Hukuk devletinin düğümü
1188 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Niyazi - Zaman
Abdurrahman Erol

07.12.2009

Meslek liseli öğrencilerin, uğradıkları mağduriyet sebebiyle başvurdukları Danıştay, talebi reddederken şu gerekçeyi belirtmişti: "Yükseköğrenimi düzenleme konusunda tek yetkili merci YÖK'tür; onun aldığı karar geçerlidir." Şimdi ise tam aksine karar veriyor. Bu yetmiyormuş gibi, Danıştay'ın sayın başkanı ideolojik karar aldıkları iddiasının onları rencide edeceğini söylüyor. Bu kararın sebebini dağdaki çoban bildiği halde Danıştay'ın sayın başkanı milletin gözünün içine baka baka aksini iddia ediyor. Ne ilginç bir duygu halidir? Yüksek bir makamda bulunanlar, kalabalıklar ne der diye nasıl düşünmezler?

Danıştay'a dava açan İstanbul Baro Başkanı da eşitlik kavramının anlamsız olduğunu ve adaletin ancak eşitler arasında sağlanabileceğini söylemişti. Böyle bir dava açmaya İstanbul Barosu'nun hakkı olup olmadığını elbette Danıştay'ın ilgili dairesi bilmektedir. Mutlak butlanla malul bir dava ile ortalık karıştırılıyorsa, bu da ayrı bir derttir. Haksızlıkları dile getirmesi gereken muhalefet lideri de; "Avrupa'da bu böyle" diyerek Danıştay'ın kararına destek verdi. Karar "ideolojiktir" iddiasında bulunanlara, "Olayın tamamı ideolojiktir" cevabıyla kendi paradoksunu ilan etti. Yani; "YÖK'ün kararı ideolojikti, Danıştay'ın kararı da öyle" demek istedi.

Aydın geçinenlerimizin kafalarındaki Avrupa ile gerçek Avrupa'nın hiçbir alakası yoktur. Güzel olarak neyi hayal ederlerse, onun Avrupa'da bulunduğunu zannederler. Öğretmenlerimiz bize; "İsviçre'de hırsızlık bilinmez, dağlarda açık bakkal dükkânları var, fiyatlar etiketlerde yazılı, avcılar alır, parasını bırakırlar." derlerdi. Avrupa'ya gidince bunların hayal ürünü olduğunu gördüğümüz gibi, büyük mağazaların özel güvenlik birimlerinin bulunduğunu öğrendik.

Almanya'da ilkokulun dördüncü sınıfında yeteneklerini tespit için öğrenciler ciddi bir sınava tabi tutulurlar; çocukların gideceği ortaöğretimdeki bölümler belirlenirken aileleri de ikna edilir. Fakat üniversiteye girişleri açık tutulur; bu onlar için devamlı bir motivasyon kaynağı olur. Ama meslek bölümlerine gidenler genellikle dar gelirli ailelerin çocukları oldukları için kısa yoldan hayata atılmak imkânına sahip bulunurlar. Üniversiteye girerken hepsi aynı objektif kurallara tabidir. Bizde yapılan da budur.

Hükümet, devletin herhangi bir kurumu partizanlık güdebilir, ideolojik davranabilir; zaten bu durumlar için Anayasa Mahkemesi, Danıştay gibi yargı organları var. Bu yargı organlarının görevi rejimi korumak, kollamaktan ziyade eşitliği sağlamak, hakkı tevzi etmektir. Eşitlik sağlanır, hak sahibine verilirse, rejim de kendiliğinden korunmuş olur. Rejimlere dikkat eden, özlerinde eşitliği sağlayacağının, hakkı dürüstçe dağıtacağının, sosyal adaleti gerçekleştireceğinin iddiasını taşıdığını görür. Hukuk devleti anlayışının hakim olduğu rejimlerde yargı bu esasları gerçekleştirmek için görevlendirilmiştir. Ancak ideolojik rejimlerde yargı rejimin bekçiliğini de üstlenir. Fakat ideolojik bir zihniyetle adalet tevzi edilemeyeceğinden böyle rejimler kendi elleriyle mezarlarını kazarlar.

YÖK'ün itiraz dilekçesindeki "Kanunlar arasında zoraki bağ kurulmuştur" iddiası hukuk devletinin en büyük zaafıdır. Hukuku şirazesinden çıkaran bu durumu anlatmak için Eski Yunan'da şöyle veciz bir söz vardır: "En beğendiğin cümleyi söyle; seni idama mahkum edeyim." Bunun için yargıç ve savcılarda hukuk nosyonunun oluşması ve vicdanın teşekkülü aranmıştır. Hukuk devletinin düğümü kanun insanlarında bu özelliklerin bulunmasında gizlidir. Bunlardan yoksun olan uygulayıcılar ülkelerini cehenneme çevirirler.

Savcı ve yargıçların en önemli görevleri de adalet kurumlarına güven ve saygıyı sağlamaktır. Birkaç yıl önce "Yükseköğrenimi düzenleme konusunda tek yetkili merci YÖK'tür; onun aldığı karar geçerlidir" diyen merci bugün tam aksine karar veriyorsa, o kuruma vatandaştan güven beklemek abesle iştigaldir. Bunun tek sorumluları da o kurumlarda görev yapan yargıç ve savcılardır.

 

 

Abdurrahman Erol






Sayı: 26 | Tarih: 6.12.2009
Toktamış Ateş
Hukukilik ve yasallık
7430 Okunma
Osman Eskicioğlu
Ahmet Hakan
Bu şiir İsviçre'ye gitsin
1590 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Can Ataklı
Irkçılık iki tarafı keskin bıçaktır
1499 Okunma
Mesut Karaaytu
Mehmet Şevket Eygi
Minare ve Ezan
1468 Okunma
Emine Hocaoğlu
Yılmaz Özdil
Bak sen şu İsviçreliye...
1459 Okunma
Leyla Okta
Mehmet Altan
Borsa neden yükseliyor?
1377 Okunma
2 Yorum
Mehmet Hikmetumut
Reşat Nuri Erol
Değişen dünya düzeni ve Türkiye
1367 Okunma
Ilker Ardic
Ebubekir Sifil
Minare Krizi
1353 Okunma
Zafer Kafkas
Fikret Bila
Gül'den sanatçılara vefa
1296 Okunma
Harun Özdemir
Oktay Ekşi
Tarzan'ın işi zor
1296 Okunma
8 Yorum
Vahap Alma
Zülfü Livaneli
Aşk olmasa
1283 Okunma
2 Yorum
Ali Bülent Dilek
Ali Bayramoğlu
Paşalar ve Milat
1270 Okunma
Özgül Ertuğrul
Ruşen Çakır
Obama’nın Afganistan hayalleri ve biz
1268 Okunma
Tayibet Erzen
Nazlı Ilıcak
Muhalefetin şüpheciliği
1249 Okunma
Fatma Karuç
Mahir Kaynak
Tersi doğru
1246 Okunma
Süleyman Karagülle
Hayrettin Karaman
Minarenin Kılıfı
1225 Okunma
Hilmi Altın
Mehmet Niyazi
Hukuk devletinin düğümü
1188 Okunma
Abdurrahman Erol


© 2024 - Akevler