06.11.2009
…
EZHER Üniversitesi şeyhi (rektörü) sarıklı hoca İslâm'da peçe yoktur dediği için tenkitlere uğradı, münakaşalar çıktı.
Peçe halen birçok İslâm ülkesinde kullanılıyor. Arabistan'da mecburîdir. Birkaç yıl önce Suriye'ye gittiğimde Haleb sokaklarında peçeli hanımlar görmüştüm. İngiltere'de, Fransa'da, diğer Avrupa ülkelerinde de peçe takan Müslüman hanımlar vardır.
Sultan Abdülhamid zamanında İstanbul'da Müslüman hanımların peçe takması konusunda resmî emir çıkarılmıştı. Bu emir beş vakit namaz kılan, Şeriat taraflısı olan, üç tarikata mensup bulunan Halife-i Müslimînin iradesi idi.
Bendeniz ölçü olarak Osmanlı'nın İslâmî tatbikatını kabul ederim. Osmanlı'nın zıt kutbu olan Vehhabîler bile peçe taraftarıdır.
1970'lerde Almanya'da yaşadığım zaman, Alman Müslümanı dostlarımdan Muhammed Sıddık ve Muhammed Harris beyler evlenecek birer hanım bulmak için Malezya'ya gitmişlerdi. Bu iki mühtedi de Arabistan'da din tahsili yapmıştı, İslâmî kıyafetle gezerlerdi. Orada iki kızın aileleriyle görüşmüşler ve onları nikahlamak için bir şart koşmuşlardı: Kızlar tesettürlü idi ama peçeli değildiler, Alman gençler "Peçe takmayı kabul ederlerse onlarla evleniriz" demişlerdi...
Ezher şeyhinin İslâm'da peçe yoktur demesi esassız ve temelsiz bir laftır. İmamü'l-Müslimîn ve Emîrü'l-Müslimîn olan zat, ulema ve fukaha ile istişare ettikten sonra ülkede yaşayan muhadderat-ı İslâmiyenin peçe kullanması hususunda emir verebilir.
İnsanların temel hak ve hürriyetlerinden biri de kılık kıyafet, giyim kuşam, serpuş konusundadır. Bu hürriyet elbette tanzim edilebilir, lakin tamamen ortadan kaldırılamaz.
Bizdeki rejim açık, mini etekli, bikini mayolu, seksî kıyafetli kadınlara nasıl karışmıyorsa, dindar Müslüman hanım ve kızların çarşaflarına, tesettür kıyafetlerine ve hattâ peçelerine de karışmamalıdır.
Bizdeki Müslüman erkeklere ve Müslüman kadınlara kıyafet ve serpuş konusunda yapılan baskılar ve bu konudaki tabular evrensel insan haklarına, adalete, nasafete, eşitliğe, demokrasiye, hikmete aykırıdır.
Bir iki hafta önce gazeteler yazdı, ABD'de 800 kız öğrencisi olan bir lisede sağlık taraması yapılmış, kızların 150'si hamile çıkmış!.. Hamile olmayanlar da tedbir almışlarmış!.. Ben bir Müslüman olarak böyle bir medeniyeti kabul edemem. Edersem, İslam'ı inkar etmiş olurum.
Bazıları mini eteği çok normal ve tabiî kabul ediyorlar. Onlara derim ki: "Çarşaf ve peçeyi de o derecede normal ve tabiî karşılamak zorundasınız."
Çarşaf ve peçe öcü imiş, çok çirkinmiş... Zevkler tartışılmaz. Çarşaf ve peçe konusunda büyük edib Yakup Kadri'nin (Karaosmanoğlu) 1915'te yazdığı "Çarşafa ve Peçeye Dair" başlıklı nefis yazıyı okuyalım.
Yazının tamamı için tıklayınız.
Yorum:
M.Şevket Eygi’nin savunduğu peçe takmak Kuran-ı Kerimde farz değil tam tersine haramdır. Peçeyi takmayla ilgili hangi ayet vardır. Ayrıca peygamberimizin hangi eşi takmıştır? Bununla ilgili hiçbir delil yoktur.
يَاأَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا
Ey peygamber, hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, dış elbiselerinden (cilbablarından) üzerlerini sıkıca örtsünler! Bu, onların tanınmalarına, tanınıp da eziyet edilmemelerine en elverişli olandır. Bununla beraber Allah, çok bağışlayıcıdır, merhamet edicidir. (Ahzap 33/59)
Kuran-ı kerim’de peygamberin eşleri, kızları ve müminlerin kadınları için dış kıyafetlerinin olmasının gerektiğini söylerken onların incinmemeleri ve tanınmaları için diye söylüyor. Bu ayet peçe takmanın haram olduğunun delilidir. Haram olmasının hikmeti ise peçe takan ve çarşaf giyen kişinin erkek mi yoksa kadın mı olduğunun anlaşılamamasıdır. Erkekler de peçe takar ve kadınların içine karışır bunu bilemeyiz. Bu yüzden tanınacak şekilde kapanılmasının yanındayım.
Mehmet Şevket Eygi Sultan Abdülhamid zamanında çıkarılmış olan emiri kabul etmesine çok şaşırdım. Her zaman Kuranı ve sünnet örnek alan ve alınmasını söyleyen yazarımız bu kez neden Osmanlı zamanın da alınan kararı temel almıştır. Anlamadım. Ehl-isünneti olduğunu kasteden yazarımızın sünneti Hz.Muhammedin değil de Osmanlınınmış. (Ehl-i sünneti Muhammed değil de Eh-li sünneti Osmanlıymış)Peçenin İslami olmadığını söylüyor ve savunuyorum.
Şu an toplumda mini etekliye kimse karışmıyorsa tesettürlü olana da kimsenin karışmaması gerekir. Fakat giyim de bir alt ve üst sınırın konması gerekmektedir.
Yazarımızın ABD verdiği örneği biz de kabul etmiyor ve medeni olarak tabi ki görmüyoruz. Bana göre batmakta olan bir devletin çöküşünün bir göstergesidir. Bize örnek gösterilmemelidir.