Suriye ile iki devlet, bir hükümet modeli
1364 Okunma, 0 Yorum
Fikret Bila - Milliyet
Harun Özdemir

24 Temmuz Cuma 2009


İki devlet, bir hükümet
Davutoğlu, “Irak’la oluşturduğumuz Stratejik İşbirliği Konseyi’ni Suriye ile de kuracağız. Benim icracı 8 bakan arkadaşımla Dışişleri’nde yaptığım toplantının hedefi de buydu. Bu yöntemle komşularımızla, ‘sıfır problem’ hedefine dayalı bir ilişki geliştireceğiz ve bu ilişkileri maksimum düzeyde tutacağız. Şimdi Türkiye ile Suriye arasında ortak kabine toplantısını hazırlıyoruz. Hedefimiz iki devlet, bir kabine modeli ile çalışmak. Ekonomiden güvenliğe her alanda. Aslında bu model dünyada uygulanıyor. Fransa ile Almanya, ABD ile Meksika arasındaki ilişki buna örnektir. Biz de bu modeli Irak ve Suriye’den başlayarak hayata geçireceğiz.”

Bütün komşulara yayılacak
“Biz komşularımızla düşman değiliz. Stratejik işbirliğini hedefleyen ortak kabine toplantılarını sadece Irak ve Suriye ile değil bütün komşularımızla; İran’la, Gürcistan’la, Yunanistan’la, Bulgaristan’la da geliştirmeyi düşünüyoruz.”

AB’ye alternatif değil
Davutoğlu, “Bu model, Avrupa Birliği’ne bir alternatif değil. Bizim amacımız Ortadoğu’yla, Balkanlar’la, Kafkaslar’la entegre bir ilişki ağı geliştirmek. Amaç bu. Türkiye bu entegrasyona demokrasisiyle, devlet geleneği ve deneyimiyle, teknolojisi ve ekonomisiyle büyük katkı sağlayacak konumdadır. Şimdi Halep’ten geldik, Belgrad’a uçuyoruz. Ne arıyoruz? Bizim aradığımız, Balkanlar’da, Ortadoğu’da, Kafkasya’da, Orta Asya’da sağlam ilişkiler geliştirmek ve bu ilişkilere dayanmaktır.”

Türkiye yenileniyor
Prof. Dr. Davutoğlu, dünyanın bir yenileşme geçirdiğine dikkati çekerek, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın da sözlerini anımsattı. Clinton’ın dünyanın yükselen yedi ülkesiyle ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını açıklarken, Çin’i, Hindistan’ı, Rusya’yı, Türkiye’yi, Brezilya’yı, Güney Afrika’yı ve Endonezya’yı saydığını belirtti.

Osmanlı’nın uç beyliği
Belgrad’daki temaslarını tamamlayan Davutoğlu ile bugün Sırbistan’ın Sancak bölgesine gideceğiz. Üçte ikisi Sırbistan, üçte biri Karadağ topraklarında olan bu bölgeye Sancak adı verilmesinin nedeni, Osmanlı’nın 500 yıl boyunca uç beyliği olması. Davutoğlu, hem Sırbistan hem de Karadağ ziyaretlerinde Sancak’taki soydaşlarımızla bir araya gelecek.



Yorım:

Sayın Fikret Bila’nın özetleyerek aktardığımız bu yazısı, önceki yazısı gibi haber aktarımıdır. Yorum yoktur. Sayın Bila, yorum yapması gereken köşe yazılarında hep habercilik mi yapmaktadır? Bu soru yakında yanıtını bulacaktır.

Dünyada ve Türkiye’de çok şeyler olduğu kesin. Ama bizler neden hoşlanıyorsak seçip onu önemli hale getiriyoruz. Kurtlar Vadisi dizisinin gördüğü ilgi bir ölçü olacaksa kıyamet bile kopsa, bizce en önemli olay ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ hakkında söylenenler ve yazılanlardır. Diğerleri ETÖ’nü perdelemek için abartılmış haberlerdir! Dikkat ve ciddiyet bunu gerektirir!!!

Oysa ülkeler kamp değiştirmekte, kartlar yeniden karılmakta, masadaki eski oyuncuların bir kısmı salonu terk etmekte, yerlerine yeni ve heyecanlı oyuncular oturmaktadır…

Kuralları bayağı değişmiş yeni bir oyun için, kimin elinde neyi varsa masaya sürmek üzere…

Uzunca bir zamanda beri New York’ta oynana oyun, bu kez vatansız bir mekanda, yeni aşkların ve nefretlerin mekanı bir gemide oynanmakta…

Önceki oyunculardan sınırsız kredi kullanan Batılı devletlerin bir kısmı masayı terk etmekte, bir kısmı ise piyasa değeri düşük varlıklarıyla masada kalıp şanslarını bir kez daha denemek istemekteler…

Çin, Hindistan, Türkiye gibi devletler ise oyunda iki sandalye kullanana oyuncular. Birinde oturmaktalar, diğerinde ise ayaklarını dinlendirmekteler…

Kağıtlar karılmış, dağıtılmış, yeni oyun, yeni kurallarıyla başlamış durumda…

Kağıtlar henüz dağıtılmış ama hangi kağıtla oyuna başlayacağını bilen oyuncular nedense masanın yeni oyuncusu Çin, Hindistan ve Türkiye… Belli ki, yeni kurallarla oynanacak oyuna, solun dışında bayağı hazırlanmışlar… İzlenim öyle..

