Zina - Mut`a-Nikah
Nisa süresi dört ana tema üzerine oturtulur.
1. Nikah akdi - Nikah
2. Ticaret akdi - Akit
3. Siyaset akdi - Biat
4. Dini akit - Ahit
Tam ehliyet – eksik ehliyet
Öncelikle nas ikiye ayrılır: birinci kısma rical, ikinci kısma nisa denir. Rical, hayat planında “tam ehliyete” malikiyeti, nisa ise her hangi bir sebeple “tam olmayan ehliyete” malikiyeti ifade eder. Yani genel planda kadın, rical kısmına girerek tam ehliyete malik iken, bir takım kadınlar bir takım sebeplerle tam olmayan ehliyete sahip olur. Benzer şekilde erkek olup da bir takım sebeplerden dolayı tam olmayan ehliyete sahip olan ve nisa kısmına girenler de vardır. Yetimler, sefihler, miskinler, ma-meleket (eyman sahipleri) bu kısımdandır.
İnsan ya tam sorumluluk sahibidir ve ehliyeti tamdır, ya da bazı konularda sorumluluk ortadan kalktığından ehliyeti kısıtlıdır. Geçiş fıkhı insanı kısıtlı olan hallerde sorumsuz ve yetkisiz tutar ve bu kısıtlı ehliyetten insanları topluluk olarak tam ehliyet sahibi, etkin, yetkili ve sorumlu hale getirmenin fıkhıdır. Zina, faiz, şirk ve şüphe bugünün getirdiği sorunlardır. Geçiş fıkhı bu sorunları ve buna benzer kıyasi sorunları topluluk içinde kırılma ve çatışma yaratmadan ara geçiş formulleri ile hedeflenen yetkin topluluğa geçirmenin fıkhıdır.
Aslolan islam nikahıdır. Hukukun denetimi dışında bir çatışma alanı yaratan zina sorununa karşı muta nikahını bir ara geçiş uygulaması olarak getirerek önce zinaya olan ihtiyacı meşru zemine çekerek zinanın kaynaklarını kurutmayı ve zinaya olan talebi sıfırlamayı hedefler, daha sonra zina ortadan kalkacak ve muta yine bir müddet devam edecek ama belli bir sosyal proses sonrası insanlar mutaya olan talepleri doğal olarak ortadan kalktıkça islam nikahına geçiş yapacaklardır. O topluluk içinde geçiş prosesi başarı ile tamamlanmış olacak bu süreç diğer bucaklara emsal teşkil edecek ve dalga dalga benzer süreçler takip edilecektir. Muta nikahı kaynağını topyekün bir sosyal çöküşten alırken, cariye hukuku kaynağını savaşlardan almaktadır. Temeli kısıtlı ehliyet bazında birdir, ehliyette kısıtlılığın derece farklılığıdır.
Zinaya karşı mut’a
Nisa süresi ilk olarak sosyal problemlerin esaslarından en önemlisi olan fuhşu zikrederek buna karşı nikahı öne sürer. Nikah her hangi bir sebepten dolayı işlerliğini bazı sosyal katmanlar için yitirdiğinden dolayı “ara geçiş modeli” olarak mut’a nikahını öne çıkarır. Bu geçiş sistemi içinde muta ile önce zina ve fuhşa olan ihtiyacı sıfırlamayı ara katalizör olarak sunar, topyekün bir normalleşme durumu halinde ise mut’a nikahına olan ihtiyaç da ortadan kalkarsa islam nikahına dönüştürerek sistemi en mükemmel hale getirebilmeyi hedefler.
Sistematik
Rical topluluk olarak kavvamdır.
Nisa topluluk olarak süfehadır.
Süfehadan yetama, ricalin kavvam velayeti ile mülkiyetini kıyam ettirir.
Süfehadan ulu-l-kurba, ricalin kavvam muhsanatı ile ücret karşılığı temettü ettirir. Emeğini temettü ettirenler ve cinsiyetini temettü ettirenler vardır.
Süfehadan ulu-l-erham, ricalin kavvam veraseti ile mihir karşılığı nikahlanır.
Süfehadan mesakin, ricalin kavvam maişeti ile hesap yoluyla işhad eder.
Rical ile Nisa arasında dört frekans vardır: Şehadet, Nikah, Mülkiyet, Mut’a
Şehadet muhasebe ile, nikah mihir ile, mut’a ücret ile, mülkiyet kıyam ile regüle edilir.
Nikah şehadete istişhad ile, mut’aya istimta’ ile bağlanır
Mülkiyet şehadete vasiyet ile, mut’aya mameleket ile bağlanır.
Geçiş Fıhkı Modeli
Medeni Düzen kristali