Cengiz Demirci
Peygamberlik Mührü
14.06.2010
8883 Okunma, 0 Yorum

PEYGAMBERLER

 

Klasik Bilgi

 

Resuller kendilerine kitap verilen ve bu kitab ile geldikleri topluluğa aşikarane başkanlık yapanlardır. Kitap ayrı şeriat ayrıdır. Davud şeriatte Tevrata uyduğu halde zebur sahibi olduğu için rasuldur. Süleymanın ise bir ahkam kitabı yoktur sadece tevratı farklı yorumlama uygulamaları ile ilgili çözümleri vardır ve meseller adı altında işlenir. Aynı kitabı uygulamada farklı bir şeriat yolu ile açan ve işleten resüller olabilir ama uyguladıkları şeriat kendilerine has bir takım yöntemler içerebilir. Beni israil peygamberleri arasında aynı kitaba tabi olan ama onu farklı bir takım anlayışlarla açan resüller vardı fakat bunların uygulamaları asıl kitaba karışmış ve aslın bölümü haline gelmiştir. Hadise göre Adem ile Muhammed arasında 124.000 nebi ile 315 resül gelmiştir. Tartışmalar arasında:

 

1) Rasulü ayıran kitap mı şeriat mı,

2) Rasule gelen şeriatın ondan öncekini neshedip etmediği fikrine “neshetmez ama bizi de bağlamaz, özel şartları gerçekleştiği takdirde gerektiğinde yararlanılabilir” diyenler vardır,

3) Vahyin şeklinin farklı olup olmamasına ise “vahyin açık olması zannilik ihtimali ve rasulün müdahalesi olmaması kesinliğinde olmalıdır” konuları vardır. Rasul belli bir topluluğa belli bir amaçla gönderilen ve ayırıcı bir tebliği öğretmekle yükümlü peygamberler iken, nebi genel tebliğe temel iman ögelerine davet eden peygamberlerdir. Tüm peygamberlerin herbiri ayrı ayrı kümeler olarak alınırsa ve bunların yükümlülükleri de ortak yönleri olarak kabul edilirse nebiler tüm peygamberlerin ortak kümesi, icmaları olurken, resuller ortak kümelerden ayrıcalıklı olan tebliğ ve görevlerle birbirinden ayırdedilir. Kuranda zikredilen 24 peygamber hz peygamberin hatemi altında cemlenir ve tüm bunların ayrıcalıklı görevleri vardır, hz peygamber bu görev ve fonksiyonları birer bakanlık olarak devlet mekanizmasında yerleştirilir.  

 

Hatemennebiyyin ise nebilerin sonuncusu (mührü) demek ise, nübüvvetin bitişi otomatikmen risaleti de bitirir, çünkü her resül nebi ise, nübüvvetin kesilmesi risaleti de bitirir. Nebi eğer eski şeriatın doğrudan vahiy ile uygulayıcısı, açılım getiricisi ve kati delillerle müçtehidi ise nübüvvetin mühürlenmesi uygulayıcılarının artık kati delillerle vahiyle destekli uygulamalarından ilme dayalı olarak zanni uygulamacılara inkılabına dönüşmesini ifade edebilir. Demek ki nübüvvet biter ama risalet devam edebilir. Nübüvvetin yerini birbirinden bağımsız aralarında her hangi bir menfaat bağı bulunmayan alimler topluluğu alırlar. Onlarda içtihadlarında artık vahiyle değil icma ile zannilikten katiliğe yükselterek vahiy yerine icmayı geçirirler. Bitiş ve mühürlenmenin asıl olduğu alan ise kitap inmesi olabilir. Artık yeni kitap inmeyecek tüm sorunlar kuranla içtihad ve icma müesselerine dayalı olarak çözülecektir olabilir. Bunun için ise “kuran kıyamete kadar tüm sorunların çözümünü icmali olarak içerir” varsayımının olması gerekir.

 

Bazı rasuller vardır yeni bir şeriat verilmediği halde rasuldurler: Davudun zeburu hüküm kitabı değil bir hikmet ve nasihat kitabdır. Davud hz musanın şeriatı ile yükümlüydü, demek yeni kitabın öncekini neshi diye bir şey yok sadece tasdik edip açılım programı getiriyor. Hadiste de 315 resul geçtiğine göre kitapsız rasuller de var, ya da onların kitabı ve şeriatı yitti. Birde hadislerde geçen meleklerle görüşen ama ne rasul ne nebi olanlar vardır.

