KUR’AN MATEMATİĞİ
54. Seminer – 8 Nisan 2000
KUR’AN VE İNŞAAT
و ان ليس للانسان الا ما سعى (39/53)
ياايها الذين امنوا لا تأكلوا اموالكم بينكم بالباطل الا ان تكون تجارة عن تراض منكم (29/4)
“İnsanın çalışmasından başka bir hakkı yoktur.” Bu Marksizmin temel dayanağıdır. Marksizmin İslâmiyet’ten ne kadar yararlandığı araştırılıp tesbit edilmelidir. İşte bu sebepledir ki İslâmiyet’te çıplak arsa mülkiyeti yoktur. Ancak emek inzimam ederse o zaman mülkiyete konu olur.
“Ey dayanışma içinde olanlar, kendiliğinizden razı olduğunuz ticaret dışında mallarınızı aranızda butlan ile yemeyin.” Bu ayetle Kur’an Necm suresindeki ayeti teyit ediyor. Yani aslında ticaret de emek dışı bir kazanç olduğu için batıldır. Yalnız bu istisna edilmiştir. Burada kazanan kişi değildir. Zarar etmesi muhtemel olan sermayedir. Tüccar burada ticaret mallarının sahibi değil kayyumudur. Bu sebepledir ki tüccar ticaret mallarını kimine satıp kimine satmaktan imtina edemez. Tüccar kişilere farklı muamele yapamaz. Satılık malı yokmuş gibi gizleyemez. Yine bu sebepledir ki diğer bütün mallarda zekat hasıladan pay olarak alınır. Sadece sermayeden yani ticaret mallarından veya benzerlerinden sermayeden kırkda bir alınır. Bu sermayenin kirasıdır. Çünkü sermaye kişinin değildir.
Emekten başka insanın hiçbir hakkı olmadığı içindir ki taşınmazları boş tutmak caiz değildir. Kendin kullanamıyorsan başkalarına kullandıracaksın. Bu kira karşılığı olabildiği gibi iare de olabilir. Bu takdirde sorumluluk kullanana aittir. Boş arsa veya bitmemiş yapıyı kim bitirirse veya inşaatı yaparsa yapar. Arsa sahiplerinin ve diğer pay sahiplerinin payları korunur. İnşaat taahhütleri ancak böyle yapılabilir.
MATEMATİK
“Kur’an Matematiği” demek Kur’an hükümlerinin uygulanabilmesi için gerekli matematik demektir.Bugünkü sorunları çözmelidir.
Bugün arsa sahiplerini ortaya koyarak müteahhitler inşaat yapmaktadırlar. Müteahhit vecibesini yerine getiremediği takdirde cezai hükümler uygulanmaktadır. Oysa bu pratikte manasız olmaktadır. Zaten başkasının parası ile iş yapan müteahhit işi yapamaz hale gelince cezayı nereden ödeyecektir? Bu faizli bir işlemdir. İslamiyet’te de meşru değildir. İnsanların bu tür yapılaşmaya da ihtiyaçları vardır. İslamiyet hiçbir şeyi yasaklamaz, ona meşru yol ortaya koyar.
O halde şimdi Kur’an’a soracağız, nasıl bir sözleşme yapalım ki inşaat yapılabilsin?
İslamiyet’te olmayan mal satılmaz. Sadece ön ödemeli sipariş sistemi geçerlidir. Bir de ortaklık sistemigeçerlidir. İnşaatta ön ödemeli sipariş sistemi caizdir. Parasını peşin ödeyen dairesini alabilir. Ama bunun için yapının tüm parası peşin ödenmelidir. Selemde peşin ödeme şarttır. Bu sistem bugün geçerli değildir. Mevcut olan binanın taksitli satışları da caizdir. Ama biz küçük sermayelerin birleştirilerek inşaat yapılması sistemini ele alacağız.
Takip edilen yol şu olacaktır: Mutlak arazi mülkiyeti yoktur. Ancak üzerinde harcanan emek arsanın değerini taşır. Altyapı da emektir. Dolayısıyla arsa sahiplerinin bu bakımdan hakları uktan ayrıldığı yer yoktur. Ne var ki arsa sahibi inşaatı yapamıyorsa başkalarının bu arsa üzerinde inşaat yapamasına mani olamaz. Arsa sahibinin payı korunmak şartı ile imkanı olanlar inşaat yapma hakkına sahip olurlar. Arsanın ilk değeri tesbit edilir. Bu sözleşme veya hakem kararları ile olur. Sonra katılan ortaklarla inşaat yapılır. İnşaat yapanlar artık pay sahibi olmaya başlarlar. İnşaat yapıldıkça yapının değeri artar. Bu artık değerin arsa sahibi ile adil bir şekilde paylaşılması gerekir. İşte matematik burada kendisini gösterir. Bugün size bunu veriyoruz.
AÇIKLAMA: (Bu sözleşmeye ek bir bölüm olup sözleşmede anlaşılmayan hususların anlaşılması için yararlanılır.)
V E R İ L E R
İnşaat Alanı : Ia = 200 000 m2
Daire Alanı : Da = 125 m2
Daire Sayısı : Ds = 160 adet
Daire Değeri : D = 75 000 DM = 75 Pay
İnşaat Değeri : 92 D = 92*75P =7 200 P = 7.200 000 DM
İlk Pay Değeri : Fa = 1*P = 1000 DM = 1/75 D
Toplam Değer : No = 160 D = 12 000 P = 12 000 000 DM
Arsa Değeri : Sa = Na = 1/5 No =32 D = 2 400 P = 2 400 000 DM
Arsa Payı : Sp = Np = 2/5 No = 64D=4800 P = 4 800 000
İnşaat Süresi : Z = 4 yıl = 48 Ay = 200 H (Hafta)
Satılacak Pay Sayısı : So = 3/5 No = 96 D = 7200P = 7 000 000 DM
Son Satış Fiyatı : 4*Fa = 4 P = 4000 DM: 4D/75
H İnşaatın başlamasından sonra geçen hafta
S Satılan pay sayısı
F Payın cari değeri
Sb O haftaya kadar satılacağı beklenen pay sayısı
Sg O hafataya kadar gerçekleşen pay satışı
Nb Hafta sonunda beklenen tüm meblağ
Ng Hafta sonunda gerçekleşen tüm meblağ
Fh Haftaya göre hesaplanan Fa değeri
Fs Satılan paya göre hesaplanan Fa değeri