Aykırı mezundan imam hatip ağıdı
1353 Okunma, 2 Yorum
Ahmet Hakan - Hürriyet
Lütfi Hocaoğlu

23.07.2009

İLKOKULDAN sonra İstanbul'un Bayrampaşa semtindeki Yeşil Cami Kuran Kursu'na yerleştirildim...

“Leyli” olarak...

Heves etmiştim: Kuran'ı ezberleyecek, “hafız” olacaktım...

Etim kurs yöneticilerine, kemiğim aileme aitti...

Sene 1976... 

Anadolu'nun bezgin bir kasabasından, İstanbul'un Bayrampaşa semtine fırlatılmıştım.

Dikkat!

11 yaşındaki çocuk, tam bir yılı aşkın süre kalmayı başardı o kursta...

“Pedagojik formasyon”dan çakmayan hocaların elinde... Rahleler önünde... Ağır gurbet içinde... Bir tane bile “Latin harfi” görmeden...

Sonra muhteşem bir başarısızlık:

Dayanamama hali... Ve firar...

Ver elini yeniden bezgin Anadolu kasabası...

* * *

Dönem “Milliyetçi Cephe Hükümetleri” dönemi...

Cami cemaatinden toplanan paralarla her kasabaya bir imam hatip açıldığı, Demirel'in de bununla övündüğü yıllar...

Ben yokken bizim bezgin kasabada da derme çatma bir imam hatip açılmış...

Ve ben, imkânı hayli kıt bu mektebin ilk talebelerinden biri oldum...

Yeşil Cami Kuran Kursu'nun “Cumhuriyet” görmemiş havasından sonra...

O derme çatma mektep, nasıl da modern, nasıl da inanılmaz gelmişti bana...

Tanrım! Latin alfabesini bile nasıl özlemişim!

Rahle yok, sıra var...

Şalvar-cüppe yok, takım elbise-kravat var...

Hatta gencecik ve utangaç matematikçimiz gibi kadın öğretmenler bile var...

Sanki “aşırı dinci bir eğitim sistemi”nden, “aşırı laik bir eğitim sistemi”ne geçmiş gibiydim...

Fark o denli büyük...

* * *

Sonra Anadolu'nun başka bezgin kasabalarında, başka derme çatma imam hatiplerde okurken şunu fark ettim:

Bizimkinden daha modern, bizimkinden daha köklü, bizimkinden daha eğlenceli, bizimkinden daha janjanlı, adına “düz lise” denilen başka bir mektep daha vardı...

İşin tuhaf tarafı şuydu: Bu kahrolası “düz lise”, sokaklara daha uyumluydu...

Bunu fark ettiğim anda fena olmuştum... İçime bir ok saplanmıştı...

Ama bunu itiraf edecek mecalim yoktu...

Çünkü “azınlık psikolojisi” sarmıştı her yanımı...

Biz “Asım'ın nesli” olacak, memleketi kurtaracak, “düz lise”ye fark atacak misyon sahibi çocuklardık...

Coşku veriliyordu ve biz de coşkuyu hemen kabul ediyorduk.

* * *

Ve geldi çattı 28 Şubat...

8 yıllık kesintisiz eğitimle imam hatiplerin orta kısımları kapatılıyor, “katsayı zulmü” ile mezunlarının üniversitelere girişi imkânsız hale getiriliyordu...

Bir direnişin tam ortasında bulmuştum kendimi...

Pink Floyd şarkıları eşliğinde bir direniş...

Ece Ayhan'ın “Velhasıl onlar vurdu biz büyüdük kardeşim” dizesine sığınış...

İmam hatipleri savunuyorduk...

Ama o zaman kimseye lafımızı dinletemiyorduk.

Sonunda yasakçıların dediği oldu...

İmam hatipler ezildi, yıkıldı, terk edildi, boşaldı...

Camianın en azılı imam hatipçileri bile, mecburen çekip aldılar çocuklarını bu mekteplerden...

Kısacası: Yenilmiştik...

* * *

Ve bugün...

“YÖK işi tamamdır usta” durumu söz konusu olunca, “katsayı zulmü” de ortadan kalkıverdi...

