İstikbali Pazar
Bir pazarda 1000 kişi var, bir malın 100 alıcısı yüz satıcısı varsa fiyat x olur.
Bu pazarda 100 kişiye peşin 10 kişiye konsinye mal satıldı, 100 satıcı varsa fiyat o anda artar.
Talep 110 olarak görününce, ikinci parti üretim 110 olur, 110 kişi peşin ve konsinye alınca fiyat önceki haline yakın bir fiyata gelir.
Nüfus ile orantılı olarak ek talepler üretimi ve dolayısı ile pazarı genişletir.
Yukarıdaki tüketim hakkı olmayan 10 kişiye verilen ektra tüketim hakkı pazarın kendi regülasyonu içinde dengesine kavuşmuş olur.
Bir pazarda 1000 kişi var, 100 alıcı ve 100 satıcı var fiyat x oldu.
Selem kredisi ile üretimi artırdınız, önceden aldığı için fiyatı düşürdünüz. Geleceği planladınız, oluşan fiyat o andaki Pazar fiyatı ile maliyetiniz arasındadır. Kar marjını düşürür rekabeti artırır. Uzun vadede maliyetlere kadar deflasyonist bir etki oluşur. Ama üretimi planladığı, israfı engellediği , tekelleşmenin önüne geçtiği için selem uzlaşma sistemidir. Bu selem o andaki Pazar fiyatını da uzun vadede düşürücü bir etki yapar.
Bir Pazarda 1000 kişi var, 100 alıcı ve 100 satıcı var fiyat x oldu.
Tüccar para ile aldığı malı kredi ile 100 kişiye sattı. Konsinye koyduğu 100 kişi de halka peşin olarak o günkü değerle sattı. Tüccar kazandı, satıcı kazandı. Tüccar yüksek kar marjı ile konsinye satmak istedi, satıcı alan dükkan başka alternatifi yoksa alır ve karını koyup satar, bu meşrudur, alternatifi varsa, biri daha ucuz teklif ediyorsa, o da aynı şartlarda konsinye satıyorsa ondan alır. Önemli olan tekelin olmamasıdır. Tüccar malın tüketim tarihi yaklaşmışsa malı ucuzlatmak yerine, onu satarına konsinye satar ve hem israf etmemiş, hem de tüketim tarihi yaklaşmış malın satışından zarar etmemiş olur. Konsinye satış ile talep artırılmış, kısa vadede fiyatlar artmış ama üretimi canlandırarak yeni talp marjı kadar üretim arzına sebep olmuş olur. Bu artı talep artışları ise potansiyel talep eğrisi içindedir.
Selem üretim ve arzı geleceğe dönük olarak planlamak üzere konulurken, bunu dengeleyici bir uygulama olarak kredili satış tüketim ve talebi geleceğe dönük olarak planlamak üzere kurulur. Biri selem ile üretimi arzını nüfus ile kurulan potansiyel arza kadar genişletirken, diğer yandan kredili satış ile tüketim talebini nüfus ile kurulan potanisyel talebe kadar genişleterek geleceğin arz ve talep planlaması içinde istikbali fiyat eğrilerini kurar.