Başkanlık sistemi ile federal devlete geçiş
4948 Okunma, 0 Yorum
Can Ataklı - Vatan
Mesut Karaaytu

 Başbakan Erdoğan anayasa tartışmaları henüz alevlenirken gündemi tamamen değiştirecek yepyeni bir öneriyle çıktı ortaya. 2012’den sonra “Başkanlık sisteminin düşünülebileceğini” söyledi.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı süresi 2012’de bitiyor. Gerçi henüz hukuk açısından anlaşma sağlanmış değil: Gül’ün görev süresi 2012’de mi yoksa 2014’te mi bitecek? Gül’ün seçildiği günün anayasasına göre cumhurbaşkanlığı süresi 7 yıl. Ama seçimden hemen sonra yapılan referanduma göre 5 yıl.

Şimdilik ortalık sessiz ama 2012’ye gelindiğinde ortalık bu nedenle de tekrar karışacak.

Erdoğan, “başkanlık sistemini” pat diye ortaya atmasından anlaşıldığı kadarıyla Birleşik Devletler’i örnek alıyor. Zaten anlattığı bazı ayrıntılar da sadece Amerika’da var.

Başkanlık sistemi her yerde aynı uygulanan, belli kuralları olan bir sistem değil. Bugün pek çok ülkede başkanlık sistemi var ama hepsi de farklı. Çünkü sonuçta kuralları ülkelerin kendi durumları belirliyor.

Gelelim Erdoğan’ın ABD’yi örnek alan başkanlık sistemi önerisine. Her şey bir yana ABD’deki başkanlık sistemi federal yapıya dayanır. ABD 50 eyalete bölünmüştür. Her eyaletin kendi içinde ayrı parlamentosu ve yönetimi vardır. Eyaletler kendi kanunlarını kendileri belirler, valilerini, savcılarını, polis müdürlerini kendileri seçer.

Eğer Amerika örnek alınacaksa Erdoğan’ın kafasında bir tür “federal yapı” var demektir. Türkiye’nin idari yapısı eyalet haline getirilebilir ki şimdi bakan olan eski Başbakanlık Müsteşarı “Türkiye’nin eyalet yapısına geçmesi gerekir” demişti ve hazırlıklar bile yapmıştı.

Federal devlete geçişle birlikte örneğin Güneydoğu’da Kürtler için özerk bir bölge oluşturulabilir. Türkiye’nin diğer yerleri de özelliklerine göre 6 ya da 7 ayrı eyalete bölünebilir.

Başkanlık tartışmalarını “federal devlete geçiş” açısından da değerlendirmek gerekecektir önümüzdeki günlerde. Tabii bunun faydası ve zararı konusu çok ayrı tartışma konusudur.

Bu arada “başkanlık sistemine” hemen karşı çıkmak da istemiyorum. Çünkü başkanlık sistemi ile yasama-yürütme ve yargı erklerinin birbirini denetlemesi daha güçlü olabiliyor. Ayrıca Kıbrıs’taki yarı başkanlık sistemi de sonuçta bizim eserimiz. Demek ki olabiliyor. Konunun enine boyuna üzerinde durulacaktır nasıl olsa.

Yorum

 

Anayasa değişiklik çalışmaları devam ederken, gündem değiştirme konusunda çok maharetli olan, Sayın Başbakanımız yıllar önce değişik siyasi parti liderlerinin de, gündeme getirdiği başkanlık sistemi tartışmalarını bir anda ülke gündemine atıverdi.

 

Muhalefet liderleri her zaman ki gibi olaya bodoslama dalı verdiler ve Erdoğan tek adam olmak istiyor, yargıyı, yürütmeyi ve yasamayı eline alarak Tayyip Erdoğan kanunlarıyla yönetilmeye başlayacağız diye feryat figan etmektedirler. Şimdi anlamadığımız konu Tayyip Erdoğan’dan ne kadar korkarlar ve anlamadığımız bu millet Sayın Erdoğan’ın babasının tapulu malı mı ki her seçimde oyları Sayın Erdoğan’a verecek ve onu baş tacı edecek. Bu siyasiler bu milleti hiçbir şey den anlamaz ahmak insanlar olarak mı görüyor, onlar hiçbir şey bilmez, iyiyi doğruyu seçemez mi diye düşünüyorlar.

Demokratik bir düzenden de bahsetseler, başkanlık sisteminden de bahsetseler ya da padişahlık sisteminden de söz etseler Allah’ın emir ve yasaklarını hüküm sürdüğü adil bir düzen kurulmadığı sürece hiçbir şey bu ülke insanının huzur ve mutluluğuna tam mana da hizmet etmeyecektir ve sadece benim yaptığım daha iyi mantığı sürüp gidecektir.

Selam ve dua ile…

 

Mesut Karaaytu






Sayı: 46 | Tarih: 25.04.2010
Can Ataklı
Başkanlık sistemi ile federal devlete geçiş
4948 Okunma
Mesut Karaaytu
Ebubekir Sifil
İslami Kristoloji
2212 Okunma
16 Yorum
Zafer Kafkas
Ahmet Hakan
Çarpıt babam çarpıt
1679 Okunma
9 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Ali Bulaç
Kerim devlet
1477 Okunma
2 Yorum
Ahmet Yasir Erol
Reşat Nuri Erol
Tarımda faiz, icra ve iflas
1417 Okunma
4 Yorum
Ilker Ardic
Nazlı Ilıcak
AK Parti yalnız kaldı
1352 Okunma
5 Yorum
Fatma Karuç
Oktay Ekşi
Sistemin Fazileti
1348 Okunma
2 Yorum
Vahap Alma
Mehmet Altan
Dışişleri soykırımına nasıl bakar?
1339 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Rahmi Turan
Bize uymayan bir sistem
1325 Okunma
Serdar Turan
Dücane Cündioğlu
Ahlaklı ama Edepsiz
1314 Okunma
Abdülkadir Altınhan
Ruşen Çakır
İki yumruk: Benzerlik ve farklılıklar
1312 Okunma
Tayibet Erzen
Mahir Kaynak
Başka bir Yöntem
1309 Okunma
Süleyman Karagülle
Zülfü Livaneli
Grass’ın İstanbul’u...
1286 Okunma
Ali Bülent Dilek
Mehmet Şevket Eygi
Başörtüsü Düşmanlarına On Bir Tokat
1284 Okunma
Emine Hocaoğlu
Toktamış Ateş
İlk Meclis'ten portreler
1273 Okunma
Osman Eskicioğlu
Mümtazer Türköne
Savaştan barış çıkartmak
1269 Okunma
1 Yorum
Arif Ersoy
Fehmi Koru
Batılı değerler: Çifte standart ve dinî ayrımcılık
1231 Okunma
Ahmet Kirtekin


© 2024 - Akevler