Şimdi “bizim eski mahalle” topyekûn, “Helal olsun Tayyip Bey'e... İmam hatiplerin önünü açtı” diyor, başka da bir şey demiyor.

Oysa imam hatiplerin önünün açıldığı falan yok...

Tıpkı imparatorluklar gibi, bu mektepler de doğdular, büyüdüler, yükseldiler, gerilediler ve yıkıldılar.

Bugün en azılı AKP'lilerden en fanatik Saadetçiler'e kadar kimsenin çocuğunu imam hatibe gönderdiği yok...

Niyetleri de yok...

Şimdi revaçta olan Amerika'da eğitimdir...

Yabancı dil tahsili, dini tahsili ezip geçmiştir...

Dolayısıyla bugün yapılan, bir eski hatırayı yad etmekten, kitlenin gözünde “Bakın nasıl muktediriz” havası atmaktan öte bir şey değildir.

Bir teklifim var:

Gelin, “İmam hatiplerin önü açıldı” denilen bir günde...

Hep beraber imam hatip mekteplerinin ruhuna “Fatiha” okuyalım...

 

Yorum:

İngilizce mi, Arapça mı?

Ahmet Hakan bu yazısında çok önemli bir noktaya vurgu yapıyor: İmam Hatiplerin haklarını korumaya çalışanlar acaba kendi çocuklarını İmam Hatip Okuluna gönderir mi? Cevabını çevrenize bakınca göreceksiniz. Maddi durumu iyi olan insanların çocuklarını imam hatiplere değil, kolejlere, daha da iyi olanların yurt dışına gönderdiğini fark edeceksiniz. Bunun altında yatan sebep çocuğun daha iyi eğitim alması düşüncesi gibi duruyorsa da asıl neden Ahmet Hakan’ın yaptığı tespitteki gibi yabancı dil öğrenmesidir. Hatta bugünlerde kendilerine Müslüman diyen kesimin en çok dikkat ettiği nokta ana dili gibi İngilizce konuşmanın çok önemli olduğudur. Bunun için kolejlerde okutulan çocuklara buna ilaveten Türkiye’de ve yurt dışında yaz İngilizce kursları düzenlenir. Bu da yetmezse çocuk yurt dışında okula gönderilir. Bu da yetmez, özel hocalar tutulur. Bu da yetmez, çocuğun İngilizcesi gelişsin diye evde İngilizce konuşulur. Televizyonlarda İngilizce filmler seyrettirilir. İnternetten İngilizce eğitim veren sitelere üye olunur. İngilizce romanlar okutulur. Daha sayamayacağım, internete girince Google arama motoruna “İngilizce öğrenmek” yazınca göreceğiniz binlerce metot vardır ve çok büyük harcamalar bu uğurda yapılmaktadır.

 

Diğer taraftan İngilizce öğrenmek şüphesiz ki faydalıdır. Günümüzde ilmi verilere daha kolay ulaşmayı sağlar, pozitif ilimleri daha kolay anlamayı sağlar. Bu nedenle bir insanın yabancı dil öğrenmesi kesinlikle desteklenmelidir. Ancak ihtiyacını karşılayacak kadar bilmesi yeterlidir. Biz ne İngiliz ne de Amerikalıyız. Asla onlar gibi konuşamaz ve onlar gibi dillerinin inceliklerini anlayamayız. Ancak çocukluktan orada büyürsek bu durum imkân dâhilinde olabilir. Fakat bu durumda Türkçenin inceliklerine vakıf olamamakla sonuçlanır ki, Türkçenin mükemmel matematiksel yapısı yanında İngilizce ancak mağara dili gibi kalır.

 

Bugün ülkemizde İngilizce gramer kurallarını çok iyi bilip de Türkçe gramer kurallarını bilmeyen insanlar vardır. Bu kimseler kendi ana dillerinin alt bir dil, İngilizcenin ise ileri bir dil olduğunu zannetmekte, vakitlerini İngilizce üzerinde harcamaktadırlar.

