Sorunlar ve Çözümler
1200 Okunma, 1 Yorum
Reşat Nuri Erol - Milli Gazete
Zübeyir Erol

10.07.2009

Hani, geçen günkü 'Sermayenin planı ve yapılması gerekenler' yazımda (07.07.2009), meseleyi 'adalet' yani 'yargı' noktasına getirip 6 maddeden oluşan çözüm önerilerimi yazmıştım ya; bugün bu konuya biraz daha yoğunlaşalım ve detaylandıralım.

Neden?

Çünkü 'Adalet' mülkün yani yönetimin esasıdır, temelidir.

'Adalet' yoksa, gerisi de yoktur; ne huzur, ne saadet, ne refah ne de başkaca bir şey.

O yazıda, 'O halde adil, bağımsız, tarafsız, etkin ve saygın yargıyı nasıl gerçekleştirebiliriz?' diye sormuş, sonra çare ve çözümleri tek tek sıralamıştım.

Elbette, ondan sonraki iki yazıda, çağımızdaki 'Ana sorun' olan 'işsizlik sorununu nasıl çözdüğümüzü' anlatırken yazdıklarımın, bu çerçevede ilgililerce dikkate ve nazar-ı itibara alınmasını bir kere daha hatırlattıktan sonra, 'Adalet meselesine' geçmeliyiz...

***

Adalet reformu kapsamında yapılması gerekenleri özetleyelim:

Dokunulmazlıklar kaldırılmalı... İllerde yüksek il mahkemeleri kurulmalı.. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda küçük değişiklikler yapılmalı... Avukatlık müessesesi hakemlik müessesesine dönüştürülmeli... Savcılık mesleği kaldırılmalı, kamu avukatlığı ya da kamu hakemliği müessesesine dönüştürülmeli... Ceza hukukunda bilirkişi raporları esas olacak şekilde değişiklik yapılmalı...

İşte bu reformlar gerçekleştikten sonra "Tarafsız, bağımsız, etkin ve saygın yargı" oluşacak ve ülkede "gerçek adalet" tesis edilmiş olacaktır.

Yani bu adalet reformlarının gerçekleştirildiği düzende terör olmayacaktır. Bu düzende insanlar isteyerek devletlerine tâbi olacaklardır. Bu düzende suçlular korkacak, suçsuzlar güven içinde olacaklardır. Sokakta yürüyen adam şunu bilecek; ben herhangi bir suç işlersem, bu suç yanımda kalmaz, ben yakalanmayıp da yaptığım hırsızlık veya haksızlık bana kâr kalmaz. Polis derhal yakalar, yakama yapışır, adliyeye teslim eder. Yargı da o gün cezamı verdirir. Ama ben suçsuzsam, hiç kimse bana dokunamaz. Polis de dokunamaz. Ama bu düzen suçluyu da ânında yakalayıp hiç gecikmeden cezalandıran bir düzendir.

***

Bütün bunların gerçekleşmesi için:

- Yargı tarafsız, bağımsız, etkin ve saygın olacaktır. Hakimlik ve avukatlık sistemi değil, "Hakemlik sistemi" bunu sağlıyor.

- Soruşturma sorumlu olacaktır. Yani soruşturma sonunda varılan hususlar yanlış çıkarsa, soruşturmacılar dayanışması mağdurun zararını tazmin edecektir.

- Bilirkişilik de hakemliğe benzer. Taraflar birer bilirkişi seçerler ve baş bilirkişiyi de hakemler seçerler.

- Savcılık yok olacak, kamu hakemi savcı olacak ve her zaman değişebilecektir. Bu da diğer hakemlerden farklı olmayacaktır.

Güçlü adalet ve devlet yapısı işte bu şekilde kurulacaktır.

"Adil Düzen" ile "Adil Ekonomik Düzen" ülkeye ve dünyaya yayılacaktır.

Devletler ulusal olacak ama iki gruba ayrılacaklar;

- "ADİL" devletler...

- "ZALİM" devletler...

Zalim devletler kuvveti üstün tutacaklar.

Adil devletler ise Hakkı üstün tutacaklardır.

İnsanlık adına mücadele ve yarış işte bunlar arasında olacaktır.

"Hayır"da yarış olacaktır, "Şer"de yarış değil; "hayır"da yarış...

