20.11.2009
DİYANET İşleri Başkanlığı Fetva Kurulu, kurban parasının hayır ve yardım maksadıyla toplanamayacağına ve harcanamayacağına dair kesin karar bildirdi. Bu karar Şeriata ve fıkha uygundur, doğrudur, bütün Müslümanlar buna uymalıdır.
1. Malî durumu kurban kesmesini gerektiren bütün Müslümanlar, doğrudan doğruya veya vekalet vererek kurban kesmelidir.
2. Kurban parasını herhangi bir hayır derneğine vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olmaz.
3. Kurban parası fakir ve muhtaç bir Müslümana verilse de durum aynıdır, kurban ibadeti eda edilmiş olmaz.
4. Bazı kurumlar, dernekler, vakıflar, cemaatler, gruplar kurban paralarını hayır işleri yapmak (veya yapmamak) için toplayamazlar.
5. Kurban kesildiği takdirde eti ve derisi para ile satılamaz. Satanlar dinen sorumlu olur. Böyle bir şey hem fıkha, hem de ahlâka aykırıdır.
6. Büyük bir dernek kurban parası topluyor. Sonra İslâm dünyasındaki ülkeleri araştırıyor. Hangisinde hayvan fiyatları en ucuz ise orada kestiriyor. Bu da bir anormalliktir. Kurban kesme işi bir ticaret değildir ki, böyle bir kâr düşünülsün.
7. Kurban parasıyla cami, Kur'ân kursu, talebe yurdu, sağlık ocağı, aş evi ve bunlara benzer hayırlar yapılamaz. (Zekât da böyledir.)
8. Kurban parasıyla (kurban kesmeyip) fakirlere yardım edilmesi de dine ve fıkha aykırıdır.
9. Beş bin Müslümandan, her biri için 300 lira kurban parası topladılar. Yekun 1,5 milyon lira eder. Sonra araştırdılar, en ucuz koyun Nijer'deymiş. Gittiler, orada tanesi 100 liradan koyun alıp kurbanları kestiler. Hayır kuruluşuna bir milyon lira kaldı (Bir miktar masraf var...) Böyle bir şey de yapılmamalıdır.
10. Vekaletle kurban kesecek dernek veya kuruluş hem kurban parası almalıdır, hem de masraf almalıdır.
11. Büyük bir kuruluş, halktan kurban parası topluyor ve sonra en ucuz, en kalitesiz, en cılız hayvanları kesiyormuş. Bu da doğru değildir.
NETİCE: Kurban parası toplayıp, bunlarla, para aldığı her şahıs adına dine, fıkha, şeriata, ahlâka uygun şekilde bu ibadeti yerine getiren, yani hayvanı kesen vekil derneklere, vakıflara, hayır kuruluşlarına teşekkür eder, tebrik ve hürmetlerimizi sunarız.
Böyle yapmayanlara teessüf ederiz.
Bir Müslüman toplum kurban kesmezse başına birtakım belâlar, azaplar, felâketler, afetler geleceğini nice din büyüğü bildirmiştir.
Kurbanın nice esrarı vardır.
Hayvanlara eziyet etmeden, mükellef (yükümlü) olan her Müslüman kurbanını kesmelidir.
Kurban paraları, kesmeyecek kurumlara kaptırılmamalıdır.
Kurban parasıyla başka hayır işleri yapılmaz.
Cami, Kur'ân kursu, fakir talebelere yardım gibi hayırlar kurban parasıyla değil, başka paralarla yapılmalıdır.
Toplumu bu konuda uyardığı için Diyanet'i tebrik ediyorum.
Yazının tamamı için tıklayınız.
Yorum:
Yazara katılıyorum. Allah Kuran’ı Kerim de kesin olarak kurban kesilmesini emrediyor. Kurban parasıyla hayır işleri yapılamaz. Gerçekten bazı dernekler hayvanlara yazık oluyor, hayvan katliamı gibi düşünüyorlar. Onun parasıyla hayır yapılsın diyorlar. Hiç böyle şey olabilir mi? Kurban bayramı olmasa sanki o insanlar hiç et yemiyorlar. O zaman hayvanlar kesilmiyor mu sanki.
Kurban bayramının birçok hikmetleri vardır. Hayvancılıkla uğraşan insanlar bu yılı iple çekiyorlar satış yapıp para kazanmak için. Bununla ekonomi canlanmaktadır. Et sofralarına az girenler veya hiç girmeyenler için evine et giriyor. Bunun aracılığı ile insanlar proteinini almış oluyorlar. Daha benim sayamadığım, bizim bilmediğimiz birçok hikmetleri vardır.
Ayrıca yazarın dediği gibi nerede ucuz kurban varsa onu alıp kesmek yerine herkes kendi memleketinden kurbanlık hayvanları götürüp kesmelerinin daha doğru olduğunu düşünüyorum.
Doğru kesilen, güzel ve yanlışsız kesim olan bir kurban bayramı dileğiyle.