 

Hem kendilerine Müslüman diyen kesim hem de diğer kesimin ortak bir paydasıdır İngilizce öğrenmek. Bu durumda kendisine Müslüman diyen kesimdeki kimse için şu soruların cevapları önem kazanıyor:

1.Kendisinin veya çocuğunun İngilizce öğrenmesini isteyen kimse bunu bu dünyadaki geleceği için istemiyor mu?

2.Asıl gelecek olacak El-Ahiret’in sahibinin bize indirdiği kitap olan Kuran Arapça değil mi?

3.Allah’ın bize ne dediğini asıl dili üzerinden anlamak, John’un bize ne dediğini asıl dili üzerinden anlamaktan daha mı az önemli?

4.İngilizce öğrenimi için yaptığı masrafların acaba yarısını Kuran Arapçası öğrenimi için yapar mı?

 

Baktığınız zaman göreceksiniz ki, Kuran Arapçasını anlamak için insanlarda gerçekten hiçbir gayret yok. Bunun belli başlı sebepleri vardır.

 

Kendilerine Müslüman diyenler zannetmektedirler ki, Kuran ile ilgili her şey çözüldü, zaten mealleri ve tefsirleri yapıldı, bunun üzerinde içtihatlar yapıldı. Artık Kuran’ın Arapçası ile uğraşmak gereksiz, “gramer fanatikliğine” hiç mi hiç gerek yok. Biz kimiz ki, 1000-1400 yıl önce yaşayan insanların ilmi seviyesine ulaşalım. Bugünkü ilimler o günkü ilimlerin çok gerisinde (nasıl oluyorsa?). Hele o dönemin âlimlerinin tersine bir şey söylersek günaha gireriz. Onlar nasıl yanılırlar ki (!). Bugün Kuran’ı okuyup yeni içtihatlar çıkarmak saçmadır. İçtihat kapısı kapanmıştır (kim kapattıysa?). Dört mezhep her sorunu çözmüştür. Bugünkü sanayi toplumunun, internet toplumunun da sorunlarını çözmüştür. Onlara bakarız, onların içtihatları ile hareket ederiz. Elektronik bankacılık da dâhil olmak üzere bütün soruların cevabı İmam Hanefi’nin içtihatlarında vardır zaten. İleride insanlar Ay’da koloni kurunca, o kolonilerdeki yaşam ile ilgili içtihatları da İmam Hanefi’nin içtihatlarında buluruz (nasıl oluyorsa?). Kuran üzerinde, onun dili üzerinde bu kadar uğraşmaya gerek yok. Her şey çözülmüş. Ben bugünün faizli toplumunda, zinalı toplumunda, her tür kötülüğün normal görüldüğü toplumlarda yaşarım, namazımı kılarım, orucumu tutarım, hacca giderim, zekâtta verdim mi ne ala. Zaten Hz. Muhammed sadece ibadet için gelmedi mi, Kuran sadece ibadet için indirilmedi mi?

 

Bu grup bir yanılgı içindedir. Kuran’ı hayatının dışına çıkarmışlardır ve sadece ibadet yapmaktadırlar. Kuran insanın bütün hayatını düzenler. Dinamiktir, canlıdır. Çağlar üstüdür. İçindeki ifadeler o kadar müthiş bir gramer ile gelmektedir ki (bana yine gramer fanatiği diyecekler ama neyse) her çağda ayrı soruna çözüm olmaktadır. Yani hayatınızda nasıl davranacağınıza, hangi işinizi nasıl yapacağınıza kadar her sorunun çözümünü onda bulabilirsiniz. Bulamayacağını düşünenler için şu ayet güzel bir cevaptır:

 

وَلَقَدْ ضَرَبْنَا لِلنَّاسِ فِي هَذَا الْقُرْآنِ مِنْ كُلِّ مَثَلٍ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ

Ve kesinlikle insanlar için anlasınlar diye bu Kuran’da her meselden (örnekten) darb ettik (anlattık). (Zümer 27)

 

Bu ayette mesel kelimesini kullanıyor. Mesel örnek demektir. Türkçede de “mesela” kelimesi “örneğin” anlamında aynen kullanılmaktadır. Yani Kuran’da anlatılan olaylar örnektir ve onları örnek olarak değerlendirip sonuçlar çıkarılmalıdır. Bunu ayetlerle açıklayacak olursak:

 

وَاللَّاتِي يَأْتِينَ الْفَاحِشَةَ مِنْ نِسَائِكُمْ فَاسْتَشْهِدُوا عَلَيْهِنَّ أَرْبَعَةً مِنْكُمْ

Kadınlarınızdan fuhuş yapanlar olursa, onların aleyhinde sizden dört şahit getirin. (Nisa 15)

 

Son dönemlerde zinayı, fuhşu meşru göstermek için yapılan çabalarla bazı ilahiyatçılar televizyonlara çıkarılarak bu ayeti anlatmakta ve zina ile fuhşu da birbirine karıştırarak demektedirler ki: “Zaten zina dört kişinin gözü önünde yapılamayacağına göre Kuran’da zinanın fiili olarak uygulanabilir bir cezası yoktur. Bu nedenle zinaya aslında bir ceza verilmemiş oluyor.” Böylece insanların gözünde Kuran’ı kendi içinde çelişkili hale sokmaktadırlar. Oysa bu ayetteki “şahit” kelimesi “görgü tanığı” anlamında değildir. Kuran’ın yukarıdaki ayetteki örnek verme mantığından hareket edersek, bize sanki hikâye anlatıyor gibi görünen Yusuf suresindeki şu ayetlerde şahidin ne olduğunun örneklendirdiğini görürüz:

 

وَاسْتَبَقَا الْبَابَ وَقَدَّتْ قَمِيصَهُ مِنْ دُبُرٍ وَأَلْفَيَا سَيِّدَهَا لَدَا الْبَابِ قَالَتْ مَا جَزَاءُ مَنْ أَرَادَ بِأَهْلِكَ سُوءًا إِلاَّ أَنْ يُسْجَنَ أَوْ عَذَابٌ أَلِيمٌ قَالَ هِيَ رَاوَدَتْنِي عَنْ نَفْسِي وَشَهِدَ شَاهِدٌ مِنْ أَهْلِهَا إِنْ كَانَ قَمِيصُهُ قُدَّ مِنْ قُبُلٍ فَصَدَقَتْ وَهُوَ مِنَ الْكَاذِبِينَ وَإِنْ كَانَ قَمِيصُهُ قُدَّ مِنْ دُبُرٍ فَكَذَبَتْ وَهُوَ مِنَ الصَّادِقِينَ

İkisi kapıya koştu, kadın arkadan onun (Yusuf’un) gömleğini yırttı. İkisi kapının yanında kocasına rastladılar. Kadın (kocasına) “Ehline kötülük yapmak isteyen bir kimsenin cezası yalnızca ya zindana atılma ya da elim bir azap olmalıdır” dedi. (Yusuf:) “Beni kendine o murad etti» dedi. Kadının ehlinden bir şahit, “Eğer onun (Yusuf’un) gömleği önden yırtılmışsa kadın doğru söylemiş, erkek yalancılardandır; eğer onun gömleği arkadan yırtılmışsa kadın yalan söylemiştir, erkek doğrulardandır” diye şahitlik etti. (Yusuf 25-27)

 

Bu ayetlerde kadının Yusuf’la olan durumunu gören kimse yokken çağrılan bir şahit var. Bu ayetler bizim için darb edilmiş (anlatılmış, vurgulanmış)  bir meseldir (örnektir). Fuhuş ayetinde getirilecek olan dört şahidin aslında “görgü tanığı” değil, tıpkı bu ayetteki gibi “dedektif” ya da “bilirkişi” anlamında olduğudur. Gördüğünüz gibi Kuran’ın örnekleme mantığı ile aslında günün her sorunu için çözüm vardır. Ancak bunu anlamak için dilini bilmeniz ve Kuran üzerinde çalışmanız gerekir.

