Siyaset, düşman ve dost
1209 Okunma, 0 Yorum
Nazlı Ilıcak - Sabah
Fatma Karuç

Türkiye'deki iktidar ve muhalefet "düşman kardeşler" gibi sözünü biliriz. Ama, acaba, bunun, siyasetin doğası gereği olduğunun farkında mıyız? Siyasette, tarafların hepsinin müştereken benimseyebileceği tek bir rasyonel çözüme ulaşmak mümkün değil. "Doğru olan ne?" ya da "hangisi yanlış" konusunda zaten rivayet muhtelif.
Bu görüşler, siyaset teorisyeni Prof. Chantal Mouffe tarafından ifade ediliyor. Mouffe'un ismine, Prof. Nur Vergin'in "Siyaset Sosyolojisi" kitabında rastladım. Nur Vergin, bir zamanlar Alman Nasyonal Sosyalist Parti'nin danışmanlığını da yapan Carl Schmitt'ten ve onun görüşlerinden yola çıkarak, çatışmayı, liberal demokrasinin ilkeleriyle bağdaştıran Mouffe'u anlatıyor.

                                                                          ***         



İşte Schmitt'in görüşleri: "Siyaset yapan, dostunu ve düşmanını teşhis edip, ayırt edebilmeli. Düşman olarak belirlenen yabancıya, 'ötekine' karşı, müzakere yoluyla argüman geliştirmek boşuna bir çabadır. Çünkü, birbiriyle çarpışan değerler sistemi, akılcı bir zeminde temellendirilmemiştir ve bu yüzden uzlaşmanın ortaya çıkması mümkün değildir. Siyaset, dost/düşman ayırımı üzerine bina edilmiştir. Düşmanı caydırmayı başaramayan bir siyasetin sahibinin, karşısında tek bir şık kalmıştır: Düşmanı ezmek. Düşmanı ezmek için, kendisinin de yok olmasına yol açabilecek bir kapışmaya, yani savaşa hazırlıklı olmalıdır. Hazırlıklı olmalıdır, çünkü bilmelidir ki, öteki, bundan kaçınmayacak ve hücum etme fırsatı kollayacaktır."
Chantal Mouffe'un görüşleri: "Schmitt'in, çatışmayı, siyasetin tanımlayıcı özelliği olarak değerlendirmiş olmasını dikkate almak gerekmektedir. Demokratik tartışma, herkesçe kabul edilmesi istenilen tek bir rasyonal çözüme ulaşmak için yapılan müzakere değildir. Gerçekte, çatışmalı bir konsensüs sağlanabilir. Bize karşıt olanlar, 'hasım' ya da 'düşman' olarak belirlenebilir; fakat, demokrasi teorisine göre 'meşru' bir düşmandır; düşmanlığı meşrudur. Demokrasinin var olduğu yerde, hasımla, ortak bir zemin üzerinde ve paylaşılan kurallar çerçevesinde mücadele edilmelidir."
Schmitt, uzlaşma aramanın boş bir çaba olduğunu belirtirken, Mouffe, siyasetin içeriğinde var olan düşmanlık boyutunu reddetmemekle birlikte, "Liberal demokrasinin hedefi, düşmanlık ortamını pekiştirme potansiyeli taşıyan koşulları değiştirerek, siyasi mücadelenin düşmanlar arasında değil, birbirlerine karşı sadece muhalif olanlar arasında cereyan etmesini sağlamaktır" diyor.

***


Özetlemek gerekirse, birincisinde, siyaset, rakibi yok etme üzerinde temelleniyor. Diğerinde ise, "Husumetin varlığı kabul edilmekle birlikte, beraberce yaşamanın şartlarının hazırlanması liberal demokrasinin gereğidir" deniliyor.
Türkiye'de politikanın hangi çizgide seyrettiğine siz karar verin. Schmitt'in mi, yoksa Mouffe'un mu tarifine yakınız?

 

Fatma Karuç






Sayı: 16 | Tarih: 27.09.2009
Ahmet Hakan
Başın öne eğilsin Can
1247 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Nazlı Ilıcak
Siyaset, düşman ve dost
1209 Okunma
Fatma Karuç
Yılmaz Özdil
Kevın...
1178 Okunma
Leyla Okta
Fehmi Koru
İktidarları şangur şungur
1162 Okunma
Ahmet Kirtekin
Oktay Ekşi
Yine o bahis
1147 Okunma
Vahap Alma
Hayrettin Karaman
Dindarlık, Kadınlık ve Eğitim
1142 Okunma
Hilmi Altın
Ruşen Çakır
TSK açılımın neresinde?
1135 Okunma
Tayibet Erzen
Ahmet Taşgetiren
Doyumsuz 10 gün-3
1123 Okunma
Zübeyir Erol
Mehmet Şevket Eygi
Tarikat Evliyası
1118 Okunma
Emine Hocaoğlu
Fikret Bila
Avşar olayı ...
1111 Okunma
Harun Özdemir
Bekir Berat Özipek
Erdoğan açılıma nereden başlamalı?
1106 Okunma
Bünyamin Demir
Mehmet Niyazi
Atatürkçüler ve liberaller
1097 Okunma
Abdurrahman Erol
Toktamış Ateş
Parlamentarizm ve devlet başkanı
1089 Okunma
Osman Eskicioğlu
Ali Bulaç
Somalili korsanlar
1083 Okunma
Ahmet Yasir Erol
Reşat Nuri Erol
Sistemsizlik ve gelişmeler...
1078 Okunma
Ilker Ardic
Mahir Kaynak
Kırılgan Ekonomi
1053 Okunma
Süleyman Karagülle
Ahmet Altan
Aaa, büyük devlete bak..
1038 Okunma
Özer Ataç
Can Ataklı
İşe bakın Araplar bize biz onlara özeniyoruz
1034 Okunma
1 Yorum
Mesut Karaaytu
Zülfü Livaneli
Siz olsanız ne yaparsınız?
1024 Okunma
Ali Bülent Dilek


© 2025 - Akevler