 

Nebiler ise kendilerine her hangi bir müstakil kitap verilmeyen, şeriatte kendinde önceki rasulün yoluna tabi olan, ve onu uygulayan, istikbali oluşlara yönelik bilgilendirme ile geldikleri toplulukları uyararak tevhid esaslarına davet eden peygamberlerdir.  Her resül bir nebidir. Buna göre nebi yola sokan, rasul yol açan anlamındadır. Nebi habercidir, yazılı kitabı yoktur, rasul ise risalet ile mektup ve kitap ile gelendir. Nebi, enbiya ve nebiyyun diye iki çoğulu vardır.

 

Kuranda Hz Muhammedle beraber tam 25 peygamber geçer, Hz Yunus aynı zamanda Zünnun olarak geçer ve bunlardan başka peygamberlik payesi verilmemiş ama kuranda zikredilen Lokman, Zülkarneyn ve Üzeyir adlı 3 salih daha vardır.

 

Peygamberler:

Adem, İdris, Nuh, Salih, Hud, Lut, İbrahim, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Musa, Harun,

Davud, Süleyman, Yunus, Zülkifl, İlyas, Elyesea, Zekeriya, Yahya, İsa, Şuayb, Eyüp, Muhammed

 

Gelenler inzal, tenzil, irsal, iyta gibi kelimelerle geçer.

Nebiler : Kuranda tekil ve çoğul olarak 75 kere, nübüvvet 5 kere geçer. Resül ve mürsel ise 383 yerde geçer. 

 

Karagülleye göre

 

Nebi taşra ve merkez bucak başkanlarıdır. Bunlar Cuma imamlarıdır. Halk bunlar çevresinde öbekleşir. Nebilerin çevresinde müminler, müminlerin çevresinde ehli kitap, ehli kitabın çevresinde insanlar. Bu başkanlar imamlardır. Orduları vardır. Ülkede savunma, ilde jandarma, bucakta nöbetliler kendi bağlı bulundukları yerlerdeki imamlara bağlıdırlar. Müminler nöbetlidirler, müslimler ise cizye verirler ve hürdürler, nöbetli değildirler. Başkan onlara emretmez, onlar şeriat ve hukuk düzenine tabidirler. Hukuk ise ictihad ve icmalardan oluşur, her bucak kendi kamu hukukunu oluşturur ve bu esnada cezaları kendileri koyar, infaz hakemlerin kararlarının imam tarafından uygulanmasıdır. Kafır cizye ödemeyen ama verilen hakem kararlarına uyandır, münafık dayanışma ortaklığında örgütlenebilen müslim görünüp müslim olmayandır, bir kimse askerlik yapacağım dediği halde biz onu kabul etmiyorsak bunlar münafık hükümlerine tabidir. Buna başkanlar karar verir veya hakemlere gidilebilir, onlar bir bucakta ya da askerlikte geri hizmetlerde örgütlenebilir. Tüm bunlar mahkeme eski kayıtlarında yer almalı ki münafık statüsü oluşturulabilsin. Mürted ise önceki mahkeme kararına uymayan hakkında tenkil çıkarılandır. Innallahe bima tamelune habiyra ile amel ve ictihad bir sayılmıştır. Herkes içtihadlarına uyar, kanundan kendi anladığına göre amel eder sonra ise problemleri kayıtlara göre hakemler çözer. Herkes işlediğini topluluğa bildirir. Sonra içtihadlar cemlenir ve birlik sağlanıyorsa icmalar oluşur. Bu fabrikada çalışanlara benzer herkes ayrı ayrı mamulun bir parçasını üretir ama payını ambardaki son mamülden alır. Son mamül icmalar kendi işledikleri içtihadlardır. Tevekkül demek hukuk kurallarına uymak demektir. Kural yanlışta olsa itaat edilecek, icmalar icma ile ictihadlar ictihad ile değiştirilecek ama üretim aşamasında sen işini yapıyor ve bozuk mamül çıkıyorsa bu senin sorumluluğun değildir, hukukta kişi yaptıklarından sorumludur, sonuçlardan değil.

