Müçtehit YETİŞME Merkezi
Analoji:
Bu merkez bir projenin parçası olarak vücut buldu. Önce müminler topluluğu, onların siyasi, askeri, hukuki ve yargısal yapıları, ekonomik, dini yapıları vardı. Bu yapıyı besler şekilde “üniversite örgütlenme modeli”, hz peygamber tarafından hicretle birlikte "suffa" şekline dönüştürüldü. Topluluğun merkezinde kalanlar, vakıf organizasyonu altında, düzeni öğrenmek isteyenler, onun birinci ağızdan yorumlanmasının metodolojisini öğrenmişlerdir. Bu örgüt müminler tarafından oluşturulan fonlarla desteklendi. Orada yetişenler müçtehid oldu. Müçtehid olunca o halkadan ayrılıp ihtiyaç olan yerlerde vazifeler aldılar.
Şimdi:
1. Zihni altyapı: “ya eyyühelleziyne amenu”.
Tartışma : genel vahyin tartışılarak alternatif hüküm ve algıların ortaya konması. "Müçtehid yetiştirme" değil “yetişme merkezi”: suffa. Taşıma suyla değirmen dönmez. İman etmeyenle yola çıkılmaz.
Ortak kriterler: mezhepte müçtehidin tarifi: Müstakil bir hukuk oluşturma
Yeterlilik: Usulün uygulamasında yeterlilik: kendi ortaya koyduğu usulün uygulanması. Kendi hukuk ve talimatlarına uygun üretim yapıyor mu bunun tespiti. Bunu diğer mezhep imamları ile ilim şurasında değerlendirir.
Deney: Laboratuvar deneyleri: vakıf olarak teşkilatlanmalı. Geliri ile suffanın (=merkezin) idamesi
2. Uygulama projeleştirme: isteyenler yukarıdaki sözleşmelerden birine göre projeler geliştirir ve uygulamaya başlar.
Genel Hizmetler Kooperatifi: tüm şirketler genel hizmetlerden yararlanır ve yararlandırır. Bunun ortak havuzuna Genel Hizmetler denir.
Ekonomik Kuruluşlar: müteşebbisler olarak organize olur.
Ruhsatlar fıkhı : TC mevzuatında yasak olup biz de helal, vacip ya da farz olan hükümlerden, muaf olacağız. İdam cezası, el kesme cezası.
Azimetler fıkhı: TC mevzuat ve kanunları ile uyuşan görev ve vazifeler, farzdır.
Cihad: ruhsatlar fıkhından azimetler fıkhına geçiş için verilen mücadele.