Aşk olmasa
1217 Okunma, 2 Yorum
Zülfü Livaneli - Vatan
Ali Bülent Dilek

Aşk olmasa

04.12.2009

Ankara yazlarının güneşli ve tembel öğle sonlarından biri.

Saate bakıyorum: 3.Jean Paul Sartre’ın o sıralarda kahverengi kapaklı Bulantı romanını okuyorum. Kitabın bir yerinde şöyle bir cümle geçiyor: “Öğleden sonra 3, bir şey yapmak için ya çok geçtir ya da çok erken!”

İleriki yıllarda bu kuralın, dünyanın birçok ülkesi için geçerli olduğunu görüp hayretten hayrete düşeceğim.

Ama o gün, akıp giden zamanın anlamsızlığını bozmak için 33 devirli kara bir plağı çekip, Dual pikaba yerleştiriyorum.

O zamanlar Dual pikap sahibi olmak, bugün müzik mikserlerinin Rolls Royce’u olan Solid State Logic’e ulaşmak gibi bir şey.

Dual’in zayıf, kırılgan kolunu kaldırıp, tozları üflüyorum ve kristal iğneyi binbir itinayla, siyah PVC’nin ses çizgilerinin başlamamış olduğu parlak bölüme bırakıyorum.

Dual hoparlör cızırdamaya başlıyor.

Bugünün dijital ses ortamına hiç benzemeyen, dip sesler dolduruyor odamı.

Daha sonra da yaşlı, yorgun ama bir o kadar da bilge bir ses; “Yedi yaşına kadar ben de herkes gibi güldüm, seğirttim, oynadım” diyor. “Yedi yaşında çiçekten iki gözlerimi kaybettim.”

Konuşma bitince sazının tellerine dokunuyor ve inim inim inleyen bir sesle söylemeye başlıyor “Murat yalan, ölüm gerçek / Dostlar beni hatırlasın.”

Sazı bir başka çalıyor.

Saz Veysel’in elinde dile geliyor ve “İçim oyuk / Derdim büyük!” diyerek neden inlediğini anlatmaya çalışıyor.

Büyük bir zevkle Veysel dinlemeye başlıyorum.

Ankara Maarif Koleji’ne geldiği günü hatırlıyorum.

Yanında Küçük Veysel diye tanıttığı bir âşık daha var. İkisi beraber çalıyorlar ve nedense benim duygu dünyamda büyük yer tutan bu olaya öğrenci arkadaşlarım aldırmıyor.

Oysa koca Veysel bir efsane benim için.

Onun gibi saz çalmaya uğraşan çocuk, o gün büyük Veysel’le tanışmanın heyecanını yaşıyor.

33 devirli plakta ezgiler birbirini kovalıyor.

Anadolu bilgesi Veysel, “Muhabbet, bir ekin ekip yeşertmek” diyor.

“Sen bir ceylan olsan ben de bir avcı” dedikten sonra avına kıyamıyor ve avcının zalim tüfeği yerine sazını koyarak ekliyor: “Avlasam çöllerde saz ile seni / Bulunmaz dermanı yoktur ilacı / Vursam yaralasam söz ile seni.”

Yüreğimin kökünde, Veysel’in ve Anadolu’nun büyüklüğünü hissediyorum.

YORUM:YOK.

(Ak parti temel:belge 1) müslüman 1 delikten 2.defa ısırılmaz.

Bismillahirrahmanirrahim

AZİZGÖNÜLDAŞIM MUHTEREM KARDEŞİM

Bilindiği gibi inananlar I950'ye kadar her türlü siyasi hak ve tercihlerden mahrum, tam bir esaret içerisinde siyasi hayatlarını idame ettirmişlerdir. 1950'de kötülerin ehvenini seçerek bir bakıma manda sistemi ile idareye kavuşmuş 1969 seçimlerine kadar, kah Adalet Partisi (A.P.)'nin. kah Millet Partisi (MP)'nin kah Yeni Türkiye Partisi (YTP)nin mandası altında siyasi tercihlerini kullanmışlardır.