 

Bugün kendilerine Müslüman diyen grup İngilizceye harcadığı paranın dörtte birini Kuran Arapçası için harcasa durum çok farklı olacaktır. Kuran hayatına girecek ve onu her işinde yönlendirecektir. Ancak Kuran’ın günümüzde hayata yön vermesi için onun matematik, mantık, fizik, kimya, biyoloji gibi müspet ilimlerin ışığı altında değerlendirilmesi gerekir.

 

Bu durumda insanların aklına hemen şu soru gelmektedir: “Arapça çok zor değil mi?” Bu da büyük bir yanılgıdır. Arapça hiç zor değildir. İngilizceden kat be kat kolaydır. Kök ve çekim mantığına dayandığı için insanlara zor gelebilir. Tabi ki herkes öğrenemez, ancak şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki, Arapça öğrenmeye çalışan bir insan kesinlikle İngilizceyi öğrendiği seviyenin daha üst seviyesinde bir Arapça öğrenecektir. İngilizceyi çok iyi öğrenebilen bir kimse Arapçayı daha da iyi öğrenecektir. Çünkü Arapça öğrendikçe yaratıcısının ne dediğini kitabın kendi dilinden anlayacak ve bunun zevkini alacaktır. Öğrendikçe daha derin öğrenmek isteyecektir ve giderek bir “gramer fanatiği” olacaktır. Özellikle Türkçe bilen kimseler için Kuran Arapçasını öğrenmek daha kolaydır. Türkçeye Osmanlıcadan giren çok sayıda kelime vardır ve bu kelimelerin büyük bir çoğunluğu Kuran Arapçasındandır. Buna örnek olarak Kuran’da geçen iki kökü (hemze ve be) aldım ve bu köklerden gelen ve Türkçede kullanılan bazı kelimeleri elimden geldiğince yazdım (eksikler olabilir). Buna göre hemen hemen Kuran’daki köklerin yarısı Türkçede kullanılmaktadır. Yani Kuran’ın kök ve gramer mantığını anlıyorsanız, kelimeleri anlamakta hiç zorluk çekmeyeceksiniz demektir. İngilizce öğrenirken duyduğunuz her kelime size yabancıdır. Ancak Kuran Arapçası öğrenirken göreceksiniz ki kelimeler size hiç yabancı değildir.

 

Hayatımızı dinamik ve canlı olan Kuran’la yaşamak istiyorsak, onu anlamak için John’u anlamak için sarf ettiğimizden daha fazla çaba sarf edelim.

Allah Kuran’ın hayatımızın her anında olduğu bir yaşamı nasip etsin.

 

Kuran’da olup günümüz Türkçesinde kullanılan Arapça köklerden gelen Türkçe kelimeler

Hemze ile başlayan kök sayısı:83, Türkçede kullanılan kök sayısı: 43

ءبد

Ebedi

إسرائيل

İsrail

ءسر

Esir

ءبو

Ebeveyn: Anne-baba

ءسس

Tesis

ءنا

Enaniyet (benlik)

ءتي

Ati (gelecek), İta (verme)

ءسف

Esef (üzüntü, keder)

ءنس

İnsan

ءثر

Eser

إسماعيل

İsmail

ءنف

Enfiye

ءجر

Ücret

ءشر

Aşırı

ءهل

Ehil

ءجل

Ecel

ءصل

Asıl

ءين

An

ءخذ

Ahz (alma)

ءفف

Uf, öf

ءيوب

Eyüp

ءخر

Ahir, ahiret, tehir

ءفق

Ufuk

ءمن

Emniyet, emanet, emin, iman, mümin

ءخو

İhvan (kardeşler)

ءلف

Telif, müellif

ءول

Evvel, tevil

ءدم

Âdem, Adam

ءلم

Elem (Ağrı, acı, keder)

ءوي

Yuva

ءدي

Eda(ödeme, yerine getirme)

ءله

Allah, ilah

ءيد

Teyit

ءذن

Ezan, izin, müezzin

إلياس

İlyas

ءيل

Aile

ءذي

Eza, eziyet

ءمر

Emir, âmir, memur

ءيي

Ayet, ey

ءرض

Arz

ءمل

Emel

ءمم

İmam, ümmet, ümmi

ءرم

İrem

 

 

 

 

 