Simgesel bir dil kullandığımı düşünen okuyuculara daha açık bir dil kullanmam gerekecek:

Yeni dönemin yayılma modeli “gevşek yapılı konfederasyon” dur. Ekonomik olarak Çin bunu başarmak üzeredir. Beyin işçiliği olarak da Hindistan bunun altyapısını kurmakla meşgul.. Tabii ki, siyasal olarak gevşek yapılı konfederasyon modeli ile büyüme sancıları yaşayan tek devlet ise Türkiye’dir…

Önce eski dünya düzeni yıkıldı, sonra da yeni dünya düzeninin kurulacağı söylendi. Sanıldı ki, yeni dünya düzeni de, eski dünya düzeninin yıkıldığı ülkelerde kurulacak. Oysa bu fiziken de mümkün değildi.

Şu görülemedi:

Eski dünya düzeni yıkılıyorsa acaba yeni dünya düzeninin kurulabileceği ülkeler arasında Türkiye’nin şansı olabilir miydi? Hangi noktalarda artı, hangilerinde ise eksideydi? Yoksa artısı, eksisinden fazla mıydı? Bu mümkün müydü? Bunlar tartışılmadı. Kimi haberler gelmedi değil; ama bunları yorumlayacak öngörü sahibi ise ortalarda yoktu.

Zaten sorunların çoğu da bundan kaynaklanıyordu. Çünkü ne dünyanın ne de Türkiye’nin gittiği yer biliniyordu. Şaşkındık ve endişeliydik. Korkuyorduk da…

Gelişmeler bundan ibaretti.

 

Harun Özdemir






Sayı: 7 | Tarih: 26.07.2009
Nazlı Ilıcak
Satılık kız!
2660 Okunma
6 Yorum
Fatma Karuç
Mehmet Şevket Eygi
Bazı Bid'atlar
1861 Okunma
13 Yorum
Hasan Koç
Fehmi Koru
Ruhban okulu ve ihl meselesi
1697 Okunma
10 Yorum
Ahmet Kirtekin
İskender Pala
Şiirimizin Târihî Yolculuğu
1675 Okunma
1 Yorum
Kadir Pürde
Oktay Ekşi
Deyimlerin önemi
1641 Okunma
4 Yorum
Vahap Alma
Ahmet Hakan
Bir değişimin anatomisi
1508 Okunma
4 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Hakan Albayrak
Kelime-i Tevhid, özgürlük ve güvenlik parolasıdır”
1457 Okunma
2 Yorum
Veysel İpekçi
Abdullah Büyük
Sosyal buhranlar ve ilahi teselli
1451 Okunma
Sedat Aksakal
Ruşen Çakır
Devlet kimi muhatap alacak?
1442 Okunma
Tayibet Erzen
Ahmet Turan Alkan
Aşkımızın büsküvit tenekesi
1424 Okunma
Emine Hocaoğlu
Reşat Nuri Erol
Parada neler oluyor?
1419 Okunma
1 Yorum
Ilker Ardic
Hayrettin Karaman
Katsayı meselesi
1397 Okunma
2 Yorum
Hilmi Altın
Ahmet Taşgetiren
İlginç bir mukayese
1393 Okunma
1 Yorum
Zübeyir Erol
Türker Alkan
Takdiri ilâhi ve teknoloji
1392 Okunma
Mehmet Seyyar
Mahir Kaynak
Yakışmıyor! Yakışmıyor!
1383 Okunma
7 Yorum
Süleyman Karagülle
Ertuğrul Özkök
O soru bana sorulsaydı
1374 Okunma
Süleyman Akdemir
Yılmaz Özdil
İmam hatip adaletsizliği
1370 Okunma
1 Yorum
Leyla Okta
Fikret Bila
Suriye ile iki devlet, bir hükümet modeli
1364 Okunma
Harun Özdemir
Murat Bardakçı
İkoncan dediğin sereserpe yatamaz, boyluboyunca uz
1342 Okunma
Recep Yıldırım
Mümtazer Türköne
'Kürt sorunu'nu HSYK çözer
1309 Okunma
Arif Ersoy
Bekir Coşkun
Rock çocukları...
1283 Okunma
3 Yorum
Ersoy Kılıç
Mehmet Altan
İmam-Hatip'teki Papaz
1269 Okunma
1 Yorum
Mehmet Hikmetumut
Bekir Berat Özipek
Yargıtay kararları da temyiz edilir!
1257 Okunma
Bünyamin Demir
Cengiz Çandar
Kürtlerin “saklı” coğrafyasından...
1169 Okunma
1 Yorum
Ekrem Fildişi


© 2025 - Akevler