Dervişin fikri
1126 Okunma, 0 Yorum
Oktay Ekşi - Hürriyet
Vahap Alma

15.12.2009


BİZİM YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) Başkanı'nın marifeti bildiğiniz gibi çok.

Herhalde ona güveniyor ki, son günlerin tekrar tartışılan “katsayı” konusunda kendi -daha doğrusu hükümetin- istediğini yapabilmek için gerekirse “hukuku dolanacağını” da söyledi, “B,C,D ve E'ye kadar planları olduğundan” da söz etti.


Etti ama, “hukuku dolanma” sözünün ne kadar vahim olduğunu anlar anlamaz Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi aracılığıyla, bu konuda pek yetenekli bir meslektaşımızı aratmayacak bir “tevilname” yayınladı:

O söz kendisinin değilmiş. Bir gazeteci “Hukuku dolanacak mısınız?” deyince Özcan da “Gerekirse hukuku dolanırız” yanıtını vermişmiş.

Gerekirse hukuku dolanırız demiş mi, dememiş mi?”


Dediğine göre laf orada biter.


Laf biter ama “hukuku dolanmayı” göze alan bir zihniyetin artık kimseden “hukuka uygun davranma” talebinde bulunmasına -ahlaken- imkân kalmaz.

Aslını ararsanız YÖK Başkanı'nın devirdiği çam bundan da ibaret değil.


Bilirsiniz, “Dervişin fikri ne ise zikri de odur” derler.


Onun gibi en vahimi, “katsayı” tartışmalarını bitirmek için “Bu nasıl çözülür? İmam hatip okullarını genel liseye çevirirsiniz. Bu ortaöğretimdeki din ve ahlak bilgisi dersi kaldırılabilir. Gerçekten seçmeli bir din dersi getirilebilir. (...) Böyle bir yolla ülkemizde ciddi tartışmalara neden olan imam hatip meselesi halledilir” demiş olması.




     Yorum:

     Katsayı Adaletsizliği

     Çocuklar sokaklarda yine… Kimi siyasal sebeplerle devletin güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelirken, kimi de bambaşka hesaplar yüzünden ‘’eğitim hakları’’na yapılan haksız müdahalenin acısıyla meydanları doldurup sloganlar atıyor. Bir meslek lisesini seçmiş olmanın kendileri için geri dönüşü olmayan bir yol haline getirilmesine isyan ediyorlar. Çünkü Üniversitelerin kapısı önünde yaşanan at yarışı, onlar için bir de kör dövüşü halini alıyor. Çünkü Danıştay, meslek lisesi mezunlarının diğer lise mezunlarıyla eşit şartlarda sınava girerlerse, bunun bir adaletsizlik olduğunu öne sürüyor. Danıştay'ın kendinden menkul adalet anlayışı lise çağındaki gençlere ‘İşçisin sen işçi kal!’ diyor özetle: ‘’Hayatın hakkında tek bir seçme hakkın vardı. Onu da kullandın. Senin mesleğin de kariyerin de buradan yürümek zorunda.’’ Peki böyle midir gerçekten? Gencecik bir insan hayallerinin peşi sıra gitmek istediğinde yönetmelik hazretlerini ya da katsayı celladını mı bulmalıdır karşısında?

     Oysa iki kere iki her zaman dört etmez. Hukuk diplomasına rağmen şiir yazabilenleri bu yüzden severiz. Tıp ya da mimarlık mezunu olup müzisyenlik yapanları, yönetmen olanları alkışlamamız bundandır. Elektrik teknisyenliğinden mezun olup Hukuk Fakültesi’ni tutturacak kadar parlak bir öğrenciye ‘HAYIR! Sen hakim olamazsın!’ demek ya da psikiyatri okumak isteyen bir genci İmam Hatip Lisesi’ni bitirdi diye İlahiyat Fakültesine mahkum etmek adil midir?