Be ile başlayan kök sayısı:89, Türkçede kullanılan kök sayısı: 40

بءس

Beis (kötülük, zarar)

بخل

Bahl (cimrilik)

بدر

Bedir

بحر

Bahriye

بدع

Bidat

بدل

Bedel, tebdil

بدن

Beden

بدو

Badiye (çöl)

برء

Beraat, ibra (temize çıkarmak)

برج

Burç

برر

Ebrar (iyilikler), Berire (isim olarak)

برز

Bariz

برزخ

Berzah (geçit)

برق

Berk (şimşek), ibrik

برك

Mübarek, bereket

بره

Burhan, İbrahim

بسم

Tebessüm

بشر

Beşer, Beşir, Büşra, mübeşşer, mübaşir

بصر

Basiret

بطل

Batıl

بطن

Batın (Gizli, karın)

بعث

Mebus

بعض

Bazı

بغض

Buğz (nefret)

بغي

Boğa

بقل

Bakliyat, bakla

بقي

Baki

بكر

Bekir (erken gelen)

بل

Bilakis

بلد

Belde

بلس

İblis

بلغ

Tebliğ, baliğ, meblağ

بلو

Bela, bilemek, müptela

بني

Bina

بهج

Behçet

بوب

Bab (kapı)

بوبل

Babil

بيض

Beyaz

بيع

Mübâyaa (satın alma)

بين

Beyan

 

 

 

 

 

 

Lütfi Hocaoğlu


YorumcuYorum
Fatma Karuç
16.08.2009
11:19

Sayın hocam araplar bile sahip çıkmazken kendi dillerine bizim insanlarımızın zorla gönderildikleri imam hatip talebeleri yada amman zaten alimler ulemalar yorumlamış bizim haddimize mi düşmüş kuranı yorumlamak. onu anlamak diyen bizim insanımız mı çıkacak.

arapca ders alan bizlerden daha iyi kimse bilemez bunu. direk kendi ailelerimizden görüyoruz en büyük zulmü. neymiş efendim bu zamana kadar herkes yazmış alalım onları okuyalım işte, yada ne gerek var anlamını öğrenmeye zaten makbul olan ve kabul gören güzel kraatli okumak değilmi kuranı, ee onu öğrendik mi tamam işte mevlütlerde ne güzel kuran okuyo desinler yeter. nemize lazım anlamını öğrenmek.hem haddimize mi. biz kimiz ne anlarız. ilahiyat mezunu değiliz,imam hatipli hiç değiliz kuran geçmişimiz hiç yok. Alim bnildiğimiz çoğu insan kalıplaşmış bilgilerin dışına hiç çıkamıyor ya yanlış bir şey söylerde günaha girerse,dediğiniz gibi 1000 sene ki önceki alimlerden ulemalardan dahamı iyi biliyoruz töbe haşa derler. çevremizdekiler siz o hocalardan, profösörlerden dahamı iyi biliyosunuz günaha giriyosunuz tövbe edin derler. Toplum kalıplaşmış fikirlerle korkutulmuş. çoğunun kulaktan duyma bilgiler dışında birşey öğrenmeye heveside isteğide yok. ama inğilizce şart. yurt dışına tatile çıkınca çocuklar milletin gözüne aval aval bakıyo öğrenmesi şart.

Reşat Nuri Erol
17.08.2009
09:46

GERÇEK bir "İMAM-HATİP LİSESİ MEZUNU" ve "ÇOCUKLARINI İMAM-HATİP LİSELERİ’NDEN MEZUN ETTİREN BİR VELİ" olarak;

-Hem "YAZAR"a,

-Hem "YORUM" yapana

SÖYLEYECEK VE YAZACAK ÇOK ŞEYİM VAR...

Ancak, kısa yorum şartları içinde bunları yazmak mümkün değil.

ANLAŞILABİLİRSEM, KISACA ŞUNU DEMEK İSTERİM:

Kanaatimce, Allah bu milleti iki yüz seneden beri "III. BİN YIL ADİL DÜZEN MEDENİYETİ"ni kurmak üzere hazırlıyor...