Bu kadro ilk defa 1969 da Necmeddin Erbakan'ın önderliğinde bağımsız  milletvekilleri hareketiyle si­yasi bağımsızlığını ilan etmiştir. 1970'de kurulan Milli Nizam Partisi (MNP), mandacı ve işgalcilerin işbir­liği ile kapatılmasına rağmen bu şuurlu şahlanış 1,5 yıl içerisinde 600 ilçede bu defa MSP olarak teşki­latını kurup 1973'te girdiği ilk seçimde 1 Milyon 276 bin oy alarak 48 Milletvekili ile parlamentoya gir­miştir.

İnananların bu başarısı ne var ki 1975 Ara Seçimlerinde ve 1977 Genel Seçimlerinde maalesef gerilemiş bu gerileyiş 1979 Ara Seçimlerinde de devam edip nihayet 1987 Genel Seçimlerinde takriben 1973'teki neticenin yarışına yaklaşan bir oran kadar düşmüştür.

Allah Resulü mübarek hadislerinde " BİR SAATLİK TEFEKKÜR BİR YİLLİK NAFİLE İBADETTEN HAYIRLIDIR" buyurmaktadır.Necmeddin Erbakan'ın da çok kullandığı bir söz vardır: AKIL İŞİN SO­NUNU DÜŞÜNMEKTİR" der. İşte bu Hadis-i Şerifin ve kelam-ı kibarın ışığı altında Türkiye'de inanan­lar için bize göre en şuurlu ve isabetli bir metod olan siyasi mücadelenin bir tahlili ve değerlendirmesinin zaruretine inanarak bu mektubu kaleme aldık.

Bu tahlil ve değerlendirmeyi yaparken:

A ) - SİYASİ AKSİYONUMUZUN İSTATİSTİKİ GELİŞMELERİ

B) - HAREKETİMİZİN STRATEJİSİ

C) - KURULMUŞ OLAN MÜESSESELERİN GENEL BİR TAHLİLİ

D) - HAREKETİMİZİN SEVK VE İDARESİ

Konularını kapsayan görüş ve istişare neticelerini birkaç mektupla aktaracağız inşaallah.

Türkiye'de çeşitli mihrakların verdikleri raporlarda "İNANANLAR POTANSİYEL BİR TEHLİKE. FA­KAT ORGANİZE BİR TEHLİKE DEĞİLDİR" şeklindeki tespitleri bizi acı acı düşündüren gerçeklerdir. Müslüman yukarıdaki satırlarda neler anlatılmak islendiğini kavrayacak ferasettedir.

İşte'bu scbebledir ki Türkiye'deki Hak-Batıl Mücadelesinin siyasi alandaki 18 yıllık geçmişini ve geldiği noktayı tespit edip bu tespitlerden istifade edilerek geleceğe daha sıhhatli bir şekilde bakılabilcceği kana­atini taşıyoruz

Milli Nizam Partisi Hareketi Allah'ın "Hakkı tutma,iyiyi sağlama ve kötüyü men etme" yolunda bulun­mak , aziz milletimizin asırlardan beri özleyip beklediği kendi ruhunun derinliklerinden gelen mana ve madde sahasında yeniden doğuşuna milletimizin fıtratında mevcut ahlak ve fazileti kuvveden fiile çıkar­mak ve bu sayede cemiyetimize nizam huzur, içtimai adalet, saadet ve selamet getirmek gayesiyle, besme­lenin 19 harfinden ilham alınarak 19 inanan insan tarafından kurulmuştur. Böyle mukaddes maksatlarla kurulan MNP nin , demokratik hak ve hürriyetlerin hukukun üstünlüğü prensipleriyle tatbik edildiği iddia edilen bir ülkede, yine anayasanın tanıdığı düşünce ve inanç hürriyetleri adeta göz ardı edilerek. İzmir Gençlik Teşkilatlarının bastırdığı İSLAM VE İLİM kitabı sebep gösterilerek kapatılmıştır. Türk demokra­sisi böylece ilmi bir eser bastıran partinin kapatılarak cezalandırılmasına da şahit olmuştur.