 

 

Yorum:

 

Bu yazı da dahil olmak üzere yazarın son bir haftadır yazdığı yazıları okuduğum zaman dikkatimi çeken nokta şu oldu:

 

Şuanda içinde yaşadığımız sistemin sorunlarının teşhisi itiraza yer bırakmayacak derecede yerindedir. Yine aynı şekilde bu sorunların giderilmesi için “ne” yapılması gerektiği noktasındaki önerilere daha iyi çözümler getiren bir teklif görmüş değilim. Fakat bundan sonraki aşamada bu önerilerin “nasıl” gerçekleşeceği, şuan yaşadığımız sistemden Adil Düzen’e nasıl geçileceği sorusu akla geliyor. Yani ortada plan var fakat proje yok gibi görünüyor. Bunun sonucu olarak yapılan önerilerle içerisinde bulunduğumuz sistem arasındaki bu uçurum getirilen çözümleri ütopik, teoriden ibaret ve uygulanamaz gibi gösteriyor. Böylece bir tarafta zulüm düzeni olarak tabir edilen ve herkesin sonunda çökeceğini söyleyebildiği batının kuvvet düzeni, diğer tarafta Kuran’dan istidlal edilmiş ve tebliğ edildiği zaman insanı ikna eden ama hayata geçirmek için bir türlü harekete geçemediğimiz İslam’ın hak düzeni ve bu ikisi arasında arâfta kalmış, ne tam olarak o tarafta ne de bir türlü bu tarafa gelemeyen şaşkın haldeki müslümanlar…

 

Aslında insanoğluna hiçte yabancı olmayan bu manzara tarihte defalarca ve birçok kavmin yaşadığı, tekrarlanan bir durum. Ömrünü doldurmuş ve çökmek üzere olan kuvvet medeniyetlerinin son döneminde, yerine Allah’ın vaat ettiği hak düzenin doğmakta olduğu ilk dönemde yaşanan, Kuran’da defalarca kıssaları anlatılan manzara. İşte müslümanların büyük imtihanı da sanıyorum bu noktada başlıyor. Şuanda içinde olduğumuz kuvvet düzeninden, Allah’ın emrettiği hak düzene geçerken yaşanan zorlu süreci yaşıyor gibiyiz. Bu durumda adeta ilk iman edenler gibi Allah’ın gösterdiği yolda çalışmaya başlayıp daha sonra sonucu istemek gerekiyor. Yani “nasıl” yapacağımızı yola çıktıktan sonra öğreneceğiz, projemizi de o zaman çizeceğiz. Zaten eğer aksi bir durum olsaydı yeni bir şey getiriliyor olmazdı ve tarihte İslam’ın yayıldıktan sonraki dönemde olduğu gibi buna iman etmek o kadar da zor olmazdı. Sanıyorum ki ilklerden olmak bu yüzden bu kadar zor.  

 

Kuran’ı yeniden bize nazil oluyormuş gibi kendimizi muhatap kabul edip anlamaya çalıştıkça ve bu doğrultuda kendimizi düzeltmeye başladıkça, sorunların da tıpkı Kuran’ın peygamberimize nazil oluşu gibi problemle karşılaştıkça çözüldüğü görülecektir.

 

 

 

 

 

 

 

Zübeyir Erol


YorumcuYorum
Lütfi Hocaoğlu
17.07.2009
06:31

Yorumcu yazar takip ettiği yazara yetişmiş.

Aynen katılıyorum, Kuran bize şu anda nazil olmuş gibi davranmazsak Kuran’ı tarihin tozlu sayfaları içine hapsetmiş oluruz.

Maalesef bu Kuran’ı tarih kitabı yapma süreci gayet yaygın bir durum.

Allah bizi dalalete düşürmesin.





Sayı: 5 | Tarih: 12.07.2009
Yılmaz Özdil
Jetskici ulema...
2475 Okunma
28 Yorum
Leyla Okta
Nazlı Ilıcak
One minute Hu Jintao!
2246 Okunma
4 Yorum
Fatma Karuç
Hayrettin Karaman
Hz. Ali döneminde muhalefet
1814 Okunma
Hilmi Altın
Ahmet Hakan
Eğer bir başı açığa gönül verse idim
1366 Okunma
2 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Ahmet Turan Alkan
Işıkçı!
1366 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mehmet Altan
Irk ırkçısı, din ırkçısı, mezhep ırkçısı
1323 Okunma
2 Yorum
Mehmet Hikmetumut
Mahir Kaynak
Uzaktan Bakınca
1314 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle
Bekir Berat Özipek
Urumçi’den Sofya’ya milliyetçilik böyledir
1273 Okunma
2 Yorum
Bünyamin Demir
Ruşen Çakır
TSK bu savaşı kazanamaz
1251 Okunma
8 Yorum
Tayibet Erzen
Cengiz Çandar
“Bilinmeyen İç Asya” - “Anlaşılmayan Küçük Asya”
1242 Okunma
Ekrem Fildişi
Ertuğrul Özkök
Kavgayı bitirmek için plan
1225 Okunma
1 Yorum
Süleyman Akdemir
Toktamış Ateş
Yargının 'cinsi'
1210 Okunma
1 Yorum
Osman Eskicioğlu
Bekir Coşkun
Külaha bir ilmik...
1204 Okunma
3 Yorum
Ersoy Kılıç
Reşat Nuri Erol
Sorunlar ve Çözümler
1200 Okunma
1 Yorum
Zübeyir Erol
Fehmi Koru
Halkı unutan "ördek"
1163 Okunma
Ahmet Kirtekin
Hakan Albayrak
Iraklı Kürtlerle Birlik
1117 Okunma
2 Yorum
Veysel İpekçi


© 2024 - Akevler