 

 

Yeni Terminolojinin Uygulanışı

 

 

 

Yerel

 

 

Genel Hizmetler

 

 

Dini

İlmi

İktisadi

Siyasi

Genel

 

Kitap

İsa

Nuh

Hud

Musa

Adem

Kaynak

Şeriat

İlyas

İdris

Yusuf

Harun

Eyüp

Yöntem

Tebliğ

Zekeriya

İshak

Yakup

Şuayb

Zülkifl

Şura

Tasdik

Yahya

İsmail

Salih

Elyesea

Zünnun

Meclis

Cemiyet

Lut

İbrahim

Süleyman

Davud

Muhammed

Devlet

 

Ahlaki

Ameli

İdari

Askeri

Kamu

 

 

Kamu Görevleri

 

 

Devlet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peygamberlik ikidir: risalet ve nübüvvet.

Genel Hizmetleri gerçekleştirenler ve Kamu Görevlerini ifa edenler vardır.

Kitap-Kaynak kesitinde soldan sağa peygamberlerin toplamı Adem

Şeriat-Yöntem kesitinde soldan sağa peygamberlerin toplamı Eyüp

Tebliğ-Şura kesitinde soldan sağa peygamberlerin toplamı Zülkifl

Tasdik-Karar kesitinde soldan sağa peygamberlerin toplamı Zünnun

Cemiyet-Kamu kesitinde soldan sağa peygamberlerin toplamı Muhammed

Dini-Ahlaki kesitinde yukarıdan aşağıya peygamberlerin toplamı Lut

İlmi-Ameli kesitinde yukarıdan aşağıya peygamberlerin toplamı İbrahim

İktisadi-İdare kesitinde yukarıdan aşağıya peygamberlerin toplamı Süleyman

Siyasi-Askeri kesitinde yukarıdan aşağıya peygamberlerin toplamı Davud

Genel-Kamu kesitinde yukarında aşağıya peygamberlerin toplamı Muhammed.

Yerelde, Genel Hizmetlere doğru Dini, İlmi, İktisadi ve Siyasi kesittir.

Yerelden Cemiyete doğru Kitap, Şeriat, Tebliğ ve Tasdik kesitidir.

Yerelde Kitap, Genelde Kaynaklar olur.

Yerelde Şeriat, Genelde Yöntem olur

Yerelde Tebliğ Genelde Şura  olur

Yerelde Tasdik Genelde  Meclis olur.

Yerelde Hizmetler Devlette Görevler olur.

Dini, İlmi, İktisadi ve Siyasi Hizmetler vardır.

Ahlaki, Ameli, İdari ve Askeri Görevler vardır.

Dini Hizmetler yerel iken, Ahlaki Görevler Kamusaldır. Dinlerin normlarının standartlaşması Ahlaki normları oluşturur. Dinlerin icmasıdır.

İlmi Hizmetler yerel iken Ameli Görevler Kamusaldır. İlimlerin normlarının standartlaşması Ameli normları oluşturur. İlimlerin icmasıdır.

İktisadi Hizmetler yerel iken, İdari Görevler kamusaldır. İktisatların normlarının standartlaşması idari normları oluşturur. İktisatların icmasıdır.

Siyasi Hizmetler yerel iken, Askeri Görevler kamusaldır. Siyasetlerin normlarının standartlaşması askeri normları oluşturur. Siyasetlerin icmasıdır.

 

 

peygamberlik kristali

 

 

Peygamberler ya kitap getirir ya da şeriat getirir.

Ya tebliğcidir ya da tasdikçidir.

Kamu Görevi ifa edenlere rasul, Genel Hizmetleri ifa edenlere nebi denir.

Nübüvvet: dini, ilmi, iktisadi ve siyasi hizmetlerle ilgilidir. Genel hizmetler çokludur.

Risalet: ahlaki, ameli, idari, askeri görevlerle ilgilidir. Kamu görevleri tektir.

Kitap belli bir şeriatla uygulanır. Sonra uygulamalar başarılı oldukça tebliğ edilir, tebliğ edilenlerden toplulukça tasdik edilenler yürürlüğe girer.

