar arasında giderek derinleşen uçurum da buradan kaynaklanıyor.

***



Her ülkede, sanatın ve bilimin üzerine oturduğu bir ortak temel, o ülkeye özgü bir düşünme ve davranma biçimi vardır. Şimdi kendimize soralım: Türk üniversitelerinin, bilim adamlarının, çeşitli dallardaki sanatçıların, ekonomistlerin vs. üzerinde gelişip boy atacağı temel nedir?

Bize ait olan ve hiçbirinden vazgeçemeyeceğimiz Doğulu ve Batılı kimliklerimizi buluşturduğumuz, yerli bir sentez var mı?

Günümüz Türkiye’sini en iyi tanımlayabilecek anahtar sözcük “değişim” dir. Dünyayla birlikte biz de değişiyoruz. Bu değişim sürecine, kültürel kimliğini tanımlamış, tarihinden gelen çeşitli, değişik öğeleri bir ulusal kimlikte buluşturmuş olarak mı giriyoruz?

Bunun yerine, her birinin ötekini yok etmeye çalıştığı, Doğu, Batı, levanten, Kürt, Laz, Egeli, Müslüman, ateist, Alevi, Sünni, Amerikancı, Orta Doğucu, Frankofil, İngiliz muhibbi, asker, sivil, mülkiyeli, hukuklu, faşist, diskocu kör dövüşünü mü yaşıyoruz? Bu, kültür alanında bir “iç savaş” anlamına gelmez mi?

***



Eğer bir toplumun ilişkilerini, o toplumun temel kültürü belirliyorsa, bizi tanımlayan temel kültür nedir? Daha doğrusu Türkiye’yi anlatacak temel tanımlama hangisidir? Orta Doğulu mu? Avrupalı mı? Akdenizli mi? İlişkilerimiz Müslüman geleneklerine mi dayanıyor? Yerimiz Avrupa Birliği mi, Orta Doğu paktları ya da Akdeniz anlaşmaları mı? Yoksa Balkan paktı ve Karadeniz ilişkileri mi?

Bir türlü ne olduğumuza karar veremediğimiz için dünya da bizim hakkımızda karar vermekte zorlanıyor. Hiçbir kategori içinde yer alamıyoruz.

Çok kültürlü, çok gelenekli bir mozaik yaratmamız mümkün. Ama bunun için de bir bileşke, bir ortak tanım ve bilinen deyimiyle, bir “ulusal kültür” paydası gerekiyor.

Türk toplumu, bu konuları fazla düşünmediği için, dönemin siyasi tercihlerini sezerek etkileniyor ve değişen ibre kaymalarıyla, kendisini hem Doğulu hem Batılı hissediyor.

 

 

 

YORUM:

Yerli bir sentez var mı?

Var.Elhamdulillah.Hem de tam zamanında…
Türk toplumu gerçektende ana gündem maddesi olan yeni bir medeniyet projesini düşünmüyor.İşte bunun ortak bileşkeside adil düzendir.Hangi toplum bu hemen hemen olanaksızı gerçekleştirirse yeni bin yılın medeniyetini de o kavim kuracak inşallah.

Tabiiki bu düşünceler ilk önce sorular ve sorgulamalarla başlayacak.Sayın Livanelide bu     

soru ve sorgulamalara devam ediyor.Mademki soruyor demekki bulacak cevaplarını.

Her insan aslında hakikatın arayıcısı demek değimlidir?Ama çoğunluğu bu arayıştan  buldum

diyerek ayrılıyor sahte hakikatlara takılıp kalmak neticesinde.Demekki az sayıda bir insan

bulacak gerçek hakikati.İşte  onların kuracakları ideal toplum  sonucunda insanlar gurup gurup bu yeni İslam Medeniyetine girecekler ve Hakkı üstün tutan bir dönemde böylece başlamış olacak biiznillahi teala…

Selam sayın Livaneli selam.Sizde bu topluluktan ve bu topluluğa vesile olanlardan

olursunuz inşallah.Allah aklınıza ve gönlünüze basiretler ihsan eylesin…

 

Ali Bülent Dilek


YorumcuYorum
Tayibet Erzen
11.10.2009
22:57

Sayın Livaneli "Bir türlü ne olduğumuza karar veremediğimiz için dünya da bizim hakkımızda karar vermekte zorlanıyor." diyor ancak şunu bilmiyor ki biz ne olduğumuza karar veremiyor değiliz yalnızca ne doğuluyuz, ne batılıyız çünkü hem doğuluyuz, hem batılıyız. Burada bir kimlik sorunu veya şarklı olmanın verdiği bir aşağılık duygusuyla batıya soyunma yok, burada doğacak olan 3. bin yıl Kur’an medeniyetine gebe olan Türkiye’nin çektiyi sancılar var. Bu sancılar sonunda doğacak olan (İnşallah) Adil Düzen Cumhuriyeti ile tüm dünya kim olduğumuzu anlayacak.





Sayı: 18 | Tarih: 11.10.2009
Ruşen Çakır
“Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” ve
1937 Okunma
27 Yorum
Tayibet Erzen
Mehmet Niyazi
Rejim ve anayasa
1490 Okunma
Abdurrahman Erol
Mehmet Şevket Eygi
Kuran'da Nasıl Birleşeceğiz?
1400 Okunma
2 Yorum
Emine Hocaoğlu
Reşat Nuri Erol
Saadet anlayışı ve AKP zihniyeti
1350 Okunma
Ilker Ardic
Oktay Ekşi
Kuran Kursları
1331 Okunma
1 Yorum
Vahap Alma
Cengiz Çandar
Erivan'dan Bursa'ya 'tarih'i yeniden yazmak
1312 Okunma
Ekrem Fildişi
Mahir Kaynak
Ekonomi zirvesi
1311 Okunma
Süleyman Karagülle
Fikret Bila
Atalay: DTP yan çiziyor
1291 Okunma
Harun Özdemir
Ahmet Altan
Fantezi
1281 Okunma
Özer Ataç
Ahmet Taşgetiren
Gençler, ah gençler
1264 Okunma
Zübeyir Erol
Yılmaz Özdil
Baykal nasıl 'milli' oldu?
1260 Okunma
Leyla Okta
Nazlı Ilıcak
Baykal eleştirilerinde haklı mı, haksız mı?
1242 Okunma
2 Yorum
Fatma Karuç
Can Ataklı
Ya dinlemeler hedef değiştirirse?
1234 Okunma
Mesut Karaaytu
Mehmet Altan
Kırmızı alarm...
1230 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Fatma K. Barbarosoğlu
Sosyal Problemler konusunda Din ve Diyanet
1210 Okunma
Fatma Zafer
Hayrettin Karaman
Bu CHP ne zaman değişecek
1202 Okunma
Hilmi Altın
Ali Bulaç
Liberal fetva arkadan gelir!
1193 Okunma
Ahmet Yasir Erol
Toktamış Ateş
Hukuk devleti
1180 Okunma
Osman Eskicioğlu
Mümtazer Türköne
Artık Zaman’ı geldi
1167 Okunma
Arif Ersoy
Fehmi Koru
Zürih'te atılan imzaların anlamı
1151 Okunma
Ahmet Kirtekin
Ahmet Hakan
Biraz uzaktan kongre notları
1134 Okunma
6 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Zülfü Livaneli
Hayata dair – 37
1116 Okunma
1 Yorum
Ali Bülent Dilek
Bekir Berat Özipek
Siyasette görme bozukluğunun nedenleri
1061 Okunma
Bünyamin Demir


© 2024 - Akevler