Milli Selamet Partisi Hareketi : 1972 yılında Süleyman Arif Emre başkanlığında kurulan Parti, yine Sü­leyman Arif Emre'nin başkanlığında girdiği 5 Haziran 1973 Seçimleri’nde 10 MİLYON 700 BİN seçmen­den I MİLYON 265 BİN 771 oy alarak Türkiye'nin büyük partileri arasına girmeyi başarmıştır. Seçim­den hemen sonra Genel İdare Kurulu Genel Başkanlığa Necmeddin Erbakan'ı getirmiştir.

67 Vilayetin 38'inde 48 MİLLETVEKİLİ çıkaran MSP'nin %11.8'lik oy oranını seçimden 6 ay sonra girdiği 9 Aralık 1973 Mahalli Seçimlerinde 619.878 oy alarak. 6 ay önceki seçime göre 645.893 gibi önemlı bir ov kaybına uğramıştır.

Sh:1/1 DEVAMI HAFTAYA

Mustafa KARAHASANOĞLU      22.07.1988

 

 

 

Ali Bülent Dilek


YorumcuYorum
Metin
10.12.2009
15:20

bahcelerde maydonoz bu nasıl turp ben annemi özledim yaşasın cumhuriyet bayramı öyle alakasız yazıya böyle bir yorum

Ali Bülent Dilek
12.12.2009
13:46

metin kardeş,

bende ümmi bir adil düzen aşığı(aşığ-ı üveys-i akevler) olarak türkiye ve dünyaya 5.islam,2.kur’an

medeniyetinin bir an önce gelmesi açısından bizzat yaşadığım şeyleri fazla

yer kaplamadan zülfü livaneli şahsında siz okucu kardeşlerimle paylaşmak istedim.laf ebeliği yapmaktansa.hakkınızı helal edin.yaş 51, 24 yıldır milli görüş camiasında bulunmaktayım.yaklaşık 10 yıl R.P’de(bakırköy ve k.çekmece

ilçe idare amiri)15 yılda Vakit gazetesi genel dagıtım şefi.





Sayı: 26 | Tarih: 6.12.2009
Toktamış Ateş
Hukukilik ve yasallık
7301 Okunma
Osman Eskicioğlu
Ahmet Hakan
Bu şiir İsviçre'ye gitsin
1522 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Can Ataklı
Irkçılık iki tarafı keskin bıçaktır
1425 Okunma
Mesut Karaaytu
Yılmaz Özdil
Bak sen şu İsviçreliye...
1386 Okunma
Leyla Okta
Mehmet Şevket Eygi
Minare ve Ezan
1386 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mehmet Altan
Borsa neden yükseliyor?
1313 Okunma
2 Yorum
Mehmet Hikmetumut
Reşat Nuri Erol
Değişen dünya düzeni ve Türkiye
1299 Okunma
Ilker Ardic
Ebubekir Sifil
Minare Krizi
1285 Okunma
Zafer Kafkas
Oktay Ekşi
Tarzan'ın işi zor
1226 Okunma
8 Yorum
Vahap Alma
Fikret Bila
Gül'den sanatçılara vefa
1222 Okunma
Harun Özdemir
Zülfü Livaneli
Aşk olmasa
1217 Okunma
2 Yorum
Ali Bülent Dilek
Ali Bayramoğlu
Paşalar ve Milat
1198 Okunma
Özgül Ertuğrul
Ruşen Çakır
Obama’nın Afganistan hayalleri ve biz
1191 Okunma
Tayibet Erzen
Nazlı Ilıcak
Muhalefetin şüpheciliği
1186 Okunma
Fatma Karuç
Mahir Kaynak
Tersi doğru
1174 Okunma
Süleyman Karagülle
Hayrettin Karaman
Minarenin Kılıfı
1155 Okunma
Hilmi Altın
Mehmet Niyazi
Hukuk devletinin düğümü
1119 Okunma
Abdurrahman Erol