Piramitlerin gölgesinde...
1028 Okunma, 0 Yorum
Fehmi Koru - Yeni Şafak
Ahmet Kirtekin

KAHİRE (Mısır)


Piramitlerin efsunlu bir görüntüsü var gerçekten; öyle olmasaydı, dünyanın bütün önemli güçleri tarih boyunca Mısır'ı elde etmek için çaba göstermezlerdi. Nil havzasısız Mısır büyük bir çöl aslında; bütünüyle çöl bir coğrafyanın herhalde sözü edilmeye değer bir uygarlığı da olmazdı...

Dışişleri Bakanı Prof. Ahmet Davutoğlu 1980'li yıllarda Mısır'da geçirdiği üç ay boyunca piramitlere yakın bir evde oturmuş... Neredeyse her gün üç piramitten en küçüğü olan Mikonos'un tepesine çıkıp doktora tezi için aldığı notları gözden geçirmiş... Günlük ritüelinde yaklaşık 25 km ötedeki iptidai Sakkara piramitlerine kadar at sürmek de varmış...

İnsanların kimlikleri yetişme çağlarında oluşuyor. Geçmişin ufuklara at süren genci, bugünlerde dışişleri bakanı olarak, yetiştiği dönemlerde piramit üzerinde tuttuğu notlar istikametinde bir politik çizgi izliyor. Karşısına çıktığı her yabancı, hangi coğrafya parçasından olursa olsun, Davutoğlu'nun zihniyet dünyasında ülkesinin işgal ettiği yeri öğrendiğinde heyecanlanıyor.

Şu soruyu da sormayı ihmal etmeyerek: Bu heyecanla nereye kadar?

Nitekim Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Mısır'daki yoğun temas trafiği sırasında görüşlerini açıklama fırsatı bulduğu kişilerden bazısı mutlaka bu anlama gelen bir soru sordu. İtibarlı El-Ahram Weekly'nin yayın yönetmeni Abdülmunin Said bir adım daha ileri giderek, gerçeklerle karşı karşıya geldiğinde Türkiye'nin yeni dış politikasının temel ilkelerinin sonuç getiremeyebileceği kuşkusunu dillendirdi.

Böyle bir ihtimal olabilir mi?

Türkiye bugüne kadar genellikle günün anlam ve öneminin gerektirdiği bir dış politika izledi. İsmet İnönü'nün damgasını taşıyan ve etkisini uzun yıllar sürdüren bir çizgiydi bu. Sorunlardan mümkün olduğu kadar uzakta durma, savaşlara katılmama, başka ülkelerin içişlerine ne pahasına olursa olsun karışmama ilkeleri etrafında şekillendi dış politikamız... Batı bloku ve örgütleri içerisinde yer almak nadir istisnalardan biridir bu politika için; o da ancak İnönü-sonrası dönemde mümkün olabilmiştir.

Davutoğlu'nun önceleri Başbakanlık Danışmanı, şimdilerde de Dışişleri Bakanı olarak oluşmasına katkıda bulunduğu dış politika, birçok yönden, geleneksel çizgiden sapma anlamını taşıyor. Ancak biraz yakından bakıldığında, yeni gibi görünen dış politik çizginin İnönü-öncesi tercihleriyle büyük çapta örtüştüğü görülebiliyor.

Atatürk dönemi dış politikası, o dönemin şartlarının müsaadesi oranında, Türkiye'nin etrafıyla sorunsuz ilişkiler kurmasını, kıyasıya mücadele verdiği Batı'yı önemserken irtibatını koparan Doğu'yu da ihmal etmemeyi öngörüyordu. 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesi ancak böyle bir Türkiye için mümkündü çünkü...

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da gittiği yerlerde, taşı gediğine koyması gerektiğinde, 'yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesinin önemine vurgu yapıyor. Batı, Doğu, Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu, Orta Asya yeni dış politik vizyon içerisinde gerektirdiği yoğunlukta yerlerini alıyorlar. Başka ülkelerin içişleriyle ilgileniliyor, ama barışı ve huzuru sağlamak üzere... İçinde yer aldığı coğrafyada rahat ve huzur içinde yaşamak isteyen Türkiye'nin bu vizyonun ışığında davranması gerekiyor.

Hayalci mi görünüyor bu vizyon, heyecanla hareket edildiği izlenimini mi veriyor? Bir yere kadar evet, ancak, tercihlerin arkasındaki akıl fark edildiğinde yapılmak istenen de bir anlam taşımaya başlıyor.

Piramidin üzerinde uluslararası ilişkilerin durumu üzerinde düşüncelere dalan genç Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için geldiği Mısır'da aynı piramit karşısında kimbilir neler düşündü?

05.09.09/ Yeni Şafak

 

Ahmet Kirtekin






Sayı: 13 | Tarih: 6.09.2009
Ahmet Hakan
Zorunlu umre arası
1377 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Toktamış Ateş
Toplum sözleşmesi
1370 Okunma
Osman Eskicioğlu
Mümtazer Türköne
Güçlü ordu mu, güçlü Türkiye mi?
1345 Okunma
Arif Ersoy
Yılmaz Özdil
Cem Garipoğlu
1235 Okunma
Leyla Okta
Nazlı Ilıcak
Söz ola kese savaşı
1196 Okunma
Fatma Karuç
Ahmet Altan
Tuhaf Tuhaf Sorular
1178 Okunma
Özer Ataç
Can Ataklı
O ne Ramazan programları öyle?
1167 Okunma
2 Yorum
Mesut Karaaytu
Ruşen Çakır
Kürtler ayrılmak istiyor mu?
1157 Okunma
Tayibet Erzen
Ahmet Taşgetiren
PKK'nın katlettiği Kürtler ne olacak?
1133 Okunma
Zübeyir Erol
Hayrettin Karaman
Bu ülke vatandaşlarının tamamı Türk mü?
1126 Okunma
Hilmi Altın
Mehmet Altan
Fasulyeden güvenlik...
1094 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Mehmet Şevket Eygi
Bu Yazıyı Fakirlerin Adına Yazdım
1084 Okunma
Emine Hocaoğlu
Reşat Nuri Erol
Enerji meselesi ve bor madeni 2
1075 Okunma
1 Yorum
Ilker Ardic
Mahir Kaynak
Açı­lım ve Açık­la­ma
1073 Okunma
Süleyman Karagülle
Zülfü Livaneli
Eşeği sırtına almak
1071 Okunma
Ali Bülent Dilek
Fikret Bila
İşin özüne girince
1066 Okunma
Harun Özdemir
Oktay Ekşi
Bile bile lades
1042 Okunma
1 Yorum
Vahap Alma
Fehmi Koru
Piramitlerin gölgesinde...
1028 Okunma
Ahmet Kirtekin