Bu dönemde "İMAM-HATİP NESLİ" de -bütün eksiklerine rağmen- bir misyon yüklenmiş olarak görev yüklendi, görevini yaptı; hâlen de yapmaya devam ediyor...

DAHA YAPILACAK ÇOK ŞEY/LER VAR...

Biz beşer olarak acele ediyoruz ama; -Lütfi Hocaoğlu Kardeşimin bir söylemini kendisine ve kendimize hatırlatıyorum; "ALLAH’IN ACELESİ YOK!"

ALLAH, BİRİLERİ İSTESE DE İSTEMESE DE NURUNU TAMAMLAYACAK, "III. BİN YIL ADİL DÜZEN MEDENİYETİ"ni KURDURACAK; "İMAM-HATİP NESLİ" de bu yolda üzerine düşeni yapacaktır...

İşaret edilen eksiklikler ise apayrı bir meseledir...

Neyimiz ve neremiz eksik değil ki?!.

Bütün bu eksik veya kötülerin yine de en iyisi İMAM-HATİP LİSELERİ VE BU LİSE MEZUNLARI değil mi?...

Siz daha iyisini getirdiniz veya kurdunuz da;

-Biz orada okumadık mı?.

-Çocuklarımızı okutmadık mı?..

-Ya da daha iyisini kurmanıza engel olan mı var?..

HER ŞEY EKSİK...

ÖYLEYSE;

-HAYDİ, DAHA İYİLERİNİ YAPMAYA VE KURMAYA...

Ve’s-selâm...

Reşat Nuri EROL





Sayı: 10 | Tarih: 16.08.2009
Can Ataklı
Amerika'da zenci partisi neden yok?
2402 Okunma
Mesut Karaaytu
Ahmet Altan
ORDU AÇILIMI
1539 Okunma
Özer Ataç
Abdullah Büyük
Doğu açılımı
1513 Okunma
Sedat Aksakal
Oktay Ekşi
İsim fetişizmi
1408 Okunma
5 Yorum
Vahap Alma
Ahmet Hakan
Aykırı mezundan imam hatip ağıdı
1353 Okunma
2 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Yılmaz Özdil
Sülün Osman turizmi
1333 Okunma
1 Yorum
Leyla Okta
Nazlı Ilıcak
Sevmeye vakit yok
1328 Okunma
1 Yorum
Fatma Karuç
Hayrettin Karaman
İslam ve Zenginlik, Yardım Kuruluşları ve Ramazan
1319 Okunma
1 Yorum
Hilmi Altın
Ahmet Taşgetiren
Ümmet bilinci, evet...
1300 Okunma
Zübeyir Erol
Ruşen Çakır
Kürt sorununu kardeşlikten şaşmadan tartışabilmek
1293 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Fikret Bila
Kamuflaj Çabalar
1288 Okunma
2 Yorum
Harun Özdemir
Reşat Nuri Erol
Kredi kartı batakları artarken...
1282 Okunma
Ilker Ardic
Cengiz Çandar
Abdullah Öcalan’dan “karışık sinyaller”…
1277 Okunma
Ekrem Fildişi
Zülfü Livaneli
Fikir mi önemli,kimin söylediği mi?
1254 Okunma
1 Yorum
Ali Bülent Dilek
Toktamış Ateş
Kürt Açılımı (1)
1251 Okunma
Osman Eskicioğlu
Mehmet Altan
En alttakiler - Alttakiler - Üstekiler...
1244 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Bekir Berat Özipek
‘Dış Mihraklar’a karşı yüksek yargıyı koruyalım!
1243 Okunma
Bünyamin Demir
Fehmi Koru
Bir sorunu çözerken...
1232 Okunma
1 Yorum
Ahmet Kirtekin
Mahir Kaynak
Enerjide bağımlılık
1218 Okunma
Süleyman Karagülle
Mehmet Şevket Eygi
Aldanmayınız
1166 Okunma
1 Yorum
Emine Hocaoğlu
Murat Bardakçı
Peygamber'in hırkası değil, sanki Ayşe Teyze'nin e
1157 Okunma
Recep Yıldırım


© 2025 - Akevler