Kitaplar temel olarak kaynaklardır. Kitaplar biraraya gelince kaynakları oluşturur.

Şeriatler temel olarak yöntemlerdir. Şeriatler biraraya gelince yöntemleri oluşturur.

Tebliğ yeri temel olarak şuradır. Tebliğler biraraya gelince şura oluşur

Tasdik yeri temel olarak meclistir. Tasdikler biraraya gelince Meclis oluşur.   

Kaynaklardan elde edilen yorumlar içtihadları oluşturur ve şurada tebliğ edilir.

Şeriatın genellenmesi Yöntemleri oluşturur.

Şeriat usul ve sünnetten oluşur.

Usul içtihadlardan elde edilir.

Sünnet icmalardan elde edilir. 

Sünnetler peygamberlerin uygulamalarıdır. 

Mecliste sünnetler ve icmalar tasdik olunur.

Ahlaki düzen dinlerin maşeri uygulamalarıdır.

Ameli düzen ilimlerin maşeri uygulamalarıdır.

İdari düzen iktisatların maşeri uygulamalarıdır.

Askeri düzen siyasetlerin maşeri uygulamalarıdır.

 

 

 

peygamberler kristali

 

   

24 peygamber ve hz muhammed nübüvvetin mührüdür. Yunus zünnun alınmak şartı ile toplamları 114 harftir. Herbirinin fonksiyonlarının bileşkesi “nübüvvet mührünü” oluşturur.

Adem risaleti, Zülkifl nübüvveti öğretti.

Yahya Kitabı, Zekeriya Kaynağı, İsmail Şeriatı, İshak Yöntemi gösterdi.

Eyüb Kamu Görevlerini, Zünnun Genel Hizmetleri gösterdi.

Yakub Şurayı, Salih Tebliği, Elyesea Tasdiki, Şuayb Meclisi öğretti.

İsa dini, nuh ilmi, hud iktisadı, musa siyaseti öğretti.

Lut ahlakı, ibrahim ameli, süleyman idareyi, davud askeriyi öğretti.

Yusuf içtihadı, ilyas usulü, idris sünneti, harun icmayı öğretti.

Muhammed aleyhisselam ise bir taraftan cemiyeti devlete, diğer taraftan Genel hizmetleri Kamu Hizmetlerine devlette sentezleyerek tüm peygamberlerin fonksiyonlarını kendi peygamberliğinde cemledi. 

 