     ‘Katsayı kabusu’ aslında çok yeni değil ülkemiz gençleri için. Geçmişi 28 Şubat sürecine kadar dayanıyor. 28 Şubat döneminin dediğim dedik paşası Genel Kurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) gönderdiği bir yazıyla, meslek liselilerin üniversiteye girmelerinde rejim açısından büyük sorun yaratan ‘katsayı sisteminin değiştirilmesi’ni istediği ortaya çıktı. Çevik Bir o dönemde uygulanan Ortaöğrenim Başarı Puanı’nın irticai çevrelerin işine yaradığı gerekçesiyle, bu uygulamanın kaldırılması ya da gerekli kanuni düzenlemenin gecikmesi halinde OBP’nin getirdiği katsayıların minimize edilmesini yazılı bir belge ile talep etmişti. Üstelik ne hikmetse bu talep YÖK’ün ÖSS’de yapacağı yeni düzenlemeyi kararlaştırdığı 30 Temmuz 1998 toplantısının hemen öncesine denk gelmişti. Dönemin YÖK Başkanı, Çevik Bir’in talebini emir telakki etti ve 1999 yılından itibaren meslek liselilerin üniversiteye girişlerinde yıkılmaz bir duvar haline gelen katsayı engeli yükselmiş oldu. İşin ilginç yanı ‘katsayı’ meselesi adeta rejim meselesi haline getirildi. Atatürkçüler ve laik çevreler başörtü yasakları ile birlikte katsayı konusunu vazgeçilmez iki kale gibi görürken, tek endişeleri İHL kökenlilerin bürokrasi ve yargı kademelerinde yükselmesi ve iktidarı ele geçirmeleriydi. Nitekim korktukları başlarına geldi ve bir İHL mezunu ülkeye Başbakan oldu. Oysa rejim her alanda olduğu gibi sınıflandırmayı yapmıştı ve ancak elitlerin çocukları yüksek öğrenim alabilirdi. Sıradan halkın çocukları meslek liseleri ve İHL’lerden mezun olup ancak ‘hizmet’ sınıfında yer almalıydı. Herkes haddini bilmeliydi.

     Danıştay işte bunun içindi. Haddini bilmeyenlere haddini bildirecek kararlara imza atmasıyla bilinirdi. Fakat 28 Şubat döneminde kurulan bu düzenek 2009 yılı başında laikleri üzecek bir kararla değişti. Yeni YÖK Başkanı güvenilen dağlara kar yağdırdı. 10 yıldır milyonlarca öğrenciyi mağdur eden farklı katsayı sistemini kaldıran YÖK, 21 Temmuz 2009’da bütün öğrencileri üniversiteye girişte eşit hale getirdi. Ancak 26 Haziran’da ‘yetki YÖK’te’ diyerek  katsayının iptali için açılan bir davayı reddeden Danıştay, bu karardan 5 ay sonra düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Son olarak İstanbul Barosu Başkanlığı, Yüksek Öğretim Genel Kurulu’nun (YÖK) yükseköğretime girişte katsayı puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin 21 Temmuz 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu. Oysa Danıştay bundan önceki süreçte katsayı konusunda düzenlemenin iptaline ilişkin açılan davalarda YÖK’ü adres göstererek, durdurma başvurularını reddetmişti. Şimdi ise aynı kurumdan çıkan bir kararı reddediyor. ‘Burası Türkiye’ mantalitesiyle açıklanacak bir durum ile karşı karşıyayız. Kaldı ki katsayı meselesini arapsaçına döndüren Milli Eğitim Şuraları’nda kimi kararları askerlerin dikte etiği düşünülürse, Danıştay’ın bu kararı hiç de garip gelmiyor insana.

     Peki şimdi ne olacak? Üniversite sınavına aylar kala sadece meslek lisesi öğrencilerin de mağdur olacağı endişesi hakim kamuoyunda. Hükümet bu yıl hiçbir öğrencinin mağdur edilmeyeceğinin garantisini verse de, Danıştay’ın yürütmeyi durdurmasının ardından YÖK henüz yeni bir düzenleme yapmış değil. Üstelik YÖK’ün yaptığı düzenlemenin bir kez daha Danıştay engeline takılmayacağının da garantisi yok. Milyonlarca gencin hayatı, hayalleri, beklentileri karar merciindeki 3-5 insanın iki dudağının arasında… Kimse öğrenciler, ebeveynler ve eğitimciler açısından bakmıyor olaya. Halbuki haber bültenlerinde kulağınıza çalınıp geçen o ‘katsayı’ tartışmaları Ayşe’nin omuzlarının düşmesine sebep oluyor. Hüseyin bir daha ders kitaplarını görmek istemiyor, okuldan da vazgeçiyor belki. Melek ablasının kaderini yaşayacağını düşünerek ağlıyor geceleri gizlice. Ahmet babasına yüklüyor bütün suçu, kızıyor O’na, niye kendisini de ağabeyi gibi Anadolu Lisesi’ne göndermedi diye. Burak bu ülkeden çekip gitmek istiyor. Metin, düşlerini saklıyor defterinin arasına, Reyhan alternatifler arıyor kendine… Peki ya Danıştay üyeleri rahat uyuyabiliyorlar mı?

