İŞLETME SEMİNERLERİ; 39. SEMİNER
03 Ocak 2009
HELİBÜS KURULUŞ SÖZLEŞMESİ
Taraflar : I ERSOY KILIÇ ….. (adres)
II S.S.AKEVLER İSTANBUL TÜKETİM KOOPERATİFİ
Başkanı M. Lütfi Hocaoğlu
Genel Hizmet Sorumlusu : Süleyman Karagülle (25 Genel Hizmet)
Konu : İstanbul’da ilçeler arası Helikopter Taşımacılığı yapan
uluslararası bir şirketin kurulması.
Kuruluş :
Madde 1- S.S. Akevler İstanbul Tüketim Kooperatifi’nin Hizmet Ortağı olarak katıldığı ve Ersoy Kılıç’ın sorumluluğunda, İstanbul Helikopter Taşımacılığı ortaklıklarını kuran Adi Ortaklık kurulmuştur. Ortaklığın gayesi İstanbul’da ilçeler arası helikopter taşımacılığı yapan uluslararası bir şirketler birliğini kurmaktır. Ortaklığın adı HELİBÜS’tür.
Ortaklar :
Madde 2-HELİBÜS aşağıdaki beş şirketin birliği ile oluşacaktır.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Arsa Sahipleri ve Alanların Tesislerini yapan bir İstanbul Helikopter Alanları Kooperatifleri.
- İstanbul’da ilçeler arası taşımacılığı yapmak amacıyla helikopterleri temin eden, bakımını yapan, onların araçlardan doğan zararlarını tazmin sigortasını yükümlenen uluslar arası şirket. (Rusya, Almanya, Japonya veya ABD)
- İstanbul’da ilçeler arası helikopter taşımacılığı yapan helikopterlere akaryakıt ve diğer sıvı malzemeleri temin eden, bunları İstanbul’a taşıyan, İstanbul’da depolayan uluslar arası yakıt şirketi. (Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan veya İran)
- İstanbul’da helikopter taşımacılığı yapan araçları kullanan pilot, hostes, yönetici ve işçilerin ortak olduğu çalışanlar kooperatifi.
- PERSONEL ve DEMİRBAŞLARIN kayıtlarını tutan, ZİMMET ve ENVANTER muhasebesini yapan; İLMÎ, AHLÂKÎ, MESLEKÎ ve KORUMA eğitimlerini yaptırıp dayanışma içinde teminatlı sertifikalar veren; AMBAR, KASA, ARAŞTIRMA ve TAKİP hizmetlerini veren; BASIN YAYIN, HABERLEŞME ve ULAŞIM hizmetlerini gören; PLANLAMA, SAĞLIK, KORUNMA ve GÜVENLİK işlerini yapan; NOTER, KONTROL, SORUŞTURMA ve HAKEMLİK hizmetleri ile şirketlerin NİZASIZ ÇALIŞMALARINI VE KOORDİNASYONUNU (BAŞKAN) sağlayan GENEL HİZMET KOOPERATİFİ. (Kurulurken bunu Akevler yapacak, sonra ortaklara kurdurarak bu hizmeti kendilerine devredecektir.)
Kurucunun Yükümlülüğü :
Madde 3-
- Kurucu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde, ilçe belediyelerinde gerekli anlaşmaları yapmak üzere bir kurucu ortak bulur. Bu kurucu ortak ilçelerde bir kurucu ortak bulur. Bunlar aynı zamanda arazi ortakları ile anlaşır ve ilçelerde alanların yapılanması için gerekli sermayeyi ora halkından ortak bularak temin eder. Hangi ilçeden hava alanı faaliyete geçerse servis orada verilmeye başlar.
- Kurucu Rusya’da, Almanya’da, Japonya ve ABD’de birer kurucu ortak bularak helikopter ortağı olacak şirketleri ararlar. Kim önce şartlarımızı kabul ederse onunla anlaşma yapılır.
- İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan ülkelerinde birer yakıt ortağı bulacak kurucuları bulur. Hangi ülke teklifimizi önce kabul ederse o ülke ile anlaşma yapılmış olur.
- İstanbul’da oturup pilotluk ve diğer hizmetleri yapacak kimseleri ortak etmek üzğere faaliyette bulunacak biri sivil, diğeri emekli asker pilot kurcu ortakları bulmak.