Çok Okunan Makaleler
Cengiz Demirci
İlk karzı hasen kooperatifi
3.01.2013 21469 Okunma
25 Yorum 06.02.2013 20:31
Cengiz Demirci
Süleyman Akdemir'in Erbakan Vakfına Teklifi
4.02.2015 17003 Okunma
21 Yorum 17.02.2015 09:32
Cengiz Demirci
Sam Adiyanı hakeme davet ediyorum
10.07.2012 14083 Okunma
34 Yorum 15.01.2013 10:44
Cengiz Demirci
Necm Suresi - Kelimeyi Tevhid Kiyasi
27.12.2009 13764 Okunma
Cengiz Demirci
Usul ve Ekoller
31.12.2009 12941 Okunma
Cengiz Demirci
Helal Gıda
7.06.2015 12248 Okunma
11 Yorum 15.06.2015 14:07
Cengiz Demirci
Çoklu Ceza Hukuku
17.09.2016 11700 Okunma
Cengiz Demirci
Sam'ın Hakem Davası
27.01.2016 10510 Okunma
5 Yorum 07.02.2016 11:43
Cengiz Demirci
İnsanlık Anayasası değil Ümmül Kitab
19.06.2017 9998 Okunma
Cengiz Demirci
Mecelle madde 1: Fıkhın tarifi
6.09.2015 9945 Okunma
Cengiz Demirci
Milli Görüş Adil Ekonomik Düzeni: Temel Esaslar
22.11.2012 9720 Okunma
Cengiz Demirci
Emetün Mümine
15.11.2015 8952 Okunma
8 Yorum 21.11.2015 22:55
Cengiz Demirci
Peygamberlik Mührü
14.06.2010 8883 Okunma
Cengiz Demirci
Kutadgu Bilig (Devlet Düzeni)
23.11.2014 8614 Okunma
4 Yorum 24.11.2014 10:31
Cengiz Demirci
Fatih Kanunnameleri
15.08.2015 8262 Okunma
3 Yorum 18.08.2015 12:15
Cengiz Demirci
Tasavvuf - Arınma
21.02.2010 8100 Okunma
1 Yorum 01.03.2010 13:30
Cengiz Demirci
Hakem Olayının Tümegelimle Kurandaki Döngüsü
30.08.2015 8022 Okunma
1 Yorum 30.08.2015 19:28
Cengiz Demirci
Arapça - Türkçe Gelecek Zaman Mukayesesi
2.03.2016 7950 Okunma
Cengiz Demirci
Girdiler Ortaklıkları
6.02.2014 7700 Okunma
1 Yorum 10.02.2014 20:44
Cengiz Demirci
Rahman - Mercan - Reyhan
17.10.2012 7496 Okunma
5 Yorum 18.10.2012 10:05
Cengiz Demirci
Erbakan Vakfı - Şehzade Sancağı
1.03.2015 7360 Okunma
Cengiz Demirci
Kul Düzeni ve Köle Düzeni
5.01.2013 7353 Okunma
3 Yorum 30.01.2013 09:33
Cengiz Demirci
İsra ve Miraç
19.11.2009 7292 Okunma
Cengiz Demirci
Samın namaz makalesine eleştiri
25.02.2012 7118 Okunma
1 Yorum 25.02.2012 09:55
Cengiz Demirci
Fetih Sünneti
12.10.2012 7101 Okunma
1 Yorum 12.10.2012 11:18
Cengiz Demirci
Para Vakıfları ve Faiz
8.11.2015 7074 Okunma
Cengiz Demirci
Ceza Hukukunda Cinsel Suçlar
23.09.2016 7023 Okunma
Cengiz Demirci
Meyve ve Hurma ve Nar
13.10.2012 7019 Okunma
1 Yorum 14.10.2012 13:41
Cengiz Demirci
Süpermarkete müşteri kredisi faiz ilişkisi
3.07.2014 6970 Okunma
1 Yorum 10.07.2014 17:32
Cengiz Demirci
İşletme hesap düzeni
20.04.2016 6950 Okunma
2 Yorum 22.04.2016 09:03
Cengiz Demirci
Para kitabı veresiye satış bölümü
2.02.2013 6818 Okunma
2 Yorum 09.02.2013 23:04
Cengiz Demirci
KARAGÜLLE VE AKDEMİRİN YENİ ANAYASA TEKLİFİNE ELE
4.11.2012 6763 Okunma
1 Yorum 04.11.2012 18:33
Cengiz Demirci
ruh ve evrim
3.05.2012 6541 Okunma
1 Yorum 03.05.2012 07:16
Cengiz Demirci
Mal Parası
11.02.2013 6476 Okunma
Cengiz Demirci
ilk selem
3.01.2013 6365 Okunma
Cengiz Demirci
Mecelle ve İnsanlık Anayasası
15.08.2015 6310 Okunma
Cengiz Demirci
Hakem Olayının Tümegelimle kurgusu
18.01.2015 6298 Okunma
Cengiz Demirci
Bağımsız Adaylık
3.02.2015 6288 Okunma
Cengiz Demirci
Sebebi Nüzül
24.08.2011 6234 Okunma
Cengiz Demirci