      Bir İnsan Hakları Savunucusu olan Leman Yurtsever görüşlerini şöyle dile getiriyor:

     YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının, İstanbul Barosu’nun talebi üzerine Danıştay tarafından yürütmeyi durdurması istemi tamamıyla eğitimde eşitsizlik ve ayrımcılık içermektedir. Davayı açan ve darbe savunuculuğuna sıkı sıkı soyunan İstanbul Barosu’nun konumu ise apaçık ortada. Baro’nun ve Yargı’nın görevi ayrımcı politikalara karşı çıkmak, evrensel hukuk değerlerinin üstünlüğünü savunmak ve adaleti sağlamak için çalışmalar yürütmektir. İstanbul Barosu ve Danıştay bizzat ayrımcı ve eşitsiz konumlarıyla bir kez daha yer etti zihinlerimizde. Yüzlerce, binlerce öğrencinin okuma hakkını gasp eden, eğitimde fırsat eşitsizliğine yol açan bu durum, hak ve hukukla bağdaşmıyor. Yapılması gereken, bir an önce bu yürütmenin kaldırılması için ayrımcılığa karşı çıkan ve eşitsizliğe inanan herkesin tepkilerini yüksek sesle dillendirmesidir. Toplumsal tepki gelişmedikçe, ayrımcılık ve eşitsizlik her zaman var olacaktır hayatımızda…*

 

     Allah adaletin tesisi için yar ve yardımcımız olsun…

 

 

    * Gerçek Hayat 11.12.2009

 

Vahap Alma






Sayı: 28 | Tarih: 20.12.2009
Mehmet Şevket Eygi
Zina ve Recm
1431 Okunma
Emine Hocaoğlu
Ruşen Çakır
Gül nasıl devreye girebilir?
1377 Okunma
Tayibet Erzen
Bekir Berat Özipek
Derin devlet davalarında durumumuz
1325 Okunma
1 Yorum
Bünyamin Demir
Ebubekir Sifil
Dünya ile Bütünleşme(Gayrimüslimlere Benzememe)
1264 Okunma
3 Yorum
Zafer Kafkas
Ahmet Hakan
Milli Gazete yazarı Gül'ün uçağında
1259 Okunma
2 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Ali Bayramoğlu
KÜRTLER SAHNEYE GİRDİ
1237 Okunma
Özgül Ertuğrul
Toktamış Ateş
İlle de demokrasi...
1224 Okunma
Osman Eskicioğlu
Mahir Kaynak
Kürtlerle Hasbıhal
1219 Okunma
Süleyman Karagülle
Nazlı Ilıcak
Önce parlamentoda, sonra Muş'ta öfke
1205 Okunma
3 Yorum
Fatma Karuç
Can Ataklı
Malum ‘sayın’ kişi için fedakârlık yapmalıyız!
1205 Okunma
Mesut Karaaytu
Zülfü Livaneli
Milletvekilleri zaten istifa edemezdi
1201 Okunma
2 Yorum
Ali Bülent Dilek
Cengiz Çandar
Tarihe geçmekte tercih
1191 Okunma
Ekrem Fildişi
Hayrettin Karaman
İmam hatipler ve askerler
1185 Okunma
Hilmi Altın
Mehmet Altan
12 Eylül rejimini yok etmedikçe...
1137 Okunma
1 Yorum
Mehmet Hikmetumut
Oktay Ekşi
Dervişin fikri
1126 Okunma
Vahap Alma
Reşat Nuri Erol
Ahmet Hakan takipteymiş!..
1126 Okunma
Ilker Ardic
Fikret Bila
Türk'ün duyurduğu gerçek
1112 Okunma
Harun Özdemir
Mehmet Niyazi
Basiretli olmalıyız
1077 Okunma
Abdurrahman Erol
Yılmaz Özdil
:(
19 Okunma
Leyla Okta


© 2024 - Akevler