Genel Hizmet Sorumlusunun Yükümlülüğü :
Madde 4- Genel Hizmet Sorumlusu;
- İşletmenin oluşması için gerekli olan her türlü sözleşmeleri yapar. Kooperatif başkanının onayı ile yürürlüğe girer. Bu sözleşmenin hükümlerine hakemler nezdinde itiraz edilebilir.
- Ortaklar arasında çıkan ihtilafları başlangıçta geçici olarak çözmek. Mağdur olanlar hakemlere başvurarak mağduriyetlerini giderirler.
- Genel Hizmetleri yapacak kadroyu oluşturmak. Genel Hizmetlerin yapılmasından sorumlu olmak.
- Kurucunun tüm faaliyetlerine danışman ve yardımcı olmak. Kooperatif adına kefil olmak.
Kuruculuk Payları :
Madde 5- Kuruluşta çalışanlar veya harcama yapanlar katkılarını yazarak kooperatif muhasibine verirler. Genel Hizmet Sorumlusu, Kurucuya, bu hususta harcayabileceği nakit ile emek miktarını verir. Kullanıldıktan sonra yenisini verir. Kurucu ortak bu yetki tahsisatını diğer kuruculara verir. Onlar da çalışacaklara verirler. Emek sahiplerinin saatlik derecesini Genel Hizmet Sorumlusu onaylar. Anlaşmaları kurucular yaparlar. Nakit girdiler ise altın gram üzerinden hesaplanır.
Kuruluş gerçekleşmezse gerek emek, gerekse para ile katılanlar hiçbir şey almazlar. Kuruluş gerçekleştikten sonra katkılar 2 veya 4 misli daha değerlendirilerek şirkete ortak edilmiş olurlar. Bu değerlendirmede katılma miktarı hesaplandığı gibi katılma zamanı da hesaba katılır.
Helikopter İşletmesinin Geliri :
Madde 6- Helikopter işletmesinin tek geliri olacaktır, o da biletlerden alınan bedeldir. Tüm girdiler sadece biletten pay alacaklardır. Kimseye sabit ücret verilmeyecektir. Bilet bedelini tesbit edecek ise taşımacılığı yapan işletmeci personeldir. Yakıt ortaklığı ile de anlaşmış olması gerekir. Diğer ortaklar sadece kendilerine düşen payları alacaklardır.
Başlangıçta biletten gelen miktar aşağıdaki şekilde bölüşülecektir:
- Bilet gelirlerinin beşte biri havaalanlarının kira giderleri olacaktır.
- Bilet gelirlerinin beşte biri helikopter ortaklığının olacaktır.
- Bilet gelirlerinin beşte biri yakıt temin eden ortakların olacaktır.
- Bilet gelirlerinin beşte biri personel giderleri olacaktır.
- Bilet gelirlerinin beşte biri genel hizmet giderlerinin olacaktır.
Kurulduktan sonra bu oran anlaşma veya hakemler kararı ile değişebilir.
Kamu Görevleri :
Madde 7- Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına göre Kooperatifler yarı kamu kuruluşlarıdır. Bu sebeple burada çalışanlar devlet görevlisi gibi sorumludurlar. Kendilerinin hizmet verdiği konular olmak ve yetkilileri haberdar etmek suretiyle kooperatiflere malları ve emekleri ile her zaman ortak olabilirler. Kendilerinin teknik bilgilerinden yararlanmak ve onlara meşru ek gelir temin ederek herhangi meşru olmayan yollara zorlanmamalarını sağlamak amacıyla kooperatiflerde onların istihdamı tercih edilir.
Hakemler :
Madde 8- Akevler İstanbul Konut Yapı Kooperatifi ile Akevler İstanbul Tüketim Kooperatifi’nin kurucuları ve yönetim kurulu üyeleri ile HELİBÜS kurucularından her biri (en çok yirmi kurucu) hakemlik yapabildikleri gibi, bunların atayacağı birer kişi de hakemlik yapabilir. Hakemlerden birini bir taraf, diğerini diğer taraf seçer. Baş hakemi hakemler seçer. Hakem kararları Yargıtay’da temyiz edilebilir. Kesinleşen hakem kararlarını kabul etmeyenler ortaklıktan hakem kararıyla çıkarılırlar. Mahkemelerde kooperatifin avukatları savunurlar.