Başkanın sürme yetkisi
29.12.2013 6168 Okunma
Cengiz Demirci
Karagülle eleştiri: Teşhisin gecikmesi israftır
6.02.2012 6128 Okunma
1 Yorum 07.02.2012 16:05
Cengiz Demirci
Örtünme
23.03.2012 6067 Okunma
1 Yorum 23.03.2012 14:10
Cengiz Demirci
Adil Düzen Aşireti
7.07.2013 6033 Okunma
Cengiz Demirci
Bakara - Silm Modeli
23.11.2009 5991 Okunma
Cengiz Demirci
Bakara Model
28.10.2009 5964 Okunma
1 Yorum 03.11.2009 23:47
Cengiz Demirci
Milli Tarım Politikası
2.05.2017 5963 Okunma
Cengiz Demirci
Kıyasa kıyas olur mu ?
22.06.2015 5948 Okunma
Cengiz Demirci
Karagülle eleştiri: Tümdenvarım
31.01.2012 5928 Okunma
1 Yorum 02.02.2012 21:09
Cengiz Demirci
Siyasi Cihat Namazı'nın Fıhkı
9.05.2017 5865 Okunma
Cengiz Demirci
KURUCU YASA ÖNERİSİ
30.05.2012 5853 Okunma
1 Yorum 06.06.2012 18:28
Cengiz Demirci
Oruc Zekat Analojisi
31.12.2009 5754 Okunma
Cengiz Demirci
İstikbali Pazarın Kuruluşu
8.02.2013 5669 Okunma
Cengiz Demirci
Constitution of Humanity - Whole text
19.02.2010 5554 Okunma
Cengiz Demirci
Müçtehit YETİŞME Merkezi
16.12.2012 5412 Okunma
Cengiz Demirci
Enfal Suresi
17.02.2011 5316 Okunma
Cengiz Demirci
Bakara - Hilafet
8.11.2009 5281 Okunma
Cengiz Demirci
Zina - Mut`a - Nikah
27.07.2012 5105 Okunma
Cengiz Demirci
Hak ve Velayet Müessesesi
14.09.2010 5104 Okunma
Cengiz Demirci
Altın ve Gümüş para
6.11.2015 4945 Okunma
Cengiz Demirci
Constitution of Humanity - Introduction 2
20.02.2010 4910 Okunma
1 Yorum 25.02.2010 11:15
Cengiz Demirci
Geçiş Fıkhı Genel
24.05.2010 4868 Okunma
Cengiz Demirci
Karagülle kritik: Hak - Batıl
4.02.2012 4862 Okunma
Cengiz Demirci
İşletme imamı
2.06.2013 4775 Okunma
Cengiz Demirci
Ayakkabı üstüne mest
17.09.2012 4697 Okunma
Cengiz Demirci
Ceza Hukuku Maddi ve Mali Suçlar
27.09.2016 4685 Okunma
Cengiz Demirci
Geçiş Fıkhı - Medeni Hukuk Düzeni
23.05.2010 4656 Okunma
Cengiz Demirci
CEZA HUKUKUNDA CEZALARIN EŞDEĞER HALE GETİRİLMESİ
15.02.2016 4644 Okunma
Cengiz Demirci
Mümini hataen öldürmek
2.01.2013 4587 Okunma
Cengiz Demirci
Vitesli ekonomi
14.12.2013 4560 Okunma
Cengiz Demirci
"İnsanın maymundan türeme imkanı yoktur"
25.03.2017 4512 Okunma
Cengiz Demirci
Karagüllle eleştiri: Hakkın Kaynakları
11.02.2012 4376 Okunma
Cengiz Demirci
RÜYALAR
10.03.2010 4357 Okunma
Cengiz Demirci
Money in the Just Order
2.01.2010 4354 Okunma
Cengiz Demirci
Constituion of Humanity - General Services
20.02.2010 4290 Okunma
Cengiz Demirci
Bakara kuranin beynidir
3.12.2009 4288 Okunma
Cengiz Demirci
Bakara - Kitap
2.11.2009 4250 Okunma
Cengiz Demirci
Bağımsız Adaylık
3.02.2015 4240 Okunma
Cengiz Demirci
Adil Düzen gümüş motorla başlar
13.04.2017 4032 Okunma
Cengiz Demirci
Ceza Hukukunda Cinayet Suçları
22.10.2016 3883 Okunma
Cengiz Demirci
Sünnetin Fatihayı anayasalaştırması
8.07.2012 3733 Okunma
Cengiz Demirci
Constitution of Humanity - Public Duties
20.02.2010 3593 Okunma
Cengiz Demirci
Constitution of Humanity - Public Duties
20.02.2010 3528 Okunma
Cengiz Demirci
Constitution of Humanity - Public Duties
20.02.2010 3499 Okunma
Cengiz Demirci

30.08.2010 9 Okunma
Cengiz Demirci

6.09.2010 0 Okunma


© 2024 - Akevler