HALK MARKETLERİ
Batının merkezi mağazalar zinciri yerine ortaklık ekonomisinde halk marketleri vardır. Kooperatifler şeklinde organize edilen bu marketler halkın mallarını satması ve alması şeklinde ortaya çıkar.
ÇARŞILAR:
Bakkallar: yüz haneli her semtte bir bakkal açılır. İlçede bakalar kooperatifi kurulur. Bu kooperatif bakkallara mal temin eder. Böylece hizmet yaklaşımına gidilmiş olur. Aynı zamanda bakkal semt halkının danışmanı olur.
Küçük Çarşılar: Her kasabada, ahşap evden yapılmış on dükkân konur. Böylece müşteriler bir büyük mağazada alış veriş yapmış olurlar.
Büyük Çarşılar: Her ilde ahşaplardan yüz dükkân yapılır. Bunlardan büyük çarşı oluşturulur. Halk küçük çarşılarda bulanmadıklarını buralarda bulur.
Mega Çarşılar: Bölge merkezlerinde, 1000 dükkânlı çarşı yapılır halk bütün malları burada bulabilirler. Veya sipariş edebilir.
Çarşılarda Alışveriş:
Her çarşının bir girişi vardır. Herkes girerken parasını peşin yatırır. Karta yüklenir. Çarşı içinde o kartla alış-veriş yapar. Çarşının içinde para ödenmez. Faturalar satıcılar tarafından kesilir. Ambalaj yapılır, Kapıya gönderilir. Müşteri kapıdan paketini alır. Artan parasını de çekerek kartı iade eder. İsterse artan parayı kasada bırakır, kartını da üzerine alır. Sonra geldiği zaman kullanır.
MARKETLER:
Dört çeşit Market vardır.
Esnaf Marketleri: Her dükkân bir esnafa verir. Esnaf mallarını kendisi koyar. İstediği fiyatları koyar o fiyata satar, Faturayı keser. Paketler kapıya gönderir. Satış çarşı kartı ile yapar. Parayı kabul etmez.
Konsinye Marketleri: Dükkâna kooperatif bir satıcı ortak koyar. Mallarını çarşıda satmak isteyenler buraya bırakır. Burada bırakırlar. Satış fiyatlarını, satıcı müşteriler belirler. Zamanla düşürüp yükseltecektir. Fatura onlara kapıdan kesilir. Tezgâhtarlar kartı makineden geçirirler.
Mala -Mal marketleri. Çarşı bir senet çıkarır. Müşteriler çarşı tüccarlarına senetle mallarını satarlar. Sonra çarşıdan istedikleri malı o senetle alırlar. Böylece para kullanmadan takas gerçekleşmiş olur. Köylü patates getirip kazak almıştır. Tüccar da kazak getirip patates almıştır.
Sipariş Marketleri: Dükkânlarda örnek mallar bulunur. Müşteriler malları burada görür, fiyatları öğrenirler. İsteseler sipariş verirler. Mallar kendilerine veya bakkallarına teslim edilir. Çarşının nakliyecileri vardır onlar dağıtırlar.
Çarşıların yapılması:
Çarşı sökülebilir dükkânlardan oluşacak.
Cirodan karşılanacaktır.
Gelen paranın beşte ikisi arsa sahibine olacak
Beşte ikisi çarşının alt yapısını yapanın olacak.
Beşte biri kooperatife ait olacak, Herkes kendi vergisini verecek
0
Yapılması:
1) Proje ve sözleşmeler İstanbul’da zeki aluboğa ve ekibi tarafından hazırlanacaktır. Projenin içinde İhale dosyaları yer alacaktır. Çarşının payının beşte biri proje karşılığı ayrılacaktır.
2) Zeki Altuboğa projeyi gösterecek ve ustalara öğretecektir. Ayrıca ihale dosyalarının ihalesini belediye adına yapacaktır. Beşte biri projenın sahibine ayrılacaktır.
3) Ustalar çarşıların yapıldığı şehirden(örneğin Hakkâri’de ise bu çarşı Hakkâri’den temin edilecek ) işler götürü verilecektir. Çalışanlara belediye tarafından avans verilecek.
4) Önce bir dükkân yapılarak, bakkal olarak işletilmeye başlanacaktır, Proje yeniden gözden geçirilecek yanlışlar düzeltilecek eksikler tamamlanacak sonra on dükkânlı kısmı bitirilecek küçük çarşı şeklinde işletilmeye açılacak buda gözden geçirilecek sonra 100 dükkân yapılacak.
5- Çarşı bittikten sonra çarşı maliyetini karşılayacak hisse senedi çıkarılacaktır. Çarşı belediyeye ait olacağından hisse senedi belediye adına çıkarılacaktır. Çarşının kurulmasında katkıda bulunanlara paylaştırılacaktır.
6- Çarşı cirodan Kira payı verecektir. Bu pay senetlerin değerine eklenecek. Senetler kıymet kazanacak Senetler karsız alınıp satılacaktır. Böylece halk Parasını bu hesaplarda işleteceklerdir. Para milli bankalarda kalacağı için belediyenin nakit birikim de olacaktır.
İŞLETİLMESİ:
1- Hakkâri’de kurulacak Kooperatif, Genel hizmet verecek
a ) Evrak, zimmet, döküm ve demir baş kayıtları yapacak.
b) İlmi, ahlakı, mesleki ve sivil savunma eğitimini verecek ve korumayı yapacaktır
c) Takip, araştırma ambar ve kasa hizmetleri görecek
d) Basın- yayın, ulaşım ve haberleşme hizmetlerini yapacak
e) Planlama, sağlık, bakım ve güvenlik işlerini yapacak.
d) Noter, kontrol, soruşturma ve hakemlik hizmetlerini verecek.
2- Dükkânlarda satıcılar olarak
a) kadınlar
b) öğrenciler
c) Emekliler
d) Engelli çalıştırılacaktır.
3- Hakkâri’de üretilen bütün mallar alınacaktır. İstanbul’da benzer çarşı oluşturulacak. Hakkâri’de üretilen mallar İstanbul’daki mallarla takas yapılacaktır, böylece durağanlık önlenmiş olacaktır
4- Çarşının tüccarları olacak, malları onlar alıp götürecek üretilen malları onlar dışarıya satacaktır
5-dörte altı 4*6ahşap odalardan oluşmuş ayrıca 100 lojmanlı mesken sitesi kuru