• Dış güçler 21 Kasım 2009 Cumartesi Yazı özeti
Dış Güçlerin çalışmaları incelenmelidir. Yoksa karşı karşıya olan güçlerin ikisini de o yönlendirir ve kullanır. Tehlike olmayanı tehlike olarak gösterir. Topluluğu oyalar. Türkiye’de batı ile Sovyetler değil Avrupa ile ABD çatışıyordu. Bloklardan sonra denge bozuldu. Bana göre denge ulusal güçlerle tekel güç arsında çatışma var. Ulusal güç galip gelecek. Türkiye ulusal gücün merkezinde tarafsız olarak güçlenecek.
Özetin yorumu: İncelemenin yapılması için üniversitelerimizin milli üniversiteler haline getirilmelidir. İncelemenin işe yaramsı için devlet bağımsız olmalıdır. Türkiye bağımsız hale gelmiştir. Ama biz daha bunu idrak edemedik.
• Kimler izlenmeli? 17 Kasım 2009 yazı özeti
Kişiler mi olaylar mı izlenecek. Devleti ilgilendiren konularda hâkim kararına gerek olmamalıdır. Siyasetin istihbaratı istismarı, iyi niyetle aşılır. Ordu milli istihbarata hâkim olamayınca kendisi istihbaratı oluşturdu. İç siyaset dış tehlike olarak algılandı. Dış ile ilişkisi olmayan iç olay yoktur. Ordu dâhil devlet kurumları birbirini dövüyor.
Özetin yorumu: İyi niyet asıldır. Kötü niyetliler cezalandırılmazsa iyi niyet ortadan kalkar. Ordu kendi istihbaratını kendisi yapmalıdır. Sivil yönetimde açık istihbarat vardır. Ordu istihbaratı kendi iç için kullanır. Ülke içinde ancak savaş ve sıkıyönetim zamanlarında kullanabilir.
• Devlet ve millet 15 Kasım 2009 Pazar yazının özeti
Demokrasi devleti zayıflatmak demek değildir. Bugünkü demokrasimizi dünkü cumhuriyete borçluyuz. O gün yapılanları yereceğimize bugünkü gelişmemizi kutlamalıyız. Güçlü devlet halkını ezen devlet değildir. Halkı ile bütünleşen devlettir. İktidarlar halkı, bürokratlar realiteyi temsil eder. Ayrılıklar çatışma ile giderilecektir. Devletin kurumları birbirine ters düşmemelidir.
Özetin yorumu: Kuvvet adilse devlettir. Adil değilse eşkıyadır. Devletin adil olması demek yargı kararlarının güvencisi olması demektir. Yargının adil olması şart. Bunun için hakemlik sistemi getirilmelidir.
• Dış güçler 21 Kasım 2009 Cumartesi Yazı özeti
http://www.stargazete.com/gazete/yazar/mahir-kaynak/dis-gucler-226963.htm
Yorum
Sanayileşmeden önce gelişme yavaş yavaş olmakta idi yenilikler etkisini ancak nesilden nesle gösteriyordu. Okul eğitimi yeterli oluyordu. Bugün ise gelişen ulaşım, haberleşme, yönetim ve ticari sistemlerle etki yıl içinde kendisini göstermektedir. Artık okul eğitimi yeterli olmamaktadır. Beşikten mezara kadar eğitime tabi olmamız gerekmektedir. Üniversiteler artık ders yapan kuruluşlar değildir. Bunu okullar yapar. Üniversiteler araştırmaları, yenilikleri değerlendirirler. Ülke içi ve ülke dışı olayları üniversiteler takip eder, oluşları sebep sonuç ilişkileri tarihi akış içinde açıklar. Dış güçlerin yaptıklarına nasıl karşı konulacağına üniversiteler tartışır. Ekollerle görüşlerini yönetime arz ederler. Yönetim tercihleri yapar ve uygular. Ekoller sonuçları değerlendirip yeni çözümler üretirler.
Bugünkü üniversitelerimiz bin sene önceki içtihatlarla batının bir asır önceki buluşları öğrencilere ezberletmektedirler. Üniversitelerin çalışmalarını bugünün problemlerini çözmeye yöneltmeleri için demokratik denetime ihtiyaç vardır.
İnsanlık sanayileşebilmesi için sermaye terakümüne ihtiyaç vardı. Kapitalizm ve sosyalizm birer aşamadır. Ömürlerini doldurmuşlardır. Artık insanlık doğal ekonomik düzene liberalizme dönecektir. Ancak gelişmiş ekonomi olarak dönecektir. Genel hizmet ortaklıkları liberal ekonomiyi gelişmiş ekonomi haline getirecektir. Gelecekte büyük sermaye varlığını koruyacaktır. Ama tekel sermaye olmayacaktır.
Kıtalar Birleşmiş Milletlerin yönetiminde araştırma merkezleri olacaklardır. Merkezi yönetime tabi olacaklardır. Uluslar ise bağımsız devletler olarak sosyal varlıklarını sürdüreceklerdir. Galip olan onlar olacaktır.